Bernina 830 Record | Bernina 831 Vintage Bernina


Odmah na početku da kažem, za one koji ne znaju, Bernina šivaće mašine su poznati švicarski brend šivaćih mašina (Bernina swiss made); kad kažem "*******" to bi značilo narodnim jezikom "******" u svijetu šivaćih mašina. Zašto je to tako,? evo današnji primjer je Bernina 830 record, šta "krasi" ovaj model da bi bio drugačiji od ostalih.? Svaku Bernina masinu "krasi" kvalitet materijala, dugotrajnost, jednostavnost rukovanja, ergonomija i općenito dizajn.

Glavna konstrukcija, vanjski vidljivi dio mašine, gotovo u potpunosti je od metala, izuzev bočni poklopac ispod glavne remenice, radi se o leguri aluminijuma, dakle po pitanju oxidacije i ostalog to je trajan materijal. Svi unutrašnji elementi su extra kvalitetno obrađeni,mnoge poluge i osovine su od kvalitetnog čelika. Moram izdvojiti dva elementa od specijalne tvrde plastike (teflon ili neka kombinacija,nisam siguran), radi se u dva zupčanika, jedan je na "pužnom" prenosu programatora a drugi je konusni zupčanik za prenos na donji dio mašine-grajfer. Prvi je spregnut sa "pužnim" navojnim vretenom (centralna čelična osovina) a drugi sa metalnim zupčanikom. Ti zupčanici uopšte nemaju nekog posebnog opterećenja a njihovim dodavanjem je vjerovatno došlo do smanjenja zvuka rada mašine. Odmah da kažem da je zvuk rada mašine veoma tih.


Da sad malo propratim priložene slike:
Mašina je fabrički smještena u prenosni crveni kofer, u koferu postoje mjesta određena za pojedine elemente tako da kada se sklopi nema nekog posebnog unutrašnjeg pomijeranje bilo čega.
U plastičnoj crvenoj kutiji su razne vrste stopica, bobine, četkica za čišćenje..između ostalog tu je i nožni podizač stopice( koljenar), jednostavno se postavlja a prednost mu je kao kod industrijskih mašina da su obje ruke slobodne pri radu. Strartna papuča je široka i masivna, izrađena je od specijalne tvrde "plastike" (bakelit, materijal otporan na toplotu) a doziranje brzine kretanja mašine- igle je odlično. Uvlačenje konca je prikazano na slici, kvalitetno i jednostavno riješenje.


Dodatna ploha za proširenje radne površine se koristi uvijek ako nam nije potrebna rukavna površina, također je od aluminijuma, lijepo oborenih rubova a montaža je jednostavna, sa donje strane je polugica kojom se vrši pritezanje i otpuštanje (bravica), rub unutrašnjeg dijela koji naliježe na rukavnik je presvučen nekom vrstom tkanine da se zaštiti lak pri manipulaciji. Bernina stopice su jedinstvene i patentirane, skidanje i postavljanje je u jednoj sekundi a na bravici stopice je i "zarez" za presijecanje konca.
Bernina 830 je potpuno mehanička mašina, ako se izuzmu elektromotor i startna papučica. Da bi se dobilo na snazi igle postavljen je veoma brz motor a redukcija je riješena pomoću dva remena i među remeničnog prenosa (vidi sliku).
Napetost remenova je riješena pomoću opruge a fixiranje se vrši pomoću centralnog vijka, manji remen koji ide sa motora je nešto opušteniji zbog rasterećenja motora a proklizavanje je veoma rijetko, samo u slučaju prevelikog opterećenja.


Sad malo o pozicijama označenim na slici, ja sam iz označio 14, pa da krenemo:
1- zateznik gornjeg konca(dupli,moguć rad za duplom iglom)
2- točkić za podešavanje napetosti gornjeg konca
3- indikator napetosti gornjeg konca +/-
4- indikator pozicije dekoratinih,vez i ostalih štepova
5- polugica programatora(pomijeranje-desno pa naprijed)
6- samo cik/cak ili programski rad
7- motalica donjeg konca
8- dugme rekulatora širine za cik/cak i ostale štepove
9- pozicioniranje igle
10- dugme za izradu rupica
11- dužina boda/naprije-nazad
12- donji transporter uključeno/isključeno
13- priključak za nožno podizanje stopice(koljenar)
14- poluga za nožno podizanje (za poziciju 13)


Sad malo o održavanju ove mašine;
Bernina record 830 je veoma jednostavna za održavanje, za pristup bilo čemu nije potrebno odvijati nikakve vijke, sve su to šarnirani poklopci sa raznim bravicama, recimo, za pristup unutrašnjem dijelu rukavnika, skinemo stopicu i iglu, na slici vidimo prikazane dvije žute strelice, pritiskom na gornju označenu poziciju skidamo gornju površinu rukavca a donja strelica pokazuje gdje se demontira grajfer, već na sledećoj slici vidimo kako to izgleda. Kada sam kod grajfera da kažem još jednu zanimljivost, Bernina ima oscilirajući tip grajfera, zanimljivost je ta da se njegovo kretanje vrši pomoću male nazubljene "letvice" što je jedinstveno u svijetu šivaćih mašina, mislim da je i to patentirano od strane Bernina-e ali nisam 100% siguran.
Na sledećoj slici se jasno vidi ta uzdužna, na vrhu nazubljena "šipka". Podmazivanje vršiti samo najkvalitetnijim uljem za šivaće mašine, za poziciju označnu bijelom strelicom se može koristiti fina tot mast na bazi litiuma (NE ona čista bijela). Bočni i gornji poklopac su na malim "šarkama" i jednostavno se rukom otvaraju uz mali otpor automatskih bravica. Pristup za podmazivanje, čišćenje je "kao na dlanu". Sve klizne površine podmazivati uljem a zupčanike sa finom mašću; zadnja slika nam pokazuje neke od mogućnosti ove izvanredne mašine, mašine za sva vremena. Samo još da dodam da ovaj model mogu koristiti i amateri i profesionalci u svijetu šivenja i krojenja. Početak proizvodnje datira iz 1975-tih a završetak desetak godina kasnije.

Broj komentara: 8:

 1. Anonimno18.11.15

  Can you explain the difference between sewing machine Bernina 830 record and Bernina 831,thanks

  OdgovoriIzbriši
 2. Thanks for the question, the difference is small, the platform is the same, the same electric motor, Bernina 831 has a smaller number of programs and no FHS (free hand system).
  It was during this time a cheaper option for those who wanted the same quality sewing machine for less money.Best regards

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno26.9.16

  Ja imam Bernina 830,često se osjeti miris dima pri šivenju,mašina radi sasvim normalno,šta bi mogao biti uzrok toj pojavi?zahvaljujem

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Taj miris dima ili nagorjele plastike može doći samo iz kutije sa elektromotorom,najvjerovatnije je u pitanju kondenzator koji je djelimično oštećen,iz njega zna curiti neka gusta tekućina kao lepilo.Taj kondenzator u današnje vrijeme nema nikakvu posebnu ulogu,treba skinuti motor i napraviti pregled,Bernina 830 je mašina koja je jednostavna za održavanje i servis.Ukoliko je kondenzator oštećen treba ga potpuno ukloniti,elektromotor je pod naponom od 220V stoga savjetujem veliki OPREZ.!

   Izbriši
 4. Anonimno25.1.17

  Zdravo
  Kupio sam korištenu mašinu Bernina Record 830 i nakon testiranja ustanovio da je potrebno promjeniti cijeli motor. Gdje se mogu kupiti motori za Berninu a da to nije Švicarska..hvala in pozdrav

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Javite se na našu facebook stranicu privatnom porukom ili na eMail adresu, imamo originalni motor za Bernina 830 record. LP

   Izbriši
  2. Anonimno3.2.17

   Imam pitanje …pošto mašina omogucava regulaciju brzine šivanja preko opcije max/min kad je stavim
   U "min" mašina je jako glasna, pa sad neznam dal ima to veze prenosom okretaja na osovinu mašine ili veze sa podmazivanjem?

   Izbriši
  3. Vi ste kupili mašinu kojoj je motor neispravan, motor kod Bernine 830 je veoma izdržljiv, moguće je da je mašina dosta korištena,
   još ako je slabo održavana i podmazivana povećana buka je veoma moguća. Važno je da mašina normalno šije.

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM