-->

Pfaff 297 | Pfaff 294 | Pfaff 296 | Pfaff 295 | Pfaff 285

Nähmaschine pfaff 297,sewing machine pfaff 297,machines à coudre pfaff 297,

We have Pfaff 297 (297-1) on the table, what can we say about this model, its origins date back to the early 80's, last century, at that time, when it was produced, it was the "top" when it comes to home sewing machines. Even today, well-preserved specimens can sometimes be found, the body of the machine is made of cast aluminum and the sliding bearings and loaded parts are made of the best materials. Pfaff 297 is a sewing machine that is made to last a long time ...
Na stolu imamo Pfaff 297 (297-1), šta reći o ovom modelu,nastanak seže u rane 80-te godine, prošlog vijeka, za to doba, kada je se proizvodila, bila "vrh" kada su u pitanju kućne šivaće mašine. I danas se ponekad mogu naći dobro sačuvani primjerci, tijelo mašine je od livenog aluminijuma a klizni ležajevi i opterećeni dijelovi od najboljih materijala. Pfaff 297 je šivaća mašina koja je napravljena da dugo traje...
The Pfaff 297 has a rotating, vertically positioned thread catcher, the sleeve platform is expandable with an accessory (second image) that is easily added and removed as needed. Many who have this model of machine and do not know all its possibilities, the programmer button is on the upper side and rotates only in one direction, the stitches marked in red are the so-called. "stretch" stitch. In order to turn on this program, it is necessary to set the point adjustment wheel to the maximum length and then over to the red markings, if it does not work, the forward / backward lever can be slightly pressed, the point length is programmatically determined in stretch mode. In addition to decorative and stretch stitches, it is intended for processing button holes as well as sewing buttons.
Pfaff 297 ima rotirajući, vertikalno postavljeni grajfer, rukavna platforma je proširiva uz dodatak (druga slika) koji se jednostavno dodaje i skida po potrebi. Mnogi koji imaju ovaj model mašine i neznaju sve njene mogućnosti, dugme programatora je sa gornje strane i okreće se samo u jednom smijeru, štepovi označeni crvenom bojom su tzv. "stretch" štep. Da bi ste uključili taj program potrebno je točkić za regulaciju boda podesiti na maximanu dužinu a potom i preko do crvenih oznaka, ako ne ide može se malo stisnuti polugica naprijed/nazad, dužina boda je u stretch modu programski određena. Osim dekorativnih i streč štepova predviđena je za obradu rupica za dugmad kao i prišivanje dugmadi.

When sewing the buttons, the lower transport is switched off (black button on the sleeve platform) The forward / reverse control lever has a short hood. Threading is very simple and is shown in the picture.
The Pfaff 297-1 is particularly interesting to me, the electric motor is mounted vertically, the transmission is not solved by a belt, but at the end of the motor shaft there is a rubber flange that transmits speed to the pulley, another interesting thing is that if necessary, this friction can partially reduce and thus increase the speed of the machine (first picture above, black button below the main large pulley), even if necessary can completely separate the engine flange from the pulley, which purpose would be I do not know, I guess if you want to start something manually pulley, machine inspection..etc.
Prilikom šivanja dugmadi isključuje se donji transport (crna tipka na rukavnoj platformi) Polugica za regulaciju naprijed/nazad ima kratak hood. Uvlačenje konca je veoma jednostavno i prikzano je na slici. Kod Pfaff 297-1 mi je posebno zanimljiv elektro-motor, postavljen je vertikalno, prenos nije riješen pomoću remena već na kraju osovinice motora se nalazi jedna gumena prirubnica koja svojim trenjem na remenicu prenosi obrtaje, još jedna zanimljivost je da se po potrebi to trenje može djelimično smanjiti a time i povećati brzina mašine (prva slika gore, crna tipka ispod glavne velike remenice), čak se po potrebi može u potpunosti odvojiti prirubnica motora od remenice, koja bi svrha toga bila ne znam, predpostavljam ako se želi nešto ručno pokretati remenica, pregled mašine..itd.

In order for the machine to start up to the maximum number of revolutions, a certain warming of the engine and the machine is required (coincidence or factory solution on the test model, I don't know).
To lubricate the machine, the top cover held by two screws must be completely removed, I assume that maintenance and lubrication of the top of the machine is not provided but this is incomprehensible to me. If you have this model of machine, remove the top cover and be sure to lubricate everything you need, to lubricate the drive gears of the grapple-hook, it is necessary to remove the top cover from the free arm.
Da bi se mašina pokrenula do maximalnog broja obrtaja potrebno je izvjesno zagrijavanje motora i mašine (slučajnost ili fabričko rješenje na testnom modelu,ne znam) .Za podmazivanje mašine, mora se skinuti u potpunosti gornji poklopac kojega drže dva vijka, predpostavljam da održavanje i podmazivanje gornjeg dijela mašine nije predviđeno ali je to po meni nerazumljivo. U koliko posjedujete ovaj model mašine, skinuti gornji poklopac i obavezno podmazati sve što je potrebno, za podmazivanje pogonskih zupčanika grajfera potrebno je skinuti gornji poklopac sa rukavnika.

14 comments:

  1. Anonymous5.11.13

    Evo ja se javljam da imam ovaj model Pfaffice. :) Jako sam zadovoljna s njom, služi mojim potrebama. Šije i deblje materijale bez problema. Budući da sam samouka i ne znam baš puno o podmazivanju i održavanju mašine pitala sam jednog majstora kako ju podmazati i on mi je rekao da je to tip mašine koju ne treba podmazivati. Da li je? :)

    Vidim u Vašem tekstu piše da može i dugmad šivati samo treba isključiti donje transportne zupce na prekidaču kojeg ja još nisam skužila ili mi se skrio. :)

    ReplyDelete
  2. Hvala na javljanju :)
    Zanimljivo je da u zadnje vrijeme stižu pitanja u vezi podmazivanja mašina odnosno,šta sa šivaćim mašinama kojima"nije predviđeno podmazivanje".?
    Ima i starijih mašina koje nisu predviđene za podmazivanje,to je za mene notorna glupost,čisti mehanički stroj da se ne podmazuje je van pameti.
    Nađite Vi nekoga KO ZNA,da otvori mašinu sa svih strana,sve poklopce poskidati,očistiti od eventualne prašine,sve klizna i zglobna mjesta podmazati,eventualno spregnute zupčanike očistiti i podmazati svježom "tot mašću",skinuti ubodnu pločicu,očistiti transportne zupce..itd
    Dobar majstor će izgraditi i elektromotorić pa i na njemu podmazati klizne ležaje,poslije ove intervencije mašina će biti dosta bolja,tiše i brže će raditi.
    Prekidač za isključenje transportera na trećoj slici se vidi,moguće je da je bilo serija gdje je to pomjereno ali to vam ne bih znao reći,prišivanje dugmadi je i onako operacija komplikovana za taj model,prije će te ručno prošiti nego na mašinu :)
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  3. Anonymous12.6.14

    Treba mi vaša pomoć.imam mašinu PFAFF 285 i ne znam gdje treba da se sipa ulje za podmazivanje.Gledala sam i vaše prikazane fotografije ali moja mašina se razlikuje od njih.Nisam baš neki veliki poznavalac ni mašina ni šivenja ali je koristim u kućne svrhe i prezadovoljna sam s obzirom da sam početnik.Pozdrav i hvala unaprijed.

    ReplyDelete
  4. Pfaff 285 je veoma slična modelu 297 i pristup za podmazivanje ili kako Vi kažete"sipanje ulja"ne postoji,potrebno je skinuti gornji poklopac i onda očistiti i podmazati sve klizne površine.Isto tako potrebno je skinuti i donji poklopac sa rukavnika a zatim podmazati dodavanje po nekoliko kapi ulja na predviđena mjesta.Pozdrav

    ReplyDelete
  5. Anonymous4.5.15

    Zdravo,imama sivacu masinu Pfaff 297,kupila sam je kao polovnu iz inostranstva,bila je na jednu popravku odma nakon što sam je dobila,od tada dobro radi,već duže vreme,medjutim šila sam traku i odjednom je počela brzo i neprestano da radi sama,isključila sam je iz struje,jer to je bio jedini način da prestane.Da li je kvar sad u mašini ili u papučici?

    ReplyDelete
  6. Pfaff 297 je jedna specifična i dobra mašina,nije to neki poseban kvar,najvjerovatnije da je startna papučica ostala trajno uključena,zatvoren strujni krug,ako imate nekog električara,dajte mu neka je otvori,trebalo bi da se to može jednostavno popraviti.Pozz

    ReplyDelete
  7. Anonymous28.9.16

    Pozdravljam...mene zanima da li znate koliko se otprilike kreće cijena za Pfaff 297,najljepša hvala na odgovoru...lp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Procjenu vrijednosti šivaće mašine izvršite na osnovu ponude na internet oglasima.

      Delete
  8. Anonymous12.11.17

    Pozdrav, da li imate uputstva za Pfaff 97

    ReplyDelete
  9. Anonymous22.10.18

    Da li mi možete reći nešto o šivacoj mašini Pfaff 284. Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Šivace mašine Pfaff 284, 285; Pfaff 294, 295 i Pfaff 296, 297 su mašine iste serije, razlika je u obliku radne površine i broju opcija šivenja, vaš model Pfaff 284 je neki "osnovni" model, ima ravnu površinu a od mogućnosti ravni i cik/cak bod, Pfaff 285 je istih mogućnosti ali ima rukavnik (rukavna površina)što je po meni prednost. Pfaff 284 ima pomalo nezgodan pristup za umetanje čunka sa bobinom u grajfer.

      Delete
  10. Poz imam pffaf masinu gornji konac mi super siva ali donji petlja sve mogice sam probala al nikako da ga nastimam sta da radim

    ReplyDelete
  11. Anonymous12.12.21


    Pls how can I thighting the front and back screw closed to the hand wheel?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm sorry, I don't understand your question.?🤔 Try to rephrase the question.

      Delete

SEARCH