Ubodna pločica | igla transportni zupci
Share On Facebook ! Tweet This ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin !

eng.needle plate,needle feed;

Nekoliko se problema javlja pri radu sa šivacom mašinom u predjelu igle i ubodne plocice. Taj cijeli vidljivi sklop se sastoji iz više dijelova, sve je to prikazano na prvoj slici: iglenjaca (oscilirajuci nosac igle), nosac stopice, ušica za konac, pritezni vijak za iglu, pritezni vijak za stopicu, igla, stopica, transportni zubci (donji transporter), ubodna plocica, bobina-spulna, pokretna plocica...


Izgled ovih dijelova donekle može varirati, zavisi od klase mašine i modela-brenda. Noviji modeli imaju i dodatak za lakše udijevanje konca u iglu i još nekih dodataka. O čišcenju i održavanju ovih dijelova sam već nekoliko puta pisao pa da ne ponavljam (pogledaj arhivu sajta).....Zadržat ću se na dva česta problema a to su pucanje igle i mašina ne vuče materijal.? Ako mašina ne vuče sama materijal problem je u transportnim zubcima, ili ne izlaze sasvim dovoljno (na slici označeno sa slovom"Z") ili su se vremenom transportni zubci istrošili, može biti imkombinacija oba problema.


Podignemo stopicu i spustimo pogled veoma nisko, gledamo paralelno niz platformu mašine, vrtimo ručno mašinu i posmatramo u kojoj mjeri transportni zubi izlaze izvan ubodne pločice "Z", taj "zazor", da ga tako nazovem, varira, ali neka okvirna mjera bi bila Z=0,5-1 mm, ukoliko je ispod toga treba ga povećati, u slučaju da su se transportni zubi istrošili i nemaju više onu svoju "oštrinu" potrebno ih je zamijeniti. Zamjenom donjeg transportera, odnosno transportnih zubaca i njegovim normalnim podešavanjem mašina će potpuno drugačije raditi, imat ce dosta ravnomijeran i jednoličan štep. Šta se događa kada mašina slabo vuče materijal a radnik-ca na mašini ne može da otkloni postojeći problem?
Pa onaj koji radi za mašinom praktično djelimično ili u potpunosti vuče materijal rukom a u tim slučajevima se dešava veoma često zakrivljenje igle i udaranje njenog vrha u ubodnu pločicu, tada dolazi do deformacije vrha igle, do oštecenja ubodne pločice, nejednoličanog štepa a često igla zna i pući (igla često puca).!


Ukoliko je rupica na ubodnoj plocici predvidena za cik-cak ili bilo koju vrstu ukrasnog štepa, tada je rupica nešto veća i mogćnost udara igle u pločicu je rjedja, medjutim, stariji modeli koji imaju samo ravan štep, ili šivaće mašine sa rotirajucom pločicom (bagat"višnja"), imaju ubodnu pločicu sa malom rupicom koja nekada zna stvarati problem, da bi se to stanje koliko toliko popravilo potrebno je izgraditi pločicu i izvršiti proširenje rupice do za maksimalno 2/3 debljine pločice (sve zavisi od izgleda ubodne pločice), to neki majstori zovu "frezenkovanje", dakle da rupica dobije one kosine kao na mjestima gdje se priteže vijcima, time se dio oštećenja na ubodnoj pločici otklanja a eventualni udari igle u pločicu smanjuju. To se radi pomocu bušilice i veoma oštrog borera (burgije), stariji modeli mašina imaju veoma tvrde ubodne pločice, tako da je ručno bušenje gotovo pa nemoguće, tvrdoća ubodne pločice varira od modela do modela. Ovom intervencijom se dobija rjeđe zatupljivanje, oštećenje ili pucanje igle...Pri čestom šivenju tankih i rastezljivih materijala nemojte proširivati rupicu na ubodnoj ploči. Poslije toga je potrebno ubodnu pločicu dodatno zagladiti vodobrusnim papirom da bi se poravnala stara oštecenja od igle ako su ostala a iglu kojoj se vrh deformisao ili zatupio obavezno zamijeniti novom. Sa ovih nekoliko intervencija,pregleda i popravki može se znatno  poboljšati rad vaše mašine za šivanje.

Broj komentara: 19:

 1. BAGAT MAŠINA-VIŠNJA problem
  mjenjala sam položaj na ubodnoj pličici,promjenila sam na drugi položaj,e sad je problem dugme T,koje ne znam kako da spustim probala sam rukama pritisnuti ali neće da uđe.kako da to spustim?

  OdgovoriIzbriši
 2. Ovako probajte:
  Skinite u potpunosti onu klizunu pločicu,ubodnu pločicu postavite na željenu poziciju,lijevom rukom,slobodno jako pritisnite crnu polugicu koja je suprotno od vas a desnom detaljno pozicionirajte ubodnu pločicu a njenu centralnu"osovinicu"isto pritisnite prema dole;
  manipulacija tom pločicom može biti problematiča ali to nije ništa posebno:)
  potrudite se još ovaj put :))
  Lijep pozdrav Lamares

  OdgovoriIzbriši
 3. Jooooooooj nakon 50og puta mukotrpnog pritiskanja sam napokon uspijela :) uhh nikad vise to necu pomicati,nema sanse,ne razumijem zasto nisu stavili saraf,a ne ovako oce nece.prste sam strgala.
  HVALA VAM OD SRCA na uvijek velikodusnoj pomoci. :)

  OdgovoriIzbriši
 4. hahahhaha
  DA,zna biti nezgodno,uhvati se malo korozije i prašine sa donje strane na viljuškici i onda teško"sjeda"a polugicu treba snažno pritisnuti,čak ju je potrebno pri manipulaciji malo i rukom vratiti nazad,tačno je da to nije"najsretnije"rješenje,ali tako je,postavite ubodnu pločicu sa rupicom za"cik-cak"i nedirajte :)
  Što se tiče zahvale,nema na čemu,tu sam da pomognem ono što znam.
  POOZZ

  OdgovoriIzbriši
 5. Anonimno2.7.13

  Dobar dan.

  Imam par pitanja, pa se nadam da cete mi odgovoriti. Naime, imam masinu za sivenje Lucznik kl 82, i pocela je da me nervira. :)
  Da preciziram, ubodna ploca mi nije jasna. Kako da je namestim/podesim (ako je moguce) da i odozdo kao odozgo sije isto?? Pocetnik sam, nemam neko posebno znanje kad je sivenje u pitanju, ali bih to volela da promenim, a sa tim i da skontam kako radi ubodna ploca. :))
  Da li mora da se zameni, ili treba da se nesto uradi, da bi sila isto i sa jedne i sa druge strane? Ili to uopste nije do ubodne ploce? :|
  Unapred hvala na odgovoru.
  Pozdrav,
  Milena

  OdgovoriIzbriši
 6. Lucznik kl 82 je veoma jednostavan model,to je mašine nešto kao bivša bagatova"jadranka".
  ODLIČNA za početnike,nisam siguran da najbolje razumijem pitanje,Vi imate problem sa kvalitetom štepa,predpostavljam da podešenost napetosti gornjeg i donjeg konca nije dobro podešena,s tim nema veze ubodna pločica,možete je skinuti i očistiti ispod nje nakupljenu prašinu kao i sa transportnih zubaca,jednostavno se odviju dva vijka kojima je fixirana.
  Preporučujem post"Podešavanje zategnutosti konca na šivaćoj mašini"(28.03.2012),zatim "Šivanje za polaznike"(02.04.2012)...itd
  Pošto ste Vi početnik"naoružajte"se strpljenjem,čuvajte prste :).
  Što se tiče pitanja i komentara UVIJEK sam na raspolaganju čim stignem,molim Vas,koristite pretragu sajta(gore-prilagođeno pretraživanje)i arhivu postova sa desne strane a sledeća, eventualna pitanja ili komentar,neka imaju uvijek veze sa datom temom.
  Lijep pozdrav

  OdgovoriIzbriši
 7. Anonimno2.10.13

  (uređeno od moderatora)
  Pozdrav!
  Imam problem sa transportnim zubcima.. Sve je bilo u redu dok mi nije grajfer proklizao,njega sam podesila i nakon toga donji transportni zubci su ostali u gornjem položaju i više ne vuku materijal..?

  OdgovoriIzbriši
 8. Pitanje je moderirano i još samo navedite koja je mašina u pitanju :)

  OdgovoriIzbriši
 9. Znači mašina je"Privileg",OK
  Sad samo mogu pogađat gdje ste nešto pogriješili,ako je rukavna mašina,opet sve osloboditi kao kada ste podešavali grajfer,skinite iglu,ubodnu pločicu i dobro pogledajte dio koji nosi transportne zupce,mora
  postojati neki vijak kojima se oni podešavaju koliko će da idu prema gore,takođe kada je transporter u donjem položaju trebalo bi da se slobodnom rukom može podići prema gore,uz otpor jedne male opruge.
  LP

  OdgovoriIzbriši
 10. Anonimno3.10.13

  Rijesila sam slucaj,hvala vam mnogo :)

  OdgovoriIzbriši
 11. Anonimno14.11.13

  Postovanje,
  posjedujem sivacu masinu Anker,stariji model,moze cik cak i ravno naprijed i nazad,pukla joj je ubodna plocica, ne mogu je nigdje naci,pa vas molim ako znate gdje se moze naci u BiH.
  Unaprijed zahvalan

  OdgovoriIzbriši
 12. Nećete to nigdje naći,možda postoji neka slične dimenzije,koja bi se eventualno dala malo obraditi i prepraviti,pokušajte zavariti,i to je moguće a možda je vrijeme da promijenite mašinu :)
  LP

  OdgovoriIzbriši
 13. Anonimno22.9.14

  Molim vas,pomera mi se ubodna ploča dok šijem.....i ubodna ploča ne naleže lepo..pa lomim iglu....Mašina je Bagat višnja iz 1979 godine.......HVALA

  OdgovoriIzbriši
 14. Bagat višnja i još nekoliko modela imaju"rotirajuću ubodnu pločicu",koja se pomjera i postavlja po potrebi.Ubodna pločica ako je ispravna i ako se pravilno postavi njeno pomijeranje je nemoguće ali kod Vas bi moglo biti sledeće(slika gore u dodacima):
  1-pozicija "C",centralna obrtna osovinica pukla
  2-pozicija "A",polugica za fiksiranje obtne pločice nije pravilno postavljena
  a u slučaju kao pod broj 1,njeno dejstvo je beskorisno
  3-nedostatak ispupčenja"B"
  Pogledajte to troje,LP

  OdgovoriIzbriši
 15. Anonimno9.11.16

  Može li mi netko pomoći budući neznam i ne mogu sama staviti transporter na mali točkić kojim se spuštaju zubci kao da treba biti vijak kojeg nemam.Kad sam to uspjela preskoči vijak ali ne pomakne zupce te nakon isprobavanja rada mašine sve se raštelovslo i ne vuče platno.Ako ja vučem platno ima ispravnu zategnutost oba konca.Ali to nije rješenje da ja vučem platno.Kad okrećem sama tocak desni prilično teško ide.Radi se o Ruži selektronik. Molim da mi netko pomogne savjetima.

  OdgovoriIzbriši
 16. Anonimno21.1.17

  Imam mašinu Lucznik,poljske proizvodnje, snage 95w.Problem je predpostavljam u zupčaniku koji vrši transport materijala. Naime, ispod mašine sam našla parčiće zupčanika, a mašina šije u mestu. Primetila sam da nije otpao sav zupčanik, i da nije jednostavno namestiti ga. Pitanje je i gde može da se nađe. Inace, mašina je lepa, dobro očuvana, jaka, ali bez ovoga praktično neupotrebljiva. Šta mi preporučujete da radim i kome da se obratim za pomoć?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Anonimno22.1.17

   Šivaća mašina Lucznik, transport materijala ne radi,?
   Ne vjerujem da taj zupčanik ima veze sa transportom materijala, moguće je da on pripada pogonu grajfera, u svakom slučaju to je nepopravljiv kvar i nema tu pomoći.

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM