Paspuliranje | Mašina Paspulka | Paspulirka / Sewing Binder Presser Foot

eng.sewing binder,presser foot tape binder;binding foot;

Paspuliranje kao obrada na šivaćim mašinama je veoma zastupljeno, pojavljuje na raznoraznim mjestima,na svim mogućim predmetima. Prvo da pokušamo definirati izraz"paspuliranje", odnosno šta je i kako se vrši paspuliranje. Paspuliranje je obrada na šivaćoj mašini gdje se pomoću dodataka na rub materijala prišiva traka određene širine(paspul traka).

Paspuliranje se vrši iz dosta razloga, prije svega to je estetski efekat, zatim kod štofova se sprečava"osipanje, isparanje"materijala, u nekim slučajevima nanošenje paspul trake je ujedno i ojačavanje ruba datog materijala. Paspulirati se može sve i u različitim kombinacijama, obično na štof ide štofana paspul traka, dok recimo na prirodnoj koži može biti štofana ili kožna paspul traka.
Paspuliranje se može vršiti kako na kućnim tako i na industrijskim šiaćim mašinama. Za industrijske šivaće mašine je potrebna transformacija kompletnog sklopa(najčešće): ubodna pločica, donji transportni zupci kao i stopica (ovisno o vrsti transporta materijala). Veoma je bitna kvaliteta paspul trake, mora biti dobro i čvrsto namotana bez ikakvih tragova na sebi, pri većim poslovima obično je namotana na specijalnom"koturu" sa kojega se izmotava.


Paspil traka se može nabaviti "gotova"određene širine a često na manjim komadima se i ručno izrađuje. Paspuliranje se može izvoditi sa jednom ili dvije igle, najčešće je u pitanju jednoigla. Postoje industrijske šivaće mašine koje su samo namijenjene za paspuliranje(šivaće mašine paspulirke), one se obično nalaze u velikim šivačkim pogonima.
Dodatak za paspuliranje na industrijskim ili kućnim šivaćim mašinama se može kupiti u dobro snadbjevenim trgovinama pozamanterije ili poručiti iz inostranstva (paspul aparat) postoje i male  mašinicu za izradu paspul trake (aparat za paspul traku,električna i ručna), s tim da se kod ručne mora malo prepeglati radi učvršćivanja a naravno tu su i paspul stopice koje se mogu podešavati ovisno o širini paspul trakice.
Na slikama se vidi i razlika između paspul aparata za kućne i industrijske šivaće mašine. Komentari su otvoreni pa ako imate šta korisno dodati na ovu temu,izvolite,bit će od koristi svima nama ...

21 komentar:

 1. Anonimno27.11.13

  Molim Vas da mi kazete koja sirina kose trake je potrebna za paspul stopicu ,prva slika gore.Nikako da izrezem odgovarajucu sirinu,te ne uspijevam napraviti bezprijekoran paspul.Sta li to radim pogresno???

  OdgovoriIzbriši
 2. U samom Vašem pitanju ste donekle dali i odgovor,"pokušavali ste sa raznim širinama"
  i ja bih isto tako experimentisao,možda Vi puno očekujete od te dodatne stopice,to nije profi
  paspul aparat tako da ni konačan efekat nije najbolji a na to puno toga utiče,prije svega materijali,
  onaj koji se obrađuje a i paspul trakice.
  LP

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno21.1.15

  širinu paspul trake Vam odredjuje širina ulaza u aparat,jer imate razlicite sirine ulaza.Kao drugo postoje razlicite vrste paspul traka,pa i ako odgovara širina paspul moze da se podmotava na ulazu u aparati tim daje loš kvalitet samog završnog paspula.Postoji u ovom poslu mnogo cakica za dobar kvalitet....

  OdgovoriIzbriši
 4. Anonimno18.9.15

  Širina paspul trake mora biti 2mm šira od širine ulaza paspul aparata, te mora biti krojena u ..kosinu,, materijala kako bi se mogla lagano istezati i savijati.

  OdgovoriIzbriši
 5. Anonimno17.11.15

  Trebam pomoc. Paspulka ne pomice zupce I samo kida konce. Sta je u pitanju? Ispravna je, samo kad Sam uvukla donji konac pocela se ponasati tako.Inace, tek sam je dobila, pa joj nista ne zmam.

  OdgovoriIzbriši
 6. U pitanju je ozbiljan problem,već je neko servisirao mašinu i možda vijci na osovini koji pomijeraju donje zubce nisu dobro pritegnuti.Sumnjam da je šta puklo ili oštećeno.Treba sve poskidati sa ubodne pločice,izbaciti čunak sa bobinom i vidjeti šta se događa sa zupcima,je li stoje u mjesu,mogu li se rukom pomicati,mogu li se pomicati sa donje strane na polugi...itd.Uglavnom,niste imali sreće,ili do servisera ili reklamirajte mašinu.Bez obzira što je paspulka,njen donji tranbsport je identičan,malo je teži popravak kod cilindrice zbog skučenosti dijelova.Kada riješite pitanje pomicanja zubaca onda vidjeti da li i dalje stoji problem sa kidanjem konca...pozz

  OdgovoriIzbriši
 7. Postoje aparati sa jednim ili dva podvijanja ili bez podvijanja ali zato morate kupiti već gotove savijene trake

  OdgovoriIzbriši
 8. Anonimno3.11.16

  Molim vas informaciju,da li paspul aparat može da se postavi na pfaff 138 industrijsku mašinu,model mašine je malo starii....kako uopšte da se zna da li može paspul na određeni model mašine....Hvala.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Zavisi koji paspul aparat i za koju namjenu?Šta mislite na toj mašini paspulirati?Kada se može postaviti na kućnu šivaću mašinu ne vidim razlog da se ne može postaviti i na idustrijsku.Postoji raznih vrsta paspul dodataka,od obične stopice pa do cijelog sklopa kod industrijskih paspulirki.
   Ako mislite paspulirati neke lagane materijale ne bi trebalo tu biti nekih problema,pošto taj Pfaff ima samo donji transport paspuliranje težih materijala nije opcija.Jedino je"problem"naći i postaviti odgovarajući paspul aparatić.Mnoge mašine su predviđene za to i obično sa desne strane imaju dvije rupice gdje se papsul aparat prišarafi.Možete pokušati staviti najobičniju papul stopicu od neke kućne šivaće mašine.Paspul traka se može kupiti gotova,možete vršiti manja paspuliranja bez aparata,potrebno je paspul traku pričvrstiti špenaglama na komad koji radite....

   Izbriši
 9. Anonimno3.11.16

  Šta je to i kako se izrađuje kosa paspul traka?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Anonimno3.11.16

   Kosa paspul traka je uzdužno po sredini obostrano presavijena traka iz platna,tkanine,štofa,postave ili drugih materijala koja je prije savijanja i peglanja rezana pod uglom od 45% u odnosu na tkanje materijala,ovo je ključno i taj podatak mnogi majstori kriju.

   Izbriši
  2. Anonimno7.1.17

   Da bi paspul traka bila idealno prava kad se sašije mora biti isečena pod uglom od 45 stepeni. Jedino u tom slučaju neće imati nabora kad se sve završi.

   Izbriši
 10. Gdje mogu kupiti paspul aparat za kućnu upotrebu?

  OdgovoriIzbriši
 11. Anonimno30.10.18

  U pitanju je industrijsku masina Juki sa dvostrukim transportom ? Da li se na takve masine moze staviti paspul aparat. Šiju se teski materijali, i potrebno je paspuliranje gurtnom od 3cm. Pozdrav i hvala unapred.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nije moguce dati konkretan odgovor na takvo pitanje, "Juki, dvostruki transport"? to može biti svašta..? Recimo da je u pitanju obicna ravna Juki mašina sa dvostrukim transportom.? Na takve mašine se može staviti neka jednostavna paspul stopica ali to je za tanke i lagane materijale, pošto vi trebate paspulirati neki teži materijal potrebna je mašina sa trostrukim transportom na koju se može postaviti pravi paspul aparat.

   Izbriši
 12. Kako postaviti paspul aparat na iberdek rimoldi?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Lijepo ,nabavite odgovarajuči aparat i prišarafite za mašinu :-)
   Vaše pitanje je suviše uopšteno, "rimoldi" mašina ima mnogo vrsta, nisu sve mašine predviđene za paspuliranje, možete malo pitati i onoga od koga ste kupili mašinu. Možda vi imate aparat ali imate problem prilikom paspuliranja,? to je već druga priča, o tome bi se mogla čitava tema ispisati.
   IBERDEK SIVACA MASINA / IBERDECK

   Izbriši
 13. Pozdrav, zelela bih na pamucnu pamucnu majicu staviti paspul okovratnik od istog materijala kao majica,imam Elnin easy cover iberdek, da li mi mozete reci sta mi je neophodno od dodataka, aparat za paspul, stopica..? Videla sam da aparat za paspul za nju kosta 18000 din, da li ima neki jeftiniji nacin? Hvala unapred

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Moram naglasiti da ja nisam krojač, ali znam uzeti majicu i pogledati okovratnik, primjećujem da se okovratnik na majicama ne paspulira, već se prišiva pomoću overlovke a iberdekom se završi. Ne kažem da paspuliranje okovratnika nije moguće.
   .
   ELNA EASYACOVER COVERLOCK IBERDECK
   .

   Izbriši
 14. Anonimno1.7.20

  Pozdrav zanima me da li se da na yamata masinama može ugraditi paspul aparat?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Yamata ima raznih modela, isto kao što ima i raznih pasplul aparata, na ovako površno pitanje se može dati površan odbovor "u principu da".

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM