Elektro Motor Šivaće Mašine Necchi Bagat


NAPOMENA ! Post je edukativnog karaktera, radove ovoga tipa mogu izvoditi ISKLJUČIVO stručne osobe (OPASNOST OD UDARA ELEKTRIČNE ENERGIJE !!!)
Usled dugogodišnjeg rada povremeno je potrebno izvršiti detaljan pregled, čišćenje i eventualnu zamjenu jednog ili svih ležajeva na elektromotoru industrijskih šivacih mašina. U ovom postu je u pitanju elektromotor Necchi bagat industrijskog šivaćeg stroja. Motori ovog tipa su u principu veoma slični tako da je uputstvo primljenivo i na većinu elektromotora za indusrijke strojeve-mašine.Prvo je potrebno izgraditi motor, iskljuciti mašinu potrpuno iz struje, izvuci utikač "iz zida", skinuti pogonski remen. Elektromotor drže tri vijka za radnu ploču,podloške na vijcima su sa gumenim čaurama radi smanjenja prenosa vibracija. Skinuti poklopac sa dovoda struje (PAŽNJA !! isključiti struju), odviti male matice-navrtke koje drže priključne elektro vodove i vratiti ih ponovo na motor da se ne zagube, zatim skinuti potpuno motor sa stola, potrebno je još malo opreza pošto elektro motor nije baš male težine, postaviti motor na radni stol cijelom dužinom elektro-motora obilježiti jednom linijom raspored elemenata da bi smo kasnije lakše vršili ponovno sklapanje zatim motor postaviti vertikalno sa remenicom prema gore, odviti vijak sa remenice i ostaviti ga sa strane, odviti tri vijka...sa kvadratnim podloškama da bi smo oslobodili kvačilo (spojku) sa tijela motora (vidi slike, vijci obilježeni žutim strelicama), po skidanju kuplunga odvijamo navrtku koja drži lamelu, motor okrenemo na drugu stranu i izvijamo tri nešto duža vijka koji drže poklopac gdje se usisava zrak za hladenje motora a ujedno spajaju tijelo motora skinuti poklopac, ako ide teško udariti nekoliko puta po rubu poklopca drškom čekica, ne čekićem :), unutar poklopca gdje "sjeda" lešaj je velika podloška i vijak za uzdužno podešavanje (obratiti pažnju na to), dugi dio isto tko rastaviti, lagani ugarci drškom čekića i uvlacenje tankog izvijača izmedu spojenih dijelova kućišta zatim skidamo plastični dio koji je na neki način usmjerivac usisanog vazduha i odložimo ga na stol, time imamo pristup rotoru i statoru elektro motora,


ponovo okrećemo motor na drugu stranu i odvijamo sigurnosnu maticu koja drži zamajac (zamašnjak) "Z",
zbog dugogodišnjeg stajanja zna ići teško, pokušajte uglaviti neki drveni predmet između zamajca i tijela-kućišta motora, po skidanju navrtke potrebno je skinuti zamajac sa rotora, uzeti zamajac lijevom rukom sa donje strane i malo ga podici od stola a sa gornje strane drškom čekića udariti snažno po osovini rotora, time bi se trebao odvojiti zamašnjak od rotora elektro-motora, na osovini rotora će ostati mali klin-kajla,

i sad imamo grubo rastavljen motor na stolu,šta dalje?? Uzet će mo već izgrađeni dio sa spojnicom (vidi sliku) i skinuti oprugu a zatim sigurnosni osigurač označen žutom strelicom, izbijemo osovinicu na kontra stranu, skinemo polugu a zatim kompletno kućište sa kliznom čahurom "KL" izvučemo iz pripadajućeg kućišta, eventualna zamjena ležaja unutar kliznog kucišta "Kl" zahtijeva specijalna kliješta za skidanje sigurnosnih osiguraca (zeger) ili improvizovano sa tankim izvijačima i običnim kliještima (teže i pomalo opasno zbog mogućnosti samopovređivanja).Kliznu čauru detaljno očistiti, isto tako njeno ležište i sve tanko namazati čistom toatnom mašću (ne pretjerivati bez potrebe). Dio na koji naliježe lamela spojnice-kuplunga se NE PODMAZUJE, očistiti i ostaviti potpuno suho. Zatim uzimamo rotor,na jednom od ležajeva postoji nekoliko čeličnih ravnih i valovitih podloški, obratiti pažnju na njih i vratiti ih pri sklapanju, ako su ležajevi u lošem stanju potrebno ih je skinuti i zamijeniti.


Obično skidanje tih ležaja ide teško, najbolje ih je skinuti pomoću tzv. izvlakača (radavciger). Ni ponovno vraćanje novih ležajeva nekada ne ide glatko, očistiti ležišta detaljno i lagano po potrebi, po UNUTRAŠNJEM PRSTENU prikucati preko komada tvrdeg drveta dok ležaj potpuno ne "sjedne" na svoje mjesto.
Sve ostale rastavljene dijelove DETALJNO očistiti od prljavštine i nagomilane prašine, parčadi konca itd, za tu svrhu koristiti neki lagani odmašćivač, pamučnu krpu i vazduh pod pritiskom.
Sklapanje vršiti obrnutim redoslijedom .
Još nekih detalja o elektromotoru industrijskih šivaćih mašina-strojeva pročitaj OVDJE

2 komentara:

 1. Anonimno25.5.13

  Postovani,
  imam stepericu necchi bagat koju sam dobila.
  Molim vas budite ljubazni da mi odgovorite gdje se sipa ulje ,ne znam gdje se nalazi spremnik.Ispod masine je samo plasticni poklopac koji je dosta otvoren i vise sluzi kao zastita.Hvala Vam najljepsa.

  OdgovoriIzbriši
 2. Da,pa taj plastični"poklopac"je samo zaštita da vam ne bi kapalo ulje koje se eventualno cijedi po nogama i kao zaštita od donjih pokretnih dijelova mašine,ne mora značiti da se igdje sipa,možda nema uopšte neki centralni rezervoar za ulje.
  Morate navesti uz naziv"necchi bagat"i njenu klasu,pripadajući broj,da znam o kojem se modelu radi,ima ih više vrsta.
  Pozdrav

  OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM