-->

Janome Šivaće Mašine | Janome Sewing Machine


Janome is a Japanese company that produces sewing machines with production facilities in Japan, Taiwan and Thailand. The company was founded in 1935 and Janome became a trademark. In 1954, the company was renamed JANOME Sewing Machine Co., Ltd.
Around 1862, William Barker and Andrew J. Clark began manufacturing sewing machines called "The Pride of the West" and later called it the "New England Single Thread Hand Sewing Machine" after the plant moved to Orange, Massachusetts in 1867.
Janome je japanska kompanija koja proizvodi šivacie mašine sa proizvodnim pogonima u Japanu, Tajvanu i Tajlandu. Kompanija je osnovana 1935 godine a Janome je postao zaštitni znak.1954 kompanija je preimenovana u JANOME Sewing Machine Co,Ltd. Oko 1862 godine William Barker i Andrew J. Clark počeli su proizvodnju šivaćih mšina pod nazivom "The Pride of the West" kasnije su je nazvali "New England Single Thread Hand Sewing Machine" nakon

Over the next few years the "New England" and "Home Shuttle" machines were the two most significant products. In 1882, the company was reformed under the name "New Home" (a combination of the inscriptions New England and Home Shuttle). In 1920-1930, the company ran into financial difficulties. In 1960, "New Home" as well as the brand itself bought the Japanese Janome. Janome was already paving the way for innovations in the production of sewing machines through the establishment of a research laboratory in Tokyo in 1964, and as early as 1971 they launched the first sewing machine with two computer functions. JANOME was the first to develop a digital home machine Memory 7, in 1979. they were the first to offer an embroidery machine for the domestic market Memory Craft 8000. The name JANOME literally means "snake's eye" and was created after the introduction of the then latest form of bobbin winding after all, at the time of the company's founding in 1935, they introduced a new form of bobbin, which replaced the then traditional form,
U toku sljedecih nekoliko godina mašine"New England"i"Home Shuttle"su bili dva najznačajnija proizvoda. Godine 1882 kompanija se reformiše pod imenom "New Home"(kombinacija natpisa New England i Home Shuttle).1920-1930 firma upada u finansijske poteškoce. Godine 1960 "New Home" kao i sam brend kupuje japanski Janome.Janome je već tada utirao put inovacijama u proizvodnji šivaćih mašina kroz uspostavu istraživackog.... laboratorija u Tokiu 1964 godie a vec 1971 su izbacili na tržište prvu šivaću mašinu sa dvije računalne funkcije. JANOME je bio prvi koji je razvio digitalnu mašinu za kućnu upotrebu  Memory 7, godine 1979. prvi su ponuditi vez mašinu za domače tržište Memory Craft 8000. Ime JANOME doslovno znaci "zmije oko" a nastao je poslije uvođenja, tada najnovijeg oblika spulne za namotavanje konca, naime, u vrijeme osnivanja kompanije 1935 godine uvode novi oblik bobine koja je zamijenila tada tradicionalni oblik,

it was already a more advanced technology and the bobbin circle looked like a snake's eye, so the world-famous brand for the production of "Janome" sewing machines was created.
Today, Janome is a globally recognized brand and their products are exported to more than 100 countries around the world.
This is a small "cross-section" related to Janome that I somehow managed to find on the Internet, Janome in my experience is not particularly represented in our market (Southeast Europe), I trust the Japanese a lot and in the quality of Japanese technology and production I never had the slightest doubt. Japan that produces it just has to be good, yet it is up to you to judge.?
to je već bila naprednija tehnologija a krug bobine je izgledao poput oka zmije, tako je i nastao svjetski poznati brend za proizvodnju šivaćih mašina Janome.
Janome je danas globalno prepoznat brand i njihovi proizvodi se izvoze u više od 100 zemalja svijeta.
Ovo je neki mali "presjek" vezan za Janome koji sam uspio nekako prevesti sa interneta, Janome po mom iskustvu nije nešto naročito zastupljen na našem tržištu, ja Japancima dosta vjerujem i u kvalitetu japanske tehnologij i proizvodnje nikada nisam imao ni najmanju sumnju. Japan što proizvede to jednostavno mora biti dobro.... Srodne i povezane teme: Mašine za šivanje Pfaff 

15 comments:

  1. Anonymous1.10.16

    Janome je vlasnik brendova kao Necchi, Elna i Toyota, koje su zastupljene na EU trzistu i u osnovi su to Janome masine koje imaju brend prepoznatljiv EU trzistu.
    Nedavno sam za suprugu kupio Necchi 292 koja je drugdje poznata kao Janome 2222 - identicna masina. Ispod plastike se nalazi vrlo snazan alu okvir i masina je izvrsna. Oscilirajuci graifer, ali je jako brza i precizna. Probao sam ju na 8 slojeva jeansa i prosla je kao kroz putar. Obicno su proizvedene u tvornici u Tajlandu. Inace, Janome je jedini preostali proizvodjac u svijetu koji ima svoju tvornicu i kontrolu kvalitete od nacrta do proizvodnje, ostali svi samo outsource-aju proizvodnju kod najjeftinijeg proizvodjaca tako da mozete kupiti u istom modelu cak iste godine proizvodnje dvije masine koje su nebo i zemlja uporedjujuci kvalitetu i finish (npr Brother koji zna biti fantastican ili bozemesacuvaj)
    Ako kupite Necchi ili Elnu koje su nove, znaci da mozete bez problema preko interneta naci sve dijelove i dodatke, (papucice, remenje isl) koje idu na Janome i nisu ni skupi dijelovi.
    Pozdrav i cestitke na sajtu, svaka cast!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na rijetko dobrom komentaru i podjeli Vašega iskustva kada su u pitanje Janome šivaće mašine.LP

      Delete
  2. Anonymous7.10.16

    Pozdrav.Kako vas je negdje netko oslovio kao"mašinski guru",nadam se da ćete i meni pomoći,i svaka vam čast na uloženom vremenu i trudu za sve nas mašinske neznalice.
    Naime kupujem šivalicu,i mislim da sam donijela odluku da to bude Janome 393 old school,mislim da ima sve što bi mi moglo zatrebati kao poćetniku a i malo kasnije kada se ufuram,cijena je solidna,ima 5 godina garancije što je odlično,sad,jedina stavka koja me muči je što na Janome službenoj stranici nigdje ne nalazim taj model.Te me zanima koliko bi mi problema zadavala prilikom prolaska kroz traper,ili nešto deblje materijale.
    Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Lijep pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous7.10.16

      Vidi se na prvu da je "stara škola" hahahahha,dobro je što ste primijetili da ovog modela nema na zvaničnoj Janome stranici,to odmah baca veliku sumnju na autentičnost modela.Pogledao sam slike,moje oči to na drugi način vide :)),to je toliko"jeftina"izvedba da nema govora o JANOME mašini,oštre ivice,tri velike tipke,starinska motalica sa onim jeftinim kineskim regulatorom pritiska stopice,ravna platforma,loš pristup grajferu....itd,elem,nemojte to kupovati.LP

      Delete
    2. Samo da se nadovežem na gornji komentar,ako je mašina cijenom prihvaljvija od originalne Janome mašine to ne znači da apsolutno nije za kupovinu,naravno da može poslužiti ali bi morala biti znatno jeftinija.

      Delete
    3. Anonymous8.10.16

      Kao prvo puno hvala na brzom odgovoru.Drago mi je da sam pronašla ovu stranicu,te da sam se savjetovala sa vama prije kupnje.. Međutim taman kad sam mislila da sam svoju potragu privela kraju, opet sam se na'la na početku.Ujedno jer sam upravo pregledavajući dodatno mašine shvatila da ove mašine koje se kod nas nude nisu nigdje navedene na njihovim stranicama,samo sam jednu našla,isti model,sve isto a cijene se razlikuju preko 1000 kuna,sto me dovodi do pitanja jesu li to uopće originali.

      Onda najbolje da vas pitam što mi preporučate,ako vam nije problem. ;)
      Naime nemam iskustva u samom šivanju na mašini(samo ručno šivanje)ali ambiciju imam veliku,za početak bi se htjela izvježbati na jednostavnijim stvarima,zatim pokraćivanje hlača, te krpanje rupa na muževim trapericama,šivanje jastučnica, posteljine,dječije dekice i slično.Mislim da bi mi to sve trebala pokriti jedna solidna kućna mašina,ali je naravno budžet ograničen,ne bih voljela da prelazi 2500 kn, tj. 350 €
      Svaka pomoć ili barem smjernica odakle početi bi mi mnogo značila. Hvala

      Delete
    4. O "problemima"kupovine mašine,polazničkim"mukama"i slično smo već naširoko raspravljali na posebnim temama.LP

      Delete
  3. Anonymous25.4.18

    Molim Vas da mi kažete, da li se negdje može pronaći uputstvo za korištenje Janome mašina na našem jeziku. Moja svekrva je dobila masinu na poklon, ali nema uputstvo. Hvala

    ReplyDelete
  4. Anonymous22.11.19

    Molim za savet. Koristim mašinu za kućnu upotrebu i moram da kupim novu, koju izabrati između Janome 920 Idun i Singer Simple 3223? Opisi su im šturi. Hvala unapred.

    ReplyDelete
  5. Anonymous30.1.20

    Gdje mogu kupiti rezervne gm djelove za Janome šivaće mašine ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam, možda nam se javi neki sponzor koji prodaje takve dijelove. A šta Vas konkretno zanima, koji dijelovi šivaćih mašina.?

      Delete
  6. Anonymous6.2.20

    Poštovani,

    Možete li mi preporučiti model šivaće mašine koja ujedno ima i opciju veza i to u što većem rasponu kombinacija i oblika. Idealno bi bilo kada bi mašina imala opciju šivanja i veza za koji se može unijeti motiv putem usb-a, da nisu jedine opcije samo zadane šablone.

    Pokušavam pronaći detaljne specifikacije kod svakog modela na koji sam naišla, ali nikako da pronađem ovo što tražim.

    Hvala unaprijed na odgovoru!

    ReplyDelete
  7. Postovani, da li neko zna gde moze da se kupi deo za Janome Easy Jeans 22?! Naime, treba mi "fioka" ili ona kutijica za konce koja stoji na ispred platforme za sivenje! Ovako sada izgleda kao rukavna masina! Unaored hvala!

    ReplyDelete

SEARCH