Šivenje Aplikacija Na Mašini Za Vez / Mašinske Aplikacije


Na mašinama za vez osim kasičnog veza možemo raditi i aplikacije, to je kombinacija raznik krpica u boji i najčešće obrade samog ruba kripca gustim cik cak bodom. Osim obrade ruba aplikacije mogu se dodavati i mali vez detalji koji upotpunjuju aplikaciju. Recimo ako je to riba onda će mo oko, usta, škrge označiti pomoću veza. Aplikacija je narodski kazano "zakrpa", može biti postavljena kao ukrasni dodatak ili "maska" nekog pocijepanog dijela nama dragog komada odjeće. Pravilo za postavljanje aplikacija ne postoji, što god može mašina da šije može...

se postaviti i aplikacija. Aplikacije se uglavnom rade direktno na predmetu, rjeđe kao poseban amblem koji će se naknadno prišiti. Odlika aplikacija rađenih na vez mašini je preciznost, najveći "problem" je izrada programa. Kako se izrađuju aplikacije na mašini za vez?
 Ja sam uzeo jedan jednostavan primjer, to je otisak stopala, ova aplikacija može biti recimo na dječijoj majici a rađena je samo od jedne boje tkanine a svi detalji su kružnog oblika. Prvo moramo naći ili izraditi sličicu (1), za izradu aplikacija nije


neophodna neka posebno visoka rezolucija. Potom sličicu ubacujemo u program za izradu veza, izradu aplikacije će mo podijeliti na nekoliko etapa, prvo isprogramirati samo prišivanje aplikacije na materijal (2), to je šivenje po rubu aplikacije. Ako je aplikacija složenija potrebno je programski postaviti najmanje dvije boje konca, time dobijamo prekid rada mašine a nastavak radimo sa istom bojom. Krpice kojima šijemo aplikaciju moraju biti raspeglane a ukoliko su suviše tanke možemo ih ojačati flizelinom.


Korištenjem dvije boje konca mašina prilikom prišivanja jednog dijela aplikacije zaustavlja rad, skidamo okvir sa mašine i zakrivljenim makazicama siječemo dio aplikacije tik uz sami rub štepa (2).
Makaze moraju biti zakrivljene i oštre, materijal koji se nalazi razapet na ramu za vez se ne smije pomijerati niti otpuštati.

Kada obrežemo dio aplikacije vratimo okvir na mašinu i nastavimo dalje i sve tako dok svi detalji aplikacije ne budu prišiveni. Sledeća etapa je obrada smog ruba aplikacije (3), to može biti isti dio
programa ili poseban program. Najćešće je to obrada gustim cik cak bodom ali može biti i neki drugi oblik, to ovisi o vašoj umješnosti korištenja softvera za vez kao i mogućnosti same mašine.
Na kraju završna etapa je eventualno dodatak nekih vez detalja,na ovom primjeru ih nema.
Dobra mašina za vez, malo znanja, puno mašte i "svijet je vaš".
Srodne i povezane teme: Šivenje i izrada aplikacija na običnoj mašini

2 komentara:

  1. Anonimno10.11.16

    Pa Vi ste stvarno nevjerovatni,nemam riječi,najbolji ste ubjedljivo,srdačan pozdrav <3

    OdgovoriIzbriši
  2. Anonimno4.8.17

    Ja sam totalni laik i početnik u šivenju, ali sam na Vašem sajtu mnogo naučila. Zaista Vam SVAKA ČAST!

    OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM