-->

Foot Powered Sewing Machine / Šivaće Mašine Na Nožni Pogon


Many people think that foot-operated sewing machines are already obsolete, I would not agree with that, there are a lot of quality, classic, mechanical sewing machines around the world that are still used today, and they are powered by human legs. There are many reasons for this, certainly most of the models are Singer-type foot drives. Singer has long used foot drive as a base, in the old days electricity was not everywhere, it is not there even today in the 21st century.
Mnogi misle da su šivaće mašine na nožni pogon već prevaziđene, ja se ne bih složio sa tim, puno je diljem svijeta kvalitetnih, klasičnih, mehaničkih šivaćih masina koji se i danas koriste a pogon im je snagom ljudskih nogu. Razloga za to je puno, sigurno da je najviše modela na nožni pogon tipa Singer. Singer je dugo vremena koristio nožni pogon kao osnovni, u davnim godinama struje nije bilo svugdje, nema je niti danas u 21 vijeku.

These are quality machines that can last a long time, in some countries they are put out of use but end up in the poorer parts of the world. On the streets of millions of big cities, for example in India (sewing machine India Ranew 130), there are a lot of street workers who use foot-operated machines for various repairs and patches of clothing for passers-by, and even more, this machine is most often a source of income. the only property they own.
To su kvalitetne mašine koje dugo mogu da traju, u nekim zemljama se izbacuju iz upotrebe ali završavaju u siromašnim krajevima svijeta. Na ulicama velikih milionskih gradova, recimo u Indiji (sewing machine India Ranew 130), puno je uličnih radnika koji koriste mašine na nožni pogon za razne prepravke i krpaže odjevnih predmeta kod prolaznika, čak šta više, ta mašina im je osim izvora prihoda najčešće i jedina imovina koju posjeduju.

There are also opposite phenomena, foot-powered sewing machines from ancient times, extraordinarily well-preserved, especially Singer, are the subject of trade of rich collectors all over the world.
Okay, now after some curiosity to see what that foot drive assembly consists of; the attached sketch shows parts of this, so to speak, simple construction, usually the drive is mounted on a metal or wooden work table, or structure. The basic parts would be: a “slipper” for the feet, a lever to transfer power to the flywheel, a flywheel and a belt.
The moving lever itself is in the eccentric of the flywheel, depending on the type and weight of the flywheel it is smaller or larger, also the pulley on the "head" of the machine is of variable diameter, it all depends on what the machine is intended for, if it is for sewing leather, it is usually the flywheel or something heavier or smaller in diameter while the pulley on the machine is larger in diameter, thus obtaining a greater penetrating power of the needle.
Ima i suprotnih pojava, šivaće mašine na nožni pogon iz davnih vremena, izvanredno očuvane, naročito Singer, su predmet trgovine bogatih kolekcionara u cijelom svijetu. Dobro, sad poslije nekih zanimljivosti da vidimo od čega se sastoji taj sklop nožnog pogona; na priloženoj skici se vide dijelovi te, pa može se reći, jednostavne konstrukcije, obično je taj pogon postavljen na neki metalni ili drveni radni stol mašine, odnosno konstrukcije. Osnovni dijelovi bi bili: "papuča" za noge, poluga za prenos snage na zamajac, zamajac i remen. Sama pokretna poluga je u ekscentru zamajca, taj excentar je ovisno o vrsti i težini zamajca manji ili veći, isto tako remenica na "glavi" mašine je promljenivog prečnika, sve zavisi za šta je mašina namijenjena, ako je recimo za šivenje kože, obično je zamajac ili nešto teži ili manjeg prečnika dok je remenica na mašini većeg prečnika, na taj način sedobija veća probojna moć igle.

Our most famous foot-powered machine is the "bagat jadranka ", it is a very simple model, made of extremely high quality materials, with normal maintenance it can last, who knows how long.
The strap on foot-operated machines is usually made of natural leather, it is usually round in cross section, 6-8 mm thick, it is bought lengthwise and the connection is made with a steel joint (see picture), the newer method is connection with strong glue but it I haven't tried it yet.
Maintenance of this assembly is almost not necessary, the basis of everything is to start simply and easily, to test it, you need to remove the belt completely and then "empty" turn the legs, if the start is easy then everything is OK, after faster starting and removing the legs from the pedal, the flywheel should rotate for some time due to its own inertia, if this is not the case, you should look at which of the bearings is stuck and perform lubrication.
Naša najpoznatija mašina na nožni pogon je bagat-ova "jadranka", radi se o veoma jednostavnom modelu, izrađenog od izraito kvalitetnih materijala, uz normalno održavanje može trajati, ko zna koliko. Remen na mašinama na nožni pogon je najčešće od prirodne kože, obično je to okrugli presjek, debljine od 6-8 mm, kupuje se na dužinu a spajanje se vrši pomoću čelične spojnice (vidi sliku), novija metoda je spajanje pomoću jakog lepila ali to još nisam probao.
Održavanje ovog sklopa gotovo da nije niti potrebno, osnov svega je da se jednostavno i lagano pokreće, da bi ste to ispitali,potrebno je skuniti remen u potpunosti i onda "na prazno" zavrtiti nogama, ako je pokretanje lagano onda je sve OK, poslije bržeg pokretanja i skidanja nogu sa pedale, zamajac bi se trebao još izvjesno vrijeme okretati usled sopstvene inercije, ako to nije slučaj treba pogledati koji je od ležajeva zapekao i izvršiti podmazivanje.

22 comments:

  1. Anonymous6.5.14

    Da li se na ovoj masini može vest? Hvala

    ReplyDelete
  2. Po uputstvu od bagat jadranka,moguć je vez,možete preuzeti uputstvo sa sajta.Staro uputstvo preko 40 godina je jedno a današnja realnost nešto sasvim drugo,vez na šivaćim mašinama na nožni pogon je po meni gubljenje vremena,nema ništa od toga.Pozdrav

    ReplyDelete
  3. Marija14.1.15

    Poštovani!! Imam ovakvu šivaću mašinu na nožni pogon. Koristim ju za vez i mogu Vam reći da je odlična. Je sporije, ali je uredniji i čvršći vez. E sad.. Sve je podmazano i uredno.. šlingam ja , ma samo čuješ tak-tak-tak.. a onda STOJ!! "Zakočila" je i više ni mrdac... Probam rukom pokrenuti, krene ona, ali opet zakoči.. Što je, ne znam. Molila bih odgovor, da mogu raditi dalje. Hvala unaprijed.

    ReplyDelete
  4. Odmorite je od šlinganja :))
    Šalim se,to su veoma proste mašine,skinite remen u potpunosti,izbaciti čunak sa bobinom,skinuti iglu,sve poklopce,kliznu i ubodnu pločicu...pokušajte pokrećući rukom naći mjesto zastoja,?
    Nadam se da koristite pravo ulje za šivaće mašine.
    Predpostavljam da je u pitanju donji dio mašine,negdje na nekom od kliznih ležaja,možda na oscilirajućem pokretaču grajfera...iskusan majstor to veoma brzi pronađe,možda se i u Vama jedan takav krije :)) Svako dobro i javite nam se ukoliko odklonite problem...

    ReplyDelete
  5. Anonymous7.6.15

    Pozdrav.Imam problem sa bagatovom jadrankom.Gužva mi donji konac.Krene lepo i onda se nagužva i sve umrsi a zna i da spadne konac sa tanjirica pa onda zapinje.Kako da rešim problem????

    ReplyDelete
  6. Anonymous7.6.15

    Pogledajte post"Nedostaci tokom rada na šivaćoj mašini",ima dosta sličnih pitanja,pa da ne ponavljam.
    Čini se da vi imate malo veći problem sa"jadrankom",osim prve teme pogledajte i podešavanje napetosti konca,funkcija gornjeg zateznika....sve su prilike da je to ipak za posao za servisera šivaćih mašina.LP

    ReplyDelete
  7. Anonymous12.4.16

    Imam masinu Singer,stari model,nabavila sam novi remen,posto je na pogon nogama,nikako mi ne uspijeva da ga postavim!?Molim za savjet! Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemam ideju koji savjet dati,to je tako jednostavno :)
      ako je remen odgovarajuče dužine prvo ga postavite na remenicu mašine a potom na donju veliku remenicu koju pokrećete nogama,nanesete remen na jedan kraj velike remenice i polagano rukom okrećite da cijeli remen nalegne u žlijeb.

      Delete
  8. Anonymous2.10.16

    Molim Vas da mi kažete šta da radim...
    Posedujem staru šivaću mašinu na nožni pogon,koja je u potpunosti ispravna, ali je na njoj jako teško raditi,pa sam mislila da li bi bilo dobro da u nju ugradim motor za šivaće mašine jer sam dobila ponudu za neki nemački motor od 1kw snage?Ja se bavim neprofesionalno šivenjem kod kuće za sebe i porodicu i posedujem Bagat Ružu,ali je na njoj jako teško šijem texas.
    Molim Vas da mi kažete da li da kupim neku polovnu profesionalnu mašinu ili da samo u ovu staru ugradim motor.
    Za koju godinu bih, kada odem u penziju, kod kuće radila uslužno šivenje prijateljima, poznanicima itd. da bih dopunila budžet.
    Unapred hvala na odgovoru. Srdačan pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ugradnja elektromotora na staru šivaću mašinu na nožni pogon mi ne uzgleda kao neko dobro rješenje,osim toga motor snage 1KW je prejak,najverovatnije i prekomjerne brzine...nemojte to kupovati.
      Vama treba kvalitetna kućna šivaća mašina,o tome smo već naširoko pisali i komentarisali.LP

      Delete
  9. Anonymous15.9.18

    Neće da mi se pokrene remen od masine

    ReplyDelete
  10. Anonymous18.1.19

    Zdravo,
    Kako se na staroj Singer mašini sa nožnim pogonom vraća i učvršćuje štep? Ne vidim da postoji neki deo na mašini za to.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kojoj Singer mašini?, to što je ona stara malo šta znači, postoje stare mašine na nožni pogon koje nemaju šivenje unazad ali isto tako ima i najnovijih modela bez povratnog hoda.
      Proštepate 1 cm, igla da ostane u donjem položaju, podignete stopicu i okrenete komad koji šijete za 180 stepeni, prošijete do početka i opet okrenite komad, ili prošijete 5-8 mm, zaustavite mašinu, igla gore, vratite komad na početak i ponovo započnete šivenje...

      Delete
  11. Dobar dan!Dobila sam na poklon sivacu masinu Bagat Jadranku na nozni pogon, ali bi trebala da stavim kais,ali neumem,kako da postavim da bi masinu pokrenula?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous6.8.19

      Kaiš prvo postavite na mašinu a potom drugi dio djelimično nanesete na pogonski točak-remenicu u kabinetu mašine, pažljivo pokrenete rukom točak da ostatak kaiša nalegne po obodu velike remenice (pogonski točak), i čuvajte prste.
      STROJ ZA SIVANJE BAGAT JADRANKA

      Delete
  12. Poštovani, nasledila sam Royal šivaću mašinu na nožni pogon kojoj je potrebna reparacija- slomljen joj je deo sa donjim koncem, a ne znam ni koje igle mogu da koristim za nju. Zanima me da li Vam je poznato o kojoj je mašini reč, budući da ne znam koji je model u pitanju, cenim da je Royal proizvođač, ali ne mogu da pronađem oznaku modela. Srdačan pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam o kojoj se mašini radi, znam za stare mašine New Royal, ako je polomljen "deo sa donjim koncem" podatak za dimeziju igle koju mašina koristi nema nikakvog značaja. Kakav je to dio i da li odgovara od neke druge mašine ne bih znao reći.

      Delete
  13. Anonymous23.11.23

    Dobro veče, ja sam totalni početnik sa bagatovom jadrankom kojoj sam stavila električni pogon (vidim iz prethodnih komentara da niste baš oduševljeni ovim, ali je trenutno takva situacija) i sada me zanima kako mogu da uklonim pedalu (nožni pogon) ako je to uopšte moguće
    Srdačan pozdrav i hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobar dan 😊 Koliko razumijem vi ste na Bagat Jadranka postavili električni pogon, nemam ja ništa protiv toga, vas zanima da li se mehanizam za nožni pogon može ukloniti, naravno da može, to je vrlo jednostavno, donja poprečna veza na kojoj je ona velika pedala se može ostaviti radi stabilnosti kabineta ali nije nešto neophodno. ŠIVAĆA MAŠINA BAGAT JADRANKA

      Delete

SEARCH