Pfaff 1011 | Pfaff 1014 | Pfaff 1015 | Pfaff 1019 | Pfaff 1029 | Pfaff 1035 | Pfaff 1037

Pfaff-Nähmaschine 1011,1014,1015,1019,1035,1037 Wartung und Schmierung; pfaff tipmatic 6112,

Podmazivanje šivaćih mašina je osnovno posao prilikom njihovog održavanja, ovdje je riječ o klasičnim mehaničkim kućnim šivaćim mašinama, mehaničkim u smislu da je samo pogon mašine električni, ostalo je sve čista mehanika. Već mnogo puta na sajtu je se "provlačila" tema podmazivanje,osnovno održavanje je kao tema davno "obrađena" a o tome pročitajte OVDJE. ALI, dosta posjetilaca se pita šta da rade sa mašinama koje nemaju pristupna mjesta za podmazivanje,zatvorene su sa svih strana a čak i možda, ne znam...


fabrički im održavanje nije predviđeno, osim povremenog podmazivanja petljača.? Već sam o tome u nekoliko postova rekao da je to po meni čista glupost, nema te masnoće, ulja, tot masti koja će trajati 25, 30 pa i više godina, možda su pravljene da rade dok mogu a potom na odpad, kažem..


Pošto je kod nas na jugoistoku Evrope stanje "malo" drugačije i mi se tek tako svojih stvari ne odričemo a pogotovo ne naše šivaće masine.
Šivaće mašine Pfaff serije 1000 u koje spadaju: Pfaff 1011, 1014, 1015, 1019, 1029, 1035, 1037..možda ima još koji model ali nebitno, od svog odžavanja ovih mašina po uputstvu predviđeno je samo skidanje ubodne pločice, čišćenje prašine oko grajfera i ispod pločice i povremeno par kapi ulja u grajfer, drugo ništa.?


Svi gore nabrojani modeli su konstrukcijski gotovo identični osim programatora, početna serija 1011 je sa najmanje programa a 1037 je sa najviše, to znači da je skidanje pojedinih poklopaca identično, u prilogu su slike pfaff 1037 ali je i za druge modele "serije 1000"proces identičan, pa da krenemo konačno :):
Slika prva, žute strelice pokazuju mjesta pristupnih vijaka koje treba odviti, za skidanje gornjeg dijel ih ima 4 komada i to treba odvrnuti, odvrnute šarafiće odločiti na stranu,na istoj slici plava strelica je
na ubodnoj pločici koju isto treba skinuti, ukloniti i iglu, skinuti i....


stopicu, ukloniti čunak sa bobinom i sve to otprašiti i očistiti detaljno.
Druga slika, skidanje poklopca, nije nešto komplikovano, može se desiti da je malo na nekom mjestu uzubljeno ali lagano pomicanje lijevo-desno i on je skinut (na slikama je već sređena mašina i to nemoj da Vas zbuni). Poslije skidanja gornjeg poklopca, potrebno je skinuti metalni bočni poklopac, slika treća, vijak označen žutom strelicom, na istoj slici vidimo plavu strelicu, to mjesto detaljno obrisati pamučnom krpicom, ukloniti svaki stari trag bilo kakve masnoće a potom nanijeti malo "tot...


masti", inače taj dio služi za rasterećenje zateznika pri podizanju stopice. Skinuli smo oba poklopca i sad imamo gornji dio mašine potpuno slobodan, idemo na donji dio a na kraju ću malo detaljisati o podmazivanju. Slika 5-a, položen stroj na komadu kartona i žute strelice pokazuju pristup vijcima za skidanje donje nosive "ploče", to su 4 nešto jača vijka i ako nikada nisu skidani mogu biti nešto teži za izvijanje,potreban je jači šavciger-odvijač. Skinuli smo i donju nosivu "ploču", slika šesta, crne strelice prikazuju dva pristupna vijka za skidanje plastičnog poklopca, to ide sasvim jednostavno, sve vijke odložiti na stranu u neku posudicu i "baciti" se na posao :).


Slika, koja biješe :), sedma, crnim strelicama su označene pozcije koje se moraju očistiti, na zupčaniku zna biti trag neke masti, ko zna od kada, koja se pretvori u nešto kao "žvakaća guma" to sve oprezno ukloniti a potom nanijeti svježu tot mast, preklopnik za uključenje i isključenje transportnih zubaca pomijerati lijevo-desno a na bregasti dio osovinice isto nanijeti svježe masti. Grajfer detaljno odprašiti i podmazati uljem, malo,ne previše bez potrebe.
Slika osma, plave strelice pokazuju dijelove programatora koje treba očistiti i nanijeti svežu tot mast a žute strelice gdje treba koristiti ulje, ima tu još mjesta, koja nisu prikazana na slici,gdje god se vidi stara farbrička mast, koja je najčešće suha i beskorisna, ukloniti je i podmazati novom mašću.
Po zupčastom remenu ne nanostiti nikakvu masnoću, samo suhom pamučnom krpicom, eventualno očistitiči.


Da se sad vratim na gornji dio mašine, ukloniti sijalicu, ako vam smeta, i sve iza nje očistiti, klizne površine dovesti do sjaja i onda podmazivanje, klizni ležajevi glavnog vratila nemaju pristup za podmazivanje, stoga je potrebno mašinu po potrebi postaviti vertikalno, u blizini ležaja dodati ulje i lagano pokrenuti mašinu da ulje zađe unutar ležaja, ako ostane samo van, nema od tog podmazivanja neke koristi. Ovi modeli mašine su odlično riješeni kada je u pitanju napajanje strujom tako da je opasnost od udara struje svedena na minimum, ali ipak OPREZ.! 
Nosač stopice, iglenjača, pokretni nosač iglenjače, sve to treba podmazati,oni "hrabriji" i već solidni majstori to sve trebaju izgraditi, svaki klizni ležaj očistiti, nanijeti svježe ulje i vratiti nazad.
Još jedna stvar bi bila veoma korisna a to je skinuti glavnu remenicu, nažalost nemam tih slika, potrebno je odviti centralni plastični vijak i svući remenicu, očistiti vratilo i remenicu, nanijeti svježu mast ili pomiješati ulje i mast da se dobije jedna odlična podmazujuća struktura. Možete malo srediti i motalicu, odprašiti, dodati kap -dvije ulja..itd. Po završetku poklopce i ostale elemente vratiti nazad i prišarafiti, to bi bilo to, za eventualna pitanja, stojim na raspolaganju ☺

3 komentara:

 1. Imam Pfaff 1047 masinu koja steka sa radom. Radi radi i onda zastane, kada pomerim onaj kolut, ona nastavi. E sad meni se ne popravlja ta masina ja bih je najradije prodala, ali ako ne znam sta je ne znam ni koliko da trazim za nju. Ako je odnesem kod servisera on nece ni da je pogleda bez 2000, a to mi se ne ispalati sada. Da li mi mozete reci sta je u pitanju i koliko od prilike bar da trazim za nju, s da je fer prema meni i prema kupcu?

  OdgovoriIzbriši
 2. Anonimno20.9.19

  Molim Vas za pomoc. Imam masinu PFAFF CREATIV 1471. Ne znam kako da zamijenim sijalicu koja je pregorjela, za sta sluze baterije na njenom dnu, kako se iurafjuju rupice za dugmad na njoj i kako se podmazuje? Pokusala naci na internetu uputu za koristenje ali nisam uspjela.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Anonimno23.9.19

   Kupite, platite, mašinu iz 1980-te, u "poluispravnom" stanju i onda se traže besplatni savjeti na internetu. Što niste pitali prodavača, neka vam on objasni do u detalje. Pfaff creativ 1471 je stara digitalna (kompijuterska) šivaća mašina. Tehnologija i elektronika od tog vremena je uznapredovala ko zna koliko, cijela ta elektronska ploča sa donje strane danas može stati na 2 cm kvadratna. Vrlo često ta elektronička ploča je neispravna i često je potrebno neke dijelove zamijeniti ali ih je nemoguće naći.

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM