Šivaće mašine Pfaff 230 | 260 | 262 | 332 | 360 | 362
Share On Facebook ! Tweet This ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin !

Nähmaschine Pfaff 230,260,262,332,360,362 , sewing machine Pfaff 230,260,262,332,360,362 ;

Šivaće mašine Pfaff 230, 260, 262, 332, 360 i 362 spadaju u grupu Pfaff šivaćih mašina rađenih na sličnoj ili istoj platformi. Proizvodnja datira u području od 1955-1965-e godine. Radi se o mašinama kompletno pravljenih od metala, danas ih neki zovu "poluindustrijske" šivaće mašine, na stranim sajtovima sam našao i komentare gdje im se daje prefiks "industrijske". Ta mala pometnja, da tako kažem je nastala usled njihove robusne izrade i nešto veće težine, inače gabaritom uopšte ne odudaraju od obične kućne šivaće mašine. Pfaff 230 i 260 su strojevi sa...


ravnom platformom i obično su postavljane na kabinet za rad, dok je model 360 porabl prenosiva mašina sa rukavnom platformom i dodatnom pločicom za proširenje. Dodatna proširiva tabla je fiksirana za mašinu a postavljanje i skidanje se vrši na neki način "rasklapanjem", pošto je pločica napravljena iz dva dijela. Osnovna razlika kod ovih modela Pfaff mašina je pozicija elektromotora. Pfaff 230 ima vanjski motor kao i nožno pokretanje na samom kabinetu, kod modela Pfaff 260 motor je mješten ispod baze mašine dok model Pfaff


360 ima motor smješten u donjem desnom dijelu mašine (vidi slike). Pozicije motora su različite zbog namjene i konstrukcije pojedinih mašina. Recimo kod Pfaff 360 motor je morao ići desno zbog rukavnika (eng.free arm sewing machine).
Elektromotor kod Pfaff 260 je morao biti posebnog oblika zbog svoje pozicije a glavna osovina je dobila produžetak sa malom nazubljenom remenicom na kraju. Pogon sa motora na mašinu se prenosi pomoću zupčastog remena koji


su izrađeni od specijalnog vlakna sa metalnim prstenovima, danas se može reći da je ta tehnologija znatno prevaziđena. Pored toga, svi gore nabrojani modeli imaju i unutrašnji zupčasti remen od istih vlakana pa iako nađemo dobro očuvanu mašinu često se dešava da je unutrašnji zupčasti remen "nagrižen zubom vremena", to bi bio i neki nedostatak ove serije šivaćih mašina.
Šivaće mašine Pfaff  332, 230, 260, 262, 360 i 362 su klasika elektromehaničkih uređaja, nikakva elektronika ne postoji, motori


su "snažni" a prenos prilično redukovan pomoću male pogonske remenice. Takođe,namotavanje konca je klasično. Programator je potpuno mehanički i dosta je složen, mnogi koji imaju neki od navedenih mašina i neznaju da imaju opciju od nekih 35 dekorativnih štepova, problem je u tome što je samo zadavanje programa komplikovano i traži pomicanje nekoliko tipki na mašini, za to je potrebno imati jedan okrugli šablon, pomijeranjem manjeg unutarnjeg kruga na šablonu prema datom štepu dobijamo i rezultat kako postaviti određene tipke označene slovima: A, B, C, D i E. Pristup tipki D se vrši kroz mali poklopac sa gornje strane a pokretanje se vrši u smjeru označen strelicama.
Ova serija Pfaff 230 i 360 imaju uzduž postavljene rotirajuće grajfere, to je već inovativan detalj za ono doba kada su se počele proizvoditi ove mašine.


Startna papučica je kao i sve ostalo jaka i masivna, glavni "reduktor"napona je veliki keramički otpornik, sa više ulazno izlaznih žica. Prilikom dužeg rada može se osjetiti na nozi povećana temperatura koja dolazi sa keramičkog otpornika promljenivog izlaznog napona, to je normalna pojava.
Unutar papučice se nalaze jedan ili dva kondenzatora koji "upijaju" iskrenje koje nastaje na kontaktnim limovima, ako su nagorjeli potrebno ih je zamijeniti ili ukloniti, u današnje vrijeme nemaju neku posebnu ulogu. Najčešći zamjenski dijelovi za ovu seriju Pfaff mašina je zupčasto remenje, motorni remen je moguće zamijeniti gumiranim zupčastim remenom ili preinačiti na klinasti dok unutarnji se mora zamijeniti, radi se o prilično skupom remenu kojeg je i teško zamijeniti........itd. Srodne i povezane teme  Pfaff 1222

Broj komentara: 28:

 1. Anonimno18.12.15

  Zdravo,treba mi mala pomoć ili savet...skoro sam kupila šivaću mašinu PFAFF 362...potpuno novu,nikad niko nije šio na njoj,od jedne gospodje koja je dobila od roditelja a nikad je nije uptrebila...savršena je ali ima jedan problem,?dok šijem nešto škripi u donjem delu i kako više nagazim na papučicu tako je škripanje jače...podmazala sam ono što sam znala ali neznam kako to da rešim?

  OdgovoriIzbriši
 2. Možda je extra dobro očuvana,nova nije,ima toj mašini dosta godina.
  Problem je što mašina godinama nije uopšte održavana,svi ležajevi su potpuno suhi i bez ulja,to je sve davno isparilo.Podmazivati morate ležajeve gornjih i donjih osovina,ustvari kompletnu mašinu.Skinuti iglu,ubodnu ploču,skinuti gornji poklopac,isključiti mašinu iz struje i kupiti neko sredstvo za čišćenje i podmazivanje u spreju i špricati na sva ležišta i klizne površine uz pokretanje mašine rukom.Ako uspijete umanjiti ili odkloniti škripu onda prekinuti sa prskanjem i ostaviti neka sredstvo djeluje,potom obrisati višak i kroz 24 sata mašinu podmazati originalnim uljem.
  Ako ova intervencija ne pomogne onda mašina mora na servis kod profesionalca,radi se o složenom mehaničkom uređaju.

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno7.2.16

  Gdje mogu servisirati PFAFF 362?

  OdgovoriIzbriši
 4. Anonimno8.2.16

  Šta je sa mašinom?

  OdgovoriIzbriši
 5. Anonimno8.2.16

  Kada se stavi pod napon počinje da radi prije nego se pritisne papučica.
  Električar je odstranio kondenzator iz papučice a rekao je da nije ispravan i onaj pored motora. Za njega kaže da nikada nije vidjeo kondenzator sa više izlaza (čini mi se, 5)Tako da nije njega dirao. Mašina i bez pritiska papuče radi,istina,nešto sporije a kada se pritisne papuča radi normalno.Hvala Vam.

  OdgovoriIzbriši
 6. Ovako,isključiti mašinu iz struje,otvoriti papučicu,odviti dva vijka koji drže obje žice na papučici,skinuti žice sa papučice,izolirati oba kraja,uključiti mašinu u struju,ako mašina miruje problem je u papučici.
  LP i pazite se struje.!!!

  OdgovoriIzbriši
 7. Anonimno25.7.16

  Postovanje,
  Možete li mi molim Vas reći da li postoji zamjena za papučicu kod Pfaff 332,s obzirom da je originalna izgubljena.
  Unaprijed hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Može bilo koja jača papučica od starijih mašina otpora od 700 Oma,
   stim što bi kabal bio fiksiran na mašini uz obaveznu dobru izolaciju.

   Izbriši
 8. Anonimno4.9.16

  Posjedujem mašinu Pfaff 360,ali moja mašina nema one dodatke na vrhu(potpuno je ravna).Dobila sam je u pripadajućem koferu sa uputstvom za upotrebu na njemačkom jeziku.Mehanizam za postavljanje igle(s kojim sam se susrela prvi put i jedva preko uputstva postavila iglu :) )je malo oštećen pa je teško postaviti iglu.Postoji li mogućnost da se zamijeni nekim sličnim? Rado pratim ovaj sajt i mnogo mi je pomogao kod održavanja moje nezamjenljive Ruže step. Veliki pozdrav za Mastera i fanove ovog sajta!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Mislite na priteznik igle?Šta je toliko komplikovano postavljanje igle??Javite se na našu eMail adresu ili facebook stranicu,imam originalni priteznik igle za ovu seriju Pfaff mašina.LP

   Izbriši
  2. Anonimno5.9.16

   Ne, nije u pitanju priteznik igle nego plastična poluga sa ušicama u koju se zaglavi igla i gurne u utor za iglu pa se tek tad igla priteže. Pokušavala sam rukom umetnuti iglu i pritegnuti, ali igla u tom slučaju ispada iz ležišta čim pokrenem mašinu.

   Izbriši
 9. Anonimno17.11.16

  Da li se negdje moze naći zupčasti remen za Pfaff 362 ?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pfaff 362 ima dva zupčasta remena,jedan je na motoru(spoljašnji)a drugi je na osovini grajfera(unutrašnji).Oba remena je teško nabaviti i obično su skupi.Zamjena spoljnog motornog remena je veoma jednostavna a može se postaviti i neki gumeni koji ima isti razmak zubi ili ugraditi klinasti remen(teža opcija).
   Unutrašnji remen osim što je skup morate računati da je i njegova zamjena skupa a malo je majstora koji će se upustiti u taj posao.
   Ponekada je zamjena unutrašnjeg remena gotovo neisplativa.

   Izbriši
  2. Anonimno2.2.17

   Šta je najveći problem kod zamjene unutrašnjeg zupčastog remena kod ove serije Pfaff mašina, ima li neki detalj na koji treba obratiti pažnju.Zahvaljujem

   Izbriši
  3. Sve je problem :)) ,da bi ste zamijenili unutrašnji nazubljeni remen morate stvarno biti majstor svog zanata, puno je tu detalja, prvo se mora skinuti programator, potom kompletan sklop koji pokreće iglu, pa onda kompletan grajfer, zatim obje osovine i gornja i donja moraju ići u lijevo za pola svoje dužine, time se oslobaćaju remenice a potom i zupčasti remen, osim toga na donjem dijelu šivaće mašine mora se demontirati dio za pokretanje transportera (koliko se sjećam), tek onda se može stari remen skinuti ili postaviti novi. To su stare mašine i često se desi da su pojedini fiksni dijelovi zapekli unutar svojih kućišta ili na osovini, potreban je veliki oprez prilikom demontaže da se ne bi napravila veća šteta na ispravnim dijelovima mašine. Taj posao je jednostavno nenaplativ i on je za neke entuzijaste koji se imaju volju upuštati u složene poslove, onako radi svog čeifa :)).
   Rijetki su serviseri koji prihvataju taj posao. Pozz

   Izbriši
 10. Gde mogu naci lanac za Pfaff 262

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. "lanac za Pfaff 262"?? Možda mislite zupčasti remen od specijalnih vlakana sa metalnim prstenovima?? To se zove zupčasti remen.
   Može se poručiti iz Njemačke a cijena je oko 40 €.

   Izbriši
 11. Pozdrav
  Pomagajte
  Imam pfaff 230 automatic (sa vanjskim motorom)
  Treba mi kabel koji spaja motor i papučicu
  Hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Anonimno30.7.17

   Ako niste u mogućnosti naći originalni kabal za masinu, svaki električar može postaviti bilo koji kabal ali bez mogućnosti skidanja sa mašine.

   Izbriši
 12. Anonimno17.9.17

  Pozdrav.
  Mama je kupila polovnu masinu pfaff 360. Masina radi, motor se lepo cuje bez preskakanja, ali se desava da krene da sije, i sije lepo, pa onda u nekom momentu preskoci step i prestane da hvata konac. S obzirom da se do sada nije susretala sa masinom ovakvog tipa i ne zna da li je dobro podesila sve sto treba, da li mozda znate sta moze biti u pitanju?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Kupili ste neispravnu mašinu, potrebno je uraditi sledeće:

   KAKO POPRAVITI GRAJFER NA MAŠINI

   Izbriši
 13. Anonimno2.5.18

  Pozdrav, kako je se pokazala Pfaff 260,
  da li je tko već ima, hvala

  OdgovoriIzbriši
 14. Pozdrav gdje se moze nabavit remen za Pfaff masinu tu prvu gore i koja je cijena?Lp

  OdgovoriIzbriši
 15. Anonimno7.11.18

  Da li sivaca masina pfaff 230 ima 2 remena i da li ima dvostruki transport? Kakve su masine za odrzavanje? Hvala unaprijed...

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pfaff 230 ima jeden remen na motoru, motor je sa zadnje strane i lijepo se vidi, i ima drugi unutrašnji zupčasti remen, dakle ukupno 2;
   Pfaff 230, kao ni ostali modeli iz ove serije, nema dvostruki transport.

   Izbriši
 16. I am trying to position and reattach the bobbin position finger on my Pfaff sewing machine. I don’t have the gauge that is supposed to be used to do this. Can you give me advice on how to do this? Also should the positioning bracket be loose as it sits in its position?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hi Pier
   welcome to "Masinski Kutak"
   I do not have a special measuring tool, you can use a slightly thicker thread or a small piece of cardboard. Positioner loose, that's normal.
   It is important that the thread passes without resistance between the standing part and the fixator. Regards

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM