Električni Uređaji i Noževi Za Krojenje / Električne Makaze

eng.electric cutting fabric machine;alat za rezanje tekstila; 

Osnovni alat za krojenje su makaze, mogu biti raznih veličina, kvalitete i oblika. Makaze se uglavnom koriste pri manjem obimu krojenja, za kućni šnajderaj i u manjim radionicama. U ovom postu će mo vidjeti na koji način nam mogu pomoći električni uređaji za krojenje.
Za kvalitetno krojenje prvo je neophodna ravna površina, stolovi za krojenje mogu biti raznih oblika i veličina, kao i sklopivi koji se koriste u skučenim prostorima i malim stanovima.

Za sve krojačke stolove osnovno je da budu potpuno ravni,glatke površine i glatkih i zaobljenih rubova, to je potrebno da bi se spriječilo bilo kakvo zapinjanje štofa, tkanine ili bilo čega što je predmet krojenja. Krojački radni stol ne bi trebao biti preširok, neki optimum je standardna širina štofa, što je recimo u tapetara oko 140 cm. Poželjno je da radni stol ima pristup sa svih strana, ako je to moguće, takođe su na statičnim stolovima korisne dodatne police ispod radne površine gdje se može odlagati već skrojeni ili materijali za pripremu.
Ja sam isjekao štofa, ko zna kolike dužine, to su kilometri, uglavnom jači štof i sve to ručnim makazama. Oni koji to rade znaju dobro kako to zna biti teško, zbog toga postoje i električni uređaji za krojenje. Osnovni uređaj su električne makaze, mogu raditi na struju od 220 V ili čak biti sa baterijom, te"aku"makaze su za manje poslove.
Električne makaze na svom reznom dijelu imaju dva sječiva, kao kod običnih makaza, stim da su ona znatno manja .Mogu se koristiti za različita krojenja, jednostavna su za korištenje, opasnost od eventualne povrede je minimalna.


Također makaze mogu biti i sa rotirajućim nožem, manjeg prečnika, rotirajući nož obično ima zaštitu na vrhu a može rezati i do nekoliko slojeva materijala.Naravno,materijal,tkaninu, eko kožu i sl. krojimo po zacrtanim linijama. Iscrtavanje po materijalu se vrši na razne načine a najčešće je to kreda za tekstil, tanka je i ima ih u nekoliko boja. (kreda za signiranje tekstila). Linije se po materijalu rade pomoću već pripremljenih šablona, šnitova ili posebnog i unikatnog crteža. Sami šabloni se izrađuju najčešće od kvalitetne tanje šperloče ili plastike, obrada rubova šablona mora biti vrhunska. Dakle, osim klasičnih električnih makaza postoje i uređaji sa tzv. bazom koja klizi ispod materijala, baza je oborenih rubova i prilično tanka, izrađena je od metala a sa donje strane na većim mašinama postoje i kotrljajuća tijela radi lakšeg pokretanja.To su vertikalni električni noževi, mogu biti sa rotirajućim i ravnim reznim tijelom.Vertikalni nož za krojenje sa rotirajućom šajbom je namijenjen za višeslojna krojenja, uglavnom pravolinijska ili sa blagim zakrivljenjima. Ako se nož suviše zagrijava treba smanjiti broj slojeva materijala, obično na sebi imaju i mali dodatak za oštrenje i čišćenje sječiva. Vertikalni nož za krojenje sa ravnim sječivom je namijenjen za višeslojna krojenja materijala. Oblik sječiva je najčešće ravan mada može biti i djelimično nazubljen ili "talasast". Debljina slojeva materijala zavisi od nekoliko faktora, to su:brzina noža, debljina naredanog materijala i njegovog sastava. Recimo, čisti pamuk može podnije dosta visoku temperaturu dok kod sintetičkih materijala to nije slučaj. Zbog velike brzine kretanja vertikalnog noža i povećanja temperature može doći do topljenja i deformacije reza što ni u kom slučaju nje dobro.
Vertikalni krojačni nož (nož za tekstil) mora imati i podmazivanje vođice noža kao i oštrač sječiva, obično su snage od 500-800W, poneki imaju i dvije brzine, što je dosta korisno. Da kratko objasnim kako se koristi vertikalni krojački nož.? Imamo već pripremljene šablone za određenu seriju proizvoda, materijal ravno postavljamo na radni stol u određeni broj slojave, to je obično od 5-10 cm. Zatim na poredani materijal postavljamo papir po kojemu će se crtali oblici za krojenje, šablone crtamo kako bi smo najbolje iskoristili materijal, da bude što manje škarta, nakon toga se sve to na više mjesta fiksira, razne su metode od velikih probadača, štipaljki, stezača itd.
Kada je sve spremno krojenje može da počne. Vertikalni krojački nož ima i zaštitu protiv eventualne povrede, na njenom kraju je i klizna stopica koja sprečava podizanje materijala, ona se spušta do same površine, u normalnim uvjetima, gdje se poštuju propisi o zaštiti na radu, majstor krojač i radnik na vertikalnom nožu mora na slobodnoj ruci imati čeličnu zaštitnu rukavicu (vidi sliku). Vertikalni krojački nož može izrezivati razne oblike, početnicima za rad na ovakvoj mašini savjetujem oprez.
Zatim imamo bansek za krojenje, to je slično vertikalnom nožu stim da je oštrica statična. Ovaj način krojenja se koristi u masovnoj proizvodnji i u većim radionicama.....Srodne i slične teme: Radni stol i pribor za šivanje

2 komentara:

 1. Anonimno10.8.16

  Interesuje me gde mogu da kupim makaze i elektricni noz za krojenje? Molila bih ako biste mogli da me uputite gde bih to mogla da kupim.
  Unapred hvala.

  OdgovoriIzbriši
 2. Anonimno1.10.16

  Poštovani,
  zanima me cena i gde mogu preuzeti električne makaze za krojenje koje sam našao na sajtu"Mašinski kutak"(na slici je drška zelene boje), takođe me zanimaju dimenzije i težina.

  Pozdrav

  OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM