Kućne i Industrijske Šivaće Mašine


Mnogi ne mogu da razdvoje dva termina "kućna i industrijska šivaća mašina", meni je to pomalo čudno, ali OK,moramo i to razjasniti. Šta su to kućne šivaće mašine i koja je razlika između kućnih i industrijskih šivaćih mašina.? Nije problem u nazivu problem je u izgledu mašine. Prije svega osnovni izgled i robusnost uređaja, većina industrijskih šivaćih mašina posjeduje radni stol, dok kod kućnih mašina to nije slučaj, naročito ne kod novijih modela, čak štaviše,kućne šivaće mašine sa radnim stolom se više gotovo i ne proizvode,sve su to uglavnom portabl prenosive mašine.

Plastični oklop na "glavi" industrijske šivaće mašine ne postoji, može se desiti neki štitnik remena i sl. da je od plastike ostalo je sve metal. Robusnost industrijskih mašina je očita, prije svega veličina i težina same mašine. Ako šivaća mašina uz sebe nosi i prefiks recimo:dugmičarka, ringlovka, laktarica, stubovka, paspulirka, šteperica, cilindrica,..itd podrazumijeva se da su to industrijske šivaće mašine, kućne šivaće mašine nikada ne nose bilo koji prefiks koji je striktno vezan za jednu operaciju. Stariji modeli kućnih šivaćih mašina su često također komplet od metala i tu najčešće dolazi do zabune može biti industrijska šivaća mašina sa elektro motorom od 50-80W snage.Industrijke šivaće mašine imaju odvojen elektromotor, dosta robusniji i 7-10x jači, najčešće se nalazi sa donje strane radnog stola. Novi modeli industrijskih mašina mogu imati elektromotor na samoj mašini i obično se radi o servo motoru. Kućne šivaće mašine su "nježnije" konstrukcije, obično sa vanjske strane imaju plastični oklop, dok se ispod nalazi veća ili manja metalna....


konstrukcija. Ima slučajeva kod jeftinih kućnih šivaćih mašina da je unutrašnja konstrukcija jako slaba, u "minimalističkom izdanju", one privlače kupce svojim vanjskim sjajem i bojom a u suštini se radi o jako lošim aparatima.
Još samo da na kraju dodam termin koji se isto tako ponekada susreće ili u oglasima gdje se vrši prodaja šivaćih mašina a to je "poluindustrijka" šivaća mašina.To su kućne šivaće mašine starije proizvodnje, metalne konstrukcije, bez elektro motora ili sa izgrađenim motorićem a postavljene na radni stol industrijske šivaće mašine. Pojedini modeli se mogu na taj način postaviti ali treba obratiti pažnju na brzinu, prilagoditi koliko je moguće fabrički predviđenoj brzini.......Srodne i slične teme : Klasa industrijskih šivaćih mašina

Broj komentara: 8:

 1. Anonimno5.6.15

  Poštovanje ,pročitala sam gore navedeni tekst,od navedenog većinu znam,jer sam već radila na juki-jevoj mašini(u tvornici.jer ne radim više )željela bih da sebi kupim takvu mašinu ravnu,pa me interesuje koja im je cijena,?imali overlok koja je cijena?

  OdgovoriIzbriši
 2. Anonimno5.6.15

  Cijena navedene šivaće mašine nam nije poznata.

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno21.1.16

  Kolika je cijena američke mašine Sailrite.Nigdje ne mogu naći taj podatak.Hvala na informaciji,pozdrav.

  OdgovoriIzbriši
 4. Koliko znam tih mašina nema kod nas uopšte u prodaji,to je jedan od rijetkih primjera industrijske portabl prenosne šivaće mašine.
  Mala metalma,robusna konstrukcija za ravan i cik cak bod,čudo od mašine.
  Mali motor snage 100-njak Wati,uz dvostruku redukciju prenosi obrtni moment na teški zamajac daje beliku probojnu moć igli uz dupli transport materijala.
  Cijena takve mašine na američkom tržištu je od 800-1200 USD ,ovisno o opremljenosti.Veoma zanimljiva mašina,najviše se koristi za šivenje i popravak na "terenu",jedra brodica,razni nosači,gurtne,koža,stezači itd.

  OdgovoriIzbriši
 5. Anonimno18.2.16

  Lijepi pozdrav,dobila sam masinu Pfaff 138.Molim vas mozete li mi reci o mogucnostima iste.Ovo mi je prvi susret sa industrijskom masinom.Imam mali krojacki salon,do sad sam radila iskljucivo na kucnim masinama,pa da znam sta mogu da ocekujem,tek sam je ocistila,podmazala,posto dugi niz godina nije koristena.Probala sam i radi jako fino,ima i cik-cak bod.Unaprijed hvala...

  OdgovoriIzbriši
 6. Imate dug"staž"šivenja na kućnoj mašini,prelazak na industrijsku šivaću mašinu je u svakom slučaju velika promjena.Nemojte ništa specijalno očekivati,na Pfaff 138 možete recimo koristiti nešto deblji konac,možete raditi malo jače materijale,brzina je veća.Koristite je za duža ravna šivenja.Doziranje brzine će možda biti u početku problematično,očekujte i nešto veću potrošnju struje :)
  Dobro je što ste je podmazali,možete pogledati i stanje masti u kućištima zupčanika kao i na grajferu.

  OdgovoriIzbriši
 7. Anonimno9.10.16

  Poštovani,
  po vašem stručnom mišljenju,kojim redosledom biste rangirali sve poznatije proizvođače industrijskih mašina za šivenje?Kvalitet mašine prevashodno me zanima. Hvala unapred

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ne mogu dati konkretan odgovor na takvo pitanje,tako su nekog poznatog auto mehaničara pitali"a je li majstore,koje auto je najbolje?",on je kratko odgovorio"novo".
   Što se tiče novih industrijskih šivaćih mašina na prve dvije pozicije bih postavio Juki i Durkopp Adler...dalje redajte po želji.LP

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM