Šivaće Mašine Na Nožni Pogon / Jadranka

foot powered sewing machine,

Mnogi misle da su šivaće mašine na nožni pogon već prevaziđene, ja se ne bih složio sa tim, puno je diljem svijeta kvalitetnih, klasičnih, mehaničkih šivaćih masina koji se i danas koriste a pogon im je snagom ljudskih nogu. Razloga za to je puno, sigurno da je najviše modela na nožni pogon tipa Singer. Singer je dugo vremena koristio nožni pogon kao osnovni, u davnim godinama struje nije bilo svugdje, nema je niti danas u 21 vijeku.


To su kvalitetne mašine koje dugo mogu da traju, u nekim zemljama se izbacuju iz upotrebe ali završavaju u siromašnim krajevima svijeta. Na ulicama velikih milionskih gradova, recimo u Indiji (sewing machine India Ranew 130), puno je uličnih radnika koji koriste mašine na nožni pogon za razne prepravke i krpaže odjevnih predmeta kod prolaznika, čak šta više, ta mašina im je osim izvora prihoda najčešće i jedina imovina koju posjeduju.


Ima i suprotnih pojava, šivaće mašine na nožni pogon iz davnih vremena, izvanredno očuvane, naročito Singer, su predmet trgovine bogatih kolekcionara u cijelom svijetu.
Dobro, sad poslije nekih zanimljivosti da vidimo od čega se sastoji taj sklop nožnog pogona; na priloženoj skici se vide dijelovi te, pa može se reći, jednostavne konstrukcije, obično je taj pogon postavljen na neki metalni ili drveni radni stol mašine, odnosno konstrukcije. Osnovni dijelovi bi bili: "papuča" za noge, poluga za prenos snage na zamajac, zamajac i remen.
Sama pokretna poluga je u ekscentru zamajca, taj excentar je ovisno o vrsti i težini zamajca manji ili veći, isto tako remenica na "glavi" mašine je promljenivog prečnika, sve zavisi za šta je mašina namijenjena, ako je recimo za šivenje kože, obično je zamajac ili nešto teži ili manjeg prečnika dok je remenica na mašini većeg prečnika, na taj način sedobija veća probojna moć igle.


Naša najpoznatija mašina na nožni pogon je bagat-ova "jadranka", radi se o veoma jednostavnom modelu, izrađenog od izraito kvalitetnih materijala, uz normalno održavanje može trajati, ko zna koliko.
Remen na mašinama na nožni pogon je najčešće od prirodne kože, obično je to okrugli presjek, debljine od 6-8 mm, kupuje se na dužinu a spajanje se vrši pomoću čelične spojnice (vidi sliku), novija metoda je spajanje pomoću jakog lepila ali to još nisam probao.
Održavanje ovog sklopa gotovo da nije niti potrebno, osnov svega je da se jednostavno i lagano pokreće, da bi ste to ispitali,potrebno je skuniti remen u potpunosti i onda "na prazno" zavrtiti nogama, ako je pokretanje lagano onda je sve OK, poslije bržeg pokretanja i skidanja nogu sa pedale, zamajac bi se trebao još izvjesno vrijeme okretati usled sopstvene inercije, ako to nije slučaj treba pogledati koji je od ležajeva zapekao i izvršiti podmazivanje.

Broj komentara: 17:

 1. Anonimno6.5.14

  Da li se na ovoj masini može vest? Hvala

  OdgovoriIzbriši
 2. Po uputstvu od bagat jadranka,moguć je vez,možete preuzeti uputstvo sa sajta.Staro uputstvo preko 40 godina je jedno a današnja realnost nešto sasvim drugo,vez na šivaćim mašinama na nožni pogon je po meni gubljenje vremena,nema ništa od toga.Pozdrav

  OdgovoriIzbriši
 3. Marija14.1.15

  Poštovani!! Imam ovakvu šivaću mašinu na nožni pogon. Koristim ju za vez i mogu Vam reći da je odlična. Je sporije, ali je uredniji i čvršći vez. E sad.. Sve je podmazano i uredno.. šlingam ja , ma samo čuješ tak-tak-tak.. a onda STOJ!! "Zakočila" je i više ni mrdac... Probam rukom pokrenuti, krene ona, ali opet zakoči.. Što je, ne znam. Molila bih odgovor, da mogu raditi dalje. Hvala unaprijed.

  OdgovoriIzbriši
 4. Odmorite je od šlinganja :))
  Šalim se,to su veoma proste mašine,skinite remen u potpunosti,izbaciti čunak sa bobinom,skinuti iglu,sve poklopce,kliznu i ubodnu pločicu...pokušajte pokrećući rukom naći mjesto zastoja,?
  Nadam se da koristite pravo ulje za šivaće mašine.
  Predpostavljam da je u pitanju donji dio mašine,negdje na nekom od kliznih ležaja,možda na oscilirajućem pokretaču grajfera...iskusan majstor to veoma brzi pronađe,možda se i u Vama jedan takav krije :)) Svako dobro i javite nam se ukoliko odklonite problem...

  OdgovoriIzbriši
 5. Anonimno7.6.15

  Pozdrav.Imam problem sa bagatovom jadrankom.Gužva mi donji konac.Krene lepo i onda se nagužva i sve umrsi a zna i da spadne konac sa tanjirica pa onda zapinje.Kako da rešim problem????

  OdgovoriIzbriši
 6. Anonimno7.6.15

  Pogledajte post"Nedostaci tokom rada na šivaćoj mašini",ima dosta sličnih pitanja,pa da ne ponavljam.
  Čini se da vi imate malo veći problem sa"jadrankom",osim prve teme pogledajte i podešavanje napetosti konca,funkcija gornjeg zateznika....sve su prilike da je to ipak za posao za servisera šivaćih mašina.LP

  OdgovoriIzbriši
 7. Anonimno12.4.16

  Imam masinu Singer,stari model,nabavila sam novi remen,posto je na pogon nogama,nikako mi ne uspijeva da ga postavim!?Molim za savjet! Hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nemam ideju koji savjet dati,to je tako jednostavno :)
   ako je remen odgovarajuče dužine prvo ga postavite na remenicu mašine a potom na donju veliku remenicu koju pokrećete nogama,nanesete remen na jedan kraj velike remenice i polagano rukom okrećite da cijeli remen nalegne u žlijeb.

   Izbriši
 8. Anonimno2.10.16

  Molim Vas da mi kažete šta da radim...
  Posedujem staru šivaću mašinu na nožni pogon,koja je u potpunosti ispravna, ali je na njoj jako teško raditi,pa sam mislila da li bi bilo dobro da u nju ugradim motor za šivaće mašine jer sam dobila ponudu za neki nemački motor od 1kw snage?Ja se bavim neprofesionalno šivenjem kod kuće za sebe i porodicu i posedujem Bagat Ružu,ali je na njoj jako teško šijem texas.
  Molim Vas da mi kažete da li da kupim neku polovnu profesionalnu mašinu ili da samo u ovu staru ugradim motor.
  Za koju godinu bih, kada odem u penziju, kod kuće radila uslužno šivenje prijateljima, poznanicima itd. da bih dopunila budžet.
  Unapred hvala na odgovoru. Srdačan pozdrav!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ugradnja elektromotora na staru šivaću mašinu na nožni pogon mi ne uzgleda kao neko dobro rješenje,osim toga motor snage 1KW je prejak,najverovatnije i prekomjerne brzine...nemojte to kupovati.
   Vama treba kvalitetna kućna šivaća mašina,o tome smo već naširoko pisali i komentarisali.LP

   Izbriši
 9. Anonimno15.9.18

  Neće da mi se pokrene remen od masine

  OdgovoriIzbriši
 10. Anonimno18.1.19

  Zdravo,
  Kako se na staroj Singer mašini sa nožnim pogonom vraća i učvršćuje štep? Ne vidim da postoji neki deo na mašini za to.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Kojoj Singer mašini?, to što je ona stara malo šta znači, postoje stare mašine na nožni pogon koje nemaju šivenje unazad ali isto tako ima i najnovijih modela bez povratnog hoda.
   Proštepate 1 cm, igla da ostane u donjem položaju, podignete stopicu i okrenete komad koji šijete za 180 stepeni, prošijete do početka i opet okrenite komad, ili prošijete 5-8 mm, zaustavite mašinu, igla gore, vratite komad na početak i ponovo započnete šivenje...

   Izbriši
 11. Dobar dan!Dobila sam na poklon sivacu masinu Bagat Jadranku na nozni pogon, ali bi trebala da stavim kais,ali neumem,kako da postavim da bi masinu pokrenula?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Anonimno6.8.19

   Kaiš prvo postavite na mašinu a potom drugi dio djelimično nanesete na pogonski točak-remenicu u kabinetu mašine, pažljivo pokrenete rukom točak da ostatak kaiša nalegne po obodu velike remenice (pogonski točak), i čuvajte prste.
   STROJ ZA SIVANJE BAGAT JADRANKA

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM