Postavljanje Konca Na Šivaću Mašinu / Kako Postaviti Konac


eng.spool thread stand ;
Kako pravilno postaviti kalem konca na šivaću mašinu, tj.postavljanje gornjeg konca, ova tema je usko vezana sa uvlačenjem (udijevanjem,umetanjem) konca u šivaću mašinu, o toj temi pročitaj OVDJE. Pretražujući internet, čitajući razne oglase ali i kroz razna pitanja sam zaključio da mnogi ne znaju postaviti konac na mašinu, dakle sam kalem konca (konus). Veoma je bitno pravilno izmotavanje gornjeg konca,ali ako sam kalem nije pravilno postavljen,

izmotavanje će biti nepravilno, neravnomijerno i često sa dodatnim opterećenjem što će uticati na kvalitetu štepa. Većina industrijskih šivaćih mašina ima na samom radnom stolu i nosač konaca, obično su to dva ili tri mjesta za postavlanje konca i to zovemo vertikalnim izmotavanjem niti (okomito izmotavanje konca).
Kod kućnih šivaćih mašina postoje dvije varijante okomito i vodoravno postavljanje konca. Nema tu nekog pravila ali se da primijetiti da većina novijih šivaćih mašina imaju horizontalno postavljen gornji konac, niz je prednosti kod tog načina postavljanja konca, prije svega to je jednostavno i lagano odvijanje niti bez i najmanjeg opterećenja, kalem stoji mirno ili se i on pomalo vrti na nosaču.
Vertikalno postavljeni konac je obično kod starijih modela šivaće mašine, samom promjenom dizajna šivaćih mašina mijenjala je se i tehnologija proizvodnje i namotavanja konca na kalem. Za potrebe industrijskih mašina kalemi su obično od 2-5 hiljada metara, pa i više. Prednosti velike dužine namotanog konca je puno, prije svega, to je rijetka potreba uvlačenja konca osim u slučaju nužnosti promjene boje.
Šta je korisno znati kod vertikalnog postavljanja kalema konca ?, kada konac postavljamo na vertikalni nosač on ne može biti veliki kalem od industrijske mašine, to je nemoguće iz dosta razloga, kalem na vertikalnom nosaču mora biti adekvatne veličine, ispod konca bi trebala biti okrugla podloška od filca koja smanjuje trenje konca od tijelo mašine, time je izmotavanje ravnomijerno i bešumno. Takođe konac ne smije "klaparati" na nosaču, ukoliko se to dešava, može se na nosač postaviti neka plastična cjevčica koja će to umanjiti a njena dužina neka bude iznad konca. Kako koristiti veliki industrijski kalem konca na kućnoj šivaćoj mašini.? Za takvo što postoje nosači kalema , obično se postave iza ili sa strane šivaće mašine, pozicija treba da je takva da ne smeta. Ti nosači mogu biti za jedan ili više konaca. Postoje nosači sa 10 i više mjesta a oni se najčešće koriste kod mašina za vez, brža je promjena boje konca a ostatak je uvijek na dohvat ruke.
Nosač industrijskog konca uopšte nije nešto komplikovano, to se može napraviti od nešto jače čelične žice, na priloženim slikama se vidi odprilike kako to izgleda, važno je da vrh konca bude malo iznad početne pozicije za uvlačenje konca. Može imati posebno postolje ali i ne mora, može biti samo žica koja će biti postavljena u izbušenu rupicu na radnom stolu. U slučaju da nemate pri ruci ništa od toga,spustite kalem konca pored radnog stola a konac neka klizi preko neke glatke površine....

2 komentara:

  1. Korisna informacija!

    OdgovoriIzbriši
  2. Anonimno17.3.16

    Itekako korisna,s obzirom na kakve sam sve situacije nailazio.

    OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM