Singer 257 | Singer 252 | Singer 247
Share On Facebook ! Tweet This ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin !


Pokušavao sam na internetu pronaći datum od kada datira Singer 257, nisam uspio pronaći. Zanimalo me je prvenstveno zbog oblika grajfera kod ove stare šivaće mašine. Čini mi se da je on za to doba bio inovacija koja će se kasnije koristiti na mnogim kućnim šivaćim mašinama. Po mojoj procjeni,singer 257 je izrađivan između 1955-60 godine. U to doba ona je visoko kotirala kada su u pitanju kvalitet i dizajn (prva slika), oštre linije kućišta sa svijetlim tonovima daju lijep izgled ovom, danas već antikvitetu od šivaće mašine.


Šta reći o ovom modelu:?
mašina je komplet od metala, kombinacija livenog gvožđa, aluminijuma i čelika, svi unurašnji "vitalni" dijelovi su veoma kvalitetni stoga i ne čudi da ovih mašina ima puno po domaćinstvima diljem svijeta.
Postoji nekoliko podtipova ove mašine, mislim na postolje i pogon, ima ih na drvenom kabinetu sa kombinacijom nožnog i ili elektro pogona i u koferu samo na električni pogon.
Elektro motor je sa vanjeske strane, jednostavan pristup kao i zamjena
kratkog pogonskog remena (druga slika). Pomenuh na početku grajfer pa da nastavim, radi se o specifičnom horizontalno


postavljenom rotirajućem grajferu, pogon grajfera (petljača) se vrši pomoću zupčastog remena, što je po meni još jedna zanimljivost, kada se mašina pogleda sa donje strane, nema se šta posebno ni vidjeti, centralna osovina kao kod drugih mašina uopšte ne postoji, zateznik (španer) zupčastog remena je kliznog tipa i potrebno je povremeno remen sa vanjske strane očistiti i malo namastiti radi lakšeg "klizanja". Podešavanje grajfera i njegovo dovođenje u "fazu" se vrši pomoću jedne od nazubljenih remenica, popuste se vijci na remnici i izvrši se korekcija, može i popuštanje remenice ispod grajfera a korekciju izvršiti pomicanje samog rotirajućeg dijala hvatača gornjeg konca. Gornji poklopac masine se jednostavno skida izvijanjem dva vijka, kako to izgleda pogledaj na slici.


Skidanjem poklopca se vidi kompletna gornja "mašinerija" sa dvije polugice, lijeva polugica je za povećanje ili smanjenje cika-cak boda a desna za pozicioniranje igle, to je sve i što se tiče mogućnosti ove mašine. šematski prikaz na sledećoj slici je uprošteni prikaz gornjeg i donjeg dijela mašine (gears and toothed belt singer 257). Zadržat će mo se na onoj vertikalnoj osovinici koja prenosi okretaje sa gornje osovine da donji zupčasti remen. Taj mali zupčanik,na vrhu te osovinice je "slaba tačka" u ove singerice, predpostavljam da taj dio najčešće strada iz dva razloga, prvo loše održavanje i zubi zupčanika od specijalne tvrde plastike, naravno kada se tome doda i preveliko opterećenje neminovno je uništenje zubaca, u tom slučaju mašina je u potpunom zastoju i taj zupčanik se mora zamijeniti.


Sama zamjena tog zupčanika nije nešto problematična, mislim na majstore amatere, veći je problem kasnije dovesti mašinu u normalno stanje i da pravi normalan bod, jer je hvatač konca potpuno raštimovan. Uputstvo za podešavanje grajfera znatno može olakšati posao. Taj par spregnutih zupčanika treba povremeno očistti i svježom tot mašću namastiti, slabo tu ima koristi od ulja. Singer 257 ima klasični gornji zateznik, dosta je o tome pisano na sajt-u, uspio sam nekako napraviti i iskombinovati sliku gornjeg zateznika i sve njegove dijelove, dakle ko želi moče ga izgraditi i očistiti, što je sigurno poželjno s
obzirom na starost mašine. Već sam nešto rekao o podmazivanju gornje osovine, dijelovi oko igle, iglenjače, nosača stopice se podmazuju originalnim uljem za šivaće mašine a mjesta su prikazana plavim strelicama. Udijevanje konca i namotavanje bobine su standardni ali ipak sam postavio slike, možda kome zatrebaju. Siger 257 posjeduje i osvjetljenje, sijalica je u posebnom kućištu iza mašine zajedno sa posebnim prekidačem i još da dodam da osim ravnog i cik-cak štepa ova singerica navodno može obrađivati i rupice za dugmad, gledao sam u uputstvu i djeluje mi prilično komplikovano, ali ipak može.
Pozivam vlasnike ovog modela da daju neko svoje mišljenje, komentar i podijele svoje iskustvo kada je u pitanju 257-ca. Više detalja o Singer šivaćim mašinama pročitaj OVDE

Broj komentara: 19:

 1. Anonimno29.1.14

  masina ovog tipa je super!! nedavno sam ju kupila,polovnu,skoro dzaba! sije bez problema debele materijale(savove na radnim hlacama) a i sila sam i kozu na ovoj masini. takodje sam i radila ,,masinski vez,, . Ja to tako zovem. Sto se tice obradjivanja rupica za dugmad,radila sam nesto slicno,obradjivanje kruzica,treba samo dovoljno zategnuti konac i nema problema. Ali jako me zanima jedna stvar,naime,kad mijenjam iglu,posle tog imam dosta problema jer nece da hvta donji konac.... znaci,nece da sije. Mislim sve radi samo sto,motor,igla,samo ne hvata donji konac. Mozda je ovo za nekog sala ,ali za mene je jos ne rijesiv problem...

  OdgovoriIzbriši
 2. Da,jake su stvarno,gledao sam i ja neki video,gospodin šije kožu bez problema,za takve stvari je poželjna dobra igla i kvalitetan konac ALI ta opterećenja upravo dovode do uništenja zupčanika spomenutog u postu.
  Ako ste već radili gore navedeno sa mašinom a po promjeni igle masina ne podiže donji konac,pogledajte da li ste pravilno postavili iglu i pravilno uvukli konac,nevjerujem da je u međuvremenu došlo do problema na grajferu što nije isključeno,potrebno je skinuti stopicu,ubodnu pločicu,skinuti i bobinu pa vidjeti u kojoj poziciji se nalazi vrh gle u odnosu na kukicu grajfera...
  Hvala na komentaru i Lijep pozdrav

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno30.1.14

  Da li znate čemu služi ovaj kotačić iznad igle i stopice?
  Hvala

  OdgovoriIzbriši
 4. Većina šivaćih mašina posjeduje šivenje unazad,sve kućne šivaće mašine to posjeduju,izuzetak su pojedini modeli industrijskih šivaćih mašina i ovelock šivaće masine;
  što se tiče"kotačića",gore-lijevo,sa njim se vrši regulacija pritiska stopice na materijal.

  OdgovoriIzbriši
 5. Anonimno3.2.14

  istu masinu imam i odlicna je bila bas sam se nasila koristeci je... ali bas taj zupcanik se oglodjo i pukao, mislim i ja da je od teskih materijala,teksas, najvise...valjda cu je popraviti uskoro, ne bi je mijenjala....

  OdgovoriIzbriši
 6. Moguće je da je zupčanik uništen od opterećenja ali najčešće je kombinacja opterećenje i rad zupčanika"na suho",izrađen je od veoma tvrde plastike,usled nedostatka masnoće jednostavno se"oglođe",kako vi kažete.
  Sigurno da vam je vaša singeria 257 draga ali taj mali zupčanik je prilično skup,slučajnost i sreća bi bila kada bi ste ga našli kod nekog majstora koji bi vam to zamijenio za neku prihvatljivu sumu,mada se to najčešće ne ispati.Zahvaljujem na komentaru i podijeljenom iskustvu kada je u pitanju singer 257.
  Lijep pozdrav i svako dobro

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Anonimno12.1.18

   Koliko košta taj zupčanik, ako nije problem da mi kažete?

   Izbriši
 7. Anonimno3.11.14

  Dobila sa polovnu singer masinu 257,pa bi vas zamolila ako ima neko upustvo za koristenje..

  OdgovoriIzbriši
 8. Zanimljivo,svi dobijaju polovne mašine,niko ne kupuje :)) OK.
  Radi se o veoma starom modelu mašine,ako ste je skoro dobili to treba detaljno podmazati,
  imate gore cijeli post,ako šta nije jasno pitajte,uputstvo za singer 257 na našem jeziku ne postoji.

  OdgovoriIzbriši
 9. Anonimno27.11.14

  Pozdrav možel nešto o mašini Singer 367,osnovna upustva,hvala

  OdgovoriIzbriši
 10. Anonimno4.7.15

  singer 257;
  Odjednom je prestala da mi radi funkcija za namotavanje spulne,šta može biti problem?

  OdgovoriIzbriši
 11. Anonimno4.7.15

  Sewing machine Singer 257-bobbin winder :
  Dvije stvari mogu biti,ili je pukla opruga koja pritišće motalicu na remenicu ili je spala i pukla prirubna gumica.Potrebno je skinuti gornji poklopac i pogledati,kada skinete poklopac iskoristite situaciju i podmažite gornji dio mašine.

  OdgovoriIzbriši
 12. Anonimno5.7.15

  Administrator je uklonio komentar.

  OdgovoriIzbriši
 13. Anonimno5.7.15

  DOBAR DAN
  Molim vas,nemojte na taj način ovdje komunicirati,niko niti je dužan niti zadužen podijeliti dio svog znanja ili vještine na takvu komunikaciju,naročito ne ta takva pitanja,skinite poklopac i brojite .

  OdgovoriIzbriši
 14. Anonimno13.3.18

  Postovani
  Uputstva za singer 367, pokusavala eam na stranici pronaci file, ali neuspijesno, pa ako biste me uputili! Ukoliko nema, postoji li neki slican model. Hvala unaprijed!

  OdgovoriIzbriši
 15. Anonimno9.7.18

  Di se zakaci feder za dizanje i spuštanje stopice?

  OdgovoriIzbriši
 16. Anonimno23.10.18

  Postovni,Potrebno mi je uputstvo za uvlacenje donjeg konca u čunak. Singer 367. Hvala unapred

  OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM