-->

Ideal Topstar 796 / Ideal Topstar Super Automatik / Ideal Topstar Nähmaschine / Brother Pacesetter


This is a presentation of a very interesting model of a sewing machine. It is a German model of the Ideal topstar Superautomatik 796 machine. There are some models with a slightly smaller number of programs that are also called "Privilege". At first glance, it was glittery and shiny. The machine is made of metal, the outer casing is made of aluminum alloy so that possible oxidation on the damaged varnish is impossible. It is an electro-mechanical machine without any electronic accessories.
Ovo je predstavljanje jednog dosta zanimljivog modela šivaće mašine. Radi se njemačkom modelu mašine Ideal topstar Superautomatik 796. Ima pojedinih modela sa nešto manjim brojem programa koje nose još i naziv "Privileg". Prvi pogled je blještavilo i sjajan lak. Mašina je kompletna od metala, vanjsko kućište je od aluminijumske legure tako da je eventualna oxidacija na oštećenom laku nemoguća. Radi se o elektro mehaničkoj mašini bez ikakvih elektroničkih dodataka.

The program selector is mechanical and one of the more complex I have encountered. Although the programmer is pure mechanics, the operation of the machine is very precise, the decorative stitching machine works as if it had a digital programmer (see pictures). To change the program, two buttons are used on the upper side, the left one is practically blocked and the right one, the larger one, is assigned a specific program. In order for the program to work properly, it is necessary to set the zigzag point regulator to an adequate position as well as to determine the stitch length. The stitch of the points is divided as follows, from 0-4 and from V-VII (Roman).
Programator je mehanički i jedan od složenijih koji sam susreo. Iako je programator čista mehanika rad mašine je veoma precizan, ukrasni i dekorativni štepovi mašina radi kao da ima digitalni programator (pogledaj slike). Za promjenu programa se koriste dvije tipke sa gornje strane, lijeva je praktično blokada a desnom, većom, se zadaje određeni program. Da bi dati program pravilno radio potrebno je i regulator cik-cak boda postaviti u adekvatan položaj kao i odrediti dužinu boda. Dužina boda je podijeljena na sledeći način,od 0-4 i od V-VII (rimski).

The processing of holes is marked with the letters A, B, C and D. Among the possibilities of this sewing machine there are: making holes, classic straight and zigzag stitch, stretch stitch, several embroidery motifs, decorative stitch that is done with a very small step (optional) and the last 4 programs are some zigzag stitch combinations. All in all, about 20 programs, which is quite a lot for a mechanical programmer. Of course, with certain modifications to the given programs, you can...
Obrada rupica je označena sa slovima A,B,C i D. Od mogućnosti ove šivaće mašine tu je:izrada rupica, klasični ravni i cik-cak bod, streč rastezljivi štep, nekoliko vez motiva, dekorativni štep koji se radi sa veoma malim korakom (po želji) i zadnja 4 programa su neke kombinacije cik-cak štepa.
Sve u svemu, nekih 20-tak programa, što je za mehanički programator prilično dosta. Naravno uz određene preinake zadatih programa može...

be a lot more combinations. This sewing machine can also work with a double needle, and very well, there is already a whole post on the site about working with a double needle. The zigzag controller indicates how far this lever can go when working with a double needle, although if the distance between the needles is large, then the movement from left to right is reduced.
The engine is very fast and is reduced with a double inter-belt transmission. Replacing or possibly tightening the belts is very simple and affordable. A special story is lubrication, why.? It is interesting that everyone slides...
biti dosta više kombinacija. Ovaj šivaći stroj može raditi i sa duplom iglom i to veoma dobro, o radu sa duplom iglom već na sajtu postoji cio post. Na regulatoru za cik-cak je označeno dokle smije ići ta poluga kada se radi sa dvoiglom, mada ako je razmak igala veliki onda je i kretanje lijevo desno smanjeno.
Motor je veoma brz i redukovan je sa dvostrukim međuremeničkim prenosom. Izmjena ili eventualno dotezanje remenova je veoma jednostavno i pristupačno. Posebna priča je podmazivanje, zašto.? Zanimljivo je da se svi klizni...


shaft bearings can be lubricated through access holes, this is very rare with home sewing machines. The attached pictures show the access points marked with arrows. Sewing machine oil is poured into them, and the lubrication of the hook thread gears and the lower part of the programmer is done with synthetic grease. In order to access quality lubrication, it is necessary to remove a pair of covers, which is also very simple. The foot pressure is regulated by a lever under the side cover of the bulb and is marked with positions 0-3.
Maintenance and lubrication is done periodically, oil is used more and grease is very rare, only when more detailed cleaning is done or the old one is dirty and dry. The inner timing belt is made of special fibers with steel rings, works and possible replacement of the inner timing belt require a master professional ...
ležajevi osovina mogu podmazivati kroz pristupne rupice, to je veoma rijetko kod kućnih šivaćih mašina. Na priloženim slikama se vide strelicama označene pristupne tačke. U njih se sipa ulje za šivaće mašine a podmazivanje zupčanika grajfera i donjeg dijela programatora se vrši sa "tot mašću". Da nešto kažem i oko termina "totmast", tako je zovu u mom kraju, ja koristim finu mast na litiumskoj bazi za ležajeve, nemojte koristiti one crne grafitne masti a niti čisu litium mast. Da bi se pristupilo kvalitetnom podmazivanju potrebno je skinuti par poklopaca, što je isto tako veoma jednostavno. Pritisak stopice se reguliše polugicom ispod bočnog poklopca kod sijalice i označena je pozicijama od 0-3. Održavanje i podmazivanje se vrši periodično, ulje se više koristi a mast veoma rijetko, samo kada se radi detaljnije čišćenje ili je stara prljava i suha. Unutrašnjii zupčasti remen je od specijalnih vlakana sa čeličnim prstenovima, radovi i eventualna zamjena unutrašnjeg zupčastog remena zahtijevaju majstora profesionalca....

21 comments:

  1. Anonymous11.8.14

    Poštovanje,
    Najpre sve pohvale za "mašinskikutak" i Master-a.Početnik sam i dobila sam šivaću mašinu marke "IDEAL", tip U 28-30.Vrlo je slična ovoj koju ste objavili,samo je stariji model. Da li postoji mogućno
    da mi pošaljete neke uputstvo za nju. ?

    ReplyDelete
  2. Hvala,trudimo se da budemo dobri :)
    Ovaj model "ideal 796" vam se čini kao noviji,možda po izgledu,jer je bila prilično dobro očuvana,inače se radi o kvalitetnim šivaćim mašinama koje imaju dosta godina.
    Vi ste predpostavljam pogrešan broj mašine naveli,nisam to uspio naći ni na internetu.Ako mislite dobiti uputstvo na vašem jeziku to zaboravite,takvo uputstvo ne postoji 100%,možda na njemačkom ili engleskom a ako i postoji,veoma često se takvo uputstvo mora i platiti.
    Ako šta zapne pri radu pitajte,Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  3. Anonymous15.8.14

    Hvala u svakom slučaju.Ja moram još jednom da naglasim da su Vaša uputstva veoma jasna i da se zahvaljujući njima ,za sada dobro snalazim.Videćemo kako će ići dalje.Pozdrav.

    ReplyDelete
  4. Anonymous3.11.14

    Postovanje,
    Imam masinu Ideal topstar automatik 795,slicna je ovoj masini ali me interesuje nesto vise o ovom modelu?

    ReplyDelete
  5. Ne da je slična,već su 99 % isti modeli,u čemu je ta minimalna razlika nemam pojma,sve što gore piše važi i za mašinu Ideal automatik 795.Pozz

    ReplyDelete
  6. Anonymous4.11.14

    Postovanje,
    Dobila sam masinu "IDEAL TOPSTAR AUTOMATIK 785",pocetnik sam i pokusavam da je nastelujem za rad.Medjutim ona mrsi donji konac i zna pokidati gornji i to je verovatno usled vece zategnutosti koje ja ne znam da nastelujem...Ali vise me brine sto se cuje lupkanje pri radu masine,nisam je podmazivala,pa me interesuje da nije to uzrok ili je u pitanju veci kvar?Hvala,pozdrav

    ReplyDelete
  7. "Dobila sam mašinu"...ili ste kupili ? :))
    O podešavanju napetosti konca i ostalim propratnim problemima već je se "naširoko"rasparvljalo pa to malo potražite na sajtu.
    Nemate potrebe da brinete ako ste dobili mašinu,ako ste je kupili onda je zabrinutost opravdana :))..OK malo šale....Da,to"lupkanje"može biti ozbiljan problem,mašinu treba u svakom slučaju podmazati,kako se to radi vidi se na gornjim slikama i u samom postu,slobodno treba skinuti gornji poklopac mašine,pogledajte gornje slike,da bi ste dobili bolji pregled kliknite na sliku.Kada skinete poklopac dodajte po nekoliko kapi ulja na predviđena mjesta,jasno će te vidjeti i dva dijela bijele boje,to su dva specifična zupčanika izrađena od neke vrste plastike,na nezubljene površine i između "zubića"dodat će te po malo"tot masti (grease)".Pokrećete rukom mašinu da bi ste dobili pregled cijelog obima,dok to budete radili vidjet će te da li na ta dva zupčanika postoji možda jedna ili više pukotina.
    Ako postoji koja pukotina ona je uzrok tom lupkanju na koje će te se morati privići,ako toga nema onda je negdje problem na drugom mjestu i to mora pregledati majstor,pošto se radi o veoma složenom mehaničkom programatoru.
    bye bye ...

    ReplyDelete
  8. Anonymous4.11.14

    Hvala,lepo je sto imam kome da se obratim za pomoc kad zapne,puno znaci :),dobila sam masinu ali me i dalje brine:)jer bas imam zelju da naucim da sijem:))..citam vase postove i verujem da cu naci dosta toga sto ce mi pomoci u radu...nestrpljivost me naterala da vam postavim pitanje na koje ste verovatno vec davali odgovore.Posebno me interesovalo posto o ovoj masini malo mogu naci informacija.U svakom slucaju hvala na pomoci,pozdrav:)

    ReplyDelete
  9. Anonymous6.11.14

    U pravu ste,postoje pukotine na zupcaniku..i to na dva,tri mesta.....Sad je moje pitanje da li moze masina da radi i tako dok moze....ili mogu ti zupcanici da se zamene?Da li mogu da se nadju novi zupcanici i da li uopste vredi menjati ih ukoliko im je visoka cena...mislim same kupovine i jos zamene od strane majstora?Pozdrav

    ReplyDelete
  10. Na zamjenu i popravak jednostavno zaboravite,tih zupčanika nema nigdje na prodaju,iako bi ste ih imali,zamjena traži majstora svog zanata,potrebno je cijeli programator izgraditi,to je veoma složen posao koji bi slabo koji majstor prihvatio uraditi.Dodajte lagane masti za ležajeve između zubi zupčanika i slobodno radite,sve zavisi koliko je proširenje na pukotinama,ako je veće mašina će odavati i jače lupkanje,prilikom rada na nekim dekorativnim štepovima može se primijetiti i određena odstupanja,nepreciznost u radu.Zaključak:radite dok može,ako se ne možete navići na njen zvuk,zamijenite je i kupite ispravnu.Poštovanje

    ReplyDelete
  11. Anonymous6.11.14

    Hvala na pomoci i savetu :)...veliki pozdrav

    ReplyDelete
  12. Anonymous3.12.14

    Molim vas za savet,jer sam očajna.Isto se tice ove Privileg Topstar masine.Juce sam je uzela od majstora i nadala sam se da je popravio.Platila sam mu *** popravku,ali opet neće da šije.Neće ni donji ni gornji konac da spaja.Ovu mašinu je moj pokojni svekar doneo iz Nemacke.Masina je teška,ima mnogo operacija,kao i mogucnost izrade rupice.Smatrala sam da je bolje majstor da popravi tu masinu,nego drugu da kupujem.Masina nije radila 10 godina zbog istog problema jer donji konac ne hvata,tj ne šije.Iglu sam menjala,proverila zategnutost konca.Kao što sam vec rekla,juče sam je uzela od majstora.Cim sam kuci stigla opet isto iako on kaze da je kod njega šila.Mnogi su pokušavali da poprave,ali bez uspešno.Molim vas za savet,jer sam zaista očajna...Hvala i izvinite na dosadjivanju.

    ReplyDelete
  13. U pravu ste,bolja je ta mašina od mnogih novih modela,masa novih mašina je klasično smeće,ljudi se zalijeću na vanjski izgled,bjelinu plastike i zaobljene rubove.Nažalost u vašem kraju nema majstora koji zavrijeđuje povjerenje.Danas se mnogi proglašavaju majstorima a blage veze nemaju,reklamirajte i tražite novac natrag,ako je mašina podešena da šije tu je kraj proče.
    Može se desiti da majstor mašinu proba na nekom jačem komadu štofa a da vi probu vršite na nekom rastezljivom materijalu,šivenje rastezljivih materijala na kućnim mašinama može biti dosta problematično.Ne postoji mogućnost da vam pomognem,nema načina,suviše je to za Vas komplikovano.Morate potražiti boljeg majstora a od ovoga zatražiti povrat novca,majstor može naplatiti popravak,ako naplaćije"čačkanje"oko šivaće mašine onda to nije majstor.LP

    ReplyDelete
  14. Anonymous24.8.16

    Poštovanje Master pronađoh i ja ovu stranicu i vidim dajete dobre savjete što se tiče šivacih mašina pa bih Vas i ja zamolila da mi pomognete savjetom:imam Ideal automatik njemačku kućnu mašinu koja mi služi 20 god.a zadnje vrijeme neradi jer kako mi kažu otišao motor te molim da mi date savjet gdje mogu uraditi taj motor i koliko bi me koštali ti radovi.Unaprijed zahvalna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous25.8.16

      Na vaše pitanje je već odogovoreno na našoj FB-uk stranici,treba utvrditi da li je motor sigurno izgorio,originalni će te teško naći,možda negdje polovan,najbolje bi bilo pokuašti postaviti motor od neke druge šivaće mašine,sve to košta a ta mašina nema neku vrijednost,servis bi više koštao od cijene mašine.

      Delete
  15. Anonymous24.9.17

    Pozdrav, trebam preporuku za servis. Mama mi je proslijedila staru šivaću mašinu Ideal Topstar Super Automatik V.I. Ja sam skoro pa početnik i rado bih "brusila" znanje na ovoj, a kasnije kupila nešto bolje/novije. Ova je dugo stajala i trebalo bi je malo pogledati je li uopće ispravna, i malo je očistiti,podmazati i poštimati, a i čini mi se da previše zateže konac, odnosno da se konac zaglavi na jednom mjestu i onda pukne.Gdje bih je mogla odnijeti? Živim u Zagrebu

    ReplyDelete
  16. Dusica28.7.18

    Kupila sam polovnu,ispravnu masinu topstar ,zanima me jer nemam uputstvo, čemu služi dugme sa natpisom "nuten i oben"....da li se donji štep šteluje sa njim i na kom slovu treba biti L , M ili R za običan ravan štep' Hvala

    ReplyDelete
  17. Slobodno experimentišite sa mašinom pa će te ubrzo i shvatiti čemu služi koja tipka. Tipka "unten - oben" služi za iskljčivanje transportnih zubaca, što se tiče ravnog štepa, "L, M i R", to je pozicija igle, programe birate tipkama sa gornje strane mašine, postavite na program 1 (jedan) a iglu na sredinu ili po želji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poštovani,imam mašinu Ideal Automatik i ne mogu da provalim kako da preusmerim na namotavanje konca na špulnu.Znam da igla mora da se isključi ali ue dufo nisam koristila i sad ne mogu da se setim.

      Delete
    2. A meni se čini da vi postavljate pitanje tamo gdje mu nije mjesto.!, isto tako niste naveli komletan naziv mašine, vjerovano uz "Ideal Automatic" postoji i neki broj.?
      .
      KAKO SE NAMOTAVA DONJI KONAC
      .

      Delete
  18. Anonymous24.7.23

    Poštovani, skoro sam kupila mašinu Ideal Topstar Super Automatik 785 i imam problem. Kada pokušam da promenim bod na programatoru, mašina šije samo ravnim bodom i tako je koji god bod da odaberem. Našla sam uputstvo na nemačkom, slabo ga razumem, ali sam po slikama i sa gugl prevodiocem uspela da podesim sve kako je napisano za bodove ali problem ostaje isti. Ne uspevam čak ni cik-cak bod da uključim. Zanima me da li je u pitanju neki kvar ili postoji neka ,,caka'' za biranje boda. Do sada sam ih birala pritiskom na levo dugme i pomeranjem desnog. Hvala u napred, lep pozdrav.

    ReplyDelete

SEARCH