Husqvarna 6690 Viking / Husqvarna Viking 990 / Husqvarna Viking 980

sewing machine husqvarna viking 6690 ;symaskin husqvarna 6690 ;

Husqvarna 6690 datira iz 1980-tih i jedna je od prvih modela Husqvarna šivaćih mašina gdje dobrim dijelom funkcija upravlja mikroprocesor, novost za to vrijeme je mogućnost veza slova.
Radi se o multifunkcionalnoj šivaćoj mašini sa dosta opcija kada su u pitanju razne vrste štepova, od klasičnih,dekorativnih pa do streč štepova. Na prvi pogled bi se moglo reći da se radi o komplikovanom uređaju ali nije tako, rukovanje je krajnje jednostavno.

Nabrojati ću neke od značajnijih pozicija označenih brojevima:
1- regulator pritiska stopice na ubodnu pločicu
2- regulator napetosti gornjeg konca
3- programska kasetica a način skidanja je prikazan strelicom
4- displej koji pokazuje dužinu boda(korak), do njega je odmah prikaz širine boda za cik/cak
5- dugme za isključenje donjeg transportera (uklj./isklj.)
6- tipka za naprijed/nazad (nalazi se na svakoj programskoj kasetici)
7- prekidač za automatsko pozicioniranje igle (gore,neutral,dole)


8- glavni prekidač šivaće mašine
9- ovaj dio je motalica za konac a ujedno se njegovim povlačenjem prema van uključuje dodatna redukcija na mašini, dodatna redukcija se koristi pri radu sa nešto jačim materijalima.
Što se tiče namotavanja konca, samim postavljanjem spulne na osovinicu automatski se isključuje rad igle, namotavanje špulne nema automatsko isključivanje već se prati namotavanje i kada je spulnica namotana jednostavno se stroj zaustavi. Da još naglasim da se programske kasetice (A,B,C,D,E) mogu mijenjati dok je mašina uključena, izmjena programa se može vršiti u toku rada mašine a sama mašina može proizvoditi osnovni ravni i cik/cak bod bez ikave programske kasetice na sebi.
Husqvarna 6690 ima i opciju memorisanja programa ali dok je bila na testu nisam imao vremena skužit kako to radi :).


Osvjetljenje je na sredini mašine, dodatna platforma je prelijepa i jednostavno se postavlja i skida. Startna papuča je super ergonomski urađena, masivna i precizna kada je u pitanju doziranje brzine.
Elekto motor mašine je extra, snage oko 100 W. Husqvarna 6690 sa uključenim redukcionim modom može da šije prilično jake materijale a donji transportni zupci svoju "zadaću" odlično izvode.
Programski ulošci A i C imaju opcije izrade rupica, izrada rupica je poluautomatska i kada se jedna operacija završi određena lampica treperi i daje znak da se krene na sledeću. Način izrade rupica na...


kaseticama A i C nije isti,ima malo razlike u načinu veza.
Husqvarna 6690 ne zahtijeva neko posebno održavanje, za vlasnike je važno da održavaju dio oko grajfera čistim, ubodna pločica se skida na način da se poklopac grajfera otvori i sa gornje desne strane pritisne jedna tipka (vidi sliku) i ubodna pločica jednostavno iskoči. Ispod nje sa druge strane se nalazi jedan vijak i kada se on odvrne može se kompletan zaštitni dio sa rukavnika skinuti,tada imate odličan pristup za čišćenje i podmazivanje.
U slučaju češćeg korištenja redukcije mašine potrebno je povremeno prekontrolisati podmazanost zupčanika, pristup je sa donje strane kroz manji poklopac, za podmazuvanje koristiti finu toatnu mast.
Dio mašine gdje je iglenjača, nosač stopice se treba povremeno podmazati, bočni poklopac se skida pomijeranjem jedne polugice odmah sa donje strane, lako ju je naći.kada se skine na sve vidljive zglobne i klizne površine nanijeti malo ulja za šivaće mašine. Podmazivanje unutrašnjih ležajeva nije predviđeno a moguće je i taj posao nije namijenjen amaterima.
Još malo o remenovima; unutrašnji remen je od specijalnih vlakana sa metalnim prstenovima a vanjski (motorni), njih ima dva,prvi manji je zupčasti i on ide na veliku nazubljenu remenicu a sa nje ide nešto jači klinasti remen na pogon mašine, klinasti remen ima automaski napinjač,što je veće opterećenje tim se remen više zateže...

Broj komentara: 8:

 1. Anonimno7.9.15

  Pozdrav,
  Zamolila bih vas za informaciju koja bobina ide u masinu Husqvarna 6690. Kupila sam polovnu bez bobine.Hvala

  OdgovoriIzbriši
 2. Ne bih znao reći ovako napamet koja je dimenzija,sigurno da je nešto uža u odnosu na neki standard,inače mnoge Husqvarna šivaće mašine koriste istu dimenziju bobine.
  Ponesite sa sobom čunak i gdje budete kupovali jednostavno probate .

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno4.9.16

  dobar dan,možete li mi reći gdje mogu nabavit stopicu za šivaću mašinu husgvarna model 6690 i knjigu sa uputstvom za upotrebu

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Anonimno4.9.16

   Uputstvo za husqvarna 6690 na našem jeziku nećete naći,ako šta nije jasno slobodno pitajte.Ne znam na koju stopicu mislite,pa nije moguće da nemate uz mašinu niti jedan oblik stopice za šivenje.

   Izbriši
 4. Anonimno24.12.16

  Zanima me gde mogu da se nađu programske pločice za Husqvarna 6690? Kupio sam polovnu mašinu ali bez pločica. Hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Husqvarna 6690 je mašina iz 1980-tih i već odavno se ne proizvodi.Nema tih kasetica nigdje za kupiti,izuzev negdje od neke rashodovane mašine a to je teško naći kod nas.

   Izbriši
 5. Kupili smo peije mjesec možda ipo taj tip šiv.mašine 6690 sve je u redu jedino dok se duže šiva pola sata do sat osjeti se miris motorića,bio sam otvarao dolje poklopac za podmazivanje i vidio donju četkicu ona je u redu dugačka nekih 1cm možda i više a kako doči do druge ona bi trebala biti negdje ispod gdje stoji konac neznam dase odšarafe ova dvavijka dali bi se mogla maknuti kompletna stranica na kojoj stoji konac hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ne mogu se sjetiti kako pristupiti drugoj četkici, vjerovatno se mora skinuti plastični poklopac na motoru. Ne vjerujem da je problem na motoru, naročito ne ako lijepo radi. Husqvarna 6690 ima i dosta elektronike, to je u odnosu na današnje vrijeme "primitivna" elektronika, treba pregledati elektroničku pločicu koja se nalazi odmah ispod poklopca sa desne strane. Pojedini elementi znaju "probiti" i širiti miris dima a mašina gubi na snazi i brzini. Također, kondenzatori godinama "izlape" i moraju se promijeniti. To je mašina stara najmanje 40 godina.

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM