Širf Mašina Za Stanjivanje Kože / Šilf Mašina

(eng.leather skiving machine)
Šta je to širf mašina i čemu služi?
Širf mašina je uređaj kojim se vrši stanjivanje ruba kože. Stanjivanje se vrši tako što se veći ili manji komad kože provlači preko rotirajućeg noža. Tanjenje kože je česta operacija, obućari je najčešće rade ručno, postoji dosta vrsta ručnog alata (noževa) za tanjenje kože. Ručno otanjiti rub kože se može raditi i na većim komadima ali je to strašno sporo i ne baš precizno. Kada se i kako vrši stanjivanje kože na širf mašini.?Svi oni koji šiju bilo šta od kože susreću se sa situacijom da bi bilo od koristi rub kože otanjiti, tanji rub zauzima manje prostora, ljepše naliježe, lakše ga je zalijepiti, lijepo se presavija preko kartona ili druge kože, sastavljanje kože je gotovo neprimijetno, šivenje stanjenog dijela kože je lakše, presavijeni dio se vrlo malo ili uopšte ne ističe...itd, nemoguće je nabrojati gdje se sve koristi širf masina.
Samih šilf masina ima raznih vrsta, noviji modeli su sa servo motorom i
sa mogućnošću memorisanja pojedinih programa, naime, širf mašinu prije upotrebe treba podesiti, podešavanjem određujemo koju širinu kože će da zahvata nož kao i debljinu skinutog materijala. Kod rada sa različitim debljinama kože na novim masinama jednostavno memorišemo parametre
i sledeći put promjenu vršimo samo dodirom jedne tipke.


Sam nož na širf mašini je praktično komad čelične cijevi sa oštrim rubom
(vidi sliku). Ispred samog noža se nalazi transporter materijala, nož mora biti
extra oštar da bi obrada bila glatka i bez greške. Često sama šilf masina ima na sebi oštrač i čistač noža. Stariji modeli imaju klasični elektro motor, kao na industrijkim mašinama, a
otpadna koža pada u posebnu kutiju ili priručnu posudu. Širf mašina može imati i usisivač koji usisava odsječene dijelove i nastalu prašinu.
Uglavnom, svi oni koji rade sa kožom, koji se bave šivenjem kože i kožnih predmeta, širf mašina je za preporučiti. Treba na kraju naglasiti da je potreban oprez prilikom rada sa širf mašinom, sam nož je dobro zaštićen od pristupa prstima ali usled nepažnje i skidanja zaštite sa noža povrede nisu isključene. Prilikom bilo kakvih radova na otvorenom nožu mašinu potpuno isključiti iz struuje.!!
Srodne i povezane teme: KAKO SE ŠIJE KOŽA NA MASINU

1 komentar:

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM