Umetanje Konca u Ušicu Igle / Udijevanje Konca u Iglu


Već dobro poznata i posjećena tema je "kako pravilno udjenuti konac u šivaću mašinu" o tome pročitaj  OVDJE, u ovoj kratkoj temi ce biti riječi o samom završetku udijevanja konca ali kroz ušicu igle. Na bilo kojoj šivaćoj mašini,ako radimo sa tankim koncem i tankom iglom pod slabim osvjetljenjem, još ako nam je i vid malo oslabio, umetanje konca u ušicu igle zna se ponekad pretvoriti u dobar izazov  :)


Svi znamo da postoji ono staro pomagalo od tanke žice koje koristimo kada konac neće u iglu, na postavljenim slikama vidimo jedan dosta efikasan a jednostavan mehanizam koji će taj posao dobro olakšati, radi se o tzv, poluautomatskom udijevanju konca u iglu. Taj mehanizam posjeduju uglavnom novije kućne šivaće mašine ali i neke straije, konkretan primjer je Pfaff 1222, odličan stariji model mašine, za ono doba kada je izrađivana to je bio "vrh" kvalitete i inovacije.
Korištenje ovog mehanizma je veoma jednostavno, igla se postavi nešto niže, sam mehanizam je u sprezi sa iglom tako da bez obzira na položaj igle "kukica" mehanizma mora proći kroz ušicu.
Na prvoj slici vidimo kretanje tog dijela prema dole a već na drugoj se vidi, kako se postavlja konac, dakle postavimo konac kao na slici  2 i pustimo polugicu mehanizma, "kukica" koja je zakačila konac će ga djelimično provući na drugu stranu, oko 1,5-2 cm (treća slika) što će biti sasvim dovoljno za preuzimanje prstima. Mnogi imaju taj dodatak na mašini a da ga ili neznaju koristiti ili je neispravan ili uopšte ne znaju čemu .(na slikama mi je kriva igla,kasno sam primijetio :)) Uglavno dogadja se situacijaTa mala kuka je od veoma tankog čeličnog lima i podložna je deformaciji, recimo umetanje konca u zakrivljenu iglu da ta kuka ne prolazi kroz ušicu igle već pored i od udijevanja konca nema ništa, šta je potrebno;? Pošto se radi o veoma malom dijelu, potrebna je lupa (povećalo) i neka pinceta i pod povećalom tu "kukicu" lagano vratiti u prvobitni položaj,isprobati onako "na prazno", ako "kukica" prolazi kroz ušicu pravo i bez otpora to je onda dobro.služi.?Na drugoj slici, uvećano, vidimo dva mala limena usmjerivača koji obuhvate ušicu igle i daju pravac "kukici" da prođe kroz ušicu. Na četvrtoj slici je jedan isto tako praktičan dodatak za udijevanje konca u iglu na šivaćoj mašini, upotreba je krajnje jednostavna, postavi se konac između dva "ureza" taj dio se postavi iznad ušice igle, blago potisne prema igli a ujedno se vuče niz iglu, kada aparatić dođe do učice igle u tom momentu jedan tanki čelični listić provuče konac kroz iglu, tada se dodatkom u obliku kukice preuhvati konac a može se i prije skidanja aparatića prihatiti sa dva prsta. Druga strana služi za postavljanje igle na iglenjaču.

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM