Uvjeti rada šivaćih mašina
Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It !

Šta su to u stvari "uvjeti rada šivaće mašine",?
to je opterećenje kojemu je izložena neka šivaća mašina tokom upotrebe.(eng.heavy duty sewing machines)
Uvjeti rada su najčešće vezani za industrijske šivaće mašine, mada, u zadnje vrijeme slični prefiksi se dodjeljuju i kućnim šivaćim mašinama, što po meni nije realno i najvjerovatnije se radi o nekoj vrsti marketinga. Ako nekoj kućnoj šivaćoj mašini dodijelimo prefiks "za teške uvjete rada" pa šta je onda industrijska mašina koja je upravo namijenjena za te

poslove.? Neki "mega, giga teški uvjeti rada", to naravno ne postoji. Tačno je da su neke kućne šivaće mašine rađene od jačih materijala i da imaju unutrašnju konstrukciju od livenog aluminija ali to ne znači da su sposobne za šivenje debele kože sa debelom iglom i jakim koncem.
Uvjeti rada industrijskih šivaćih mašina se mogu podijeliti u nekoliko grupa: lagani, srednje teški, teški, vrlo teški i najteži uvjeti rada. Kako odrediti kojoj grupi pripada određena šivaća mašina?
Pa to se može jednostavno zaključiti po spoljnjem izgledu mašine i
njenim karakteristikama. Od spoljašnjeg izgleda to je prije svega veličina mašine, oblik transporta materijala, veličina zamajca ili glavne pogonske remenice, boroja okretaja u minuti, vrsti pogonskog motora, veličini i obliku grajfera ...itd.
Treba još reći da se sa povećanjem težine uvijeta rada povećava i debljina konca i igle a broj uboda u minuti se smanjuje, također, sa porastom težine rada povećava se i pritisak stopice na materijal.
Recimo, klasična ravna šteperica koja ima samo donji transport
materijala, standardne konstrukcije, male pogonske remenice uz veliku brzinu (max.broj uboda u minuti) je namijenjena za lagane uvjete rada, to je otprilike sve ono što može raditi i kvalitetnija kućna šivaća mašina.
Srednje teški uvjeti rada su šivenje jače višeslojne tkanine, eko kože kao i tanke prirodne kože. Takve šivaće mašine i dalje mogu biti na višim obrtajima ali sa nešto jačim pritiskom stopice, igleni transport ili donji transport materijala i gornja kotrljajuća stopica.
Teški uvjeti rada su višeslojni materijali,prirodna koža,kombinacija
različitih štofova, stopica se obično može visočije podići, transport je najčešće trostruki, grajfer može biti raznih oblika i veličina (najčešće je rotirajući). Pogonski motor može biti standardni ili servo.
Nameće se pitanje, da li se mašina ze teške uvijete rada može koristiti za srednje teške uvjete, odgovor je DA, može i lagane, ali nije preporučljivo, jer nema svrhe šivenje zavjesa na mašini sa trostukim transportom, to je štetno za mašinu i nije preporučljivo.
Vrlo teški uvjeti rada; to su već šivaće mašine robusne konstrukcije, grajfer je veliki, najčešće oscilirajućeg tipa sa velikom "bubanj" špulnom, oblik radne površine je uglavnom ravni ili rukavni, broj uboda u minuti je znatno niži, motor je servo ili klasični sa dodatnom redukcijom, pogonska remenica je robusna i teška, ona je ujedno i jak zamajac mašini što daje dodatnu probojnu moć igli, konac je jači sa debljom iglom od 150-200.
Veoma teški uvjeti rada, to su ekstra moćne, specijalne šivaće mašine, robusne konstrukcije, grajfer je obavezno oscilirajući, broj uboda u minuti je nizak, visoko podizanje stopice, debljina igle je preko 200, veoma jak i debeli konac, najmanje 10-ka, oblik transporta materijala može biti različit, najšeće je trostruki ili spregnuta gornja stopica sa donjim transportnim zupcima, pritisak stopice na materijal je dosta jak. Mašine za veoma teške uvjete rada šiju najtvrđu prirodnu kožu debljine i preko 1.5 cm. Igla na takvim mašinama se od velikog trenja grije pa noviji modeli mašina imaju vazdušno hlađenje igle. Hlađenje igle se može susresti i na mašinama za teške uvijete rada......
Srodne i povezane teme :Vrste i izbor šivaće mašine


3 komentara:

 1. Postoje i prenosne portabl šivaće mašine za srednje teške i teške uvjete rada,recimo američka "Sailrite"machine.
  Kosristi se za rad "na terenu",recimo brodska jedra,tapaciranje namještaja i sl.

  OdgovoriIzbriši
 2. Anonimno9.8.16

  Molim vas pomoć.Imam u ponudi za kupnju rabljene mašine pfaff 465...i juki 555.
  Trebam mašinu za šivanje umjetne kože i pvc-a.Razlika mi je velika u cijeni a nemam iskustva pa vas hitno molim za pomoć! Hvala. Srdačan pozdrav!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. JUKI 555 je klasična šteperica za šivenje laganih materijala,ona nije za vas,Pfaff 465 je nešto malo jača i mogla bi biti opcija za kupovinu.Da napomenem da je Pfaff 465 veoma rijedak model šivaće mašine,nemam pojma zašto.Preporučujem obaveznu probu prije kupovine,ipak moja preporuka je neki model šivaće mašine sa trostrukim transportom.

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UKUCAJ TRAŽENI POJAM

TRANSLATE