Štanc Presa Za Kožu | Štanca | Štancanje Kože Kartona

Hydraulic press leather cutting machines,machine for leather accessories;

Krojenje kože se vrši na nekoliko načina, jedan od njih je i pomuću hidraulične prese, štance. Hidraulična štanc presa za kožu je jako prisutna u šivaćoj industriji, ustaljeni naziv među majstorima je "štanca" ili "štanc preša za kožu". Štancu odlikuje jednostavnost u radu, preciznost, relativno mala potrošnja energije, velika efektivnost u radu, kvalitetno iskorištenje materijala...Štanca se ponajviše koristi pri izradi manjih kožnih dijelova, najčešće:obuće, raznovrsne kožne galanterije, moto opreme, kožnih torbi, dijelova kožne odjeće, zaštitne kožne opreme, rukavica, kožnih futrola svih vrsta, opreme za lov i ribolov....itd.

Najveća prednost kod štance je pri iskruživanju malih kožnih segmenata, to bi klasičnom ručnom metodom bilo moguće ali bi oduzimalo puno vremena, preciznost ne bi bila zadovoljena, česta mogućnost povrede oštrim nožem i sl.
Kod štance je potrebna koža određene debljine i adekvatan alat za štancovanje. Alat za štancovanje se izrađuje u specijalnim radionicama od čelične trake određene kvalitete i tvrdoće. Jedna strana trake je ravna a druga je sa sječivom. Ako želimo razraditi neki predmet za izradu od
kože, potrebno je za svaki dio po na osob izraditi alat za štancovanje.
Čelične trake se motaju na datu matricu a eventualno ojačavanje se vrši ili na sredini a najčešće sa zaravnjene strane. Prilikom izrade alata potrebno je obratiti pažnju na preciznost da se prilikom šivenja sve spaja u milimetar. Kada je alat gotov, presanje može da počne.
Na jednoj od slika su prikazani osnovni dijelovi jedne štanc prese:


to je donji dio, postolje u kojemu se najčešće nalazi i hidro agregat sa pogonskim elektromotorom, zatim komandna ploča (može biti na raznim mjestima), radni stol (na njega se postavlja materijal za
iskruživanje), pokretna konzola za presanje, točkić za podešavanje visine konzolne prese u odnosu na radni stol, alat za štancovanje, moćan hidraulični klip...itd
Rad na presi je prilično jednostavan, postavimo na radni stol komad kože, zatim na kožu alat za štancovanje i onda rukom nanesemo konzolu za presanje, kada je konzola iznad alata onda sa dva palca lijeve i desne ruke stisnemo prekidače na ručkama i mašina u tom momentu vrši kratko otpresavanje. Aktiviranje prese nije moguće dok obje ruke nisu na ručkama, čak su i prekidači na nekim mašinama djelimično zaštićeni pa se može reći da je sigurnost potpuna, ali ipak opreza nikad dosta.!
Prosječna hidraulična štanca proizvodi trenutni pritisak od 5-15 tona, mada ima ih i sa dosta većim pritiskom, ali to su veće mašine za masovniju proizvodnju. Na klasičnoj štanci, o kojoj je riječ, obično postoji i potenciometar pritiska, zašto je on važan.?


Ako je opseg mašine koju imamo od 1-20 tona pritiska, podesit će mo je da radi na nama potrebnom pritisku, to ovisi o debljini kože, kvaliteti alata i površine otpreska. Najbolje je izvršiti nekoliko probnih presanja i kada alat u potpunosti isiječe komad to je i adekvatni pritisak, tom regulacijom se mašina čuva od bespotrebnog opterećenja, sačuvljuju se radne površine konzolne prese i radnog stopla a čuva se i alat od zatupljivanja i deformacije. Radne površine štance su obložene specijalnom tvrdom plastikom (teflon), kada se istroši i dobije duboke brazde po sebi potrebno ga je zamijeniti, naročito donji dio na kojem se vrši rezanje, zaštitna površina na radnom stoli je obično od debljeg teflona. Teflon je dovoljno tvrd ali i po njemu se lagano kreću svi materijali.
Noviji modeli hidrauličnih presa imaju na lijevom rukohvatu dodatna tri dugmića, pomoću kojih se određuje radni pritisak, to je dobro kada se često mijenja veličina alata i debljina kože.
Na kraju da kažem da se na tržištu mogu naći što novih što polovnih (rabljenih) štanc presa, raznih veličina i namjena. Klasične štance nisu neki veliki potrošači struje, obično su to motori snage 1 kw a same prese su prilično teške i masivne konstrukcije zbog rada sa velikim pritiscima.
Za kućne uvjete se može napraviti jednostavna presa pomoću hidraulične dizalice, to je za amaterski rad a samo presanje je jako sporo. Postoje i manje mehaničke sa dugačkom ručkom.....Srodne i slične teme: Ručno šivanje kože

Broj komentara: 10:

 1. Anonimno11.5.15

  Pozdrav! Ne znam pod koju kategoriju da postavim ovo pitanje, ali vidim da rado izlazite u susret pa se nadam da cu dobiti odgovor... Naime, bavim se izradom tasni i ono sto me najvise muci jeste ojacavanje... Htela bih da moje torbe budu cvrste - ne kao akt tasne, ali da se ne savijaju kao kada se postave npr eko kozom... Probala sam sa lepenkom, ali ona se lomi i nije pogodna za te svrhe... Unapred hvala na odgovoru, svako dobro

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Anonimno3.2.16

   Za tu svrhu osobno koristim materijal koji možete kupiti u trgovinama sa materijalom za tapeciranje(bolje opremljenim). Nemam pojma kako se zove ali ima tamno sivu boju i hrapavu površinu...nešto kao filc ali finiji. Rekli su mi da se koristi naviše za remenje kao neki među materijal(jako je čvrst). Može biti različite debljine, idealan za ljepljenje i super za šivanje.

   Izbriši
  2. Anonimno23.9.16

   U mojoj firmi taj materijal oni na izvornom talijanskom zovu "salpa", a postoi i drugi materijal istih karakteristika koji zovu "gipsy - dzipsi".

   Izbriši
 2. Lijepo je što obraćate pažnju na mjesto gdje će te postaviti pitanje ili komentar :)
  Vaše pitanje sigurno ima veze sa mašinama za štancanje,na njima se može vršiti i presanje (isijecanje) kartona za učvršćivanje eko kože ili prave kože na torbama i sl.proizvodima.
  Da,znam o čemu se radi,nemože"lepenka",to je neadekvatan materijal.Postoji jedna specijalna vrsta kartona,ima ih raznih debljina,obično je to od 0,5-2 mm,taj karton se puno koristi kao podloga pri tapaciranju određenih dijelova namještaja.Može se kupiti u specijalizovanim radnjama ili štamparijama.On je prilično elastičan,jak i žilav.Puca tek kada se jako presavije,može se rezati skalperom ili pomoću prese (štance).
  Vi će te morati to potražiti,ja ga zovem"tapetarski karton",da li postoji kakav drugi naziv nisam siguran,uglavnom,kada nabavite taj karton,dio koji želite učvrstiti se obično u potpunosti ili djelimično zalijepi za datu površinu.Pozdrav

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno25.3.16

  Da li slucajno znate ko izradjuje ove stanc sablone. HVALA unaprijed

  OdgovoriIzbriši
 4. Anonimno30.11.16

  Može li se gdje nabaviti i da li postoji neka mala mehanička presa za štancanje kože,to bi bila presa za manji obim posla.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Postoje i manje mehaničke prese,one su višenamjenske ali se mogu koristiti za štancanje kože.Ima ih raznih veličina,pomoću dugačke poluge mogu proizvesti snažan pritisak.Čini mi se da nisu nešto posebno praktične,mogu se koristiti kod odpresaka od tanke kože i male površine a mora se dosta i snage iskoristiti prilikom svakog presanja.Majstori ih koriste i za pravljenje raznih otisaka na koži kao i za utiskivanje zaštitnog pečata(logo firme).

   Izbriši
 5. Anonimno7.5.17

  Šta je to mosna štanca?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Kod "obične" mašine za stancanje presa je vezana na jedan stub a kod mosne stance u pitanju su dva stuba (most), otuda i naziv Mosna Štanca. Predpostavljam da mosna štanca radi na dosta većim pritiscima.

   Izbriši
 6. Anonimno13.1.18

  Pozdrav, gdje se može kupiti ovakva preša? Hvala

  OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM