Šabloni Ili Diskovi Za Dekorativne Štepove / Stitch Disc

sewing machine stitch disc,Nähmaschine Stich Scheibe,
Na mnogim starijim mašinama sa gornje strane se nalazi mali poklopac,ljudi ga otvore,pogledaju unutra šta ima :), ne vide ništa posebno i samo zatvore, uglavnom ne znaju čemu služi i šta se ispod tog poklopcica postavlja.
O tom poklopcu i onome što se postavlja ispod poklopca će biti tema ovog post-a....

Riječ je o krivuljarima ili šablonima za oblik štepa.
Ima nekoliko naziva koji se koriste:krivuljar, šablon, disk za štep, štep disk..itd (eng.sewing machine disc stitch).
Kod veoma starih model može se susresti postavljanje štep šablona sa vanjske strane, takve mašine nemaju taj specifični poklopac ali ti modeli su veoma rijetki.
Štep šabloni su obično izrađeni od tvrde i otporne plastike, njih nije potrebno podmazivati, podmazuje se mali lečaj koji se kreće po obodu šablona, taj mali ležaj mora biti veoma pokretljiv, u slučaju da je od stajanja malo "zapekao" potrebno ga je razraditi a u normalnom stanju kap ulja u središte će biti sasvim dovoljno.


Na priloženim slikama je prikazano kako izgledaju ti šabloni, obično na sebi imaju nacrtan ili izgaviran oblik štepa koji proizvode.
Svaki model mašine ima svoju garnituru šablona, ili bi bar trebao imati, često u neznanju ti šabloni se zagube, bace i sl. Korištenje za većinu šivaćih mašina je slično, obično je potrebno poziciju igle postaviti u krajnji položaj desno, samim tim se gore pomenuti mali ležaj pomakne u stranu da bi šablom moga da pravilno "sjedne" u svoje ležište.
Na šablonu se uvijek nalazi ili neka rupica ili žlijeb radi pravilnog postavljanja, pošto smo krivuljar postavili na njegovu osovinu taga poizciju igle vraćamo u krajnji položaj lijevo a onda kombinacijom cik-cak širine i dužine boda dobijamo željeni štep.
Konkretno kod bagatica u uputstvima postoje i preporuke kako podesiti dužinu boda, poziciju igle...itd. Već danas isprobajte svoje štih šablone i bit će te iznenađeni mogućnostima vaše šivaće mašine .

Broj komentara: 12:

 1. Anonimno24.3.14

  Puno Hvala !!
  Skoro sam kupila masinu Elna i uz nju dobila ove dodatke,probala sam da ih koristim ali nije mi išlo,uz ovo objašnjenje sad bez problema mogu da ukrašavam i koristim dekorativni štep.
  Srdačan pozdrav za Gospodina Master-a

  OdgovoriIzbriši
 2. Hvala i Vama :)
  Većina vlasnika mašina koji imaju mogućnost promjene štepa putem dodatnih krivuljara niti znaju čemu to služi niti kako se koristi.
  LP

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno8.4.14

  Moje pitanje i nije bas o krivuljarima, ali jeste o stepovima, naime, kupila sam bagat masinu, ruzu, ali mi ne rade stepovi, tj. radi samo ravno i cik cak, ostalo nista nije kako treba...Da li trebam nositi majstoru ili mogu i sama pokusati popraviti uz vasu pomoc? Hvala

  OdgovoriIzbriši
 4. Jeste,pitanje je donekle u vezi sa datom temom,stim što je razlika u tome da bagat ruža ima programator na kojemu su postavljeni svi dati krivuljari(slika gore) a sam mehanizam je dosta komplikovaniji.
  Kupili ste neispravnu mašinu??Mašina se prije kupovine MORA isprobati ili kupiti od stručnog i pouzdanog prodavača;O kupovini polovnih šivaćih mašina postoji cijeli post na sajtu pa pogledajte.Najvjerovatnije da je programator skidan i nije dobro vraćen,skidanje i vraćanje programatora je posao za majstora,objašnjavati tu proceduru je prilično komplikovano,zabilježit ću to kao eventualno neku buduću temu a Vi sa mašinom pa u servis,nažalost .LP

  OdgovoriIzbriši
 5. Anonimno27.11.14

  Molim pomoć oko Bagat Vesne,dobila sam je na poklon, proučila sve upute sto sam uspjela naći,ali nikak dobit cik cak šav na njoj. probala sam gumbice postavit u sve opisane položaje, ali ona i dalje šiva samo ravno.? Da li je moguće da se pokvario neki dio pa neće šiti cik cak? Nemam vise ideja ...Lp

  OdgovoriIzbriši
 6. Napomena:pitanje je donekle vezano za ovaj post pa je prebačeno sa teme gdje mu nije mjesto .!
  Svi bagatovi modeli sa poprečno postavljen grajferom imaju isti princip na programatoru kada je u pitanju cik/cak bod,samo vanjski izgled gumbića se može razlikovati i gornji dio gdje se dodaju krvivuljari za promjenu štepa.Za cik-cak štep nikakav krivuljar nije potreban.
  Naravno da je moguće da je mašina neispravna,postoji jedan plastični nazubljeni dio sa excentrom,usled lošeg održavanja možda je taj zupčanik uništen.Inače to rješenje nije"najsretnije"kada je u pitanju bagat.Zamjena tog dijela trazi extra majstora i prilicno je komplikovano.Lp

  OdgovoriIzbriši
 7. Anonimno14.7.15

  Imam masinu staru bagat kao sa slike koja ima isti otvor gore ali unutra nema tog točkica. Ima neki sraf, mozda tu treba da dodje tocak?

  OdgovoriIzbriši
 8. Ako je u pitanju Bagat "višnja"jasno bi se ispod poklopca trebao vidjeti jedan veći zupčanik,na njegovo istureno središte se postavlja šablon??Nisam baš siguran šta pitate? Ako nema šablona?,ne mora ni biti,mašina može raditi osnovne operacije i bez njega,ako nema uopšte velikog zupčanika onda je skinut i na koncu,ako nemate uopšte kutiju sa dodatnim šablonima onda nemate nikakav problem.Pozdrav

  OdgovoriIzbriši
 9. Anonimno16.7.15

  Ispod poklopca se vidi neki zupcanik kao da je zavucen, tesko se dolazi do njega. Masina je kupljena polovna i nista nije islo uz nju. Probacu kupiti negde taj sablon pa probati. Hvala!

  OdgovoriIzbriši
 10. Anonimno12.2.17

  Imam mašinu Bagat Višnja i želela sam da koristim diskove za vez. Problem je što disk ne mogu da stavim na njegovo mesto, kao da je krug na disku manji od okruglog metala na koji treba da se stavi. Kako da rešim problem?Hvala unapred

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nije to u pitanju, negdje griješite, prvo iglu pomaknuti u krajnji položaj desno, postavite šablon a iglu vratite natrag.

   Izbriši
 11. Pozdrav, imam isti problem kao gospođa na Bagat Višnji. Disk od Šablone ne ulazi u kotačić već se čini da je disk premali. I to uz pomaknutu iglu skroz udesno. Hvala

  OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM