-->

Nedostaci Tokom Rada Na Šivaćoj Mašini | Servis Popravak Šivaće Mašine


U ovoj temi će biti "govora" o jednostavnijim problemima koji se mogu dogoditi tokom rada na šivaćim masinama, otprilike se mogu primijeniti na većinu sivacih mašina, naravno tu su i pitanja i komentari koji će "obogatiti" ovu temu:
PREKID-KIDANJE GORNJEG KONCA
Jedan od češćih problema a uzroci mogu biti sledeći: loše postavljena igla, gornji konac previse zategnut, loše postavljen konac u mašinu, neodgovarajući konac spram materijala, greška na koncu, igla kriva ili zatupljena, masina prebrzo stavljena u pogon, preslab konac, komadić konca u grajferu itd.
PRELOM IGLE
Prelom igle je isto jedan od češćih problema a uzroci mogu biti različiti, neki od njih bi bili, recimo:
Povlačenje materijala ručno unaprijed ili unazad tako da igla udara u ubodnu pločicu, zakrivljena igla, prelaz preko velike količine materijala (zadebljanje), suviše tanka igla u odnosu na materijal, zatupljen vrh igle, suviše jak materijal u odnosu na masinu, nepravilno podešen grajfer, kuka grajfera-petljača zahvata vrh igle, suviše mali zazor između grajfera i igle, nepravilno postavljena igla, loše pritegnuta igla...

PREKID DONJEG KONCA (puca donji konac)
Uzroci koji bi mogli dovesti do toga su: Donji konac previse zategnut, kalem-bobina loše namotana, prenamotana bobina koje uzrokuje njeno teško kretanje u bobin kasi-kućištu (čunak), razne nečistoće i komadići zaostalog konca u grajferu, čunak nije postavljen dobro u grajfer....

PRESKAKANJE BODOVA
Preskakanje boda na sivaćoj masini je problem koji zna zadati suviše glavobolje :) a može nastajati iz dosta razloga: Prije svega, nepravilno postavljena igla, kriva igla ili zatupljena igla, neodgovarajući konac u odnosu na iglu i neodgovarajuća igla u odnosu na materijal, potpuno neodgovarajuca igla, suviše elastičan i tanak materijal uz loše podešen grajfer (mikrofibra, streč, trikotažni materijal), stopica ne pritišće dovoljno tanaki materijal ili ga suviše pritišće, preširoka stopica, materijal neprikladan za stroj, nešto kraća igla, petljač-grajfer nije podešen kako treba,.......ili kombinacija nekoliko od navedenih problema - "kvarova".
Kod šivenja elastičnih, tankih, rastezljivih materijala za trikotažu; mašina overlovka-overlock je nezamjenjljiva. 


NEJEDNAKO ŠIVENJE
Ovaj problem nastaje usled nedovoljnog pritiska stopice na materijal, zupci transportera ili istrošeni ili suviše spušteni, stopica djelimično podignuta sa transportera, povremeno povlačenje materijala ručno, suviše tanka igla u odnosu na materijal, premali korak-bod...

Zapratite naš YouTube kanal



SIVACA MAŠINA TEŠKO RADI I ZAPINJE
Problem koji najčešće zahtijeva pregled stručne osobe ali ponekada ga uzrokuju i:
komadići konca u grajferu-petljaču, prezategnut remen na manjim mašinama, nepodmazan i zapušten stroj u svakom pogledu, loš jedan ili više ležaja, neispravan motor...

NE SPAJA SE GORNJI I DONJI KONAC UOPŠTE (mašina uopšte ne šije, konac se ne veže)
Ovo bi mogla biti teža situacija a uzrok bi najprije mogao biti nepodešen grajfer, kratka i neodgovarajuća igla, nestručan remont masine, nepravilno postavljena igla...
Naravno, ne moguće je sve probleme navesti koji nastaju pri radu sa šivaćom masinom, ali tu su komentari i pitanja pa će mo to probati riješiti zajedno :) Pravilno postavljanje-uvlačenje konca u mašinu je objašnjeno OVDE.

Uglavnom gore navedeni problemi- "kvarovi" su ništa posebno i mogu se smatrati normalnom i relativno čestom pojavom u radu sa šivaćim strojevima-mašinama.
Za dosta problema na šivaćim mašinama je zaslužan hvatač gornjeg-iglenog konca (grajfer ili petljač) 
NAPOMENA: Nažalost slike koje su bile u okviru dodataka na komentare su nepovratno uništene ! (05'17)

186 comments:

  1. Anonymous12.4.12

    Imam mašinu Višnja s elektronik i neće da šije cik cak.Ravno šije savršeno ali kada prebacim na cik cak nešto počinje zapinjati i igla zapne u dijelu u kojem se nalazi donji konac.Mogu je oslobodti tek kada vratim na šivanje ravno.Ima li pomoći ovom problemu ili je moram nositi na sevis, a to me je naprosto strah jer zadnji put su mi oderali kožu s leđa.Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

    ReplyDelete
  2. :) Da,imam tu istu masinu i isti problem,kada se gornji poklopac otvori,drže ga samo dva vijka,vidjet će te dva zubčanika jedan dosta velik a drugi koji na njega naliježe veoma mali,oni su napravljeni od nekog čudnog materijala i često na onom većem otpadne koji zub i zbog toga se dešava taj problem,najvjerovatnije,ne mora da znači,predpostavljam.
    Ako bude to servis vam je zagarantovan a ako ne,teško je bez nekog detaljnijeg pregleda odgonetnuti.
    Poštovanje

    ReplyDelete
  3. Anonymous18.8.12

    imam pfaff masinu u koferu,podmazana je i cista,medjutim do neki dan mi je bio problem petljanja konca,i to sam rijesila vasim savjetom,medjutim,sada hoce da radi cik cak,a nece da sije ravno,znaci pokrece se samo ako ja rukom ga poguram i osjeti se miris gume....u cemu je problem.

    ReplyDelete
  4. Hvala na pitanju
    Koliko razumijem u vas je stanje sledeće:
    mašina hoće da šije cik-cak ali neće ravno i prilikom pokretanja morate mašinu malo rukom pomoći da bi krenula a cijelo vrijeme se osjeti"miris gume"??

    Prvo,mašina se mora sasvim lagano okretati rukom,dakle BEZ POGONA MOTOROM,samo rukom,mora ići glatko i bez nekog zapinjanja,
    ako to nije slučaj,onda je to opterećenje za motor i remen,proklizavanje remena i opterećenje motora mogu stvoriti taj"miris gume".
    Ako je u mašine zupčasti pogonski remen do proklizavanja veoma rijetko dolazi.
    Drugi problem je negdje u promjeni programa odnosno na programatoru,predpostavljam,nažalost radi se o dosta komplikovanim stvarima koje je teško ovako riječima i"na slijepo"objasniti,
    samo direktan pregled bi mogao pomoći.
    Pozdrav

    ReplyDelete
  5. kod mene je problem što mašina šije uvijek na jednom mjestu,neće da šije bod,stopica uvijek šije na istom mjestu neide prema naprijed.
    u čemu je problem?
    naime mijenjala sam bila iglu,htjela sam staviti za tanki materijal iglu,i nije htjelo šiti pa sam vratila na svoju staru koju sam skinila a koja je šila prije nego sam je skinila,i sad ni ta neće! uff
    riječ je o bagat višnja mašini

    ReplyDelete
  6. Hvala na pitanju Senorita

    mislim da sam pitanje razumio,kod vas mašina šije u mjestu,igla normalno radi ali transport materijala NE,igla sa tim nema veze,vi ste samo pri manipulaciji sa iglama nešto dirali što niste trebali,nešto ste poremetili oko dojeg transporta.

    Ovako:skinuti konac sa igle,podići stopicu u gornji položaj,pokrenuti mašinu lagano rukom,
    spustiti pogled nisko spram ubodne pločice i gledati :)
    transportni zubci bi trebali da se povremeno pojavljuju do 1 mm iznad ubodne pločice,ukoliko to nije slučaj,mašinu podići i pogledati polugicu"P"kojom se isključuju donji transportni zubci,pomaknuti je u pravcu strelice i opet rukom pokrenuti par krugova,prekontrolisati ponovo,link sa slikom gore u textu(ne mogu ostaviti u komentaru)

    Drugo što bi moglo biti je regulator dužine boda,možda je na neki način smanjen na minimum a vi to ne možete promijeniti........
    Pozz

    ReplyDelete
  7. Anonymous25.12.12

    Hvala Vam puno na jako brzom odgovoru - iskreno, nisam ga jos ocekivala :) Usput se i izvinjavam na komentaru ostavljenom na pogresnom mjestu, nisam bas expert za blogove, pa sam mislila da cete vidjeti komentar postavljen iskljucivo na posljednjem postu. Pogledala sam ovo sto ste mi rekli i upravo je to dio kojeg sam dirala (slika za senoritu), pa cu pokusati da vidim da li je to u pitanju. A diskovi o kojima pricam su oni sto dodju uz masinu Visnja, crni diskovi koji se ubacuju na gornjem dijelu masine kroz ona vratasca... i opet mi nije jasno gdje regulisem vrstu stepa? Iskljucivo na ubodnoj ploci ili trebam nesto dirati na onim brojevima sa lijeve strane... Hvala jos jednom i opet sve pohvale :) na postu Juk

    ReplyDelete
  8. :)Sve o vrstama štepova kod Višnje je objašnjeno u uputstvu koje ste preuzeli,nema šanse da i ja sve pamtim
    Da,razumijem u vezi"diskova",to su šabloni za tzv"ukrasni ili dekorativni štep",trebalo bi na svakom od njih da bude oznaka,zamjena šablona je jednostavna,pri radu sa šablonima koristite veoma malu dužinu-korak boda,od 0.5-1 mm,
    Ubodnom pločicom ne regulišete vrstu štepa,ubodnu pločicu prilagođavate datom štepu-bodu,a ti"brojevi sa strane",postavit ću gore u post sliku pa se nadam da će vam biti jasnije.
    Morate biti strpljivi :),vi ste početnik a da bi ste iole savladali šivenje i rad na šivaćoj mašini treba dosta volje,strpljenja i VREMENA.
    LP

    ReplyDelete
  9. Hvala Vam puno! Nadam se da cu rjesiti ovaj problemcic, a blog cu zasigurno redovno pratiti, jer kako mi se cini, imacu ja jos pitanja :) a napokon imam koga pitati.

    ReplyDelete
  10. Samo da se zahvalim na ukazanoj pomoci. Uz Vase objasnjenje i prilozene slikice, problem sam rijesila :) Masina sada radi i vuce tkaninu. Hvala Vam puno!

    ReplyDelete
  11. Uvijek na raspolaganju,sve što znam O šivaćim mašinama podijelit ću sa Vama a od Posjetilaca bar malo podrške,recimo gore desno 1 klik na g+
    Poštovanje :)

    ReplyDelete
  12. Anonymous9.2.13

    Na mojoj mašini Bagat 706 Višnja, kada se igla postavi u položaj sredina ili desno a onda vrati u položaj levo, ne vrati se do kraja levo već dva milimetra ispred. Dovoljno je da pipnem polugu za cik-cak i ona se vrati u krajnji levi položaj. Kod cik-cak režima vraća se normalno. Mašina je skoro nekorištena.

    Pozdrav

    ReplyDelete
  13. Da,lijepo i jasno postavljeno pitanje :))

    To nije ništa posebno,negdje u sistemu polugica ili na programatoru je problem,ako ste dovoljno vješti ili neko u vašem domu,potrebno je skinuti gornji poklopac i na dobrom osvjetljenju pratiti situaciju a kada je već poklopac skinut jedno lagano čišćenje i podmazivanje bi moglo znatno popraviti stanje Vaše šivaće mašine.
    Lijep poudrav
    Master

    ReplyDelete
  14. Anonymous26.2.13

    dobro veče
    imam problem nosila sam je majstoru al ista stvar il ja neznam ,ona mota gornji konac oko grajfera ako sam dobro napisala i neće uopće da pokrene sama šivanje a neće ni kad ja rukom neznam šta je pomozite. majstor je reko da je to dobra kopija pafa il kako se zove ,isprićavam se na neznanju

    ReplyDelete
  15. Dobro jutro :)
    Sve su prilike da je to slab"majstor"
    "ona mota gornji konac oko grajfera"i"neće uopšte da pokrene sama šivanje"
    Pa to su dva problema,koliko sam razumio,pa čekajte,je li u vaše šivaće mašine radi elektro motor,to je prvo ili ona zbog velike količine namotanog konca na grajfer ne može uopšte da starta,NAŽALOST bez detaljnog pregleda mašine ne mogu vam dati neki pametan savjet.
    LP

    ReplyDelete
  16. Anonymous28.2.13

    Dobro veče,opet ja :)
    da,čuje se kako radi motor,ali se ništa ne dešava,žnači,kad pritisnem papučicu ona zuji uopće ne miče matrijal ili kad malo krene puca konac.
    Kada nema matrijala radi normalno.Kad je bila kod majstora,radila je normalno,mislim pokazao mi je da radi.??

    ReplyDelete
  17. Anonymous15.3.13

    Imam šivaću mašinu silver crest 8750, i na njoj ma koliko da popustim konac na donjoj špunli i zategnem gornji konac (provereno zatezač gornjeg konca radi) donji konac je prezategnut, povlači gornji i tanje materijale gužva. U čemu je problem?? Ima li spasa??

    ReplyDelete
  18. Silvercrest 8750,po svemu sudeći radi se o jeftinijem kineskom proizvodu(ovo"kineskom" predpostavljam)OK,da se vratim na pitanje;

    Zanimljivo na slikama ne vidim gornji zateznik,kažeš da je donji konac prezategnut,donji konac ne može biti prezategnut,moraš ga popustiti,
    mislim da znaš kako se to radi,izvaditi čunak iz grajfera,ubaciti u njega namotanu spulnicu,provući konac,uzeti veoma tanak šavciger-izvijač i lagano,u malim pomacima,po pola milimetra popuštati vijak za zatezanje,donji konac mora biti dosta labaviji u odnosu na gornji.Probu izvršiš na taj način da, jednom rukom držiš samo konac a čunak sa umetnutom bobinom mora jedva da stoji da se ne izmotava od sopstvene težine,ne znam jesi li me razumio :)
    "Ima spasa"samo podešavanje zategnutosti konca kod početnika zna stvarati velike probleme,o tome sam već pisao,obično raštimuju gornji i donji zateznik a poslije toga nema šanse da vrate u normalno stanje :),to je dosta opipljiv posao i traži vrijeme da se nauči a kod majstora je rutinski posao.
    Dakle,kada si popustio donji konac,vraćaš čunak u mašinu,uvlačiš gornji i lagano proba na nekom komadu materijala,po potrebi gornji konac otpustiti ili dotegnuti,isto tako i zateznik gornjeg konca pomicati po malo,i opet proba.....

    LP

    ReplyDelete
  19. Anonymous16.3.13

    Gornji zateznik je prvi točkić do potezača konca koji viri malo sa gornje površine mašine.
    Problem je u tome što je donji konac na nosaču čunka POTPUNO otpušten, konac se odmotava bez otpora a pri šiću,na štepu, donji konac je pretegnut bez obzira na zategnutost gornjeg konca.
    Pored ove posedujem i staru bagat mašinu, i poznato mi je podešavanja gornjeg i donjeg konca, ali ovde ne ide, preteže donji konac

    ReplyDelete
  20. OK,potpuno sam Vas razumio,donji konac je potpuno otpušten ali pri radu se"ponaša"suprotno,kako prezategnut...????
    Da niste kada u potpunosti skidali i rastavljali grajfer pa možda nije kako treba"sjeo"u ležište,
    našao sam uputstvo za tu mašinu i malo pogledao,
    kada podignete donji konac kroz ubodnu pločicu sa podignutom stopicom i vučete ga rukom,kako se onda kreće,ima li tada otpora??,
    ako ni tada nema otpora onda greška mora biti u gornjem zatezniku ili u nepravilnom udijevanju konca,to je nova mašina i to MORA da radi k'o sat,stvarno zanimljivo,malo kada proradite i još detaljno pogledate,javite se da čujemo rezultat :)
    Pozdrav

    ReplyDelete
  21. Anonymous18.3.13

    Pozdrav. Imam mašinu capri,neka sa koferom, starija. Imam problem sa cik cak programom, malo šije cik cak pa onda ravno pa opet nastavi cik cak. Zanima me kako da riješim taj problem. Unaprijed hvala

    ReplyDelete
  22. "singer capri sewing machine"

    Možda to nije nikakav problem,možda je taj oblik štepa ostao zadan na programatoru mašine pa ga nije moguće vratiti u normalno stanje,
    vjerovatno greška na programatoru ili sistemu polugica kojima se mijejaju oblici štepova,možda jedno podmazivanje i čišćenje daa neki rezultat,skinuti poklopac sa gornje strane i podmazati lagano oko i sam programator mašine,ako ta intervencija ne poluči željeni rezultat,onda serviser vam se osmjehuje :)
    LP

    ReplyDelete
  23. Anonymous19.3.13

    Imam AEG šivaću mašinu i neće da izvlači donji konac,koji je to problem?


    ReplyDelete
  24. Pa ako mašina ne izvlači donji konac tu može biti nekoliko problema,recimo:
    nepodešen hvataš gornjeg konca,nepravilno postavljena igla,kratka ili kriva igla,nestručan rad na grajferu mašine...itd
    Uglavnom,ne bih trebao biti neki ozbiljniji kvar na Vašoj šivaćoj mašini.
    LP

    ReplyDelete
  25. Anonymous5.4.13

    Veliki pozdrav, super Vam je ova stranica...Evo ja imam jedan problem.. Imam stroj AEG-376S i sve je bilo u redu, a kad mi je pukla igla ( predebeo materijal ) , sam preskakuju ubodi, pogotovo kod cik-cak šivanja.. zamjenila sam več dosta igli, očistila stroj no više neznam kaj da napravim...Hvala

    ReplyDelete
  26. Pa AEG 376S nije predviđena za šivanje debelih materijala,to je standardna kućna mašina,jeste nešto novije proizvodnje ali baš te novije su po meni osjetljivije i"nježnije"konstrukcije.

    Znači pukla igla i sada bod nije revnomijeran, "preskakaju ubodi"

    Tu je najvjerovatnije došlo do snažnog udara igle u grajfer(hvatač gornjeg konca),predpostavljam da je kod tog modela u pitanju rotirajući grajfer,
    nadam se da iglu kada mijenjate,da je pravilno postavljate,igla kada se postavlja na iglenjaču mora biti gurnuta do kraja u svoje ležište,ovoga puta Vi napravite izuzetak,
    pri postavljanju igle gurnite je do kraja i onda SAMO 1/2-1 mm spustite prema dole i zategnite,prvu probu OBAVEZNO izvršite samo rukom pokrećući zamašnjak-remenicu,isto tako pokrenite i polugicu naprijed nazad,ako igla ni u što ne udara onda probu izvršite normalno"na struju",
    ako se na taj način stanje donekle popravilo ili čak normalizovalo onda je došlo do pomijeranja grajfera koji je potrebno podesiti u normalan položaj ako je stanje još gore,isto tako je potrebno podsiti grajfer(petljač).
    Detaljno uputstvo za taj zahvat košta samo
    5 €,kliknite gore na karticu"grajfer".

    Postoji mogućnost da je neki od prenosnih zupčanika oštećen,ta situacija zahtijeva detaljan pregled stroja.
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  27. Anonymous5.4.13

    Hvala na odgovoru..po struci sam inženjerka odjevne tehnologije al ovaj problem me stvarno živcira..Igla mi je pukla kod cik cak šivanja pa pretpostavljam da je u tome nekvi problem..Ne preskakuje to stalno, npr 5cm šiva pa preskoći pa onda opet malo šiva...Kod ravnog šava je sve u redu...

    ReplyDelete
  28. Razumijem Vas,praktično vam mašina nije 100% funkcionalna,to preskaknje kod cik/cak boda se sigurno smanjuje sa smanjenjem raspona uboda igle(lijevo-desno),što više ide prema ravnom štepu trebalo bi da je ta pojava dosta rjeđa a sa potpunim prelazom na ravni štep se gotovo pa gubi.

    ReplyDelete
  29. Anonymous7.4.13

    Pozdrav za MASTERA...

    Imam bagat visnja masinu..... i jedan problem...
    Kada radi cik-cak, jednostavno na nekim mestima ide lepo cik cak pa jedno dva tri poda ide pravo pa opet nastavi cik cak i sve tako... Znaci nije mi sve cik cak nego u tima cikovima i cakovima ima pravog sivenja(prosto receno). Da li je neki ozbiljniji problem.... Masina je podmazana, sve ostalo radi dobro....

    ReplyDelete
  30. Jeste li Vi sigurni da je to neki problem,možda je to zadani program po kojem mašina radi,slika gore u posatu(bagat višnja s),ako je model sa mogućnošću izmjene šablona(krivuljar),treba pogledati koji je trenutno postavljen u mašinu,na svakom šablonu je skica oblika štepa koji se radi sa datim šablonom.
    Preuzmite uputstvo sa sajta.
    Lijep pozdrav i VAMA :)

    ReplyDelete
  31. Anonymous7.4.13

    Hvala na brzom odgovoru...

    Ne mislim da je zadani program jer bi onda bili pravilni razmaci pojavljivanja pravine u odnosu na cik-cak. Ovo kod mene je nasumicno pojavljivanje.

    ReplyDelete
  32. Anonymous7.4.13

    Upravu ste,trebalo bi da je tako,tu je potrebno detaljno pregledati programator šivaće mašine.

    ReplyDelete
  33. Anonymous7.4.13

    Pozz svima,ja sam se uz vas nešta i naučio...:) početnik sam u šivanju pomoću šivaće mašine Višnja i jako mi dobro ide zasad ,te mislim malo povirit i kod susjede krojačice kako ona to vješto radi...mislim da kod šivanja samo treba puno biti strpljiv i uporan u naumu u početku jer ,ako nešto krene ukrivo ima razlog...sve mašine mogu jako dobro šivati ako se sve uštima..mene je mučilo pucanje konca pri debljem materijalu pogotovo ako se jedan put presavine ili dva...to sam riješio sa zatezanjem stopice ili nogice kako se to več stručno kaže da materijal jače pritisće i u samom startu treba pripazit da se ne krene punim gasom,jer zna igla lupit u ploču a ne proč kroz zato jer ju malo pomjeri materijal deblji i stopica jer jače pritisće,zato je potrebno malo rukom zamašnjak okrenut da prvi puta prođe lagano a onda ide kao po papiru...i još se mora pridržat čvrsto konac rukom dok ne počne šivat jedan ili dva uboda igle i ide kasnije"mrak"...eto nadam se da sam nekom pomogao :)

    ReplyDelete
  34. HVALA,za jedan od najboljih komentara na sajtu,nadam se da će Vaš komentar ponukati i ostale posjetioce ovih stranica da ostavljaju komentare o nekim svojim iskustvima kada su u pitanju šivaće mašine.
    Još jednom HVALA !
    Srdačan Pozdrav

    ReplyDelete
  35. Lejla11.4.13

    Pozdrav..

    Tek sam kupila mašinu Singer 5910 Melodie 100 i imam dva problema..usput početnik sam :) ..često mi se dešava da mi puca gornji konac, ali sada mi je još veći problem nakupljanje konca sa donje strane tkanine...konac je dolje postavljen po uputstvu, gornji konac takođe, nekad šije sasvim uredno, a onda počne da "brlja" i čim popustim papučicu pukne mi konac, imate li neki savjet za mene?

    Takođe mašina zvuči nekako slabo i izmučeno, počinje šiti tek kad dobro pritisnem papučicu i onda kratko nakon toga prestane pa moram opustiti papučicu pa opet pritisnuti i tada mi pukne konac...

    Unaprijed hvala

    ReplyDelete
  36. Iskoristio sam nekoliko minuta i pokušao naći nešto o tom modelu na internetu,zanimljivo nema ništa,na oficialnoj stranici Singer-a taj model ne postoji ili ga ja nisam znao naći.
    Niste naveli,ali predpostavljam da je to ili stara polovna mašina ili nešto sasvim novo .??
    Polovne šivaće mašine se kupuju od provjerenih prodavača,sve ostalo je rizično.

    To što puca gornji konac na mašini može biti hiljadu i jedan uzrok,još ako je korisnik mašine početnik e to je tek pravi problem :)
    MORTE biti strpljivi,to je osnovno,ako je u pitanju polovna mašina bojim se da ste naišli na raštimovan model,donji konac mora biti prilično labav a gornji nešto napetiji,morate pravilno postaviti iglu,igla MORA biti k'o nova ili NOVA,konac mora biti pravilno uvučen u mašinu..
    Za početak nemojte koristiti neke tanke i rastezljive materijale,privremeno se učite na nekoj malo jačoj tkanini.
    Koristite nov i kvalitetan konac,to što mašina zvuči"slabo i izmučeno"isto tako može biti dosta uzroka(motor,kontakt papučica,eventualni ekeltronički sklop ako ga posjeduje,labav remen..itd)
    Svaki nagli start mašine uz previše napet gornji konac prouzrokovat će njegovo pucanje,pokušajte lagano startovat mašinu uz pomoć desne ruke.

    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  37. Lejla11.4.13

    Hvala na odgovoru...mašina je njemačka, polovna..zamolila bih vas još samo da se osvrnete na ono pitanje vezano za namotavanje konca ispod tkanine..ova mašina nema onu bobin kutiju, mislim onaj metalni dio koji ide iznad konca..to je tako i u upustvu, a rekoh da ipak napomenem.. još jednom hvala!

    ReplyDelete
  38. Nema"čunak"(bobbin casa),možda upravo tu"leži"problem,kada postavite namotanu bobinu na njeno mjesto i kada izvučete donji konac,vucite ga rukom,mora se bez otpora izmotavati ako to nije tako pogledajte u uputstvu na koji način se vrši popuštanje zategnutosti donjeg konca u Vaše mašine.
    Postoji mogućnost da je donji konac suviše zategnut u odnosu na gornji ili obrnuto.
    LP

    ReplyDelete
  39. Anonymous14.4.13

    Molim Vas možete li pomoći oko jednog problema. Imam šivaću mašinu Bagat Višnja S koju sam dobila pre nekoliko dana. Problem je u tome što ima jako sitan štep ,kako god da pomeram dugme za podešavanje dužine štepa,ništa se ne menja.?

    ReplyDelete
  40. Prvo pogledajte da li vam je donji transporter potpuno uključen,polugica se nalazi u blizini grajfera(petljača),najčešće je bijele boje,
    pogledajte sliku gore u"dodacima na komentare",
    kada okrećete regulator dužine boda "B"tada bi se tipka-dugme za pokretanje naprijed-nazad isto tako morala pri povećavanju dužine izlaziti napolje a za manju dužinu boda ići unutra,ako to nije slučaj onda su neki od vijaka koji pritežu jednu navojnu osovinici popustili,skinuti gornji poklopac mašine i pogledati situaciju na dobro osvijetljenom mjestu,u slučaju da je navojna osovinica otkačena ili je nešto drugo uz taj sklop u pitanju nažalost taj kvar sami nećete moći odkoniti.
    Pozz

    ReplyDelete
  41. Anonymous24.4.13

    Živili, lijep pozdrav Meštre i ostali, naravno...
    Moja mama desetak godina ima i prezadovoljna je sa njome, originalnu ELNA 2004.
    Rekoh prezadovoljna, ali do unazad mjesec - dva.Naime, odnedavno joj ne ide, nikako da poveže gornji i donji konac, znači mašina ne šije...
    Uredno provuče gornjeg, špulu stavi u njeno mjesto, škljocne -čuje se, ali ne ide šivanje...
    I onda je ona pokušavali onim dugmićima za programiranje - namještanje radnji, i rezultat je nikakav, tojest mašina ne radi, a ona sad ne zna ni kako je to nekad bilo postavljeno.
    Molim Vas Meštre ako nije problem za pomoć, savjet, lijepu riječ...
    Na kraju moram reći mami je 85, a još je radnišna, voli biti korisna, i vid joj ne lošiji od mojeg, sama promijeni iglu i uvuče u nju konac...
    Sad lijep Vam pozdrav, nadam se odgovoru, hvala Vam veliko...

    ReplyDelete
  42. Hvala na pitanju,ma nije nikakav problem što se tiče pomoći,samo koliko ću uspjeti,ovako"daljinski".Dakle u pitanju je Elna 2004;
    Znam o kojem je modelu riječ,malo sam pogledao slike i na internetu,manipulacijom tim"dugmićima"nećete ništa postići,mašina MORA da šije u svakoj poziciji.
    Ovako provukli ste gornji konac,postavili prethodno namotanu spulnu u njeno kućište(čunak) i onda ga postavljate u petljač-grajfer i kada lijepo ulegne čuje se kako"škljocne,potom podesite mašinu na klasični ravni štep;
    e sad,mene zanima da li uopšte mašina može da prije početka šivanja da podigne donji konac..??
    To je veoma bitno pitanje,ako donji konac mašina uopšte ne može dići tu je problem u koordinaciji igla/grajfer,zašto je došlo do tog poremećaja,teško je ovako"na pamet"reći.
    Jeste li kada skidali ubodnu pločicu i čistili grajfer??Da li Vaša Majka sigurno pravilno postavlja iglu??Da li je igla 100% ravna.....
    Predpostavljam da Elna 2004 ima rotirajući grajfer,ne znam koliko ste Vi vješti oko mehanike,potrebno je prvo da skinete iglu,zatim stopicu pa onda ubodnu pločicu,potom otvoriti onaj mali poklopac za pristup spulni,izvaditi čunak sa špulnom,imaju tu na grajferu dvije male crne polugice,razmaknite ih na suprotne strane i izvadite grajfer skroz napolje,sve detaljno očistiti od prašine i ostataka konca,skinuti pristupni poklopac oko grajfera u potpunosti,kada sve to uradite,javite mi se na moju mail adresu da vam pošaljem još jedno uputstvo,po kojemu će te nastaviti dalje i podesiti Vašu mašinu.
    masinski.kutak@gmail.com

    Ako niste vješti oko mehanike nemojte se upuštati,servis vam je zagarantovan.
    Pozdravite Majku i neka je živa i zdrava.
    Master

    ReplyDelete
  43. Anonymous27.4.13

    Imam RUŽU SELEKTRONIK SA RUKAVNIKOM.Nedavno mi se u petljaču zaglavio končič,koji se sada ni ne vidi.Kako da to otklonim?

    ReplyDelete
  44. Da,može se komadić konca nezgodo zaglaviti pa i ako je vidljiv teško ga je skinuti.
    Ruža selectoric je dobra mašina,uskoro će biti nekih tema o datom modelu,OK,da se vratim na pitanje.
    Ovako:
    Skinuti iglu,skinuti stopicu u kompletu,odviti dva vijka koji drže ubodnu pločicu,skinuti je,dobro osvijetliti dato mjesto i vidjeti imali li gdje taj komadić konca,zna se zaglaviti između fixatora unutrašnjeg(statičnog)dijela petljača.
    Ako ne uspijete na ovaj način onda idete dalje,nije ništa rizično :)
    Odviti 4 veća vijka sa donje strane koji drže onu donju glavnu ploču,potom odviti vijak sa donje strane koji drži"rukavnik",postaviti mašinu vertikalno i tražite :)
    Možete iskoristiti datu situaciju i izvršiti čišćenje donjeg dijela mašine,podmazati zupčanike grajfera .....itd
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  45. pozdrav, evo ja slučajno naišla na stranicu pa da i ja postavim svoj problem meštru da popravi!

    Naime, bojim se da je moj problem slijedeći PRESKAKIVANJE BODA.

    Znači početnica sam. i još uvjek ne znam koji materijal koristim za šivanje al kroz ruku ga prepoznajem da je dosta tanak, elastičan mekan i lagan. (tipo neki saten elastično tanak) :)
    Imam singericu 237 ili 239 ne mogu se sjetit točno šifre mašine, al to je ona stara klasik.
    Inače mašina mi je uvjek ok radila, al danas eto preskače bod, odnosno svakih 2.5-4 cm uhvati bod.

    Što mi je činiti?

    P.s. danas mjenjala i iglu jer je predhodno šivanje bilo debljom iglom za jeans - ako trebam promjeniti iglu koju?

    i

    mjenjala konac pošto sam ostala bez. koji mi treba konac za taj gore navedeni materijal.

    vala

    ReplyDelete
  46. E pa Kraljice sunca,dobro došli na "Masinski-kutak" ;
    Možda Vi nemate nikakav problem sa mašinom,kako mašina šije druge neelastične materijale,?predpostavljam dobro.
    Već dosta put je bilo sličnih pitanja na sajtu,šivanje elastičnih materijala na"običnim"strojevima je uvijek problematično.
    Neka ste promijenili iglu,za elastične materijale treba da je što tanja,stopica treba biti što uža a pritisak stopice na materijal ne tako veliki,mora se pažljivo dozirati,koristite klasični tanki konac....i na kraju eto,recimo,uspijete spojiti dva komada elastičnog materijala,ali opet imate problem,vaš štep koji ste uspjeli nekako napraviti nije elastičan i ne da se istezati kao materijal.
    Za šivanje elastičnih materijala svih vrsta i namjena u pravilu se koristi overlock mašina(overlovka),samo overlovka može da proizvodi elastični štep i da bez ikakvih problema šije elastične materijale,overlovka posjeduje tzv.diferencijalni transport a o tome je bila već jedna tema.Ako vas zanima koristite pretragu gore na vrhu stranice.
    Lijep pozdrav i dođite nam opet :)

    ReplyDelete
  47. Anonymous13.5.13

    Poštovanje ,dobar dan želim.Zamolila bi vas za savjet. Naime imam Pfaff mašinu tip 138-6/01 BS i stalno se kvari najčešče kod cik-caka.
    Radim traper u kombinaciji sa tanjom kožom. Interesira me dali su ti česti kvarovi zbog same mašine ili nečeg drugog. Moj majstor kaže da takvu mašinu još nije vidio da se toliko često kvari. Unaprijed hvala. LJiljana P.

    ReplyDelete
  48. 5-6 istih pitanja ste postavili :) OK.

    Pfaff 138-6 je stariji model industrijske šivaće mašine,kvarovi se dešavaju najčešće kod cik-cak boda..??

    U čemu se ogledaju ti česti kvarovi,je li mašina gubi taj štep,je li nešto preskače,proklizava,je li Vaš majstor poslije tog kvara ponovo prešeteluje mašinu..ili nešto zamijeni...dosta se pitanja nameće,ponekada je pojedine situacije teško i riječima objasniti;
    Kako je postavljen grajfer u te mašine,ako je poprečno postavljen onda se i on mora djelimično kretati,ako sistem poluga koji pokreće grajfer ne funkcioniše precizno,onda nema ni kvalitetnog cig-cak štiha.
    Možda su vijci od stalnog pritezanja i popuštanja pojedinih dijelova stradali i više ne mogu čvrsto da drže pojedine elemente na vratilu ili nekoj osovini...
    sve su svemu najvjerovatnije se radi o suviše starom i izrabljenom modelu.
    Ako znate poziciju mašine na kojoj se dešavaju kvarovi,fotografišite u krupnom planu i pošaljite na moju mail adresu,da vidim što je u pitanju;
    Poštovanje i svako dobro :)

    ReplyDelete
  49. Anonymous23.5.13

    Pozdrav zamolila bih vas da ako možete mi pojasnite sljedeće:naime imam staru bagat mašinu iz 80-tih godina koja perfektno radi al samo ravan bod ,htjela bih vas pitati kako je moguće šivati na njoj konac koji u sebi ima gumu (namijenjen je za haljinice i sl.) i da li je uopće to moguće .Pokušala sam al neuspjeva. pozzzzzzzzzzz

    ReplyDelete
  50. Moguće je ali teško,predpostavljam da vi želite da tim koncem pravite nabore na tim haljinicama i sl.
    Morate biti strpljivi i eksperimentisati dok ne dobijete rezultat;
    Prvo taj gumirani elastični konac(lastiš konac)možete koristiti samo na jednoj strani,ne možte ga koristiti na obadvije strane,tj,kao gornji i donji konac.
    Elastični konac možete koristiti kao DONJI a gornji konac neka vam bude"obični".
    Obratite pažnju na namotavanje elastičnog konca na špulnicu i tu treba malo umješnosti,nemojte ga jako namotavati,onako osrednje,samo malo da je zategnut,neki ga čak i ručno namotavaju jer je mašinski pravilno namotavanje gumiranog konca
    prilično teško(neravnomjerna zategnutost).
    Može biti da će te morati malo i popustiti napetort donjeg konca a gornji konac obavezno popustiti,popuštanje gornjeg konca vršiti sve dok ne ostane ravan i na samoj površini materijala.To sve radite i probajte na nekom identičnom komadu materijalu koji mislite da šijete,kada ste EVENTUALNO uspjeli,onda počnite sa radom.
    Krajevi na zavšecima štepova neka su Vam malo duži da bi eventualno izvršili korekciju nabora.

    Ako ste mislili raditi sa lastiš koncem kao standardnim,da bude i gornji i donji,to zaboravite,mislim da je to nemoguće,za to postoje specijalne mašine o kojima i ja slabo šta znam .
    Nadam se da sam bar malo pomogao :)

    Pozdrav i Vama

    ReplyDelete
  51. Anonymous31.5.13

    Pozdrav, naletela sam na Vasu stranicu, naravno imam problem...imam mašinu Meister werke automatic-Karl kunselmann type 276, Nemacka...Kada krenem da sijem ispod tkanine skuplja konac, a gornji konac na tkanini je savršenog boda...šta da radim?

    ReplyDelete
  52. Meister automatic kl.x76 je njemački model starije proizvodnje,taj Vaš model bi trebao biti rukavni(rukavna platforma).OK
    Da,cijelom dužinom štepa sa donje strane je gomila skupljenog konca a sa gornje strane samo izgleda kao pravilan štep.
    Taj problem je veoma čest a nastaje najčećše zbog
    loše podešene napetosti gornjeg i donjeg konca,mada se može i"umiješati"nepodešenost grajfera uz gomilu prašine i parčića konca ispod ubodne pločice.Naravno smatram da pravilno uvlačite konac u mašinu.
    Vi bi ste trebali prvo pokušati podesiti napetost
    oba konca,uzeli ste,dakle prethodno pravilno namotanu bobinu i postavili u čunak,provučete konac kako je to potrebno i vučete ga rukom,MORA se veoma lagano izmotavati,često se koristi metod da jedno rukom držite za konac a da pustite čunak sa bobinom,napetost je dobra kada konac jedva drži špulu i čunak.Popuštanje i dotezanje konca na čunku se vrši pomoću malog vijka i tankog izvijača(koristite pretragu sajta gore).

    Sad će te uvući gornji konac ali ne u podpunosti,samo do kroz veliki zateznik,SPUSTITE stopicu a konac vucite rukom,na taj način će te vidjeti trenutno stanje napetosti gornjeg konca,
    zategnutost gornjeg konca mora biti nešto veća a izmotavanje rukom bi trebalo ići uz solidan otpor,to pravi majstori rutinski ocijene a na Vama je da malo experimentišete,ako je potrebno malo dotegnuti ili ako ide veoma teško izvršiti korekciju na velikom zatezniku.
    Na kraju,preporučujem skidanje ubodne pločice i grajfera i detaljno čišćenje.
    Poštovanje

    ReplyDelete
  53. Anonymous1.6.13

    Hvala na brzom odgovoru...pratiću uputstva koja ste mi napisali, ako opet nešto bude trebalo javljam se...HVALA JOS JEDNOM!

    ReplyDelete
  54. Anonymous2.6.13

    Procitah kometare,pa se setih svog problema koji sam imao na svojoj masini po pitanju donjeg transportera na Bagatovoj ``Danici``,pa eto opet odlucih da ga i Vama prenesem,ako nekome moze pomoci.Problem je bio slican citateljkinom koja je postavila Vama pitanje,masina nije pravilno pomerala materijal,odnosno kada je bila podesena na duzinu stepa od 4mm,davala je mozda duzinu stepa od 2mm,a pri postavljanju na duzinu za izradu rupica i veza(izmedju1 i 0) uopste nije pomerala materijal ni za 1/10mm! Kako je masinu pre mene koristila moja mama koja je bas i nije nikada ocistila i podmazala za 10godina od kupovine,skinuo sam joj ubodnu plocicu i slucajno otkrio sta je problem.Usled neodrzavanja dugogodisnjeg doslo je do nakupljanja i sabijanja prasine izmedju zubaca transoprtera,na prvi pogled jedva vidljivo,ali kada sam vrhom srafcigera prosao izmedju zubaca,iz udubljenja su ispadale kockice sabijene prasine i prljavstine koja nije dozvoljavala transporteru da se do kraja podigne i da zubci prodju maximalno kroz otvore na ubodnoj plocici! Posle ovog ciscenja vise nikada nisam imao problema sa duzinom stepa! Pozdav :)

    ReplyDelete
  55. Da,to je moguća situacija i meni poznata.
    HVALA na Vašem odličnom komentaru i drago mi je što nas pratite.
    Svako dobro

    ReplyDelete
  56. Radim na industrijskoj masini,sijem kozu.Masina je prilicno dobra sa kompijuterskim podesavanjima pojedinih funkcija.Jedini problem je sto ne hvata prva dva tri stiha tek ngdje na trecem ili cetvrtom poveze donji i gornji konac.Jedno vrijeme pomagalo je da pridrzim gornji konac sada ni to ne pomaze.Masina je korejska TAKING.Ako imate neki savjet,dobro bi dosao.Inace sivac sam vec 25 godina ali ovo nikako da rijesim.Pozdrav :)

    ReplyDelete
  57. Nije to kompjutersko podešavanje,to je jedna komandna pločica kojom zadajete neke radnje,moguće je da mašina mora imati izvor zraka pod pritiskom ili su u pitanju elektro prekidači na dodir,nebitno.
    Najvjerovatnije da se radi o modelu Taking TK-842t,one su kao ta nešto teže materijale,ima ih sa jednom i sa dvije igle,postavit ću neku sliku u dodacima na komentare.
    Znači,nekada je pomagalo da držite gornji konac,time je se donekle povećavala njegova početna napetost,to je mala greška,postoji mogućnost da je nekoliko stvari zajedno povezano,recimo veoma mala greška na grajferu(eng,hook timing)i recimo zaprljanost gornjeg zateznika(spresana prašina).
    Sigurno jedan detaljan pregled grajfera i eventualno MALO podešavanje uz sređivanje zateznika i napetosti konaca bi dalo rezultat.
    Na kraju možda ste nekada mijenjali igle pa sada koristite neku malo drugačijeg vrha.
    Pošto ste Vi blizu mene,eventualno me možete kontaktirati na:
    masinski.kutak@gmail.com
    LP

    ReplyDelete
  58. Anonymous5.6.13

    Dobar dan opet ja :)
    Moj problem je moja Ruza electronic... Citala sam komentare iznad i nisam se nasla ni u jednom :) Problem sa mojom Ruzom jeste sto je dojnji konac uzasan,frustrira me,jer ga mogu nakratko namjestiti da mi sije normalno,ali onda se opet na čunku onaj šarafić odvije i sve tako...ja namjestim i vrtimo se u krug po hiljadu puta dok ja sasijem jedne pantole :) da li mozda da kupim novi čunak ? zasto mi se stalno odvija? Izgleda da cu ja postati najaktivnija na ovom blogu i vjerujte da imam jos milion pitanja :)opet hvala!

    ReplyDelete
  59. hahahhah
    Ma ne sekirajte se,ja sam danas prezauzet u svakom pogledu,samo pitajte,ja ću odgovarati što stignem;

    Pa to nije nikakav problem,kupiti nov čunak iste mjere,taj šarafić se ne odvrće,kod njega je najvjerovatnije uništen navoj koji je VEOMA sitan,taj šarafić se u vašoj situaciji najvjerovatnije jednostavo"čupa"usled potiska opruge(stezni čelični limić),rješenje je kupiti nov čunak.!

    Pozdrav :)

    ReplyDelete
  60. Anonymous15.6.13

    Pozdrav, imam Singer tradition 2259 mašinu. Nemogu da podesim zategnutost gornjeg konca, regulator je od 1 do 9. Da bih šila deblji materijal podešavam na 9 a tanke materijale ne mogu uopšte jer je gornji konac previše opušten. Kako da rešim problem? Hvala unapred

    ReplyDelete
  61. Odgovor je"jednostavan":gornji zateznik ne funkcionše u potpunosti,Vi kad postavite na 9-ku i kada vučete rukom konac to uopšte ne bi trebalo biti teško,zato odgovara za deblje materijale.
    Nažalost nisam imao dodira na zateznikom na Singer 2259,tako da neki konkretam odgovor ne mogu dati.To nije ništa ozbiljno,
    Kod te mašine gornji zateznik je negdje ispod onog bočnog poklopca gdje je sijalica,skinuti taj poklopac i podizati stopicu u krajni položaj gore i dole,vidjeti šta se dešava,mora se zateznik preštelovati,možda polugica koja vrši deblokadu zateznika pri podizanju stpice suviše rano djeluje pa izgleda da je postavljen na suviše labavo pritezanje,taj zateznik tek počinje djelovati na kraju pritezanja,sve ispod konac je praktično labav.
    Pozdrav

    ReplyDelete
  62. Anonymous15.6.13

    Poštovani,
    mama ima šivaću mašinu Bagat Slavica,prilikom šivanja mašina mi"šnjira konac",vjerujem da znate što to znači.Ona mi je rekla da vam tako opišem. Pozdrav

    ReplyDelete
  63. Pozdravite mamu a termin"mašina šnjira konac"mi nije poznat,neznam šta znači :)
    predpostavljam da se radi o nekom nabiranju konca na ušici igle,u narodu često korišteni termin"mašina suče konac",kažem predpostavljam.
    To se najčešće dešava zbog velike napetosti gornjeg konca koji je i još lošeg kvaliteta,može biti uzrok i loša igla ali rijetko.
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  64. Anonymous21.6.13

    Dobar dan, imam Bagat Ruža masinu i problem s njom :) Naime, stopica joj stoji koso, ne znam kako tačno da Vam opišem, potrudit cu se :)
    Dakle, stavim stopicu i ona u odnosu na liniju na ubodnoj ploči stoji zakrenuta levo. Odvrtala sam dio na koji se stopica uklopi, pokušavajuci da ga zavrnem pravilno, medjutim problem je u celom delu na koji se stopica stavlja (deo koji vodi do +/- potiska stopice na tkaninu). Da li je to neki trajni kvar ili se moze opraviti?

    ReplyDelete
  65. Dobar dan i Vama gospođo :)
    Ma niste se trebali puno truditi,odmah sam shvatio u čemu je stvar,to je nekad neko čačkao oko mašine i nije vratio kako treba,predpostavljam;
    Postavio sam Vam sliku gore u"dodaci na komentare",sreća imao sam pripremajući za neku od tema,OK
    Ja ću pokušati po sjećanju opisati šta treba uraditi a Vi se snađite,možda se i dovoljno vješti da to popravite :),nije"trajan kvar",nema ništa trajno :D
    Znači,Prvo ISKLJUČITI mašinu iz struje,
    skinuti bočni poklopac gdje se nalazi sijalica,zatim par vijaka odviti koje drže sijalično"grlo"i skloniti u stranu,opustiti oprugu gotovo do kraja koja pritišće stopicu prema dole,SPUSTITI donje transportne zupce ISPOD ubodne pločice,postavite stopicu,spustiti stopicu u potpunosti na ubodnu pločicu,sad gledajte gore sliku koju sam postavio,odvijete vijak označen žutom strelicom,nemorate skroz,odvijte ga onoliko koliko je potrebno da možete zakretati stopicu na njenom nosaču,centrirajte stopicu RAVNO spram linija na ubodnoj pločici,pritegnite vijak,onako srednjom silom,dotegnite pritisak opruge na stopicu,vratite sve u prvobitni položaj.
    Eettooogaaaaaa :)))))
    Poštovanje

    ReplyDelete
  66. anamariamia21.6.13

    dobar dan i upomoć! :)
    ja imam masinu PFAFF element 1050s..
    još sam nova u korištenju šivaćih mašina do prije nekoliko mjeseci sam sve radila ručno ali sada se polako učim... imam problem jer mi je mašina danas iz čista mira počela petljati donji konac i zbog toga u roku od sekunde stane i ne ide ni naprid ni nazad... jedva izvučem iglu i materijal... malo sam je proučavala iznutra, na neku foru se konac zapetlja oko onog izbačenog tankog dijela čahure u kojoj stoji donji konac... i svaki šav se omota, napravi omču oko te 'rukice'... ne znam zasto to radi... molim vas za pomoć!

    ReplyDelete
  67. Dobri dan i Vama :)
    Pfaff element 1050s je noviji model kućne šivaće mašine iz bogate palete Pfaff mašina.
    Nemam stvarno predstave o grajferu kod tog modela,da li ima klasični čunak ili se samo namotana bobina umeće u njeno ležište.
    Nagomilavanje konca najčešće nastaje zbog gubitka funkcije gornjeg zateznika,provjerite kako vam radi gornji regulator napetosti konca,da li uopšte konac ima neku solidnu zategnutost.
    Provučete konac kao i svaki put,nemorate ga kroz iglu provlačiti,kada to uradite spustite stopicu i vucite rukom konac,mora imati solidan otpor pri izmotavanju.
    Pozdrav

    ReplyDelete
  68. Anonymous2.7.13

    Postovani, imam masinu Bagat Ruža ... servisirana je pre godinu dana i nije koriscena od tad. Podmazana je i jos se vidi mazivo na par mesta iznutra.

    Sad sam je ukljucila i provukla dva šava za obrub na malo debljem materijalu. Bilo je ok mada mi se čini da se malo gušila.
    Kad sam htela jos jedan red da provučem mašina je stala. Prosto neće da se okreće.
    Nije motor problem jer radi kad se skine kaiš.
    Ručno neće da se okrene (vrlo malo se mrda) - prosto je ukocena.
    Da li znate možda u čemu je problem i da li ja ikako mogu to da popravim?
    Hvala unapred.

    ReplyDelete
  69. Bagat klase"ruža"je dosta dobra mašina,ima ih raznih varijanti,slabo je to servisirano,mašina ako je kvalitetno servisirana ne bi trebala poslije godinu dana nerada da"zakuje".
    Vi ste primijetili na prvom šavu da se kao"guši",dobro ste to uradili sa odvajanjem motora,sad treba provjeriti gdje je zastoj na gornjem ili donjem dijelu mašine,u tom slučaju se otpušta unutrašnji zupčasti remen,to NEMOJTE raditi ako niste sigurni da bi mogli postaviti kako je bilo.
    Trebalo bi sve pristupne poklopce poskidati(ne znam je li rukavni model)ako jee,skinuti donju ploču i poklopac sa donje strane rukavnika,izvaditi čunak sa bobinom;
    Moguća mjesta zastoja su grajfer i okolo grajfera(par spregnutih zupčanika),komad konca u grajferu-petljaču,sklop iglenjača/nosač stopice(dio iza sijalice),može biti i programator ?(kako se pokreće dugme programatora,okretanje mora ići lagano)....
    Prilikom pokušaja razrađivanja mašine koristite laganu silu na remenici,nažalost Bagat ruža je prilično komplikovan model i deblokada bi za Vas mogla biti priličan problem.
    Lijep pozdrav i sretno.

    ReplyDelete
  70. Anonymous4.7.13

    pozdrav,
    imam bagat ruzu i vec neko vreme na njoj sijem eko kozu.sve je bilo u redu do danas,pukle su mi tri igle zaredom.sada ne puca igla,ali gornji i donji konac se ne spajaju i eko koza malo zapinje i guzva se ispod stopice.
    hvala mnogo i veliki pozdrav

    ReplyDelete
  71. Šivenje eko kože na kućnoj mašini je uvijek otežano,donekle je"priča"lakša ako imate teflon stopicu a sa kotrljajućom stopicom je daleko lakše.
    Vi bi ste trebali pogledati prije svega grajfer-petljač na Vašoj ruži,niste naveli o kojem modelu"ruže"se radi,ali to nije bitno,SVE one imaju isti grajfer.
    Osloboditi sve oko grajfera,skinuti ubodnu ploču,pogledati u kom momentu vrh igle nailazi na kukicu petljača,podešavanje grajfera je donekle komplikovano,preuzmite uputstvo na sajtu(gore na početku stranice,kartica "Grajfer").
    Postupite po datom uputstvu i ne bi trebalo biti problema.
    Kada to riješite onda vidite da li i dalje postoji"zapinjanje i gužvanje"eko kože ispod stopice.
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  72. Anonymous6.7.13

    Pozdrav svima.Imam problem sa mašinom.Imam Bagaticu Višnju.Problem je taj što mi ona šiva samo na mjestu,neće da se kreće!Podmazala sam ju,očistila,stegnula pa odstegnula remen,kučište konca ok,nije problem do konca i zategnutosti.Sve štima osim toga!U čemu je problem?Hvala na odgovoru:)

    ReplyDelete
  73. Šta je sa transportnim zupcima(donji transpor)?
    Rade li oni svoju zadaću :) ?
    Sve su prilike da ste Vi to isključili;
    Podignite stopicu u položaj GORE,spustite pogled nisko spram ubodne pločice i pokrenite mašinu lagano rukom prema sebi,donji transportni zupci bi se povremeno trebali IZDIZATI iznad ubodne ploče do otprilike 1,5 mm,ako to nije slučaj onda polugicu za uključenje transportera podignite prema GORE,nalazi se odmah iza pokretne pločice od Vaše strane,obično je bijele ili crne boje,poželjno je skinuti ubodnu pločicu,crna polugica na kontra strani i temeljito očistiti nakupljenu prašinu na donjem transporteru,poslije ove intervencije ima da vuče"k'o zmaj" :)
    Poštovanje

    ReplyDelete
  74. Anonymous6.7.13

    Imate li sliku te polugice,tražim već pol sata:((Zupci su iznad stopice,nisu uzdignuti.Kad ih ručno okrećem dižu se,kad vratim stopicu natrag,zupci su ispod stopice:(

    ReplyDelete
  75. Da ste se malo potrudili našli bi sve detalje na sajtu :) OK
    NEMOGU biti zupci iznad stopice modu biti samo iznad UBODNE pločice.
    Kako vam je postavljen regulator za dužinu boda,ima li kakvih promjena od min-max?
    Preporučujem sledeća dva posta:
    "Grajfer-petljač u šivaće mašine Bagat"višnja""20.05'12(u ovom postu se jasno vidi plastična bijela polugica sa desne strane na većini slika,treba biti podignuta na gore);
    "Ubodna pločica-igla-transportni zupci"20.08.'12
    Postoji mogućnost da vam regulator dužine boda proklizava a u krajnjem slučaju u pitanju je neki mehanički kvar kojega Vi ne možete odkloniti.
    LP

    ReplyDelete
  76. Anonymous6.7.13

    Našla,eh tudum:/..poslije šivam ko neka velika;))).Hvala na objašnjenju.Lp:)))

    ReplyDelete
  77. OK.Vrijedilo je :)

    A sad jedan MOJ komentar:
    Morat ću veoma skoro postaviti posebnu stranicu ili post gdje će se moći iznositi problemi pri radu ISKLJUČIVO na Bagatovim mašinama,da malo ovu temu rasteretim,očito je da će još dugo u budućnosti Bagat biti neiscrpna tema,
    vidjet će mo kako će to sve ići.
    LP

    ReplyDelete
  78. Anonymous10.7.13

    Imam jedno pitanje,posjedujem mašinu Bagat Danica ali ona"preskače",ne veže gornji i donji konac..?
    U čemu bi mogao biti problem?
    Unaprijed Hvala na odgovoru.

    ReplyDelete
  79. Pitanje preskakanja boda ili općenito,ne vezivanje gornjeg i donjeg konca na šivaćoj mašini je donekle opisano u gornjem postu i komentarima.
    Kod Vaše"danice"je najvjerovatnije u pitanju:kriva igla,raštimovan grajfer-petljač,velik zazor između kuke petljača i igle,neodgovarajuća kratka igla...itd.
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  80. Anonymous12.7.13

    Pozdrav!
    Imam masinu Bagat Visnja 706. Problem je u tome što kupi donji konac, a gornji prekida... Stavim odgovarajuci mašinski konac, postavim pravilno iglu, centriram je, ali ipak se dešavaju gore navedeni problemi ..??

    ReplyDelete
  81. Pravilno podesite napetost gornjeg i donjeg konca,očistite grajfer detaljno,pregledajte funkciju gornjeg zateznika konca...itd,o svemu tome je već pisano na sajtu,pretražite...

    PS.kakve veze ima Bagat Višnja sa endlaricom??!!

    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  82. Anonymous22.7.13

    Imam mašinu"mirna"Singer,uopšte ne povezuje gornji i donji konac,zbog čega se to dešava?Hvala.

    ReplyDelete
  83. Kada mašina uopšte ne veže dva konca uzroci mogu biti mnogi,recimo:
    nepodešen i raštimovan petljač-grajfer,pogrešno postavljena igla,kratka igla,suviše veliki zazor između igle i kuke grajfera,kriva igla....ili skup nekoliko problema.
    Poštovanje

    ReplyDelete
  84. Sjajno ,korisno i profesionalno ! Sve pohvale !!!

    ReplyDelete
  85. H v a l a a a :)

    Poštovanje i svako dobro.

    ReplyDelete
  86. Anonymous11.8.13

    Imam mašinu"Ideal automatic"i problem sa njom.? Razvrnula sam mehanizam za zatezanje gornjeg konca i sad ne znam da li sam ga dobro vratila..??,
    sada se dešava da je donji konac odličan(tako barem izgleda),a štep gornjim koncem ide blago u stranu(kao cik-cak na jednu stranu)sta se to desilo i kako da je namestim?

    ReplyDelete
  87. "Ideal automatik"je stariji model šivaće mašine,niste naveli da li mašina normalno veže donji i gorni konac a to što gornji štep ide jednom stranom za trećinu boda lijevo ili desno,ne bih nazvao nekim posebnim problemom.
    To se može događati zbog drugačijeg vrha igle,promjene materijala,za"sekundu"nepravilno postavljena igla ...itd.
    Očistite temeljito grajfer,skinite ubodnu pločicu i sve ispod nje očistiti,donje transportne zubce,odnosno između njih očistiti od sprešane fine prašine,dodati kap-dvije ulja u grajfer...
    Provjera gornjeg zateznika je jednostavna,provući konac samo kroz njega,lijevom rukom vući prema gore a desnom dotezati vijak,trebala bi se osjetiti razlika u napetosti,tu provjeru radite sa SPUŠTENOM stopicom.
    LP

    ReplyDelete
  88. Molim Vas za savet! Model mašine je Singer 518. Kada stavim iglu br. 80 koju bi, kako sam razumela, trebalo koristiti za pamučni materijal (vežbam na staroj majici), štep je nejednake dužine, tj. kao da povremeno ne veže donji i gornji konac (ravan bod), a cik-cak je potpuno nepravilan. Kada koristim iglu br. 100 šije dobro, ali čini mi se da pravi rupice na materijalu. Primetila sam i da sa br. 80 šije dobro kada prelazim duž ranfle stare majice.

    ReplyDelete
  89. Koliko razumijem Vi se tek učite raditi na šivaćoj mašini i pomalo vježbate ..?
    Singer 518 je nešto stariji ali dobar model mašine,redovnim podmazivanjem može trajati xx godina.
    Nemam ja tu Vas šta posebno savjetovati,Vi ste u svom pitanju dali i djelimičan odgovor.
    To sigurno nije nikakav mehanički kvar.
    Stara pamučna majca je najvjerovatnije od tankog i RASTEZLJIVOG materijala,svako šivenje rastezljivih materijala na kućnim šivaćim mašinama zna biti problematično,sami kažete da kada šijete duž"ranfle"(predpostavljam deblji dio)da je stanje bolje,pa to je zbog toga što je taj dio manje rastezljiv i deblji.
    Nemojte vježbati na takvom materijalu,to je POTPUNO neprikladan materijal za vježbanje,nađite neki materijal koji nije rastezljiv.Što se tiče broja i korišenja igala..?,pa to iskustvo će te steći kroz rad i učenje,igle se ne razlikuju samo po debljini,postoje zazličiti oblici vrha igle i to može da utiče na pravilan rad mašine.
    Vrijeme je pred Vama,naučit će te,samo volja i upornost će dati rezultate.
    Poozdraaavvvv

    ReplyDelete
  90. Anonymous12.8.13

    Pozdrav, imam Bagat Ruza masinu i stavila sam pogresnu sijalicu na mjesto predvidjeno za to, istog trenutka nesto je sjevnulo i malo se zadimilo. Struje ima u papucici ali nista ne radi, molim Vas za savjet sta uraditi, hvala.

    ReplyDelete
  91. OK,Bagat ruža selectronik,najvjerovatnije da ste napravili kratak spoj unutar"grla"sijalice,Vi ste možda pokušali staviti sijalicu sa navojem čiji je vrh spojio dvije kontaktne tačke unutar grla :)).
    U NAJBOLJEM slučaju osigurač na elektroničkoj ploči ali pošto je se malo i zadimilo moglo bi se dogoditi da je cijelu ploču potrebno zamijeniti.Možda je već nekada prije osigurač pregorijevao a onda je neko premostio jačom žicom i ode komplet pločica.!
    Koji je model"Ruže",neki modeli imaju jednu a neki i dvije elektroničke ploče(sa potenciometrom za regulaciju brzine i automatkim pozicioniranjem igle) ??
    Nažalost,teško se tu šta može pomoći,izgradnja elektronike i čačkanje oko toga nije za svakoga.!! STRUJA 220 V !!
    Jedini savjet je da idete do Vama najbližeg servisa,možete se javiti sa još detalja na moju mail adresu:
    masinski.kutak@gmail.com

    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  92. Anonymous26.8.13

    Pozdrav,
    imam jedan problem, mašina vezuje tj. hvata donji konac kad radi u prazno, a kad stavim materijal, onda neće,ne hvata donji konac...??

    ReplyDelete
  93. Kako ispitujete vezivanje"na prazno",mislite ono prvo podizanje konca..??
    Pošto niste naveli model mašine mogu samo reći da je problem najvjerovatnije oko grajfera(hvatača gornjeg konca),mada može biti i veliki zazor između igle i vrha grajfera,zakrivljena i nepravilno postavljena igla itd

    ReplyDelete
  94. Anonymous10.9.13

    Pozdrav,

    Evo pišem vam iz Slovenije, jer nikako da nadjem rešenje za svoju mašinu. Imam Bagat Višnju S i kad je uklopim, sijalica radi ali kad stisnem papučicu ništa se ne dešava. Šta bi mogao biti uzrok?

    hvala

    lep dan

    Julija

    ReplyDelete
  95. Hvala i Vama Julija na javljanju a Vaše pitanje može poslužiti ostalim posjetiocima za primjer,kako se lijepo,razumljivo i pismeno postavlja pitanje ili ostavlja komentar.!

    Znači Bagat višnja S,ovo"S"predpostavljam "selectronik",ali nije to važno,
    Vi kada uključite svoju mašinu vod za sijalični napon je poseban,nema veze sa motorom,kod Vas može biti nekoliko problema,prije svega startna papučica,prekid unutar nje,elektro-motor neispravan(malo vjerovatno),ili negdje unutar mašine izgubljen kontakt.
    U svakom slučaju,ako imate nekoga da se DOBRO razumije u radove oko struje možete slobodno otvoriti startnu papučicu i izvršiti pregled,na sajtu postoji cijeli post na tu temu pa preporučujem da pogledate.
    Radove oko elekto komponenti na šivaćim mašinama može raditi samo STRUČNA OSOBA.
    Poštovanje Julija i Pozdrav za Sloveniju .!

    ReplyDelete
  96. Anonymous11.9.13

    Imam problem sa bagat višnjom,
    neće da šije malo deblje tkanine,samo tanke kao sto je postava.
    Petlja konac,ili prekine gornji konac posle 2,3 uboda iglom,ili preskače nekoliko uboda,pa jedan bude u redu,ali posle nekog vremena ipak prekine konac.
    Ranije je odlično radila.
    Kako da je popravim?

    ReplyDelete
  97. Provjerite iglu,mora biti ravna a njen vrh bez udaraca u ubodnu pločicu,ja sumnjam u preveliku napetost oba konca ili preslabu napetost donjeg a gornji je prezategnut.
    Pročitajte post"Podešavanje zategnutosti konca a šivaćoj mašini".
    Sledeće;izvaditi pretljač i čunak iz mašine,skinuti ubodnu pločicu i sve detaljno očistiti od prašine.
    Preporučujem pretragu sajta u svakom pogledu,radi se o dosta obimnoj materiji.
    Pozdrav

    ReplyDelete
  98. Anonymous17.9.13

    Imam šivaću mašinu Bagat danicu,kojoj je pokvaren prekidač,pa me interesuje može li se papučica direkt pripojiti sa motorom kao kod slavice.? Pozdrav

    ReplyDelete
  99. Hvala na pitanju:
    Najkraći odgovor bi bio NE,papučica,odnosno njena unutrašnjost kod svih"selectronik"bagatovih modela je potpuno dugačija u odnosu na"običnu"papučicu kao kod"slavice",kako kažete.
    Rješenje:
    zamjena elektroničke ploče(ako je stradala)i novi prekidač,naravno ako ste dovoljno STRUČNI da uradite zamjenu.
    Može se ugraditi i obični motor bez elektronike ali mu isto tako treba i standardna start papuča.
    Poštovanje

    ReplyDelete
  100. Anonymous17.9.13

    Šta može izazvati pucanje magneta na AC servo motoru, mašina Ringlovka?

    ReplyDelete
  101. Kratko kazano,neznam,ali znam sledeće:

    AC servo motori se ugrađuju na novije modele šivaćih mašina,tihi su i bez vibracija,nemaju praznog hoda,rade kada treba,štede električnu energiju i do 70 %....itd.
    Nažalost morat će te potražiti pomoć stručnog električara kada su u pitanju AC servo motori,nisam upućen dovoljno u tu problematiku.
    Lijep pozdrav


    ReplyDelete
  102. Anonymous24.9.13

    Imam mašinu super slavica,problem je taj što donji konac uopšte ne hvata za platno,nego je labav,
    skuplja platno i kad zategnem platno on se pokupi..?
    Hvala

    ReplyDelete
  103. Niste Vi to lijepo objasnili :))
    Preporučujem malo detaljnije da pretražite sajt a prije svega,pročitajte post:
    "Podešavanje zategnutosti konca na šivaćoj mašini",nije to nikakav poseban problem,
    mislim da bi se dobrom korekcijom napetosti gornjeg i donjeg konca to moglo dovesti u red.
    Hvala na javljanju i svako dobro.

    ReplyDelete
  104. Anonymous25.9.13

    Pozdrav,imam mašinu QUASATRON,radila je odlično.Sada kada radi unapred radi dobro,a kada treba da radi unazad ona počinje da gužva tkaninu.Molim vas da mi neko kaže šta je u pitanju.

    ReplyDelete
  105. Quasatron(sewing machine) je solidan model kućne šivaće mašine,ima relativno jednostavno rukovanje,dobar programator sa više dekorativnih štepova,problem šivenja u natrag leži u donjem transporteru.
    Skinite u potpunosti stopicu,da bolje vidite i postavite mašinu na maximalni korak,potom je lagano pokrenite onako"naprazno",potom protisnite tipku za pokretanje u nazad i posmatrajte kako se ponašaju transportni zupci.To bi mogao biti neki mehanički nedostatak u donjem dijelu mašine ali bez nekog detaljnijeg pregleda teško je ovako reći.?
    Možda neko se javi sa sličnim iskustvom na takvom modelu,provjerite da li se šta mijenja sa promjenom dužine boda i još provjerite koliki vam je pritisak stopice na materijal,možda je prejak.
    Ne bi bilo loše skinuti u potpunosti ubodnu pločicu i donje transportne zupce,odnosno prostor između njih očistiti od eventualno spresane prašine.LP

    ReplyDelete
  106. Anonymous5.10.13

    Poštovani,dobila sam šivaći stroj Victroria" detmold",neznam kako podesiti sve one"krugove"na njoj i stalno mi puca igla??

    ReplyDelete
  107. Šivaća mašina Victoria Detmond,slika postavljena u"dodaci na komentare"
    Prvo što vidim na slici je nepravilno postavljen konac(oznaka x?),konac mora biti provučen kroz "ušicu"_rupicu vodilice,
    drugo bi se moglo zaključiti po regulatoru da vam je gornji konac prezategnut,postavite ga negje oko 4 i 5.
    Brojevima sam na slici označio čemu koji"krug"služi:
    1_glavni programator sa tim"krugom"birate izgled štepa,sve je prikazano na datoj tabeli
    2_dugme za poluautomatsku izradu rupica(regulator dužine boda postaviti na oznaku vidljiu na poziciji 5
    3_regulacija širine cik/cak boda
    4_naprijed/nazad
    5_regulator dužene boda ,do 5 mm.

    Vi za početak glavni regulator postavite na poziciju" A ",regulator 3 postaviti na "0"(nula) a dužinu boda recimo na 3-4 mm,skinite konac u potpunosti,izvadite čunak sa bobinom,skinuti ubodnu pločicu,skinuti stopicu i nad jakim osvjetljenjem sve očistiti ispod pločice od eventualne prašine i onda lagano rukom pokrenuti mašinu prema sebi i pratiti da li igla zapinje negdje za hvatač gornjeg konca,postoji velika vjerovatnoća da vam je u šivaće mašine potrebno pravilno podesiti hvatač gornjeg konca-grajfer a možda nepravilno postavljate iglu,može biti dosta uzroga pucanja igle.
    Pozdaw

    ReplyDelete
  108. Anonymous2.11.13

    Poštovani gospodine,
    vi ste nevjerovatni entuzijast, očito ogromnom broju korisnika na pomoć. Rijetko se susreće takva osoba i zato sve moje pohvale i poštovanje.
    Došla sam ovamo sa pitanjem, jer me moja "novija" mašina oduvijek muči, to je Višnja elektronik, neće spajati gornji i donji konac. Na staroj Danici sve radi, ali mi je ispao zatezač iz ležišta, odn. cijela osovina zatezača gornjeg konca ispada iz tijela mašine... :). Mislim da će to morati do servisera, ali čak i ovako, invalidna, radi.

    Višnja pak, od prvog dana, pije krv na slamku. Iz Vaših odgovora vidim da bi trebalo vidjeti stanje grajfera. Kako nemam pojma što je to, pretpražit ću sve sličice, možda prokužim.

    Hvala još jednom na svim Vašim iscrpnim i strpljivim odgovorima
    Leona

    ReplyDelete
  109. Hvala,hvala :)
    Bit će toga još dosta,ovo sajt je još"u povoju" :D

    Ima sve objašnjeno,evo preporuka postova:

    Bagat"danica"veliki zateznik gornjeg konca - 24.06.2013
    Grajfer-petljač u šivaće mašine Bagat"višnja" - 20.05.2012

    Imate na dnu stranice "PRETRAŽI SAJT",može vam i to biti od koristi i
    na kraju preporuka da nam se pridružite na Facebook stranici (Like)
    Pozdrav Leona :)

    ReplyDelete
  110. Anonymous4.11.13

    Brother BC2500 jako malo korišten.
    Kod šivanja bilo kojeg boda događa se da nekih 5-6 cm šije sasvim normalno i onda krenu zvukovi lupanja a s donje strane tkanine nastane potpuni kaos. Pokušala sam mjenjati napetost,čistila je ali ništa. Prije nego se pojavi ovaj problem gornji konac povlači na trzaj. Posebno se ovo pojavi dočim i malo ubrzam šivanje. Kad usporim ili stanem nekad nastavi normalo.Pazim i mjenjam iglu i gledam koristiti kvalitetan konac. Za ovu mašinu kažu da se ne ulji. Molim Vas za pomoć i šta mi je raditi. Ujedno pohvale za jedinu konkretnu stranicu na našem jeziku.

    ReplyDelete
  111. Sewing machine brother BC 2500

    Odmah da kažem da se MENI te nove mašine uopšte ne dopadaju,to je samo načičkano kojekakvim čudima
    a u sušti pola bez potrebe,Brother bc2500 je prilično zastupljena mašina ali da budem iskren,nisam nikada radio na takvim modelima,ali vidim neke stvari na slikama i na internetu.
    Po meni greška je na toj mašini što se konac postavlja vertikalno,ono klasično izmotavanje kao na bagat mašinama,svako vertikalno postavljanje gornjeg konca traži i neka pravila,prvo konac ne može biti velikog promjera i velike težine,centralna cijevčica na koju je namotan konac mora kolio toliko odgovarati nosaču,
    ako je promjer prevelik to onda"klapara",pri bržem radu čak i spada,dolazi do trzanja i sl.
    Trbalo bi da u kompletu dodatnog pribora postoji i filcani podmetač koji se postavlja ispod konca po potrebi.
    Onda sklop grajfer/čunak/bobina je iskomplikovano,morte donji konac tačno postaviti po datom uputstvu,kada ga podignete gore,vucite ga rukom,treba da ide lagano,to je standard za sve mašine,od najstarije do najnovije,napetost gornjeg konca je nešto veća,to lupanje,kako kažete ne bi smjelo da se događa;??,ako je povremeno to je u svezi zgužvanog konca sa donje strane.Igle ne mijenjajte bez potrebe,ako je igla ravna nema potrebe za zajenom,važno ju je pravilno postaviti.!To"da se mašina ne ulji"je fabričko pravilo,ima toga i na daleko starijim modelima,klizne površine su navodno od nekog specijalnog materijala(tvrđa plastika)koji se ne podmazuje..??
    Svi pokretni dijelovi mašinskih elemenata se podmazuju,ali eto oni "izmišljaju toplu vodu".
    Neznam koliko vam je od koristi ovaj moj"monolog" :),pokušajte još koji put izregulsati napetost donjeg i gornjeg konca,ja sumnjam da ste tu nešto poremetili i sada nemožete dovesti u normalu.
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  112. Anonymous9.11.13

    Dobar dan
    Imam AEG 112704 Premium Line
    Nece da mi vuče konac, šta treba da uradim?

    ReplyDelete
  113. Anonymous20.11.13

    Poštovani,
    imam mašinu Bagat Ruža Selectronik iz osamdesetih koja tkaninu uvijek vuče unazad.Nadam se da ćete i meni pomoći da otklonim problem. Pozdrav!
    Snežana

    ReplyDelete
  114. Hm,zanimljivo :)
    Bagat ruza selectronic je dobra mašina,imaju dvije tipe,jedna je sa rukavnom platformom a druga je ravna,kod ove sa rukavnikom malo je nezgodniji pregled,u oba slučaja treba preledati sklop transporta materijala,trebalo bi pogledati masinu sa donje strane uz uključenje poluge za naprijed / nazad i vidjeti šta se događa,postoji mogućnost da je potrebno dugme regulatora dužine bode skinuti i izvršiti podešavanje,uglavnom pogled sa donje strane uz djelovanje na polugicu naprijed/nazad će dosta toga"reći".
    LP

    ReplyDelete
  115. Anonymous24.11.13

    Imam rusku sivacu masinu iz 1969 godine,pravi mi veliki problem puca mi konac? Kada hocu da sijem i kada ne zategnem obadva konca izvuce se gornji konac iz igle,a ako zategnem onda puca gornji konac?U cemu je problem?Unapred zahvaljujem na odgovoru.Pozdrav

    ReplyDelete
  116. Pucanje konca na sivaćoj masini može nastajati iz "1001-og" razloga,princip zatezanja gornjeg konca se godinama nije puno mijenjao,bilo je nekih pokušaja promijena ali princip stezanja je gotovo pa isti.
    Šta bi kod te vaše"ruskinje"mogao biti problem,Bog će ga znat".??
    U svakom slučaju potpuni pregled zateznika gornjeg konca neće da škodi,preporučujem izgradnju i detaljno pregled steznih"tanjirića",pregled zazora između vrha grajfera i vrha igle(možda su u stalnom kontaktu),pregled same kuke grajfera(mora biti 100% bez oštećenja,posebno sami vrh),svakako kontrola zahvata gornjeg konca(eng.time hook),što bi značilo"momenat zahvata gornjeg konca",možda grajfer za sekundu brza.?
    Predpostavljam da se radi o oscilirajućem grajferu(stariji model),nemam predstave kako izgleda donji sklop oko grajfera ali i to mora biti čisto,izmotavanje donjeg konca treba ići prilično lagano,skinite ubodnu pločicu i pod jačim osvjetljenjem lagano pratite šta se dešava,nekada i ta metoda zna biti od koristi....i na kraju igla nova i ravna,pravilno postavljena bez zatupljenog vrha.
    Sretno i LP

    ReplyDelete
  117. Imam jedan problem sa mašinom Singer 258. Kada stisnem dugme za šivanje unazad, ona šije u mjestu jer se zupci pomjeraju gore-dolje te se ne rotiraju kao što to čine kada tkaninu pomjeraju naprijed. Znate li u čem bi mogao biti problem?

    ReplyDelete
  118. "Sewing machine Singer 258"

    Vi uključujete kretanje u nazad ali u suštini samo smanjite"korak-dužinu boda"na nulu,predpostavljam da je i hod polugice ili dugmeta nešto kraći.Singer 258 je stariji model šivaće mašine i bez nekog detaljnijeg pregleda ne bih mogao dati konkretniji odgovor,predpostavljam da je došlo do skraćenja hoda polugice iz nekog razloga,
    otvoriti mašinu sa donje strane i pokušati rukom nastaviti kretanje polugice,eventualno izvršiti korekciju.
    LP

    ReplyDelete
  119. Anonymous3.12.13

    Poštovani,

    imam pitanje. Dobila sam na poklon šivaći stroj Victoria 753. Laik sam što se tiče šivanja i nemam pojma o ničemu. Susjeda mi je inače krojačica i došla mi je pokazati neke osnove. Naime, imamo problem... Gornji konac nam je zategnut, donji također, sve super funkcionira, ali kad krenemo šivati jednostavno pokida konac i ostavi samo prvi bod ili kako da se već izrazim. Možete li mi otprilike pojasniti o čemu se radi i što mi je činiti?
    Hvala,
    LP.

    ReplyDelete
  120. Pa ako je susjeda krojačica,podesaanje napetosti konca za doticnu gospođu ne bi trebao biti problem
    a radi se o tome da trebate malo detaljnije pregledati sajt,ja preporučujem post:
    "Podesavanje zategnutosti konca na sivaćoj masini"- 28.03.2012
    Pozdrav

    ReplyDelete
  121. Večer! (Bagat Danica)
    Mučim se već 4h, naime, shvaćam da sam amater i samostalna i priučena....ali sam i dosta snalažljiva. Muči me taj "donji grajfer", najprije sam mislila da sam ga krivo vratila nakon čišćenja, ali tu nema neke pretjerane nauke...a to sam pomislila nakon što se donji konac ispod materijala doslovce pretvorio u red "trave", pokušavala sam sve, a onda se dosjetila malo proguglat i iz prve naletim na Vas i oduševim se. Sve sam pročitala i sve napravila kao što ste napisali, jedino preostade: "Kratka igla", zar je zaista moguće da je to razlog zašto mi se to dešava????
    Kad sam malo pratila iglu vidjela sam da do toga dolazi iz razloga što se kad igla uđe ispod konac se omota oko onog dijela koji se izvadi u obliku "c" i koji ima na sebi par rupica, tu nastaje zastoj i ne šije. Sad sam htjela promijeniti iglu, ali na žalost vidjeh da mi je to posljednja. sutra ću kupit nove, ali da li moram tražiti neke specijalne dužine...i ćemu služi ta igla (kraća).
    Hvala na svim Vašim objašnjenjima gore, vidim da su svi dobili neke odgovore i ne mogu a da Vas ne pohvalim, zaista vrijedi svake pohvale.

    ReplyDelete
  122. Dobra noć Vesna :)),Vi se mučite 4 h a ja više od 20 godina :D
    Nema Vas šta tu mučiti donji grajfer,bagat"danica"ima oscilirajući i krajnje jednostavan grajfer,OK to ste nekako očistili,ali opet imate neki problem,
    da je kratka igla to ne vjerujem,rijetko će na taj model zalutati kraća igla,ali moguće je.?!
    Pa ako sumnjate da Vam je igla kratka,spustite je u ležištu za 1 mm dole i pritegnite,i onda opet ručno probajte,preporučujem i post:"Bagat,igla-vrh grajfera,podešavanje zazora - 26.07.2013",pogledajte i to malo.
    Pretražujte sajt na dnu stranice,"materija"je prilično obimna,javljaj te se slobodno,nastojte da pitanje ili komentar ima veze sa datim postom,pridružite nam se na facebook-u...itd
    Laku noooć :))

    ReplyDelete
  123. Anonymous13.12.13

    Dobar dan. Imam šivaću mašinu Bagat Ruža i problem je sa cik - cak bodom. Ravn bod vrši savršeno, a kad se prebaci na cik-cak igla zapinje i puca. Šta može biti problem. Hvala unaprijed

    ReplyDelete
  124. Dobar dan,ta pojava bi se mogla dešavati i na bilo kojem programu gdje se igla kreće u krajnji lijevi ili desni položaj,može se desiti da zapinjanje nastaje samo u jednoj od strana,prilikom smanjenja širine cik-cak boda trebalo bi da se ta pojava ili smanji ili potpuno nestane.
    Na Vašoj "ruži"je najvjerovatnije u pitanju djelimično rastimovan(nepodešen)hvatač gornjg konca-grajfer,
    preporučujem da pogledate post"Bagat Ruža-zupčanici grajfera"-16.04.2013 ;
    ima nekoliko slika koje bi vam mogle biti od koristi a Vi ili neko vaš skinite stopicu,ubodnu i kliznu pločicu,izvadite čunak(bobbin casa)sa bobinom,uključite cik/cak sa maximalnom sirinom boda i pokrenite rukom mašinu,vidjet će te gdje i šta zapinje za iglu,lagano okrećite glavnu remenicu u suprotnom smjeru i tada se može vidjeti gdje vrh igle udara u petljač(grajger),
    još jedna preporuka a to je da preuzmete uputstvo za podesavanje grajfera,kartica"grajfer"na vrhu naslovnice.
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  125. Anonymous11.1.14

    mašina je VIŠNJA S,prekidač na MAX radi,a kad prebacim na MIN,ni makac(mislim na brzinu rada)...puno hvala

    ReplyDelete
  126. To je višnja sa dva moda,brži i sporiji,nema puno nekog uticaja,za početnike je od koristi,jer sprečava nagli start i smanjuje krajnju brzinu,najvjerovatnije da je sam taj preklopnik min/max neispravan,potrebno ga je izgraditi i ispitati na protok struje(ommetar),možda je i negdje loš kontakt što je malo vjerovatno.
    Pozdrav

    ReplyDelete
  127. imam problem sa donjeg konca ili umrsi odma ili je mnogo labav neznam kako nastelovati spunglu koliko da se zategne spungla za donji konac na koji nacin bi mogo da izvedem

    ReplyDelete
  128. :) Pa koji je model mašine u pitanju??OK,nije problem;
    Vidi,donji konac kada namotaš i postaviš u špulnu mora se prilično lagano izmotavati,to podešavaš onim malim vijkom koji se nalazi na bobin kasi-čunku,pomalo zakreći vijak,po jedan milimetar,ima ona varijanta,izvučeš 10-tak cm konca i uhvati za kraj a čunak sa bobinom pusti da stoji na koncu,da visi,trebala bi da bude ravnoteža,čak da čunak svojom težinom pomalo izmotava bobinu,iskreno taj način ja ne koristim ali se provlači po svim uputstvima.
    Šta je još bitno,ako je rotirajući grajfer na stroju,on je sastavljen iz dva dijela,unutrašnjeg stabilnog i vanjskog rotirajućeg,taj unutrašnji dio drži jedan dodatak,ja ga zovem"fixator unutrašnjeg dijela grajfera",prilikom rada mašine konac prolazi između tod fixatora i unutrašnjeg stabilnog dijela,ako je tu u toj tački mali zazor,i konac zapinje i teško prolazi,može nastajati takva situacija,sa gornje strane štep uredan ali sa donje strane"katastrofa".
    Treba pogledati i napetost gornjeg konca kao i pravilno postaviti gornji konac,pregledati da li radi gornji zateznik itd itd...Sretno i svako dobro
    Master

    ReplyDelete
  129. Anonymous6.2.14

    Pozdrav, imam jedan veći problem,naime kada šijem započne normalno i onda počne preskakati i na kraju samo hrpu konca izvučem napolje,sve se spetlja,naravno riječ je o donjem dijelu šivaće mašine...

    ReplyDelete
  130. Isto pitanje kao i prethodno,?Da Vi niste ista osoba :)

    Bar ste mogli navesti o kojem se modelu šivaće mašine radi??
    Petljanje i nakupljanje donjeg konca se najčešće dešava zbog veoma loše podešenosti gornjeg i donjeg konca,najčešće je neki od konaca prenategnut i ili sa veoma malom napetošću,preporučujem pravilno podesiti napetost gornjeg i donjeg konca,provjeriti funkciju gornjeg zateznika,pri spuštenoj stopici gornji konac se mora odmotavati uz solidan otpor,očistiti grajfer i ispod ubodne pločice,ako ovi radovi ne daju rezultate potrebito je pogledati i hvatač gornjeg konca(grajfer)
    Sve ovo nabrojano se nalazi opisano na sajtu a pretragu koristite na dnu stranice.
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  131. Anonymous6.2.14

    Kupila sam polovnu mašinu Bernina Bernette 50, staru nekoliko godina. Ima nekoliko problema: ne miče se igla uopće kad stisnem papučicu niti kada ručno pomičem kolut, postolje od igle se ne da vratiti, onaj dio koji drži konac je upao u plastični dio mašine i ne da se vratiti. :)) Sad mi se mašina više ne čini kao dobra investicija :)) Da se bakćem oko toga ili da ju odnesem majstoru? Jesu to neki veiki kvarovi i koliko bi otprilike koštao popravak? Ako imate ikakvu informaciju, bila bih vam jako zahvalna. :))

    ReplyDelete
  132. Niste imali sreće ili ste se namijerili na loš primjerak,Bernina bernette 50 je kako zam mehanička mašina,možda ima šta elektronike u svezi rada motora,po Vašemu opisu to je situacija"zrela"za servis,Vi i da hoćete nemate se tu šta bakćati niti vam ja išta mogu pomoći po vašemu opisu;
    Bernina je"mercedes"u svijetu šivaćih mašina pa stoga budite spremni i platiti nešto skuplji servis :))
    Pozdrav

    ReplyDelete
  133. Anonymous7.2.14

    Imam masinu Bagat- ruza(selektronik), imam problem: krenem da sijem i nece da hvata-sije nikako ,zatim puca gornji konac , pokusavala sam popustit gornji konac, mijenjala sam razne materijale ali nista, zatim iglu kad postavljam ustimam kako treba ali dok stegnem igla mi se iskrivi u lijevu stranu, kad poslije udijevam konac vidim da nije na sredini ona rupica na igli gdje konac ide, nez koji je problem jer zaista imam zelju da sijem ali nikako ne moze, unaprijed zahvaljujem.

    ReplyDelete
  134. Dakle,zakrivljenje igle prilikom njenog stezanja se ne smije dešavati,to je br.1,igla MORA ostati ravna,
    prije svega morate pogledati zbog čega se igla zakrivljuje prilikom pritezanja,Bagat ruža ima jedno dobro rješenje kada je u pitanju postavljanje igle na iglenjaču,kod Vas ili je to mijenjano ili Vi negdje griješite,šivaći stroj-masina neće pravilno raditi ili neće uopšte proizvoditi štep sa loše postavljenom iglom.
    Zakrivljena igla,nepravilno postavljena i još recimo zatupljena,nema tu"posla",ti nedostaci se MORAJU odkloniti.
    Savjetujem pretragu sajta na dnu stranice,tema je suviše opširna a dosta toga je već napisano.
    LP

    ReplyDelete
  135. Anonymous20.2.14

    Pozdrav, molila bih ako ste u stanju da mi odgovorite na sledece: imam Bagat Danicu i prilikom prebacivanja za cik cak jedan od ona dva "zavrtnja odnosno tockica" za fiksiranje mi je tokom odvrtanja ostao u ruci (nisam ni znala da moze skroz da se odvrne i skine) i sada ne mogu da ga vratim unutra. Da li postoji neko resenje za to ili moram da nosim masinu u servis? Nikada nisam skidala poklopac masine (ne znam ni da li se skida, a ni kako bih to uradila) pa me zanima da li mozda to treba da uradim da bih videla kako ponovo da vratim taj zavrtanj na svoje mesto? Hvala unapred

    ReplyDelete
  136. Kako da nisam u stanju,radi se o krajnje banalnom kvaru :)) , u arhivi imam hiljade slika ali nisam uspio naći zadovoljavajuću pa ću objasniti riječima.
    U pravilu se taj zavrtanj ne bi trebao moći izvrnuti do kraja,da kako Vi kažete"ostane u ruci",naime,on je uvijen
    u jedan mali dio od jačeg lima dimenzije odprilike 35x8 mm,sa druge strane tog zavrtnja se nalazi veoma mala podloška-šajbica a kao osigurač od potpunog odvijanja postavljen je komad tanke čelične žice u obliku slova"Z".Skinite vi poklopac mašine slobodno,ja garantujem da se neće ništa dogoditi,odvijte par vijaka sa gornje strane,sad,ne znam koji vam je oblik mašine,ako je na kabinetu,morat će te je skinuti i obrnuti kontra,malo i protresti,ako je potrebno da bi jedan dio ispao iz masine,u taj dio koji pronađete se uvrće taj zavrtanj.
    Kada to pronađete,neka vam neko pomogne,treba polugu za cik-cak držati u krajnjem položaju desno,postaviti taj limić i dotegnuti sa zavrtnjem,ako ne pronađete malu podlošku,nije ništa strašno,u buduće odvrtati onoliko koliko je potrebno,tek toliko da bi se priteznik mogao pomijerati lijevo desno.
    Kada to uradite iskoristite priliku za malo detaljnije podmazivanje,dok je mašina otvorena.
    Lijep pozdrav i samo hrabro :)))

    ReplyDelete
  137. Anonymous20.2.14

    Hvala puno! Uspela sam sve, mada jedva pronadjoh taj mali lim, jer je ispao. Pozdrav.:)

    ReplyDelete
  138. Anonymous4.3.14

    Pozdrav,imam mašinu eva 1521,neka danska marka i imam problem,kada pritisnem papučicu mašina brzo radi,ne mogu da je kontrolišem,u stvari,kada je malo pritisnem ona ne reaguje,kada pritisnem malo jače,brzo radi,mislila sam da je do podešavanja zategnutosti konca,ali ona radi tako i kada nema konca,do prije neki dan je radila,skidala sam ovaj zateznik gornjeg konca,možda ga nisam dobro vratila,u čemu je problem,molim vas da mi pomognete,hvala

    ReplyDelete
  139. Ne poznajem taj model mašine, ali znam da brzina rada mašine nema veze sa napetosti konca,problem je najvjerovatnije u startnoj papučici,koliko Vas razumijem,nemožete sporo šiti na mašini,tek reaguje na"dublji"pritisak papučice ali sa veoma brzim pokretanjem.Neki je problem u papučici,nekada se mogu popraviti,zavisi od komponenti unutar nje.?
    Uglavnom pregled papučice od strane stručne osobe ili zamjena iste.

    ReplyDelete
  140. Anonymous19.3.14

    Poštovani,
    imam problem s overlok masinom (singer 14sh744), a to je da je nikako ne mogu naštelovati da ima fin štep. Naime, ili konac puca, ili je štep previše labav ili zategnut. Ne znam da li je u pitanju moja slaba upućenost u rad sa ovom vrstom mašine (prvi put radim na overlok mašini) ili je možda neki problem sa istom.
    Zamolila bih Vas, ako možete postaviti neki link koji bi bio od pomoći.
    Unaprijed hvala!

    ReplyDelete
  141. Anonymous29.3.14

    Poštovani,
    imam E&R mašinu (dobila sam polovnu bez uputa). Evo mi se već drugi put dogodio jednak kvar i zanima me mogu li ga sama otkloniti. Naime, nakon špulanja donjeg konca i vraćanja prekidača u položaj za šivanje na desnom kotaču kojim se ručno pomiče igla gore dole, mašina kao da je ostala u leru - tj. kad stisnem papučicu ona jednostavno ne pokreče iglu. Iako sam prije tog nebrojeno puta špulala konac bez problema, ovo mi se dogodilo dva put za redom.
    Hvala unapred!

    ReplyDelete
  142. Mislim da Vi taj problem ne možete odkloniti,da se deblokada vrši na standardni način odvrtanje manjeg točkića na pogonskoj remenici,onda bi bilo lakše riješiti taj manji nedostatak.U Vašem slučaju se mora dobar dio mašine demontirati da bi se pregledalo zbog čega nastaje taj problem.?U pitanju su najčešće plastični elementi koji se otežano kreću zbog nedostatka masnoće ili malih deformiteta. LP

    ReplyDelete
  143. Anonymous5.4.14

    Poštovani,imam dva problema i uz to početnik sam.
    Prvi problem kod bagatove danice motor radi, čuje se zujanje ali igla ne, uopšte se ne pomera. Prvo sam mislila da je spao kajiš, ali nije proverila sam.
    Drugi problem kod durkopp mašine, mašina je stara,dobijena iz Nemačke sa koferom. Naime ,kad nameštam donji konac pri uvlačenju igle napred ona se zabada u onaj metalni deo kod čunka, a u nazad radi sve normalno. Nadam se da ste me razumeli.?

    ReplyDelete
  144. Razumijem Vas,da li se na"danici"pokreće gornja remenica,?ako se glavna remenica vrti problem je u njenoj blokadi,treba izviti u potpunosti točkić na sredini remenice i pogledati kako stoji podloška ispod a drugo što bi moglo biti je labav remen uz teško pokretljivu mašinu usled lošeg održavanja,pa stoga motor nije u stanju da je pokrene;
    Durkopp kućne kofer mašine su prava rijetkost,nemaju nekih posebnih mogućnosti ali kvalitet je sigurno dobar,tu mašinu mora pregledati majstor,najvjerovatnije da je potrebno preštelovati grajfer i izvršiti pregled tog sklopa,uz detaljno podmazivanje cijele mašine,to sigurno nije radilo godinama.

    ReplyDelete
  145. Anonymous6.4.14

    Hvala Vam na ukazanom vremenu, stvarno ste divni. Svaka Vam čast.

    E, sad taj točkić je toliko čvrsto stegnut, bukvalno zacementiran. Nikako se ne može pomeriti.

    Majstor se svakako mora aktivirati.
    Inače, odakle ste vi ?

    ReplyDelete
  146. Odvijanje tako stegnutog točkića traži snažnu mušku ruku,lijevom rukom držati remenicu a desnom,svom snagom,probati odviti točkić (blokada remenice).Ako ta metoda ne pomaže onda lagani čekić preko komada drveta iskosa,u toj situaciji će"pametniji popustiti" :)
    Ako vas zanimaju moji podaci,kliknite na profil "Master"i tu sve piše.LP

    ReplyDelete
  147. NAPOMENA za sledeća pitanja i komentare:!
    Ova tema je već preopterećena,prije postavljanja pitanja pretražite sajt i pogledajte da li postoji već slična tema ili mašina na koju se odnosi problem.
    Namotavanje konca na bobinu pogledajte OVDE

    ReplyDelete
  148. Anonymous28.4.14

    Dobar dan, imam bagat Visnju 706, redovno ju podmazujem,ali i dosta sijem, poslednja dva puta mi se pocela dimiti tu desno kod zamajca(onog velikog tocka), koristila sam diskove za ukrasne stepove, mozda to ima neke veze? I kao da nema snage, koliko god stisnem papucicu ona ide osrednje.Hvala puno.

    ReplyDelete
  149. Dobar dan i Vama;
    Lijepo ste objasnili vaš problem,preporučujem da odmah prekinete bilo kakav rad na mašini,jer time bi ste mogli sačuvati motor ako je recimo samo potrebno zamijeniti četkice.O toj temi je već pisano na sajtu pa potražite.Prije svega,potrebno je detaljno pregledati motorić,nekoliko stvari bi moglo biti problematično,recimo;istrošene četkice motora,
    nagorio kolektor,rotor "na izdisaju",ležajevi motora nisu dugo podmazivani..itd a sve to utiče i na izlaznu snagu.
    Korištenje diskova za ukrasni štep djelimično opterećuje motor mašine ali nebi trebao imati poseban uticaj. Pozdrav

    ReplyDelete
  150. O Singer šivaćim mašinama i rješavanju pojedinih problema na njima pogledajte OVDE

    ReplyDelete
  151. Anonymous15.5.14

    Dobar dan, imam mašinu Ruža JH653, od neki dan imam problem sa cik cak bodom,sve ostalo radi savrseno. Naime, kada prebacim na cik cak mašina šije ali je bod razvučen, skoro pravolinijski ide. Nadam se da cete mi vi ponuditi rješenje. Hvala

    ReplyDelete
  152. Anonymous15.5.14

    Teško tu ima pomoći,to su jeftine kineske mašine upitnog kvaliteta,čak na nekima ima i natpis"bagat",što je zloupotreba brenda koji više ne postoji.Stare originalne Bagat šivaće mašine su daleko kvalitetnije od ovih virtualnih"bagatica".Pokušajte smanjiti korak na regulatoru do maximuma.Poz

    ReplyDelete
  153. Anonymous22.5.14

    Imam stariju polovnu Fif šivaću mašinu koju sam dobila prije godinu dana. Cijelo vrijeme normalno radila do jučer. Nakon podmazivanja i čišćenja više ne povlači donji konac i transporter tkanine ne radi tj. ne da se podigniti. Molim za pomoć. Hvala!

    ReplyDelete
  154. Osim čišćenja i podmazivanja još ste nešto uradili što niste trebali,sad pitanje je šta ??
    Znam o kojem modelu mašine se radi.Možda postoji opcija isključenja donjeg transportera,pogledajte oko grajfera postoji li neka polugica,uglavnom cijeli problem je oko grajfera(hvatač gornjeg konca),trebate provjeriti da li je to sve vraćeno kako treba,ako ste skidali iglu provjerite da li je pravilno vraćena u ležište...Kada radite čišćenje i podmazivanje šivaćih masina nikada ne idite preko vasih sposobnosti ako niste 100% sigurni da znate sve vratiti nazad(poruka za sve)."FiF"šivaća masina ima i mogućnost izrade stretch boda,na programatoru i shemi označeni crvenom bojom.Mislim da će te to uspjeti vratiti u normalu uz malo napora, nebi to trebao biti nikakav poseban problem.Pozdrav

    ReplyDelete
  155. Anonymous14.6.14

    PFAFF tiptronik 1029
    Dobila sam je na poklon,jako mi se svidjela,ali kad pocela siti,odjednom iz masine poceo ici dim.
    Da li ovo znaci,da gori motor,elektronika ili???molim za pomoc

    ReplyDelete
  156. Pfaff tiptronic 1029 spada u grupu kućnih šivaćih mašina serije 1000,o održavanju tih mašina pročitajteOVDE
    Nažalost Vi niste imali sreće sa tim poklonom,to je jedna lijepa i dobra mašina,morate prekinuti bilo kakav rad sa njom,isključite mašinu potpuno iz struje..! Pojava dima iz mašine može biti usled manje više jednostavnog kvara ili nagorijevnja dijelova na elektroničkoj pločici,prisustva masnoće na lošem kontaktu,iz prekidača...može i iz motora ali sumnjam,ta serija mašina ima odlične motore.To se jednostavno mora otvoriti i pogledati,nema druge,ja vam ne mogu pomoći,morate nostiti mašinu do vašeg prvog servisera.LP

    ReplyDelete
  157. Dobar dan.imam obicnu masinu Lervia, kuplena u nemackom supermarketu.sluzi mi 5 godina i sve bez problema, nisam snajder koristim nju samo kao hobi "igramse"nesto sitno suknice halinice za cerke, Nikad nisam nista namestala na njoj sila sve stepove i sve materiale odlicno, ale poslednje vreme krenule probleme sa donim koncem, i kapiram ja da moram da regulisem pritisak, ale mi skroz neuspeva ta zlatna sredina. Pitanje sta da radim, kako pre sila sve a sad svakij step moram nesto da reguliram i menjam, naporno je, jel ima nade da se to sredi jednom i za sve? da donij step bude lep kao i gorni da ne visi konac ili da ne vuce i da nesabira se konac dole. mislim nisam profesional i neznam sve tehnicke strane masine jel moguce nekako olaksati slucaj?da bude lakse u ekspluatacije? hvala na pazni.

    ReplyDelete
  158. Ja razumijem Vaše pitanje samo koliko će te vi razumjeti moj odgovor.? :)
    Za šivaću mašinu Lervia nisam čuo ali sam pronašao sliku,postavljena gore u postu.
    OK.dobro je vas služila 5 godina samo ste vi to sigurno u tih 5 godina slabo održavali,povremeno se mora skinuti ubodna pločica,otprašiti zupci transportera,očistiti grajfer od prašine i konca,povremeno i dodati malo ulja....vi to niste radili,najvjerovatnije.Malo pretražite sajt,pogledajte kako se čisti i podmazuje grajfer (hvatač gornjeg konca) a o podešavanju napetosti konca na šivaćim mašinama pročitajte OVDE
    Hvala i Vama :)

    ReplyDelete
  159. Anonymous20.7.14

    Zdravo, masina je Bagat Slavica. Problem je da masina ne ostavlja konac u tkanini. Provjeravala gornji i donji konac, mijenjala iglu (deblju, tanju). Provjerila da li je igla dobro postavljena. ...i nista. Maloprije mi je uz ovo blokirao i zamasnjak. Hvala.

    ReplyDelete
  160. Bagat slavica je gotovo pa identična kao "višnja",malo razlike u gornjem dijelu za šablone.
    Na Vaš problem utiče nekoliko stvari,to je prije svega poprečno postavljen grajfer uz mogućnost cik-cak boda,to nije"najsretnije"rješenje i veoma se rijetko susreće,za rješavanje problema predlažem nekoliko već pisanih tema:
    Bagat,igla-vrh grajfera,podešavanje zazora; Grajfer-petljač u šivaće mašine Bagat"višnja" ;
    a što se tiče zamašnjaka pogledajte : Bagat "višnja 706"-deblokada remenice ;
    Za pronalazak tema koristite arhivu ili tražilicu na dnu stranice.
    Poštovanje

    ReplyDelete
  161. Anonymous23.7.14

    Dobar dan,
    Imam šivaću mašinu Anker automatic RZ, ali nikakvo uputstvo o njoj . Uz pomoć interneta sam savladala osnove rada, ali upravo mi je blokirala i - ni makac. Veoma teško se pokreće rukom, kao da je negdje nešto omotano pa joj ne dozvoljava da se pokreće, a motorom nikako. Kada oslobodim iglu ( odvrnem kolut i namjestim mašinu za namotavanje donjeg konca) mašina radi, okreće, tj. namotava konac. Malo je teško za objasniti, jer sam ja totalni amater. Napominjem da sam provjerila grajfer ( da nema omotanog konca) i sve je čisto.
    Pozdrav ( uz nadu da ćete mi odgovoriti)

    ReplyDelete
  162. Dobro jutro :)
    Nähmaschine Anker automatic RZ ;To je stariji njemački model šivaće mašine a uputstvo na našem jeziku ne postoji,možda negdje na njemačkom ali je to nemoguće pronaći,stoga to zaboravite.
    Ma Vi ste to super objasnili,vaše pitanje može drugima služiti za primjer.Odlično ste postupili,dakle provjerili ste rad motora"na prazno"i to je OK.Više ne pokrećite mašine motorom,isključite je iz struje potpuno.Prvu provjeru ste uspješno završili treba nastaviti dalje,izvaditi čunak sa bobinom iz mašine,skinuti i prednji dio grajfera,podići gornji poklopac,on se otvara u kompletu sa lijevim bočnim koji prekriva mjesto gdje su sijalica i mehanizam oko iglenjače,najbolje bi bilo ga potpuno ukloniti.
    Sad se mora tražiti mjesto blokade,to su tri pozicije;donji dio mašine,gornji dio i mehanizam igla/iglenjača (sklop oko sijalice).Provjerite kako se mašina ponaša kada je postavite u maximalni cik/cak i kada postavite u ravan štep,da li ima nekih promjena.? Majstori rastave gornji dio mehanizma od donjeg i to može biti od velike koristi,nažalost vi to nesmijete raditi.Morate uzeti dobro osvjetljenje,bočicu sa originalnim uljem i rukom pokretati mašinu i tražiti,pregledati sve redom...gdje vam je sumljivo dodajte kap dvije ulja i vidite ima i razlike...Namotanog konca zna biti gdje se najmanje nadate,još jednom ga potražite.Ako ne uspijete naći mjesto blokade onda do prvog servisera,mada mislim da se to ne isplati jer ta mašina na tržištu,bar kod nas,nema neku vrijednost,možda će te uskoro morati razmišljati o kupovini druge mašine,kažem možda :)
    Pozdrav i svako dobro

    ReplyDelete
  163. Anonymous24.7.14

    I još jedno pitanje: da li zupčsti remen , ako se pokvario, može da se okreće? Nije pukao, samo se onaj unutrašnji teško okreće, "šteka". Ali se ipak pokreće ??

    ReplyDelete
  164. Eto,otkrili ste kvar,ako je to unutrašnji zupčasti remen kome su"zubi istrošeni"a remen na remenicama proklizava,sa tom mašinom je gotovo.Unutrašnji zupčasti remen ne smije niti za jedan"zub"proklizati,zamjena takvog remena traži majstora profesionalca a to se na vašoj mašini ne isplati.Pročitajte temu : "Zupčasti remen u šivaće mašine". LP

    ReplyDelete
  165. Anonymous24.7.14

    Imam ružu step selectronic, ali polovinu štepova neće da pravi(one za porubljivanje i posebno one označene crvenom bojom na tabli), nego mrsi ili šije u mestu...ostali štepovi su ok..
    da li znate u čemu je problem?

    ReplyDelete
  166. Da,razumijem pitanje,većina tih štepova su streč štepovi,gdje mašina automatski za izvjesnu dužinu cijelo vrijeme vrti štof naprijed/nazad.Kod vas je u pitanju najvjerovatnije loše podešen programator,nebi to trebao biti neki teži problem.Ovako će te uraditi:
    Postavit će te mašinu u neki od štepova koji ne rade (crvena oznaka),skinuti gornji poklopac,valjda ste to koji put do sada radili(drže ga dva vijka),ako niste iskoristiti situaciju pa očistitite i podmažite mašinu,o tome postoji cijela tema na sajtu pa potražite.Kada skinete poklopac,obratite pažnju na malu navrtku-maticu u desnom uglu (postavio sam sliku gore,kliknite na nju za bolji pregled),označeno je žutom strlicom.Po pravilu bi trebale biti dvije matice,sasvim su male i mislim da je veličina 6,ako postoje dvije gornju odviti skroz a donju malo za 1 mm zavrnite i onda probajte mašinu,ako niste zadovoljni sa štepom onda još malo dotegnite,radi se o dosta opipljivom poslu,naročito za amatere pa stoga budite uporni.Ako uspijete podesiti,zavrnite i drugu kontra navrtku. Ovo bi trebalo dati rezultat,probajte. Pozz

    ReplyDelete
  167. Anonymous3.8.14

    Poštovanje imam masinu Janome, nedavno sam je kupila i radila je super dok neki dan nije poguzvala konac dok sam prepravljala neku kosulju, i nakon toga konci se nece povezati, gledala sam i citala clanke na Vasem sajtu i mislim da mi je proklizao grajfer jer razdaljina izmedju hvataca igle i igle je negdje oko 0.5 cm i nikako ne mogu da to podesim, molim Vas za savjet neki dakle ako mozete pomoci jer u nasem gradu nema servis za masine sivace ne znam sta da radim ???

    ReplyDelete
  168. Nema tu savjeta,to mora u servis,kupili ste vjerovatno polovnu mašinu od nesigurnog prodavača.Kada igla krene 2 mm prema gore u tom momentu konac mora biti uhvaćen ako to nije slučaj ili u servis ili kupite uputstvo za podešavanje grajfera u PDF formatu.
    LP

    ReplyDelete
  169. Anonymous12.9.14

    Molim vas pomoc. Dobila sam masinu od bake Visnja S elektronik. Nemam pojma koliko je stara. Pre mesec dana sam pocela da sijem na njoj. Uz pomoc onoga sto sam procitala na vasrm sajtu sve sam namestila i super je radila do danas. Pocela je da mrsi gornji konac. Izvuce donji i pri sledecem bodu hvata se na ono sto mislim da se zove grajfer. Kako to da resim? I jos jedno pitanje...kako da podmazem masinu? Verujem da to dugo niko nije radio jer je i masina dugo stajala.

    ReplyDelete
  170. Svi bagatovi modeli su se prestali proizvoditi oko 1990 godine a vaša Baka ju je sigurno kupila dosta prije.Ako je mašina dugo stajala prvo ste je morali detaljno podmazati,to je osnovo i ono malo masnoće koje je imala to je se"osušilo",isparilo.Svaki rad na suhoj i ne podmazanoj mašini je štetan za njene fine klizne površine.Podmazivanje šivaćih mašina je već davno"obrađeno"i to potražite na sajtu.
    Zašto je mašina odjednom počela da mrsi konac,teško je reći,ako ste iz nekog razloga pomijerali zateznik gornjeg konca,onda je tu i problem.Može se desiti isto da gornji zateznik više ne funkcioniše ispravno,provjerite vukući konac rukom,ako nema otpora ili je veoma mali,gornji zatezinik ne funkcioniše pravilno.Sve to ima na sajtu pa da ne ponavljam potražite.
    Koristite pretragu na dnu stranice.Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  171. Anonymous19.10.14

    Imam masinu bagat selectronic ruza , prije je znala, kad naidje na deblji sloj materijala, motor okrece , a igla stane , obicno malo udje u materijal i stane , a sada uopste ne ide gore dole a motor okrece. Nisam otvarao , interesuje me ima li neki sistem kvacila , a i gde bih mogao da nadjem neko servisno uputstvo, ili slike ili nacrt kako ide sistem prenosa , neke podatke o eventualnoj sili zatezanja odredjenih opruga ili nekih delova i tako to.
    unapred hvala pozdrav.

    ReplyDelete
  172. Servisno uputstvo ne postoji,postoji opšte uputstvo za upotrebu i možete ga preuzeti sa našeg sajta,pogledajte ovu TEMU,ako vam to ne pomogne onda postavite pitanje na datoj temi.
    Pozz

    ReplyDelete
  173. Anonymous20.10.14

    Hvala na brzom odgovoru , problem resen , ne znam kako se zove deo kod remenice , olabavio se , ja sam to zategao i sad je sve u redu. Jos jednomveliko hvala, pozdrav.

    ReplyDelete
  174. Anonymous20.10.14

    To je točkić za blokadu remenice,odvijete ga ponovo kada namotavate donji konac,time namotavanje ide brže a mašinu oslobađate bespotrebnoh "praznog hooda".

    ReplyDelete
  175. Anonymous30.10.14

    Postovanje..imam sivacu masinu RICCAR 8510 super stretch,šijem na nju već godinu dana svakodnevno i to nešto sitnije i uvijek mi isti problem pravi šivenje cik-cak,naime ona sije cik cak pa onda bar bodova ravno,kada idem prema ravnom bodu,kada ˝smanjujem ˝cik cak onda šije bolje ali opet se desi da preskače..sa ravnom bodom nemam problema ali budući da sijem elastične materijale cik cak bod mi je zaista neophodan..svaka pomoć bi mi dobro došla..hvala

    ReplyDelete
  176. Šivaća mašina Riccar 8510 bi trebala imati rotirajući grajfer,veoma slično kao kod bagatove ruže,problem je najvjerovatnije u grajferu,potrebno ga je preštelovati i uz to utvrditi koliki je razmak između kukice grajfera i igle.Riccar 8510 ima jedan veći plastični zupčanik koji pokreće grajfer i to bi bilo poželjno otvoriti i pregledati stanje,eventualno očistiti i podmazati.
    To je sve posao koji traži stručnog majstora.Pozz

    ReplyDelete
  177. Anonymous12.12.14

    Poštovani,
    Dobila sam staru mašinu marke 'Regent' (tačan naziv ne znam,piše samo pored naziva 'automat de luxe ab pioneer Goteborg) ,imam je od skora i već dva puta mi se zapalilo kućište gdje je motor,ne razumijem zbog čega jer znam da rukujem sa mašinom,ne naprežem je i palim je jako jako rijetko i baš na kratko,kad je upalim osjeti se snažan miris ulja ili gume,dok šijem zna da zasteka igla i počne da se napreže,onda je ručno okrenem i nastavi normalno da slije,i tako svakih nekoliko,poslednji put je pregorila a bila je samo ustekana u struju(sivala sam na kratko,a ona je nakon toga ostala upaljena jos pola sata),popravka nije skupa ali me je jako strah,zadimi se cijela prostorija i pukne nesto u motoru toliko da se cuje na drugom dijelu kuće..molim Vas da mi pomognete,zbog čega se to dešava,i šta mogu da uradim?
    Veliki pozdrav,
    Tamara

    ReplyDelete
  178. WOW !! Paljenje kućišta motora nema neke veze sa rukovanjem na mašini,mašina ako je ispravna nesmije se osjećati nikakav miris,kod izrazito duge upotrebe može samo malo,dim nikako i nikad.!
    To što kažete da ponekad"zašteka"i da joj malo rukom pomognete je problem sa remenom mašine.
    ODMAH prekinuti svaki rad na toj mašini,bez ikakvih razmišljanja,isključiti iz utičnice,dakle STOP.!!
    Ako želite tu mašinu zadržati ona mora na detaljan pregled kod servisera,poslije kvalitetno urađenog servisiranja ne smije se više ništa događati.Prasak i pucanje u mašini mogu nastati usled kratkog spoja,curenja iz starih kondenzatora itd.....Razmislite i da kupite drugu mašinu.Pozdrav

    ReplyDelete
  179. Anonymous24.1.15

    Zdravo,imam staru union masinu,ali imam i jedan problem,guzva konac i necee da sije,vec sije u mesto,samo u jednom ubodu,moze li mi neko pomoci?Hvala :-)

    ReplyDelete
  180. Anonymous24.1.15

    Union šivaća mašina ;
    Kod vas je problem sa donjim transportnim zubcima,trebalo bi to malo pogledati,Prvo skinuti iglu i stopicu,izvacite konac sa bobinom,nadam se da znate šta su zupci donjeg transportera,to je onaj nazubljeni dio na koji pada stopica,on se mora kretati pri radu šivaće mašine.
    Spustite pogled u nivou donje ploče mašine a mašinu pokrećite rukom,donji transportni zupci bi se povremeno trebali pojavljivati izvan nivoa ubodne počice,ako se pojavljuju to je OK,zatim smanjite dužinu boda na 0-lu i pokrećite mašinu,primijetit će te da u toj poziciji donji transporter samo ide gore dole ali sad povećajte dužinu boda na 2-3 i trebalo bi da se i rad transportnih zubi znatno promijeni.Provjerite i opciju uključenje/isključenje donjeg transportera,možda su potpnuno isključeni tako da se nalaze stalno ispod nivoa ubodne ploče....Poštovanje

    ReplyDelete
  181. Poštovani,
    imam Levria mašinu, početnik sam i u fazi mog učenja šivanja sam polomila iglu. Ne bi to bio nikakav problem da mi stopa nije ostala u skroz gornjem položaju i više je ne mogu spustiti. Polugu za podizanje i spuštanje stopice mogu pomicati ali stopica se ne miče. Postoji li mogućnost da mogu sama popravit? Hvala, lijep pozdrav! Sanela

    ReplyDelete
  182. Sewing machine Lervia ;
    Najvjerovatnije ste pogrešno upisali naziv,radi se o šivaćoj mašini Lervia ; Tako je,polomiti iglu na šivaćoj mašini nije ništa posebno,igle pucaju i zato se proizvode nove.
    Možete pokušati,aliii ??? Pitanje je koliko baratate mehanikom,možda vam neko malo i pripomogne:
    Morate prvo isključiti mašinu iz struje,odviti vijak-e koji pridržavaju taj bočni poklopac,najvjerovatnije da će te morati ukloniti i sijalicu sa njenim"grlom" da bi ste imali uvid u podizač stopice,kada to uradite pomičite stopicu i pokušajte zaključiti šta je se zaglavilo,možda to veoma brzo otkrijete a moguće je da će te morati do prvog servisera.Nažalost nemam nikakav šematski prikaz za dati model šivaće mašine,sretno :)

    ReplyDelete
  183. Anonymous25.2.15

    poštovani
    pišem ponovo,možda nisam siguran dali sam poslao,radi naime o elektro šivaćoj mašini toyota,21 program a problem je u tome što kad šije lagani materijal(tanji)onda ronda i pelja mrsi dole konac i naravno ne šije,hvala puno

    ReplyDelete
  184. Anonymous25.2.15

    Već je ko zna koliko puta napisano da je šivenje tankih i uz to rastezljivih materijala prilično teško na većini kućnih šivaćih mašina,potrebno je prilično iskustva da se"uđe u šemu".
    Pokušajte smanjiti pritisak stopice na materijal,koristite tanju iglu,lagano vucite materijal rukom,ako mašina posjeduje tzv "strech bod"uključite ga,mogao bi biti od koristi.

    ReplyDelete
  185. Obavještenje:
    Pošto je ova stranica već prilično "opterećenja"pitanjima i komentarima moramo je staviti"pod ključ".!
    Ukoliko imate potrebu postaviti pitanje ili komentar koristite pretragu na dnu stranice ako na sajtu nema adekvatnog mjesta ili teme za koju ste zainteresovani onda kliknite OVDJE

    ReplyDelete

SEARCH