-->

Bagat Ruža | Pogonski Remen Kaiš Elektromotor Bagat Ruža

bagat ruža selektronik zupčasti remen,bagat ružbagat ruza sivace masine,

Dakle, radi se konkretno o Bagat mašini punog naziva "Bagat Ruža B Nova-selectronic"
Ovo "selektronik" je u vezi pokretanja i rada motora mašine, koji je dogradnjom jednog elektronskog sklopa dobio na kvalitetnijem radu i kontroli, brži i sporiji mood itd. (detaljnije o motoru drugom prilikom).

Ovoga puta je na redu pogonski zupčasti remen kod Bagat Ruža mašine, dešava se povremeno da ga je potrebno zamijeniti ili postojeći dotegnuti, u daljnjem tekstu ću pokušati slikom i riječju objasniti kako to najlakše uraditi.?



NAPOMENA: post je edukativnog karaktera i radove ovog tipa mogu izvoditi samo stručne osobe,
OPASNOST OD UDARA ELEKTRIČNE ENERGIJE !!..
Slika 1 prikazuje konkertan model Bagat Ruža B, prvo što je potrebno isključiti stroj potpuno iz struje, dakle napojni kabal potpuno isčupati iz utičnice, isto tako i drugi priključni kraj isključiti iz mašine,kompletan kabal sa kontrolnom papučom ostaviti na stranu, odviti dva vijka koji drže gornji poklopac (nemam tu sliku)
na slici 2 strelice pokazuju pristupne vijke koje je potrebno odvrnuti, to su dva vijka kutije od elektronike i bočni plastični poklopac. Bočni plastični poklopac se po odvrtanju vijka veoma lagano skida.


Kada odvijemo dva vijka od elektroničke kutije oprezno kutiju odvojiti od tijela mašine i lakano je rastaviti na dva pripadajuća dijela, veći dio kutije svući sa elektronske pločice a izlazne kablove iz mašine oprezno poskidati sa pristupnih klemica na pločici, nekih 5-6 žica, sve su žice fabrički obilječene brojevima tako da nema problema pri njihovom vraćanju.



Znači samo osloboditi žice koje izlaze iz stroja, ostalo ne dirati bez potrebe, po oslobađanju svih žica elektronsku kutiju ostaviti na stranu, nije nam više potrebna .
Slika 3, popustiti točkić za blokadu velike remenice do kraja (kao kada namotavamo donji konac), zatim odviti granični vijak i točkić za blokadu skinuti u potpunosti (sl 4), na slici 4 je strelicom obilježena specifična deblja podloška za fiksiranje koju isto treba skinuti....


Zatim postavimo na radnom stolu mašinu vertikalno i odvijemo dva veća vijka-šarafa koji drže mali produžetak mašine (sl 5). Sledeće što je potrebno uraditi je izviti dva vijka koji drže (ne znam kako da se izrazim :), zaštitno kućište sklopa motor/remen/remenice(sl 6). 
Sad već imamo pristup motoru i remenu, da bi smo remen skinuli, zamijenili ili dotegnuli potrebno je takođe popustiti dva vijka označenih strelicama, kada ta dva vijka popustimo par milimetara motor podići prema gore i istovremeno svući remen sa gornjom velikom pogonskom remenicom (sl 8). Sad radimo ono što je potrebno a pri montaži velike remenice na osovinu nanijeti tanak sloj tot masti ili mašinskog ulja...

29 comments:

  1. Anonymous14.12.13

    Poštovanje. Sve pohvale za stranicu :), Imala bih dva pitanja:
    Naime, imam Bagatovu Ružu Step kod koje dugme kojim se isključuje rad igle prilikom namotavanja konca ne funkcionira. Mašinu je davno pregledao, očistio i podmazao majstor koji je bio u prolazu, ali odmah poslije toga dugme se moglo malo okrenuti, da bi kasnije zablokiralo totalno. Da li se radi o kvaru, ili je majstor nešto previše zategao?
    Drugo pitanje: u zadnje vrijeme mašina lupa prilikom rada. Redovno je podmazujem prema uputstvu, ali ona ne prestaje lupati. Zbog čega bi mogla lupati? Meni ne smeta toliko lupanje, šije savršeno, ali plašim se da se nešto ne pokvari ako nastavim ignorisati ovaj problem.
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  2. Koliko razumijem prvo pitanje,dugme za prestanak rada igle je nepokretno,nemože se nikako odvrnuti.?
    Taj problem je relativno rijedak na Ruži ali eto dešava se,šta bi bilo rješenje,potrebno je skinuti gornji poklopac a vijak za blokadu prvo probati odviti preko komada krpe,za to je potrebna jaka muška ruka,lijevom rukom držati remenicu a desno svom snagom probati odviti,dešava se da ni velika snaga ne pomaže,onda je potrebno iskosa,preko komada mekšeg drveta lagano,sa lekšim čekićem odvrnuti,kada se odvije do kraja,onda odviti na točkiću mali vijak koji sprečava potpuno skidanje,potom točkić potpuno odvrnuti,temeljito očistiti navoj,skinuti i
    podločku koja se nalazi ispod,obrisati krpom dobro,očistiti od eventualne oxidacije,potom remenicu svući 1 cm
    a sa gornje strane u njeno ležište dodati malo ulja,vratiti natrag i rukom okrenuti remenicu par puta,eventualno ponoviti postupak,vratiti remenicu,pa onda podločku i na kraju lagano pritegnuti točkić za blokadu,kada ste ga pritegnuli tek tada zavrnite onaj mali vijak sa točkića,stegnuti točkić onoliko koliko je potrebno,ne pretjerivati bez potrebe.
    Razni zvukovi iz tijela masine su relativno normalna pojava,vjerovatno je ta masina puno toga uradila i stvaraju se zazori,koji su veoma mali ali ipak zbog njih se mogu pojavljivati kojekakva kuckanja i lupkanja,kod uključivanja stretč boda kuckanje je normalna pojava jer se u momentima dodiruju dvije metalne polugice za djelimični povrat materijala unazad;
    Kada ste već skinuli gornji poklopac,podmažite sve pristupne ležajeve a na klizne površine programatora nanijeti tanak sloj tot masti(mast za ležajeve),možda će tada i prestati to kuckanje :)
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  3. Anonymous22.3.14

    Poštovani
    kupio sam ruzu selktronik u jako dobrom stanju - kao da nikad nije sivala i sada kad počnem sivati ili namatati donji konac ispada mi remen.
    Da li ga terba nategnuti ili je nesto drugo u pitanju ?
    Hvala unaprijed

    ReplyDelete
  4. Koliko razumijem,poslije spadanja remena Vi ga vratite ali on opet spada.?
    Na koji način vraćate remen,? ako ga onako rukom lagano postavljate onda je labav,spadanje remena je veoma rijetka pojava,mala remenica na motoru mora biti u osi gornje velike remenice,ako je pomaknuta lijevo ili desno i uz to je remen slabo zategnut,moguće je spadanje.
    Pregledajte kako stoji remen,eventualno korigujte pomicanjem motora i normalo ga zategite,nemojte pretjerivati sa napinjanjem remena,očistite remenice i remen od eventualno prisutne masnoće.LP

    ReplyDelete
  5. Remen lagano vratim kao lanac na biciklu lagano rotirajuci remenicu, a otpustanjem sarafa na sl. 7 se ne moze vise remen napeti.
    Da li moram kupiti novi remen ?
    mislav

    ReplyDelete
  6. Opss!! moja greška,na bagatovoj ruži je zupčasti remen,zaboravim i ja,ljudski je,OK.

    Zupčasti remen može spadati,rijetkos je za klinasti da spada,dobra strana zupčastog remena je što može biti nešto manje zategnut,postoji mogućnost da je remen već nekada mijenjan i da je malo duži..?
    Kod zupčastog remena je važna horizontalna osa rotacije,motor sa nazubljenom remenicom mora biti paralelan sa gornjom osovinom,ako je samo pola stepena podignut remen će spasti,pošto nema nikakvog graničnika,na vašoj ruži je najvjerovatnije remenica jedan stepen"podignuta"prema gore.Isključite mašinu iz struje,malo popustite vijke motora i rukom pokrećite veliku remenicu,pomicanjem motora sigurno će te naći poziciju kada remen više neće spadati.Pozz

    ReplyDelete
  7. Anonymous21.5.14

    Imam ovu bagaticu Ruza nova i pošto puno radim"otišao" je"motor",no tu motora nema,već neka elektronska pločica.da li se to moze kupiti posebno i koliko košta?

    ReplyDelete
  8. Koliko razumijem pitanje,mašina je prestala raditi,ne reaguje na pritisak papučice?? Mašinu treba pregledati majstor i vidjeti o čemu se radi,prestanak rada mašine može nastati i usled veoma jednostavnih kvarova,uopšte ne mora da znači da je u pitanju elektronička pločica.Ona se može naći polovna a dobar majstor elektroničar ju može popraviti,pošto se radi o prilično jednostavnom elektroničkom sklopu.Poštovanje

    ReplyDelete
  9. Anonymous11.8.14

    Imam pitanje naime posjedujem Bagat Ruzu B seletronic i prije neki dan mi je pukao "zubcasti remen" il kako se to strucno zove u sivacoj industriji uglavnom nabavio sam novi pratio sam slike na vasoj internet stranici promjenio ga ali mi sad grajfer zapinje za iglu tj igla bude u donjem polozaju pa on zapne za nju prosireni njegov dio. Da li postoji sistem uzubljivanja ili je to do neceg drugog?
    Hvala

    ReplyDelete
  10. Ako ste mijenjali remen motora to nema veze sa zapinjanjem igle na grajferu,Nikakvo tu uzubljenje ne postoji,
    ALI ako ste kojim slučajem mijenjali unutrašnji zupčasti remen,onda to ima itekakve veze i taj posao zahtijeva stručnjaka za šivaće mašine.
    LP

    ReplyDelete
  11. Anonymous10.11.14

    Imam Bagat Ruzu 955 rukavnu masinu,ima crni remen koji je od stajanja malo deformisan istegnut,neznam tacnu dimenziju zupcasti je remen po mojoj meri u prodavnici se neslaze koji je original remen za Ruzu.Unapred zahvalan.

    ReplyDelete
  12. Anonymous10.11.14

    Bagat ruža nosi broj remena 134XL,broj zubi je čini mi se 64,za korak se ne mogu sjetiti,skinite gornju remenicu i ponesite sa sobom do trgovine i vidjet će te da li je raspored zubi odgovarajući.LP

    ReplyDelete
  13. Ovdje je tema "remen na bagat ruži" a detaljnije o ovom modelu pogledajte OVDE

    ReplyDelete
  14. Anonymous4.10.16

    Molim vas jedno pitanje,imam Ružu step,počela je da u toku rada smanjuje brzinu i da dimi ali posle nekog vremena šije normalno,dali je u pitanju motor,mašina nije u stalnoj upotrebi,šijem ponešto povremeno.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kada kažete"posle nekog vremena normalno šije"predpostavljam da mislite da se vratila normalna brzina i da nema dima;?
      Vrlo vjerovatno elektromotor ili loš kontakt negdje na elektroničkoj pločici.Pošto mašinu ne koristite često prilikom sledećeg pojavljivanja istog problema savjetujem prekidanje rada i detaljan pregled mašine kod servisera.

      Delete
  15. Ovu temu će mo rezervisati samo za bagat ruža remen-elektromotor,za ostala pitanja kliknuti na priloženi link: ŠIVAĆA MAŠINA BAGAT RUŽA

    ReplyDelete
  16. Anonymous10.10.16

    Imam pitanje,mašina je davno kupljena ali nekorištena,prilikom pokušaja pokretanja mašina ne reagira na papučicu,točnije reagira samo na modu "bod po bod"a ja želim da šiva normalnom brzinom,automatski.U čemu bi mogao biti problem? Unaprijed zahvalna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagat ruža ne reaguje na pritisač papučice,
      pogledajte ovu temu: PAPUČICA BAGAT RUŽA

      Delete
  17. Anonymous14.11.16

    Da li možete staviti slike i objašnjenje za zamjenu remena na bagat ruži step

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zamjena remena na Bagat Ruža Step je još jednostavnija,
      ISKLJUČITI MAŠINU IZ STRUJE,odviti vijak koji drži bočni plastični pokopac(kao na slici 2),zatim odviti dva vijka koji drže dio kućišta(kao na slici 6),ukloniti blokadu remenice(slika 4)...i zamijenite remen.

      Delete
  18. Anonymous26.11.16

    Trebam zamijeniti remen na bagatovoj ruži step ,ali u pokušaju da skinem točkić za blokadu se zablokirao,veliki točak se sad može vrtiti ali mali ne i šaraf koji ga drži ne mogu ga skinuti, odvrćem ga na pravu stranu ali jednostavno se ne da odšarafiti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous27.11.16

      Uništen navoj ili nema navrtke sa drugog kraja,pa snađite se,potisnite taj mali vijak sa druge strane,napravite nešto od jačeg lima u obliku slova L.

      Delete
  19. Anonymous30.1.17

    Imam Bagat Ruza Step . Kada sijem mnogo lupa i motor se zagreva.Kada pustim papucicu masina jos uvek radi.sta se desava?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vi ste već postavljali slično pitanje, odgovor na ovoj temi:

      BAGAT RUŽA MAŠINA

      Delete
  20. namesten je novi kajs na masini imam problem tokom rada stalno spada sta da uradim po tom pitanju. Hvala unapred

    ReplyDelete
    Replies
    1. Osa motora mora biti postavljen paralelno u odnosu na gornju osovinu (remenicu). Manipulacijom motora nađite odgovarajuću pozicija na kojoj remen neće spadati.

      Delete
  21. Anonymous29.7.19

    Poydrav! Naime, iskljucila sam rad igle radi namotavanja donjeg konca,medjutim, sada kad zelim da ukljucim ponovo rad igle, nema sanse, koliko god da svom snagom zavijam vijak za blokadu,ne vredi. remenica se okrece u prazno. Ima li pomoci? Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vrlo vjerovatno da je spala podloška za blokadu koja se nalazi na remenici, prvo odvijete mali vijak na blokadi a potom blokadu (centralni vijak za ručno pritezanje) skroz odvrnuti, remenicu (zamajac) potisnuti do kraja prema mašini, postaviti podlošku u predviđene žljebove a potom zavrnuti blokadu. Postoji mogućnost da je uništen i navoj na blokadi ali to se rijetko događa.

      Delete
  22. Ivan4.7.20

    Pozdrav, mozete li me uputiti gdje mogu kupiti pogonski remen. Hvala.

    ReplyDelete

SEARCH