Servo Motor Za Šivaću Mašinu / Sewing Machine Servo Motor

Servo motor sewing machine:

Servo motor u odnosu na klasični motor sa kvačilom ima nekoliko prednosti, prije svega,servo motor radi onda kada je potrebno, dok ne djelujemo na papučicu motor je potpuno isključen. Ušteda električne energije je znatna. Doziranje brzine je puno bolje i jednostavnije, regulacija se vrši pomoću potenciometra koji se nalazi na motoru ili posebnoj elektroničkoj kutiji. Pokušat ću jednostavno objasniti šta je u stvari servo motor na industrijskim šivaćim mašinama.?

Servo motori su mašine sa kolektorom i četkicama, nešto veoma slično kao na ručnim alatima tipa bušilica. Mnoge bušilice imaju servo motore, dakle, bušilica radi tek kada joj stisnemo prekidač, obično na samom početku se vrti polagano a sa većim pritiskom na prekidač obrtaji se povećavaju, čak i na prekidaču postoji mali vijak kojim se reguliše maximalni pritisak na prekidač čime se ograničava kretanje prekidača a time i krajnja izlazna brzina. Servo motori ne postoje samo na industrijskim mašinama, recimo Bagat

ruža selectronik ima servo motor, samo dosta manje snage (oko 80 W) ili Bernina 930. Princip rada je veoma sličan. Još jedna prednost kod servo motora je izlazna snaga i pri malim obrtajima, što je veoma važno kod preciznih radova na teškim materijalima kao što je debela prirodna koža.
Postoji dosta oblika i izvedbi elektronik servo motora, od onih najprostijih kod koji se sve nalazi na motoru pa do onih u kojih je motor odvojen od kućišta sa elektronikom. Isto tako elektronička komponenta može biti samo za regulaciju obrtaja motora pa do kompleksnijih elektronskih sklopova na koje regulišu pozicioniranje igle, početno učvršćivanje (naprijed_nazad), završno učvršćivanje uz automatsko odsijecanje konca...itd. Servo motori industrijskih šivaćih mašina su najčešće snage od 400-800 W.


Na klasičnim brzim štepericama, gdje je ubrzan rad i gdje se dosta brzo vrši prošivanje pojedinih dijelova odjeće, servo motori nemaju neku prednost, najbolje su se pokazali na mašinama namijenjenim za srednje teške i teške materijale, pogotovo na malim specifičnim dijelovima kožne galanterije, dijelova obuće i sl.
Kod šivaćih mašina na kojima se radi dosta debela koža postavlja se i dodatni međuremenični prenos (reduktor), time se dobija još veća kontrola nad mašinom a probojna moć igle je velika i pri najmanjem kretanju. To su najčešće moćne šivaće mašine cilindrice, koje uz jak konac prošivaju prave kože koliko može stati pod stopicu.
Nemam neko konkretno iskustvo sa ovom vrstom motora na industrijskim mašinama, oni su donekle i novost na našim prostorima ali sam čuo da su podložni kvarovima, da se prilično zagrijavaju...vjerovatno tu dosta ima uticaja i kvalitet. Oni koji žele nabaviti servo motor za svoju mašinu neka puno ne štede na kvaliteti.

3 komentara:

 1. Anonimno16.6.14

  Interesuje me da li ovakav servo motor može da se postavi na starinsku nožnu mašinu za šivenje,
  kao i otprilike cena tih motora za kućnu varijantu? Hvala unapred

  OdgovoriIzbriši
 2. Anonimno16.6.14

  Servo motori su namijenjeni za industrijske šivaće mašine,ugradnja na starinske mašine na nožni pogon je moguća ali mislim da se takva investicija ne isplati,za Vas bi trebao neki najjednostavniji tip sa što manjom snagom i to bi se možda moglo nazvati"kućna varijanta",nešto kao na slici br 1.
  Lijep pozdrav.

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno7.7.16

  Imam industrijsku šivaću mašinu sa običnim motorom,šijem eko kožu,koliko bi koštao servo motor,lp.

  OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM