Singer 15k Sewing Machine
Share On Facebook ! Tweet This ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin !


Singer 15K je najčešći model stare singerice na našim prostorima, pa i šire. Mnogi je i danas imaju u svojim domovima i nisu rijetka pitanja o starosti, vrijednosti, mogućnostima...itd.
O singer mašinama ima nekoliko posebnih tema ali zbog brojnosti ovog modela, "petnaeska" zaslužuje posebnu temu.

Kompanija Singer je 1879-e godine započela proizvodnju mašina sa oscilirajućim grajferom i time unaprijedila već postojeći model u proizvodnji. Mašina je bila namijenjena za kućnu i laganiju industrijsku upotrebu. Uglavnom su se proizvodile na stolove i kabinete sa nožnim pogonom a u manjem broju i sa ručnim pogonom.


1895-te osnovni model sa oscilirajućim grajferom djelimično mijenja mehaniku i spoljašnji izgled, tada je "rođena" Singer 15. To je bio najuspješniji dizajn šivaće mašine ikada, "petneska" se proizvodila bezmalo 100 godina. Orginalni Singer 15, kao i sve druge ranije singerice dolazile su kao mašine sa nožnim pogonom, djelimično ručnim a kasnije će se pojaviti i električni modeli ali u manjoj mjeri.
Posebna karakteristike novog modela 15 je bila pozicija regulatora napetosti konca, zatezik je na Singer 15K postavljen sa prednje strane mašine. U to vrijeme, Singer uvodi i novi dizajn igle sa jednim zaravnjenim priteznim dijelom oznake 15x1. Ovaj dizajn igle je u budućnsti postao standard na svim kućnim mašinama, svih proizvođača. Kasnije je taj sistem igala dobio broj 130 / 705h.


Tokom 1930-tih godina, modeli singer 15k su izrađivani u Clydebank Scotland (Škotska) i obično su završavali sa oznakom "raf". Prvobitno ih je dizajnirao William Hopper iz Dumbarton-a.
Neke kasnije varijante modela 15, kao što je 15K-88 su imale potpuno povratni hod transporta materijala kao i mogućnost spuštanja (isključenja) transportnih zubaca za slobodno kretanje, vez ili štopanje bez potrebe za naknadnim poklapanjem dodatnom pločicom.
Modeli kao što je 15-91 će naknadno dobiti i pogonski motor sa vanjeske strane postavljen na glavnom stubu mašine i pogonom preko unutrašnjeg zupčanika. Šivaće mašine koje su u suštini kopija singer 15 se i danas proizvode u Indiji, možda i u Kini.


Ovo bi bio neki najkraći "presjek" za ovaj, rekao bih, kultni model singerice. Na osnovu modela 15k nastala je i ona poznata stara uzrečica "radi k'o singerica". Sa današnje tačke gledišta, radi se o krajnje jednostavnim mašinama, sa mogućnošću samo ravnog šivenja i to bez značajne mogućnosti promjene dužine
boda. Održavanje i podmazivanje je isto tako veoma jednostavno (vidi slike).
Za one koji vole starine, kabinetski model "petnaeske" može biti lijep ukrasni predmet u kući pa i upotrebni povremeno. Mnogi se raspituju za vrijednost, to je teško reći, radi se o modelu koji je proizveden u milionima primjeraka i samim tim njihova cijena je prilično mala.
Srodne i povezane teme: Serijski broj na Singer mašinama

3 komentara:

 1. Anonimno6.3.19

  Ja sam vidio Singer 16k, koja je razlika između Singer 15k i Singer 16k?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Šivaća mašina Singer 16k je stariji model, obično je na ručni pogon, ima drugačiji oblik grajfera (klik-klak), zanimljiva duguljasta spulnica, singer 16k je stara antikvitet mašina, vrlo jednostavna i danas ih ima po domaćinstvima, singer 16k se počela proizvodita oko 1880-te godine. Moglo bi se reći da je Singer 15k "nasljednik" 16-stice. (početak posta)

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM