Presvlačenje i Tapeciranje Volana / Kako Presvući Volan


eng.upholstery steering wheel "Kako se presvlači volan" ??
Presvlačenje i tapaciranje volana spada u ručno šivenje, najčešće kože ili eko kože. Koliko je meni poznato, završno tapaciranje se mora izvršiti ručno, nema te mašine koja to može uraditi. Svakako, da se prilikom presvlačenja volana (upravljača) po potrebi koristi i šivaća mašina.OK da pokušamo malo približiti taj proces. Općenito,tapetarija zahtijeva od majstora smisao za estetiku, dekoraciju i uopšteno izgled nekog predmeta.

Pravi majstor uvijek kaže "da može bolje" a kod takvih majstora mušterije su obično zatečene kvalitetom rada. Da bi se kvalitetno presvukao volan on se mora izgraditi u potpunosti, kod starijih vozila to je po prilično jednostavno dok kod novijih automobila koji imaju "air bag" i druge elektronike u volanu, je već druga priča. Dakle, imamo volan na stolu koji trebamo tapacirati. Zaboravio sam reći da se volan može presvući i bez skidanja, za to se koriste već gotove trake od....


eko kože (sl.1) kojima je rub prošiven i onda se samo oderdi prečnik volana, traka se sašije na jednom mjestu i onda se ručno iglom vrši sastavljanje krajeva tapacirunga, krakovi volana ostaju nepresvučeni. Ja to nesmatram nekim presvlačenjem, ali ok, ponekada je i to dobro ako je volan u lošem stanju. Prvo moramo odrediti spoljni prečnik volana, mjerenje izvršiti nekim elastičnim mjerilom, može dobro poslužiti krojački "centimetar". Potom treba odrediti i obim rukohvata, postoje upravljači sa promljenivom debljinom i na to se mora obratiti pažnja.


Tapacirung volana se pravi obično iz nekoliko dijelova, najčešće je to 3 ili 4 elementa, mada može biti i više, ovisno o broju krakova i željenoj kombinaciji. Sa volana treba ukloniti stari tapacirung ako postoji, ponekada to ide teže zbog lepila, obično to nije neki problem. Odredili smo mjere i vršimo spajanje dijelova na šivaćoj mašini, kada smo ih prošili izvršimo probno navlačenje na volan, tapacirung mora biti dobro napet po rubu,spojevi (sl.5) moraju biti jaki sa malo viška materijala, eventualno ako spojevi puno strše može se na volanu oprezno napraviti rez gdje će se umetnuti spoj. Od pribora se mora imati oštar skalper za rezanje kože, manje makaze za eventualne korekcije na volanu, konac i jedna ili dvije deblje igle, najbolje zakrivljene.Kao dobra vježba pred rad može poslužiti neki komad drvenog štapa, okruglog presjeka (komad drške od metle). Na tom komadu vježbajte spajanje i šivenje. Sad, postoji više načina šivenja volana (sl.2), po rubu već spremljenog tapacirunga može se uraditi štep a onda se on unakrsno veže trećim konce ručno a može biti i potpuno ručno šivenje, tu ima više varijanti, u svakom slučaju rupice za šivenje moraju biti pripremljene, to se može uraditi na šivaćoj mašini bez konca sa nešto debljom iglom.


Lijepljenje kože za volan se vrši po potrebi, na to utiče i iskustvo majstora, uglavnom, krajevi tapacirunga na krakovima se lijepe, obim isto tako. Lepilo ne mora biti jako ,obično se nanosi po samom rubu volana poslije navlačenja presvlake, početnici tu neka budu oprezni, par kapi lepila na koži može upropastiti posao. Lepilo nanositi oprezno malom četkicom. Na slici 3 vidimo potpuno zalijepljenu oblogu, obratite pažnju na paralelnost štepa, štep ili rupice za ručno prošivanje moraju biti što preciznije urađeni.
Ručno prošivanje se može raditi sa jednom ili dvije igle, debljina konca i boje po želji, konac koji ručno prošivate poželjno je navoštati, bolje prijanja uz kožu, lakše se provlači bez oštećenja a dobija i trajnu zaštitu. Za one koji su već uši ozbiljno u ovaj posao poželjno je napraviti i nosač za volan koji ga dobro fiksira i čime je šivanje znatno lakše ali i kvalitetnije. Tema je po prilično opširna, kroz komentare i pitanja će biti dorađivana. Srodne i slične teme: Ručno šivenje kože

1 komentar:

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM