Pfaff Tipmatic 1019 Exclusive


Pfaff tipmatic 1019 exclusive, o Pfaff šivaćim mašinama, kao brendu ne treba posebno ništa pisati, to je svima dobro poznati njemački proizvođač šivaćih mašina, o istorijatu Pfaff-a-uskoro, da se vratim na ovaj model i da napišem neke opšte karakteristike.....


Radi se o modelu sa kombinacijom rukavne i standardne platforme, ako želite rukavnu platformu dovoljno je da jedan dio skinete sa mašine i imate rukavnu platformu, taj dio koji se skida je ujedno mala kutija za odlaganje sitnica koje su potrebne pri radu na mašini (konci, igle, čunak, bobina, četkica za čišcenje prašine, stopice ..itd).
Konac se postavlja kao na slici ili i vertikalno na dodatni nosač, kada se radi sa dvostrukom iglom, provlačenje, odnosno udijevanje konca je šematski-strelicama prikazano i vrlo je jednostavno.
Ovaj exluziv model osim standardnog ravnog štepa posjeduje i program za cik/cak, nekoliko ukrasnih i dekorativnih štepova, poluautomatsku obradu rupica za dugmad i tzv "stretch"štepove, ti štepovi su na tipkama programatora označeni crvenom bojom a kada se oni koriste, potrebno je regulator dužine boda vratiti potpuno unazad, do kraja, na samom regulatoru crvenom bojom piše "stretch i onda tri crvene crtice.
"Stretch" bod se koristi pri radu sa rastezljivim materijalima a sam bod je djelimično rastezljiv.
Mašina ima i program za šivanje dugmadi ali to, iskreno govoreći nisam niti probao, uglavnom na jednoj od tipki programatora je nacrtano dugme,pri šivanju dugmadi donji transportni zupci se isključuju.
Startna papučica je široka, donje gumice su bez tragova korištenja a na jednom od vijaka stoji fabrički pečatirana boja, što znači da nije nikada ništa dirano.Programator je "netipičan" (nije okruglo veliko dugme) i sastoji se od 8 odnosno 9 tipki, jedan od programa je i istovremeno uključenje krajnje dvije desne tipke. Namotavanje donjeg konca je krajnje jednostavno i veoma brzo, isključivanje ostatka mašine pri namotavanju je veoma lako a vraćanje samo jedan kratak pomak i pri uključenju mašine samo se čuje jasno jedan "klik"
Pfaff 1019 posjeduje odličan rotirajuci grajfer što je velika prednost u odnosu na tzv.oscilirajuci grajfer, rotirajući grajfer je odlika boljih šivaćih mašina. Kontrolna papučica je široka i super za "doziranje"brzine.
Mašina posjeduje i prelijepo osvjetljenje ("mlijecna"sijalica), pogon sa motora na mašinu je riješen zupčastim remenom i proklizavanja remena na pogonskoj remenici je gotovo nemoguće.Pristup grajferu je jednostavan, ubodna pločica se skida pritiskom sa donje strane, u priloženoj opremi je četkica kojom se sve očisti i doda samo malo ulja koje se nalazi u maloj tubici. (fabričko pakovanje)
Mijenjanje stopica je na tzv.snap-on sistemu a kao ostali  dodaci uz mašinu su i:već pomenuta četkica i ulje, prorezivač rupica, dodatni nosač za konac sa fixatorima ovisno o prečniku, stopica za izradu rupica, stopica za automatsko podavijanje materijala, roller fut stopica (moj dodatak), graničnik za pravolinijsko šivenje pri "vatiranju", dvije spulnice i stopica za štopanje ili vez (nisam siguran, možda i jedno i drugo. Ovaj model mogu koristiti i početnici u radnu na šivaćim maašinama kao i oni upućeniji-e..Pfaff  297-više detalja pogledati OVDJE

4 komentara:

 1. Anonimno14.3.16

  Imam šivacu mašinu Pfaff tipmatic 1019 i donji konac se samo dupla..koliko košta ovakva polovna mašina?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Anonimno14.3.16

   Vi imate neispravnu šivaću mašinu pa se želite informisati da li se isplati popravljati???
   ©MasinskiKutak

   Izbriši
 2. Anonimno14.3.18

  Imam mašinu Pfaff 1013, grajfer se cijeli okreće i masina ne radi...šta mi je raditi?

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno21.5.18

  Kako se namotava donji konac?

  OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM