Metalik Konac Za Vez | Dekorativno Šivenje

eng. metallic thread embroidery

Šta je to metalik konac i čemu služi? Metalik konac služi za vez i dekorativno šivenje, dekorativni štep. Metalik konac se u principu nikada ne koristi za obično šivenje.
Metalik konac se sastoji od dva dijela, to je centralna nit i metalizirani omotač. Metalik konac može biti različitih sastava, debljina, jačine, boje, sjaja, kvalitete...itd. Tanki metalizirani konac koristi se za mašinski vez gdje je potrebno istaknuti veoma sitne detalje, povećanjem debljine mogućnost prikazivanja detalja se smanjuje, za ručni vez se uglavnom

koristi deblji metalik konac. Najčešća debljina metalik konaca je: 50,
45, 40, 35, 30, 20, 15-ka. Također se mora naglasiti da metalik konac može manje ili više biti otporan na deterdžente (pranje), kao i na različite temperature vode. Parametri za održavanje su važni jer pozicija veza ili nekog amblema može biti na raznim mjestima, upotrebnim, odjevnim i drugim predmetima. Najpopularnije boje su tzv. "zlatni i srebrni" metalik konac, najviše se koriste ali, metalik konac može biti u raznim bojama, ne kao klasični konac za vez ali ima dosta veliki izbor boja.

Šta je još važno kod veza sa metalik koncem?
Na nekoliko stvari treba obratiti pažnju, moram odmah naglasiti da je korištenje metalik konca teže za  vez i dekoraciju, početnicima na mašinama za vez ne bih preporučio odmah experimentisanje sa metallic koncem. Po mom iskustvu, kod metalik konca najveći problem je izmotavanje sa kalema, kada koristimo velike kaleme onda je potrebno na konac postaviti mrežicu koja blago pritišće kalem konca i ne dozvoljava da se izmotava i spada sa kalema, metalik konac nije tako jako namotan na kalem i on prosto "leti" i pada sa konusa. Kada se koriste mali kalemi najbolje je da se polože i izmotavaju na klasični način, znači, kalem stoji poprijeko u odnosu na mašinu u vodoravnom položaju. Ako koristite posebni nosač za konac neka bude što bliže mašini. Koje se igle koriste prilikom veza sa metalkik koncem?


Za mašinski vez sa metalik koncem se može koristiti klasična "univerzalna" igla, ali dosta bolji rezultati i lakši vez se postiže korištenjem specijalnih igala za metallic konac. Oznaka na paklici igala je obično "metallic ili metal". Osnovna karakeristika kod metallic igala je znatno veća ušica na igli, vez sa takvim iglama umanjuje zastoje i nabiranje konca na vrhu igle. (vidi sliku)
Kao donji konac na mašini koristiti neki "obični" kvalitetniji konac, metalik konac se ne postavlja na špulnicu, napetost donjeg konca blago povećati a gornji konac neka je malo opušteniji, time se sprečava pojava donjeg konca sa gornje strane kao i duže trajanje namotane bobine.
Već smo na početku rekli da se metalik konac koristi i kod dekorativnih štepova, sve što važi za vez isto postupiti i kod dekorativnog šivenja.
I na kraju treba naglasiti da se brzina mašine mora smanjiti prilikom veza sa metalik koncem, neka maksimalna brzina bi bila do 600 uboda u minuti, i to zavisi od kvalitete konca kao i same podloge na kojoj vezemo. Srodne i povezane teme: Konac za sivace masine 

Broj komentara: 6:

 1. Anonimno29.4.18

  Gdje mogu kupiti ove konce ili naručiti.? Iz BiH sam.

  OdgovoriIzbriši
 2. Anonimno30.5.18

  Srma(tur. sirma srebro), srebrena (katkad i zlatna) nit koja se upotrebljava pri vezenju i tkanju ukrasa te za filigranske radove. Ukrasi izvezeni ili otkani srmom pojavljuju na najviše na narodnoj nošnji širom Balkana.

  Srma se može koristiti i za vez na haljinama, suknji, prslucima...Zbog svojih upecatljivih boja i sjaja puno se koristi za izradu bordura i dekoracija odijevnih predmeta. Sirok spektar primjene omogucava i drugacije namjene, tako da se SRMA moze koristiti za heklanje zavjesa, cipki i ostalih ukrasa u domacinstvu. Moze se kombinovati i mijesati sa ostalim koncima.

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno10.8.18

  Gdje može da se kupi konac zlatna i srebrna srma? ili mašina za proizvodnju istog konca.?

  OdgovoriIzbriši
 4. Dali moze ti metalik konci da se koriste za vezivanje sprovodnika stapa za ribolov i molim da mi odgovorite dali ima i drugih boja sem te srebrene i zlatne,

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hmm.!? Zanimljivo pitanje. Znam o čemu se radi, čak sam kao mlad dječak vezao te "sprovodnike" na štapu. Ne znam što ste baš odabrali metalik konac, možda mislite da je jak ili zbog njegovog sjaja.? Trebali ste potražiti u nekoj pozamanteriji metalik konac i vidjeti da li odgovara. Metalik konac nije ništa specijalno jak, prilično je tanak i mišljenja sam da nije dobar za vezivanje sprovodnika na ribarskom štapu.
   Mi smo nekada davno koristili jači konac za ručni vez koji prije umotavanja provučemo preko voska.

   Izbriši
 5. Koliko kosta kalem metalik konca i koja su duzina ,meni trebaju za namotavanje stapova za ribolov sigurno vam je jos neko to porucivao pa znate od prilike sta trazim ,hvala unapred

  OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM