Singer 15k Sewing Machine


Singer 15K je najčešći model stare singerice na našim prostorima, pa i šire. Mnogi je i danas imaju u svojim domovima i nisu rijetka pitanja o starosti, vrijednosti, mogućnostima...itd.
O singer mašinama ima nekoliko posebnih tema ali zbog brojnosti ovog modela, "petnaeska" zaslužuje posebnu temu.

Kompanija Singer je 1879-e godine započela proizvodnju mašina sa oscilirajućim grajferom i time unaprijedila već postojeći model u proizvodnji. Mašina je bila namijenjena za kućnu i laganiju industrijsku upotrebu. Uglavnom su se proizvodile na stolove i kabinete sa nožnim pogonom a u manjem broju i sa ručnim pogonom.

1895-te osnovni model sa oscilirajućim grajferom djelimično mijenja mehaniku i spoljašnji izgled, tada je "rođena" Singer 15. To je bio najuspješniji dizajn šivaće mašine ikada, "petneska" se proizvodila bezmalo 100 godina. Orginalni Singer 15, kao i sve druge ranije singerice dolazile su kao mašine sa nožnim pogonom, djelimično ručnim a kasnije će se pojaviti i električni modeli ali u manjoj mjeri.Posebna karakteristike novog modela 15 je bila pozicija regulatora napetosti konca, zatezik je na Singer 15K postavljen sa prednje strane mašine. U to vrijeme, Singer uvodi i novi dizajn igle sa jednim zaravnjenim priteznim dijelom oznake 15x1. Ovaj dizajn igle je u budućnsti postao standard na svim kućnim mašinama, svih proizvođača. Kasnije je taj sistem igala dobio broj 130 / 705h.

Tokom 1930-tih godina, modeli singer 15k su izrađivani u Clydebank Scotland (Škotska) i obično su završavali sa oznakom "raf". Prvobitno ih je dizajnirao William Hopper iz Dumbarton-a.
Neke kasnije varijante modela 15, kao što je 15K-88 su imale potpuno povratni hod transporta materijala kao i mogućnost spuštanja (isključenja) transportnih zubaca za slobodno kretanje, vez ili štopanje bez potrebe za naknadnim poklapanjem dodatnom pločicom.
Modeli kao što je 15-91 će naknadno dobiti i pogonski motor sa vanjeske strane postavljen na glavnom stubu mašine i pogonom preko unutrašnjeg zupčanika. Šivaće mašine koje su u suštini kopija singer 15 se i danas proizvode u Indiji, možda i u Kini.


Ovo bi bio neki najkraći "presjek" za ovaj, rekao bih, kultni model singerice. Na osnovu modela 15k nastala je i ona poznata stara uzrečica "radi k'o singerica". Sa današnje tačke gledišta, radi se o krajnje jednostavnim mašinama, sa mogućnošću samo ravnog šivenja i to bez značajne mogućnosti promjene dužine boda.
Održavanje i podmazivanje je isto tako veoma jednostavno (vidi slike).
Za one koji vole starine, kabinetski model "petnaeske" može biti lijep ukrasni predmet u kući pa i upotrebni povremeno. Mnogi se raspituju za vrijednost, to je teško reći, radi se o modelu koji je proizveden u milionima primjeraka i samim tim njihova cijena je prilično mala.
Srodne i povezane teme: Serijski broj na Singer mašinama

Broj komentara: 11:

 1. Anonimno6.3.19

  Ja sam vidio Singer 16k, koja je razlika između Singer 15k i Singer 16k?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Šivaća mašina Singer 16k je stariji model, obično je na ručni pogon, ima drugačiji oblik grajfera (klik-klak), zanimljiva duguljasta spulnica, singer 16k je stara antikvitet mašina, vrlo jednostavna i danas ih ima po domaćinstvima, singer 16k se počela proizvodita oko 1880-te godine. Moglo bi se reći da je Singer 15k "nasljednik" 16-stice. (početak posta)

   Izbriši
 2. Anonimno10.10.19

  Poštovanje, nasledio sam Singer Pfaff 31 od bake. Na mašini stoji seriski broj 1983 razmak 063. Da li mi možete odgovoriti kada je proizvedena.? Unapred hvala.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Odgovoreno je na vaše pitanje, samo što vi ne znate na kojoj ste ga stranici postavili.! Ne može mašina nositi naziv "singer pfaff".!
   .
   ODGOVOR ZA PFAFF 31

   Izbriši
 3. Dali šivaća mašina Singer iz 1948.godine ima neku vrijednost , mislim financijsku. Naslijedila sam je, a ne treba mi. hvala na odgovoru

  OdgovoriIzbriši
 4. Anonimno26.4.20

  Voljela bih saznat godinu proizvodnje singer masine 16k56 serijski broj J145998. po slovo smo vidjeli da je u skotskoj proizvedena pa bi voljeli saznat otprilike starost i neke detalje o njoj.hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Postoji kućna varijanta 16k kao i industrijska, kućna varijanta nema nikakvih dodatnih oznaka osim singer 16k. Kod vas je u pitanju stara industrijska šivaća mašina, proizvedena je daleke 1904 godine. Nema tu nikakvih posebnih detalja, prastara industrijska sinerica, tehnološki i tehnički davno prevaziđena.
   .SERIJSKI BROJ NA SINGER ŠIVAĆIM MAŠINAMA
   .

   Izbriši
 5. Anonimno11.5.20

  Postovani,nasledila sam bakinu masinu. U pitanju je Singer N367359. Mozete li mi pomoci koja je godina proizvodnje,zelim naci upustvo za nju i nauciti da sijem na njoj. Hvala najlepse

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. U pitanju je model veoma sličan Singer k15, stim da je donji konac tvz. klik-klak hvatač. Mašina je Singer 39-2, proizvedena 1900 godine, Elizabeth / New Jersey / USA.
   Kakvo uputstvo za tako staru mašinu, ne vidim ni razlog za učenje na takvoj mašini, možete je čuvati i držati za uspomenu a za početničko šivenje i učenje kupite neku jeftinu mašinu na struju, 21-i je vijek 🙂
   .
   SIVAĆE MAŠINE ZA POČETNIKE
   .

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM