-->

Rotor Kolektorskog Elektromotora / Viklovanje Rotora / Namotavanje Rotora Statora

eng.rotor electric motor commutator;electric motor armature winding / repair; armature winding machine ;

Većina kućnih šivaćih mašina pa i neke industrijske koriste elektromotore sa četkicama, zovu ih još i kolektorski elektromotori. Kolektroski elektromotori se koriste i kod svih ručnih elektro alata (bušilice,brusilice, glodalice-freze, ručni cirkulari, ubodne pile...itd). Kod kolektorskih elektromotora najčešći problemi i kvarovi se dešavaju na rotoru, rjeđe na statoru. Najosjetljviji dio,da tako kažem, je....

kolektor ili komutator rotora. Sam kolektor je valjkastog oblika i dosta različitih veličina, to najviše ovisi o snazi samog motora, njegovoj predviđenoj brzini, opterećenju itd. Na kolektor se naslanjaju tzv.četkice, one su izrađene od grafita koji je odličan provodnik, nije velike tvrdoće i dobro podnosi temperaturu koja se stvara na kolektoru. Sam kolektor i četkice su podložne trošenju, taj problem je vezan uz kvalitetu elektro motora kao i kolektora, dugotrajnosti upotrebe mašine (aparata ili elektro alata). Kolektor se sastoji iz većeg ili manjeg...



broja bakarnih pločica (lamela) koje su međusobno rastavljene izolacionim materijalom. Osnovni znak da nešto nije uredu na kolektoru je veliko iskrenje (varničenje) uz"razvlačenje" iskri preko ruba kolektora, kada vam se to pojavi mašinu je potrebno zaustaviti i prekinuti daljnji rad. Rad pod tim uvjetima može trajno i bespovratno uništiti rotor a time vas izločiti bespotrebnom servisiranju i popravkama, koje serviseri znaju dobro naplatiti. Naša današnja tema je pregled kolektora, izmjena četkica i njegovo eventualno poravnanje (tokarenje kolektora).


Rotor na ručnim alatima je obično postavljen na dva kotrljajuća ležaja dok su na motorima kućnih šivaćih mašina ležajevi najčešće kliznog tipa, što znači da su sami rukavci, osovina rotora ujedno i dio kliznih ležaja. Naš današnji primjer je elektromotor od šivaće mašine tipa Pfaff 1222, u toku je jedna restauracija pa sam iskoristio priliku i napravio nekoliko, nadam se,zanimljivih fotografija. Motor je ispravan ali neće mu smetati jedno dodatno čišćenje kolektora.
Dakle, imamo situaciju da se motor puno grije, varniči na kolektoru, potrebno je motor izgraditi izuređaja ili mašine, rastaviti motor do te mjere da se rotor može potpuno izgraditi. Prvo je potrebno pregledati četkice, obično ako je motor loše radio i vrhovi četkica su nepravilni i nisu onako zaglađeni kao u normalim situacijama. Obično su i istrošene (skraćene) i potrebno ih je zamijeniti sa novim. Sad uzimamo rotor i očistmo ga pamučnom krpom u kompletu, eventualno komprimiranim vazduhom dobro otprašimo. Pregled je dobro izvršiti pod povećalom ako ga imate, razmak između lamela mora biti identičan, pojava većeg razmaka između...


pojedinih lamela je loš znak i obično takvom rotoru nema pomoći. Ako je površina kolektora djelimično oštećena potrebno ju je poravnati. Šivaće mašine imaju relativno male motore i obrada kolektora se može raditi na običnoj bušilici koja je fiksirana za jedan poseban "pristroju"(vidi sliku), može i bez toga ali je dosta teže. Na datom promjeru kolektor je bio samo djelimično zamašćen i prljav, nije bilo nikakvih posebnih udubljenja. Stare četkice znaju istrošiti lamele kolektora a postavkom novih njihovo nalijaganje neće biti dobro, zbog toga je potrebno kolektor poravnati.

Pratite naš YouTube kanal



Za to su nam potrebni:mala fina turpija, zaštitna krep traka i sitni vodobrusni papir."Krep" trakom zaštitimo namotaje oko kolektora i krajeve da se ne bi oštetili. Na dužim rotorima fiksiranje je potrebno sa obje strane,u ovom slučaju se radi o kraćem rotoru i to nije potrebno. Uključimo bušilicu ali joj obrtaje smanjimo na najmanji broj pomoću regulatora na prekidaču, pokrenemo bušilicu i lagano finom turpijom vršimo skidanje površine kolektora, kretanje turpijom je isto kao i kod predmeta koji stoje, ne pritiskat puno bez potrebe. Ubrzo će se početi poravnavati površina. Dubina skidanja kolekktora je dosta promljeniva, obično je dovoljno oko 0,1 mm a na većim motorima (elektro pokretač 12/24V) može se skinuti i do 0,5 mm pa i više.


Uglavnom na motorima šivaćih mašina je to obično do 0,15 mm. Čim primjetimo da je sva površina čista, prekinuti sa turpijom i uzeti fini vodobrusni papir, recimo finoće br.500, može i neki manje finoće ali"potrošen", poliranje vodobrusnim papirom vršimo rukom, djelimično obuhvatimo kolektor i kada osjetimo povećanu temperaturu na prstima malo prekinemo, ponovimo par puta. 
Završno poliranje možemo uraditi komadom jačeg filca ili mekanom kožom, isto tako krajeve osovine rotora očistimo ali uz pridodatak malo ulja. U slučaju čišćenja osovinica nije cilj nikakvo stanjivanje nego samo popravljanje gleđi ležaja.


Poslije svega, izvršiti sklapanje motora, pošto su ležajevi kliznog tipa ne zaboraviti na rukavce i u klizne čahurice dodati malo specijlne masti za ležajeve, na kraju vratimo četkice i pokrenemo motor (mašinu).
U početku su moguća varničenja, ali kratko, u slučaju da i poslije date intervencije kolektor puno iskri i stvara visoku temperaturu taj rotor je zreo za reciklažu. Postoje i mali aparati kojima se može ispitati ispravnost rotora, neki ih eletričari prave, ništa specijalno ali prilično efikasno.
⚡UPOZORENJE: Opasnost od udara električne struje.!! Pošto se radi o uređajima koji su najčešće pod naponom od 220V, nemojte oko ovoga raditi ako niste 100% sigurni u svoje znanje..!! 
Pošto na našu stranicu navraćaju majstori svih profila, pitam elektromehaničare: Ima li koja greška u gornjem postu, da korigujem ? ☺
 


74 comments:

  1. Anonymous8.12.14

    Majstore,kod mene isto puno varniči bušilica,vidi se kroz one proreze u plastici,može li se to popraviti?
    Pozdrav svima

    ReplyDelete
  2. Naravno da može,gotovo svi ručni alati imaju motore sa četkicama,da bi ste sačuvali rotor odmah prekinuti rad sa bušilicom,isključiti iz struje u potpunosti i izgraditi rotor,slijedi kao što piše u postu, pregled kontaktnih četkica i kolektora,postupak je isti na svim motorima sa četkicama,razlika postoji u izoliranosti lamela,kod nekih motora izolacija je spram površine kolektora dok je kod nekih djelimično prazan prostor između lamela kolektora,u tom slučaju taj dio se očisti tankim izvijačem i dobro otpraši kompresorom i čuvajte se struje,nije za svakoga oko toga čačkati.Pozz

    ReplyDelete
  3. Anonymous3.9.15

    Kako se vrši ispitivanje rotora ručnog alata?hvala

    ReplyDelete
  4. Ispitivanje rotora ručnih alata se vrši na nekoliko načina:postoje specijalni alati za tu svrhu koji su u suštini klasični trafo s tim da je jedan kraj metalne jezgre trafoa zarezan pod nekih 90-100 stepeni.
    Rotor se ubacuje u jezgru a sa gornje strane ide kontaktni lim na 1 mm od rotora,rotor se polagano okreće,mjesto gdje je rotor"probio"obično proizvodi jači zvuk(zvoni),ispravan rotor nesmije imati niti jednu grešku.Mnogi taj uređaj naprave a jako je praktična pumpa starije veš mašine,snaga trafoa bi trebala biti bar 100 W.Sledeći način je: očistiti detaljno kolektor i onda OM metrom ispitati otpor svih lamela kolektora,ispitivanje se vrši na susjednim lamelama i tako cijeli kolektor,kod ispravnog rotora otpor između svih susjednih lamela bi morao biti približno isti.

    ReplyDelete
  5. Anonymous29.9.15

    kako odrediti korak namotavanja viklovanja kolektorskog elektromotora i šta znači taj korak prilikom namotavanja rotora,hvala

    ReplyDelete
  6. To je već malo složenije pitanje i JA samo znam neke osnovne stvari,korak namota svitaka na rotoru je raspored veza pojedinačnih namotaja u odnosu na lamele kolektora,tako nekako :))
    Primjera radi korak 1-5,1-6 itd. Korak viklovanja je jako važan,iskusni majstori imaju neke svoje podatke koje ljubomorno čuvaju,viklovanje rotora je po prilično komplikovano i ja nisam osoba koja bi mogla nešto značajno napisati o toj temi.Nadajmo se da će neki iskusni majstor ostaviti neki koristan komentar koji bi i meni ali i Vama značio kada je u pitanju namotavanje kolektorskog rotora i određivanje koraka,kažem,nadam se :)) Pozz

    ReplyDelete
  7. Anonymous10.10.15

    Majstori kriju znanje"k'o guja noge",neće se oni javiti,lak žica,lakom izlirana žica i žica za namotavanje(viklovanje)rotora i statora,zašto je žica lakirana?

    ReplyDelete
  8. Lak na žici je ustvari izolator,samo u tankom"filmu",lak žica se dijeli po klasama,temperaturna klasa,profil lak žice,debljina itd.Kada neki rotor kolektorskog motora strada u pitanju je izgorjeli lak na žici,tada je to manje ili više običan komad bakra i željeza.Usled zagrijavanje,starenja dolazi do popuštanja izolacije na bakrenoj žici a samim tim i do poremećaja u magnetnim poljima na rotoru i statoru.Novije lak žice su kvalitetne,dobro izolirane i prilično otporne na temperaturu,to je veoma važno za dugotrajnost mašine.Cijeli sklop kolektorskog motora,rotor i stator moraju biti temeljito izolirani.

    ReplyDelete
  9. Anonymous20.10.15

    Je li ovo DC motor?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous14.8.17

      Jeste.Ovo je elektromotor jednosmerne struje sa rednom pobudom.Ovaj motor se moze napajati iz jednosmernog(DC) izvora elektricne energije ali se moze napajati i iz naizmenicnog(AC) izvora elektricne energije.

      Delete
  10. Koja je razlika između AC i DC motora ne bih tačno znao reći,tražio sam te informacije,pomalo sam i ja zbunjen,mislim da DC motor mora imati četkice a AC motor Ne,nadam se i nekom stručnom objašnjenju iskusnog električara,ako ne,potrudit ću se i postaviti možda čak i posebnu temu po ovom pitanju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous14.8.17

      AC motori su elektricne masine cije se napajanje vrsi iz naizmenicnog izvora elektricne energije npr preko uticnice u stambenom objetku.DC motori su elektricne masine cije se napajanje vrsi iz jednosmernog izvora npr iz akumulatora.DC motori moraju imati cetkice.Postoji vrsta elektricnih masina za naizmenicnu struju koji takodje imaju cetkice,a to su asinhroni motori sa kliznokolutnim prstenovima (redje se koriste).

      Delete
  11. Anonymous31.10.15

    Može li se mijenjati smjer okretanja rotora kod motora sa četkicama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous18.12.17

      Smer se moze menjati samo na rotorima koji su namotani tako da se mogu okretati i u jednom i u drugom smeru pravilno
      U suprotnom u druhom smeru ce da varnici i da vuce vecu struju od nominalne
      U principu se moze ovako promeniti smer kao sto se covek rekao zamenom izvodnih krajeva statora koji idu na cetkice

      Delete
  12. Anonymous31.10.15

    Trebalo bi da može,znamo da mnoge bušilice imaju preklopnik za promjenu smjera okretanja,mislim da je potrebno zamijeniti mjesta koja idu na četkice iz namota statora.

    ReplyDelete
  13. Anonymous3.2.16

    Razlika istosmjernog kolektorskog motora i izmjeničnog kolektorskog motora je u statoru: kod izmjeničnog stator je od dinamo limova a kod istosmjernoig je od lijevanog željeza.

    ReplyDelete
  14. Anonymous27.4.16

    Majstori,električari,vikleri motora,ima li vas ? Kako se vikluje rotor?

    ReplyDelete
  15. Anonymous19.5.16

    Majstori, elektroserviseri ,gdje mogu nabaviti rotor električne stolne pile PKGS 210 1200W , 4200 okr ,proizvedena 2003 god.
    Naime rotor je u redu električki ,ali na osovini motora je pužni prijenos koji je skroz puknut i nema prijenosa.Dužina cijelog rotora je 174,5 mm .
    Molim za pomoć !!

    ReplyDelete
  16. Anonymous15.6.16

    Kako napraviti ispitivač rotora?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous15.6.16

      Na ovo pitanje je već djelimično dat odgovor(drugo pitanje),to može napraviti svaki iskusniji električar od transformatora snage minimalno 100 W,to bi bilo dovoljno za elektromotore ručnog alata,mada može i jači.Postoje i originalni instrument za ispitivanje rotora,mogu se kupiti,savremeniji su,opremljeni sa određenim dodacima,potenciometrom snage itd.

      Delete
  17. Anonymous18.9.16

    Može li se i kako namotati(viklovati)elektromotor šivaće mašine?hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može se viklovati svaki motor,samo je to po prilično složen posao,
      još jedan problem je što je žica rotora na malim motorima po prilično tanka a majstori izbjegavaju rad sa tankom žicom jer lako puca.Viklovati elektromotor šivaće mašine se isplati kod nešto boljih i skupljih mašina.

      Delete
  18. Anonymous25.9.16

    Koja je uloga kondenzatora na elektro motoru sa četkicama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kondenzator je postavljen na elektromotor sa četkicama da"upija"iskrenje na kolektoru,to je mrežni filter koji sprečava nastanak radio valova a time i ometanje drugih elektronskih uređaja u domaćinstvu,po meni u današnje vrijeme taj kondenzator je bespotreban.To su kondenzatori jako malog kapaciteta,često znaju probiti i širiti miris dima a elektro motor može biti potpuno ispravan.

      Delete
  19. Anonymous28.10.16

    Rotor je naziv pokretnog dijela elektromotora ili generatora električne struje.Zavisno od vrste električne mašine, na rotoru se najčešće
    nalaze namotaji koji električnu energiju preuzimaju preko komutatora
    (kolektora).Sam kolektor je napravljen od međusobno izoliranih
    lamela na koje dolaze četkice.Postoje i druge vrste rotora na kojima
    nema kolektora, a ti rotori se obično nalaze u većim elektromotorima
    naizmjenične struje, čija je snaga veća od 1 kW.Rotaciono kretanje kod rotora nastaje usljed interakcije između namotaja i magnetnog polja koja proizvodi obrtni momenat na osovini rotora.
    Vrste rotora:
    Indukcioni (asinhroni) elektromotori, generatori i alternatori(sinhroni), u osnovi, sastoje se od dva elementa:statora i rotora.Postoje dva konstrukcijska rješenja za rotore kod indukcionih motora: asinhrone mašine sa kaveznim (kratkospojenim rotorom) i asinhrone mašine sa namotanim rotorom (sa kliznim prstenovima.Sinhrone mašine, kao što su generatori i alternatori,imaju dva glavna konstrukcijska rešenja rotora: cilindrični rotor(sa neistaknutim polovima) i rotor sa istaknutim polovima....izvor informacija"Wikipedia"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Električar22.4.17

      Komutator (prema lat. commutare: izmijeniti, promijeniti) ili Kolektor je dio električnog generatora ili električnog motora koji služi za pretvorbu izmjeničnih struja i napona, induciranih u njihovim rotorskim vodičima, u istosmjerne struje i napone u vanjskim dovodima, i obratno, istosmjernih struja i napona u izmjenične. Pritom se komutator vrti i po njemu kližu četkice od elektrografita spojene na vanjske dovode struje. Za razliku od elektroničkog ispravljača sastavljenog od poluvodičkih dijelova (dioda i tiristora), komutator je mehanički ispravljač električne struje i napona

      Delete
    2. @Elektricar23.4.17

      Rotor (njem. Rotor, engl. rotor, skr. od rotator, prema rotate ,lat. rotare: vrtjeti, okretati), u tehnici, je dio stroja ili drugog uređaja koji svojim okretanjem obavlja neko korisno djelovanje, na primjer rotor Wankelovog motora ili elektromotora, parne, plinske ili vjeto turbine, helikoptera. Kod pogonskih mašina kao što su elektromotori ili turbine, dovedena se energija ( električne struje, pare, vode..) pretvara u kinetičku energiju okretanja (ritiranja) rotora, kojom se preko nekoga pretvaraca obavlja rad, dok je kod nekih drugih strojeva (električni generator, turbokompresor) postupak obrnut, to jest kinetička energija dovedena rotoru pretvara se u novi oblik energije.

      Stator (njem. Stator, prema lat. status: stajanje) je mirujući dio masine ili motora (na primjer turbine, elektromotora, generatora), unutar kojega se okreće (rotira) rotor. Statorom se dovodi energija (električna, plina, vode) rotoru, u kojem se pretvara u kinetičku energiju rotacije i dalje u koristan rad (pogonski strojevi), ili stator preuzima energiju s rotora i pretvara ju u neki drugi oblik (električni generator).

      Delete
    3. wikipedia3.2.18

      Elektromotor je električna mašina koja pretvara električnu energiju u mehanički rad. To su najčešće rotacijske mašine koje rad obavljaju okretanjem rotora uz razvijanje okretnog momenta. Također postoje i linearni motori koji stvaraju silu koja uzrokuje ubrzanje i linearno kretanje mase, mašine ili predmeta pri čemu se obavlja mehanički rad. U upotrebi je mnogo vrsta i izvedbi elektromotora i danas su najviše korištene pogonske mašine u gotovo svim područjima ljudske djelatnosti, a pogotovo u industriji i saobraćaju.

      Elektromotori se odlikuju tihim radom, čisti su i imaji visok stepen iskoristivosti (75-95%). Njihov rad se zasniva na principu prema kojem na provodnik električne struje (vodič) koji se nalazi u magnetnom polju i kroz koji protiče električna struja, djeluje sila koja nastoji da ga izbaci iz tog polja.[1] Smjer sile koja djeluje na provodnik može se odrediti jednostavnim pravilom lijeve šake: ako dlan postavimo tako da silnice magnetnog polja ulaze u njega a ispruženi prsti pokazuju smjer električne struje onda će ispruženi palac pokazivati smjer sile....

      Delete
  20. Anonymous10.11.16

    Mogu li negde naći šemu motanja namotaja rotora bušilice i vezivanje na kolektor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne postoji neko univerzalno pravilo namotavanja rotora,najbolja ti je"šema"stari neispravni rotor.Na njemu imaš debljinu žice,broj namota po utoru kao i korak namota.

      Delete
  21. Anonymous14.12.16

    Da bi naupio bilo ko da vikluje rotor potrebno je da gleda i uči minimum 9 meseci i neće znati sve,
    rotor ne može da se vikluje u kućnoj varijanti
    ne zanosite se glupostima,nemate strug za obradu kolektora
    nemate balansirku za balansiranje rotora,nemate slicaricu za kolektor i na kraju punkt aparat za kolektor
    1 skidanje stare žice
    2 merenje mesta kolektora
    3 presom skinuti stari kolektor
    4 očistiti rotor
    5 iseći izolaciju od specijalnog papira koja nije jeftina
    6 zalepiti novi kolektor prema šemi
    7 staviti izolaciju i motati neizmenično a ne ukrug da bi se lakše balansirao
    8 punktovati kolektor
    9 lakirati rotor i zapeći lak u pećki 1l laka sa učvrcivačem
    10 balansiranje rotora
    11 obrada kolektora da ne potroši četkice
    12 šlicovanje kolektora
    ...itd

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok majstore,hvala na komentaru,da Ja dodam na ovo neko moje iskustvo:
      Prvo:ovdje se niko"ne zanosi glupostima"!
      Ja sam lično naviklovao svoj prvi motor(zadnja slika),majstor mi je objašnjavao oko 10 minuta.Rotor je bio potpuno očišćen od izolacije a kolektor je ostao isti,nije mijenjan.
      Zamjena kolektora na rotoru koji se vikluje nije neophodna,ako je kolektor ispravan nema ga potrebe uklanjati.
      Stoga ovo da se mora učiti 9 mjeseci ne stoji,svaki zanat se uči doživotno,ja i danas učim;
      Rotor se može viklovati u kućnoj varijanti 100%;obrada kolektora je moguća i bez struga,obradio sam ih na desetine(post);
      balansiranje rotora je poželjno ali na našim balkanskim siromašnim prostorima nije neophodno,neka malo i vibracije;
      Specijalni izolacioni papir je jeftin,Majsor mi ga je dao nekoliko metara mez ikakve nadoknade;
      Ja sam završlo lakiranje rotora uradio temperaturnom bojom za kamine :))....itd
      Dakle,da zaključim,Poštovani posjetioci stranice Mašinski Kutak,viklovanje rotora je itekako moguće i bez specijalne opreme.TAČKA

      Delete
    2. Anonymous18.12.17

      70% majstora koji se bave premotavanjem rotora to ne odradjuju na pravi nacin!
      Kao iskusan u ovom poslu tvrdim da je nemoguce premotati rotor u kucnoj varijanti da bude sve idealno
      Obrada kolektora se vrsi iskljucivo na strugu uz specijalan alat tako da kolektor bude obradjen u 1-2 stote maksimalno odstupanje od ose
      Lak mora biti u h klasi(do 200 stepeni)
      Balansiranje je obavezno!!
      Ovo su samo neki od preduslova za idealan i dugotrajan rad
      Veliki pozdrav za sve

      Delete
    3. Struja19.12.17

      Što se tiče"idealnog"premotavanja rotora, pa to nešto i nije potrebno, velika većina ručnog alata nije neke cijene i kvalitete pa tako da i ne zaslužuju "idealni"tretman, važno je da radi.
      Obrada kolektora u 1-2 stote :))) Moje mišljenje je da takva preciznost nije potrebna.! Koja to mašina može tako precizno raditi??
      Balansiranje nije obavezno, bez problema se može izbjeći na sporijim motorima.
      Premotavanje rotora u kućnoj varijanti je sigurno moguće.!
      Pozdrav i Vama i hvala na izdvojenom vremenu.

      Delete
  22. Anonymous20.12.16

    Kada odredite korak namotavanja na rotoru broj namota po utoru možete odrediti na sledeći način,očistiti u potpunosti rotor,prilikom čišćenja žice između utora jedan dio sačuvati,lako se isčupa jačim kliještima,dovoljno je da bude par centimetara dužine.Taj dio žica iz jednog utora je potrebno prebrojati,obično je potrebno spaliti plinskim plamenikom da bi se sve žice rastavile,kasnije samo prebrojite i vidite koliki je broj namotaja po jednom utoru.Pozdrav svima.

    ReplyDelete
  23. Anonymous27.2.17

    zasto elektromotor varnici na cetkicama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous27.2.17

      Već smo o tome pisali, ako motor puno varniči na četkama, potrebno je prekontrolisati stanje na kolektoru, prije svega dužinu četkica, možda su potrošene, ukoliko zamjena četkica i čišćenje kolektora ništa ne popravi, znači da je elektromotor gotov i da se mora kupiti drugi rotor ili postojeći previklovati.

      Delete
    2. elektron22.5.17

      Varničenje kolektora elektro motora se javlja iz više razloga:
      A. Istrošenost grafitnih četkica ispod 50% originalne dužine (neophodna zamjena grafitnih četkica)
      B. Neravnomjerni tragovi koje su napravile četkice(neophodna zamjena četkica i ravnanje kolektora)
      C. Istrošenost ležajeva na elektromotoru (usljed trošenja četkica stvara se grafitna prašina koja ulazi u ležajeve i oštećuje kuglice i košuljicu ležaja)

      Razlikujemo više vrsta varničenja elektromotora:
      1. Varničenje ispod četkica pri radu - neodgovorajuće četkice ili nisu dobro nalegle nove četkice. Potrebno je na radnom stolu bez opterećenja poravnati kolektor po obodu i očistiti grafitnu prašinu nahvatanu između lamela kolektora.
      2. Kružno varničenje po kolektoru - kolektor je "probijen", stator namotaja je "probijen" na masu, neodgovarajuće grafitne četkice...itd

      Delete
  24. Anonymous29.3.17

    Ako su potrosene cetkice,recimo na motoru ves masine da li u tom slucaju masina nece nikako da radi pa ni da prima vodu? Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous30.3.17

      Mislim da NE, koliko ja znam primanje vode nema veze sa motorom, vaš opis odgovara situaciji kada je brava na vratima neispravna. Brava na vratima veš mašine je ujedno i glavni prekidač.

      Delete
  25. Anonymous7.4.17

    Post i komentai su od velike koristi, bio bih zahvalan da neko stručan obrazčoži temu "ugradnja kolektora na rotoru", hvala

    ReplyDelete
  26. Anonymous8.7.17

    imam jednu masinu za zivu ogradu marke makita normalno radi na 220V...e sad problem kada je upalim radi 5 sekundi i onda izbaci mi osigurac od te uticnice, otvorio sam rotor stator i pogledao ima puno korozije na obadve strane i na rotoru i na statoru molim pomoc kako i sta je problem i kako ocistiti tu koroziju ako je problem .unapred zahvaljujem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous9.7.17

      Elektro motor snage 1KW vuče toliko struje da za 5 sekundi osigurač izbacuje. Nema od tog motora ništa, to je probilo na sve strane, prisustvo korozije može biti samo zbog prodora vlage unutar motora i dugog stajanja masine.

      Delete
  27. Anonymous24.8.17

    Elekto motor od usisavača varniči ispod četkica i grije se, takođe se grije i jedan namotaj statora, da li se može grijati namotaj statora zbog četkica ili je stradao.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous25.8.17

      Ako znaš koristiti unimer (multimetar) ispitaj otpor oba namota statora kao i da li je probio na masu ( metalna jezgra statora), to su osnovne stvari, provjeri unimerom i rotor

      Delete
  28. Anonymous9.3.18

    Kod mene na rotoru pukla jedna žičica koja se spaja sa kolektorom , ja je zalemim medjutim motor I dalje varnici I nema onu pravu snagu. Zna li iko ima li joj pomoci, u pitanju je rucni cirkular starije proizvodnje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vi hoćete reći da je rotor suviše varničio zbog te pokidane žice,? to ne mora da znači, možda je ta žica neka poodavno pukla ali mašina je motor nastavio raditi, varničenje na kolektoru je vjerovatno nastalo kasnije, u svakom slučaju ispitati rotor i vidjeti da li je viklovanje neophodno, po svemu sudeći jeste.

      Delete
  29. Saša Ž.25.6.18

    Šrafilica je počela da se greje. Otvorio je, pogledao i nisam primetio varnice na spoju četkica i kolektora. Četkice su sada oko 5-6 mm a koliko su duge kada su nove ne znam. Za manje od minuta rada u rasklopljenom stanju se zagreje toliko da ne može da se drži stator a ni rotor. Da li to znači da je dotrajala ili pak da pokušam još nešto. Sumnjam i u sam prekidačmada se on ne greje?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous25.6.18

      "Šrafilica", predpostavljam da je u pitanju "aku bušilica" kako je u mom kraju zovu, to je motor koji radi na bateriju, jednosmijerna struja, najčešće 14-20V. Kod takvih mašina ako je motor "probio" ne mora značiti da će doći do iskrenja na kolektoru, nemora se to dogadjati, mislim da stator uopšte nema namota, u pitanju je magnet, dakle rotor odaje veliku temperaturu i najvjerovatnije je odlužio svoje. Prekidač na aku bušilici reguliše i brzinu, nevjerujem da on može uticati na taj problem.

      Delete
  30. Anonymous14.2.19

    Pozdrav,imam problem sa motorom sa kolektorskim elektromotorom ves masine gorenje. Naime motor kad se poveze radi neravnomerno kao da u jednom delu ne dobiva struju. Ima li mu pomoci?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Motor na novijim veš masinama rade preko elektronike, moj prijatelj je skoro imao sličan problem, kod njega motor na veš mašini nije radio, problem je bio kvar na elektroničkoj ploči, sma ploča je zalivena nekom materijom koja štiti od vlage tako da je pristup i popravak pojedinim komponentama elektronike vrlo otežan. Kompletna elektronička ploča je skupa...uglavnom, na kraju prijatelj je kupio novu mašinu. Vi bi ste trebali prvo prekontrolirati rotor, pregled se vrši Om metrom na kolektoru, sve suprotne lamele bi trebale biti približno istog otpora. Po opisu vašeg kvara mislim da je i kod vas problem sa elektronikom.

      Delete
  31. Anonymous20.3.19

    Da li neka firma u Srbiji mijenja kolektore i vikluje isti. Rotor je isti kao od iskrine kutne brusilice /2000w 8000 o/min. a ustvari je od mašine za sjeckanje grancčica. Mašina ima 25000 obrtaja.

    ReplyDelete
  32. Anonymous31.1.20

    Pozdrav, molim vas da mi objasnite, od čega zavisi bučnost trofaznog elektro motora i da li se može smanjiti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni to izgleda kao da su ležajevi rotora u katastrofalnom stanju, stari i istrošeni ležajevi na motoru mogu stvarati nesnosnu buku.
      Druga stvar, pošto se mi najviše bavimo šivaćim mašinama, vrlo je važno da elektro motor, na industrijskoj šivaćoj mašini, bude "izolovan" od stola gumenim podmetačima, to znatno umanjuje buku. Kombinacija loših ležajeva motora i direktnog pritezanja motora za radni stol može stvarati vrlo neugodnu buku.
      .
      KAKO UMANJITI BRZINU SIVACE MASINE

      Delete
  33. Anonymous19.5.20

    Singer 8768 Heritage Electronic Sewing Machine solamente puedo usar la puntada regular no puedo cambiar de puntada. Que pieza debo cambiar para corregir este problema. Gracias




    ReplyDelete
    Replies
    1. Buenas tardes 😀
      Desafortunadamente no puedo dar la respuesta correcta, este problema puede surgir por muchas razones, puede ser un problema mecánico pero también parte de la electrónica. Su máquina de coser debe ser inspeccionada en detalle por un técnico de servicio.
      .
      Máquinas de coser Singer
      .

      Delete
  34. pomoc penzosu iz Srema rotor Einhel kosacice izgreo na struju 1200w kolko bi platio ili ceo motor da ne kupujem novu kosilicu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous13.7.21

      "Penzos" se treba raspitati kod lokalnih majstora koliko bi koštalo premotavanje motora koji je izgorio i vidjeti da li mu se to isplati.

      Delete
  35. Na elektricnoj testeri doslo je do ostecenja rotora. Stavio sam rotor od druge testere ali sada okrece unazad dakle kontra. Da li je moguca promena smera i kako. hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moguće je promijeniti smijer okretanja na elektromotoru, većina bušilica ima preklopnik za promjenu smijera iznad glavnog prekidača. Šematski prikaz možete pogledati na našem Pinterest-u, tabla Mašinski Kutak.

      Delete
  36. Anonymous27.10.21

    Pozdrav, Imam neki usisvač na kome treba promeniti ležajave, te sam iz tog razloga otvorio motor usisvača.Prilikom zamene ležaja izgleda da sam malo zakačio površinski sam kalem, namotaje na rotoru, evo par slika******
    Da li mogu napraviti problem ako tako vratim i sastavim motor, koliko vidim, mislim da žice nisu u prekidu. Kakav je Vaš savet? Hvala na odgovoru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok slike sam pogledao, nećemo objaviti te linkove slika.!
      Morali ste biti pažljiviji,trebali ste namotaje rotora zaštiti nekom trakom,
      izolir traka, krep traka i sl.
      Preporučujem sledeće, oštećene žice koje su samostalne i nemaju dodira sa drugom žicom nemojte ništa dirati, problematičo je nekoliko žica koje su jedna uz drugu, tu bi moglo biti kontakta, tanak izvijač i oprezno ih blago podići sa ostatka namotaja, vrlo malo dovoljni je 1 mm, kao i rastaviti jednu od druge, ako to uspijete a da ne pokidate nijednu žicu i ne oštetite izolacioni lak na namotajima možete sve normalno sastavljati i pokrenuti usisivač.

      Delete
  37. Hvala na brzom odgovoru,
    kako sam Vas razumeo, trebam žice koje su načete samo da ih odaljim jedne od druge da se ne dodiruju i tako da ostavim?
    Pitaću nešto možda, vrv. glupo, smeju li se lemiti ili smem li ih nekim lakom pipnuti na tim mestima gde su načete?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tačno tako, odmaknuti jednu od druge, vrlo malo.
      Drugo pitanje nije glupo, nema potrebe za lemljenjem ako žica nije u prekidu, lemljenjem i grijanjem bi ste samo mogli dodatno oštetiti lak na žici, ako je presjek žice ostao suviše mali moglo bi doći do zagrijavanja na toj tačci, možete koristiti lak koji je otporan na malo veću temperaturu, ako su žice odvojene nema potrebe za lakiranjem.
      Odgovore vrlo rijetko pišem odmah ali eto noćas mali izuzetak. pozzdraw i čuvajte se struje 🙂

      Delete
  38. Anonymous27.12.21

    Vjerujem da pitanje ima veze sa temom, kako se namotava zvučnik, odnosno kako popraviti zavojnicu na zvučniku, možda neko zna?

    ReplyDelete
  39. Anonymous12.1.22

    Zašto se u kolektorskim motorima koji se primjenuju na bušilicima, brusilicama, ventilatorima itd. upotrebljavaju kondenzatori?
    Koliko ja znam oni mogu da rade bez kondenzatora. Je li se mozda koriste za popravku faktora snage ili je nesto drugo.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovakva pitanja su se već pojavljivala na drugim temama, možda i na ovoj, nisam čitao, nije bitno;
      To pitanje je pomalo kontroverzno, elektronika u zadnjih 50 godina je otiša u neslućene razmjere, nekada su kućni uređaji, najčešće radio i tv bili veoma osjetljivi na rad nekog ručnog alata ili bilo kojeg motora sa četkicama, ti motori na kolektoru stvaraju iskrenje i neku frekvenciju koja je ometala rad tv i radio uređaja, danas su televizori potpuno "imuni" na ta iskrenja i kolektorski motori ne stvaraju nikakve smetnje. Što se tiče toga da kondenzator daje neku dodatnu snagu, mislim da to nema veze, kolektorski elektro motori nemaju nikakvu potrebu za kondenzatorom što se tiče starta, ostaje i treća stvar a to je da kondenzator čuva kolektor od prekomjernog trošenja "upijajući iskre", možda, ne znam, ja sam eksperimentisao i pokretao motor šivaće mašine sa i bez kondenzatora, nikakve razlike, provjeravao sam i grijanje kolektora prstom, ništa sve isto sa i bez kondenzatora. Ako kondenzator "probije" i napravi kratak spoj treba ga izbaciti, zamjena novim nije nešto neophodna, možda na nekim skupim alatima, moje mišljenje je da kondenzatori na kolektroskom elektro motoru u 21-vom vijeku nemaju neku značaju ulogu. Možda će se neko javiti stručniji od mene i dati neko svoje viđenje na ovo pitanje.

      Delete
    2. Anonymous24.5.23

      Kondenzator (ili filter -kombinacija kondenzatora i otpornika) na svim uređajima koji iskrenjem mogu stvarati elektromagnetske smetnje je obavezan. Svaki električni uređaj prije nego uđe u proizvodnju mora dobiti tzv. "RSO atest" (radio smetnje otklonjene). To što su današnji digitalni TV i dijelom radio prijemnici nešto otporniji na smetnje ne znači da se smetnje sada smiju praviti bez kontrole.

      Delete
    3. Mislite svaki "električni uređaj koji izađe iz proizvodenje mora proći RSO test", vrlo vjerovatno, sigurno je da će još zadugo tako ostati ali mi pričamo o situacijama kada kondenzator probije u toku eksploatacije mašine. Stari kondenzatori na starim šivaćim mašinama probijaju, rijetkost je to na novim mašinama a posebno na ručnom alatu, današnji kondenzatori su puno izdržljiviji u odnosu na prije 50 godina.

      Delete
  40. Anonymous16.6.22

    Majstore, ako je kolektor obrađen sa tokarskim strojem i sve je u najboljem redu, samo treba nanijeti neko dvokomponentno ljepilo između kolektora i ležaja a ne znam koje, treba biti otporno na visoke temperature, minimalno 400 stupnjeva??? hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Dvokomponentno lepilo između kolektora i ležaja"?? Možda mislite između kolektora i osovine motora (armature)?? Ja ne znam o kakvom se lepilu radi, osim toga navodite izrazito visoku radnu temperaturu motora???

      Delete
  41. Anonymous8.8.23

    Gdje se u Bosni može kupit, osim u Njemackoj, pravi crveni izolacioni lak za rotore koji majstori ljubomorno čuvaju tajnu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako se javi neki Bosanac koji ima crveni izolacioni lak i bude spreman platiti reklamu objavit će mo, nije problem.

      Delete

SEARCH