Stopice Za Keder | Šivenje Kedera


(eng.piping welt,piping foot)
Da vidimo šta znači izraz"keder".? Keder je ustaljeni izraz (riječ) koji označava cjevasti porub-rub nekog predmeta koji šijemo. Keder se najviše koristi pri tapaciranju namještaja i prilikom tapaciranja auto sjedišta. Sam keder može biti od posebnog materijala, tankog promjera preko kojega ne ide nikakav dodatni materijal, ta opcija je veoma česta u auto tapetariji, keder je napravljed on neke vrste pjenaste gume, obično je tanjeg promjera od 2-4mm, boja se odabira po želji.

Postavljanje kedera u auto tapetariji je po želji, trend je zamjena kedera duplim vanjskim štepom. Kod šivenja kedera na tapaciranom namještaju je situacija nešto drugačija, ovisno o materijalu, koristi se keder kanap različitih promjera, može biti od običnog filca, poliamid špaga..pa do neke vrste gume (nešto između gume i plastike). U svakom slučaju poželjno je da je keder špaga elastična i savitljiva.

Samo šivenje kedera se može vršiti na nekoliko načina, najčešće se radi u dva a ponekada i u tri poteza (vidi slike). Šivenje kedera na auto sjedištima koji se ne presvlači materijalom se vrši u jedan ili dva poteza. Ako koristimo keder špagu koju moramo obložiti u neki materijal onda se šivenje radi u dva ili tri poteza. Na slici vidimo jedan komad tapaciranog namještaja, konkretno donja površina (jastuk) na kojoj se sjedi, po rubu je ušiven keder, kako to kvalitetno uraditi. Naravno, potrebno je imati adekvatnu stopicu koja odgovara vašoj šivaćoj mašini, u koliko je u pitanju štof, kao na primjeru, onda se može koristiti obična stopica za keder sa jednim "kanalom" ispod a ako radimo sa eko kožom, pravom kožom ili bilo kojim drugim jačim materijalom onda će mo koristiti mašinu sa trostrukim transportom uz adekvatnu unutrašnju i vanjsku stopicu. Zbog čega je to potrebno i da li je neophodna stopica za keder?


Iz mog dobrog iskustva mogu reći da mašina sa trostrukim transportom ne mora imati odgovarajuću stopicu za keder ali majstor u tom slučaju mora imati znatno više vještine prilikom šivenja, mora više paziti..itd. Korištenjem stopice za kedere šivenje ide "glatko" a sam štep je uz rub kedera, što je itekako važno.
Prilkom šivenja kedera savjetujem sledeće, ako radite sjedište, prvo odredite dužinu keder špage koja je potrebna,potom režete traku materijala kojom će te obložiti keder, zatim formalno maximalnom dužinom koraka na mašini nabacite materijal na keder,ne uz sami rub, kada ste to uradili onda presvučeni keder šijete na veću površinu a potom dodajete okolnu traku uz sami rub kedera. Ovaj posao traži vježbe, početnicima stvara veliki problem. Ponekad se misli, da sam problem leži u nedostatku stopice za keder, što ne mora da znači, obratiti pažnju na redoslijed šivenja, redoslijed krojenja, ratezljivost materijala;


Stopice za keder mogu biti za kućne i industrijske šivaće mašine, mogu biti tzv.lijeve ili desne ili obostrane istovremeno. Ako nemate mašinu sa trostrukim transportom onda kupite teflon keder sopicu, preko teflona bolje klize vještački materijali, naročito eko koža, rustik i slično. Kod rada sa pravom kožom obavezan je trostruki transport  uz stopicu za šivenje kedera, stopica mora biti prilagođena debljini kedera ili bar približne mjere (promjer kanala stopice). Šivenjem kedera se znatno povećava površina materijala koji je u dodiru sa stopicom a samim tim i transpor je dosta teži, to je praktično u presjeku puni krug.
Još da dodam, ukoliko nemate stopicu za keder iz nekog razloga, pokušajte koristiti sopicu za šivenje rajfeslusa, može dobro poslužiti, naročito obostrana. Od mene toliko,znam da neće biti komentara od onih koji to već rade ali zato pitajte, ja ono što znam dodatno ću objasniti, "majstori" kriju znanje ali MasinkiKutak NE. Srodne i povezane teme: Stopice za šivaće mašine

1 komentar:

  1. Anonimno18.1.16

    Pozdrav,zanima me prodajete li Vi stopicu za keder za industrijsku mašinu Pfaff 1245 i znate li nekoga tko prodaje? Hvala

    OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM