Durkopp Adler 205-370 / Durkopp Adler Machine / Satler Mašina


Današnja tema je šivaća mašina Durkopp Adler 205-370. U pitanju je robusna mašina namijenjena za teške uvjete rada, za šivenje svega onog što druge mašine ne mogu raditi. Autor ovog teksta je baš ljubitelj ovakve vrste mašina ☺ Na sivaćim masinama ovog tipa mi se sviđa njihova jačina, moć i robusnost.
Durkop Adler 205-370 je mašina sa tzv. "slobodnom rukom" ili cilindar radnom površinom, mašina cilindrica je pogodna za šivenje trodimenzionalnih predmeta od velikih kožnih torbi pa do dijelova kožne obuće. Puno je toga što ova "makina" može da šije, probojna moć igle je velika, probojnost igle se vidi i po velikom zamajcu. Durkopp Adler klase 205 je mašina sa trostrukim transportom materijala, predviđena je mogućnost izmjene stopica po potrebi, veliki oscilirajući grajfer sa "bure" bobinom za namotavanje debelog konca.

Radni stol je obično iz dva dijela, jednog statičnog koji nosi "glavu" mašine i drugi pokretni koji se može po potrebi podizati ili spuštati kao i potpuno skinuti, ovisno šta se šije na mašini.
Durkopp Adler 205-370 radi sa debelim iglama, prije izmjene igle potrebno je i
na samom grajferu postaviti odgovarajući podmetač koji reguliše razmak između grajfera i igle, podmetači su mali kružni segmenti označeni brojem debljine korištene igle 160, 200, 230, 250...
Ovakve mašine mogu biti opremljene i sa dodacima kao što su: pozicioniranje igle, servo motor, pneumatski podizač stopice...itd.


Pošto ove mašine rade na velikim opterećenjima gdje se igla jako zagrijava može se koristiti i hlađenje igle pomoću komprimiranog vazduha. To se uglavnom koristi prilikom šivenja vještačkih materijala koje bi vrela igla mogla oštetiti kao i sam konac koji je najčešće od poliestera.
Uz redovno održavanje i podmazivanje ova mašina može trajati godinama pa rekao bih i decenijama. Koliko znam ovaj model se više ne proizvodi ali se orginalni polovni primjerci mogu naći na zapadnom tržištu, zašto kažem "orginalni"?, pa zato što na tržištu ima novih kineskih plagijata ove mašine koja se prodaje pod raznim imenima. U kvalitetu tih masina neću ulaziti.
"Nasljednik", da tako kažem" ovog modela je Durkopp Adler H Type. U njemačku kvalitet ove mašine ne treba sumnjati ali to ima i svoju cijenu, polovnih Durkopp Adler 205 nema na našim prostorima ali u Njemačkoj se mogu kupiti po cijeni od 4.000-5.000 €...

1 komentar:

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM