Juki DNU 241h / Juki Sewing Machine

industrial sewing machine juki dnu 241h ;

Radi se o poznatom japanskom brendu "Juki", jednom od najvećih svjetskih proizvođača šivaćih mašina, o kvaliteti japanskih proizvoda nema potrebe trošiti riječi, sigurno je, da se i tu ističu i Juki šivaći strojevi. Model je oznake"DNU-241H", radi se o mašini sa trostrukim transportom, mislim da se više ne proizvodi, što je po meni šteta ali Japanci su joj napravili nasljednika (Juki DNU 1541), da li je "nasljednik" bolji ili lošiji ne znam,ali sigurno znam da je Juki dnu 241h odlična mašina, to znaju samo oni koji posjeduju ovaj, relativno rijedak primjerak. Namijenjena je za izradu tapaciranih dijelova namještaja, za izradu presvlaka za auto sjedišta, za šivenje svih težih materijala (od običnog štofa do prave kože), šivenje cerada za šatore, tendi ...itd. Ima mogućnost izmjene stopica pa se tako sa jednostavnim transformacijama mogu prišivati "keder trake", ušivati deblji kanap u rub štepa, može se nabaviti i dodatak za paspuliranje (prišivanje paspul trake), ima odličnu "vuču" kako....


kažu šnajderi-ce. Ubodna pločica je nazubljena što sprečava klizanje materijala, stopice su sa donje strane glatke, posjeduje vertikalni rotirajuci grajfer što omogucava veliku brzinu šivanja. Bobina (špulna) je velika što je prednost kod namotavanja konca. Igle su tipa DP17 odnosno 135x17, optimalna debljina igle je oko 120, zavisi šta se radi na mašini. Svi ležajevi na "glavi" mašine su klizni, podmazivanje mašine je klasično s tim da sa donje strane postoji mali centralni rezervoar gdje se povremeno dodaje ulje, radi održavanja nivoa (min/max), iz tog rezervoara...


se vrši podmazivanje grajfera i pripadajucih kliznih ležaja. Prenos obrtnog momenta sa gornjeg vratila na donji dio mašine se vrši pomoću dva para konusnih zupčanika, zupčanici su zaštićeni plastičnim čahurama a unutar čahura je "tot-mast" koja vrši njihovo podmazivanje, poslije jednog punjenja mašću dugo vremena nema potrebe za nikakvom kontrolom zupčanika. Elektro motor je 220/380 V nazivne snage oko 550 W, na monofaznom priključku mašina nešto malo gubi na snazi i broju obrtaja, mislim da prikljucak na 380 V nije nešto neophodan, ako se radi brže i sa tanjim materijalima, onda može.
Elektromotor je gotovo bešuman kao i sama mašina, svake vibracije su svedene na minimum, rad na mašini je krajnje jednostavan, komanda za "naprijed nazad " je izvanredno riješena i vrši se pritiskom poluge na dole. Radni stol je podesiv u svim mogućim smjerovima, onaj ko radi za mašinom može je podesiti kako njemu najbolje odgovara.
Možda bi mogao naći i jedan, uvjetno kazano "nedostatak" na ovoj mašini a to je njena brzina, mislim da je bez potrebe suviše brza, kod iskusnijih šnajdera-šivača ne bi trebalo biti problema ali za početnike sigurno nije za preporučiti, "doziranje" brzine je osjetljivo i traži vježbu i vrijeme.
Svi gore navedeni podaci i karakteristike su na novoj ili dobro očuvanoj mašini, naravno da postoje i izuzeci gdje je mašina loše održavana.

2 komentara:

  1. Administrator bloga uklonio je komentar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Thanks Tina, I'm workings on Juki 241 but not Juki 1541, this newer model and successor, thank you to comment and come back again :)

    OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM