-->

Šivalica Bagatova Ruza / Bagat Ruza Masina / Šivaći Stroj Ruža



Nastavak teme :


Detaljno o Bagatovoj  Ruži pogledajte na priloženom linku,
Napomena: nova pitanja i komentare pisati  u nastavku posta.!


87 comments:

  1. Anonymous23.10.16

    Dobro veče.Imam šivaću mašinu Bagat Ruža.Točak zamajca se ne okreće ni ručno a ni kad pritisnem papučicu.Kada pritisnem papučicu čuje se zvuk kao kada mašina počinje da šije,ali ne šije,jer se točak zamajca ne okreće. Možete li mi reći u čemu je problem i kako da ga rešim? Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako mašinu ne možete pokrenuti ručno nemojte ni pokušavati papučicom,možete uništiti motor.Vaša "ruža"je što se kaže"zakovala",
      sad gdje je zastoj teško je odgonetnuti.Takvo što se događa zbog lošeg ili nikakvog održavanja šivaće mašine.

      Delete
  2. Anonymous25.11.16

    Lijep pozdrav!! Odnedavno imam mašinu Bagat Ruža B.Nikako ne mogu postići da se donji i gornji konac vežu, odnosno, da mašina šije.Iako već danima pokušavam slijediti Vaše savjete za ovaj problem.Da li se na mojoj mašini nešto drugačije naštimava? Mislim da je sve u redu sa iglom i zatezanjem konca jer s tim imam iskustva na mašini Ruza step.Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. S obzirom da imate iskustva sa bagat ruža-om jasno je da ste kupili neispravnu šivaću mašinu.Problem je na grajferu,pogledajte ovu temu:

      KAKO NAŠTELOVATI ŠIVAĆU MAŠINU

      Delete
  3. Anonymous27.11.16

    Pozdrav!
    imam bagat ružu step electronic... nešto ne valja s zategnutosti konca. Mislim da je donji konac prezategnut i stalno puca,a ako i ne pukne,svi "šavovi" su s donje strane koliko god da zategnem gornji konac.Kad izvadim donju špulicu van,čini mi se zategnutost OK(kad samo visi na koncu se jedva drži,čim ga malo cimnem on se odmotava).. ali kad se krene šivati i donji se konac izvuče gore, odjednom je zategnut ko.. :)

    Jel ima tu nešto što mogu sam pogledati/počistiti.. a što bi moglo uzrokovati zapinjanje donjeg konca?

    I još nešto.. Kad sam namotavao zadnji put konac na donji kalemić, primjetio sam da je taj kalemić malo puknuti.. ali samo lagano. Ne znam jel bi konac mogao zapinjati zbog toga..

    Hvala unaprijed.. iznenađen sam jako postojanjem ove stranice i brzim odgovorima i to već godinama unatrag!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Donji konac prolazi između statičnog dijela grajfera i pripadajućeg "fixatora".Ako je razmak između ta dva dijela suviše mali to može otežavati odmotavanje konca.Skinite ubodnu pločicu pa pogledajte.
      Napukla plastična bobina može biti problem,ako jače namotavate konac ona se može djelimično proširiti,izvan mašine je sve OK ali kada stavite špulnu u mašinu može se desiti da zbog proširenja ostane djelimićno stisnuta između čunka i stojećeg dijela grajfera. Pozz

      Delete
  4. Anonymous6.12.16

    Imam mašinu Bagat Ruža,radila sve normalno,sutradan nema znake"života"
    a ima struju u sijalici,unapred hvala.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mašina je pod naponom ako gori sijalica,prekid je najvjerovatnije u startnoj papučici.O tome postoji cijeli post na sajtu,pa pogledjte.

      Delete
  5. Anonymous7.12.16

    Imam Bagat Ružu Selectronic. Početnik sam i mašinu sam odnela na servis kad sam je dobila. Radila je ok. Danas sam prvi put isprobala ukrasni vez. Jedan deo je ok sašila. Kad sam postavila novi komad materijala i pokrenula papučicu, gornji konac se izvukao ili pokidao (nisam ni spazila kada), a čuo se čudan zvuk, kao zujanje. Prestao je kad sam malo cimnula zamajac, ali je mašina zablokirala. Iz grajfera vire dva konca, ali ne mogu da ih izvučem. Zamajac se ne pokreće više od dva mm. Drugi problem je manji točak za zamajcu. Jednom sam uspela da ga odvrnem da bih namotala konac, ali kada sam drugi put juče pokušala, nije bilo šanse. Mogu li ja nekako da rešim taj problem odvijanjem šrafa, kao što ste objasnili u ranijem postu, ili da potražim nekog snažnijeg da proba da odvrne točak, s obzirom na to da je već odvrtan ne tako davno?
    Hvala unapred!
    M

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha,odvijanje blokade zamajca je najmanji problem,nema potrebe za tolikim pritezanje,nađite neku mušku ruku da to odvrne.
      Nemojte više mašinu pokretati na silu,vi ste početnik i teško da tu šta možete uraditi,nađite nekoga da vam pomogne.
      Ako konci vire iz grajfera,moguće je da je tu zastoj,mora se ukloniti fiksator statičnog dijela grajfera i pokrenuti mašinu,ukoliko krene,potrebno je stojeći dio potpunon izgraditi a grajfer detaljno očisititi.

      Delete
  6. Anonymous19.1.17

    Da li Ruža selectronic može napraviti običan bod dvoiglovkom? Dakle da na licu bude jednostavan paralelni štep, a na poleđini šta već izađe? Na samoj mašini, na onoj slici gde su prikazani bodovi, ne vidim baš taj štep. Da li je za ovo potrebno menjati ubodnu pločicu ili ne? Hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno da može, koristite ubodnu pločicu za cik-cak,
      pogledajte ovu temu:

      ŠIVENJE POMOĆU DUPLE IGLE

      Delete
  7. Anonymous30.1.17

    Poštovani! Kupila sam polovnu Ružu step, na neviđeno. Mašina je očigledno dugo stajala, pa sam ja prvo sve očistila. Skidala sam i donju ploču i podmazala, i ubodnu pločicu i sve odozgo, kako je inače dato u uputstvu. (Imam duuugo Slavicu, pa mi nije sve novo...) Posle malo borbe oko podešavanja zategnutosti, situacija je sledeća:
    -mašina daje uredan, ujednačen bod, osim kada vrati unazad par uboda, tada bude kao da je gornji konac više zategnut i, ono što me više brine
    -na momente se ponaša kao da pritisak na papučicu nema veze sa brzinom rada. Kao zuji, ali se pokrene veoma malo, onda kada otpustim, ne mogu da predvidim šta će dalje biti. Kada namotavam konac na novu špulnu, to baš ne radi kako valja i to na način da kada otpustim papučicu, ona i dalje zuji i okreće zamašnjak, ali kao da je nešto koči. I onda stane sve to, samo ako pritisnem onaj prekidač koji opredeljuje da li želim da igla ostane u tkanini ili iznad nje.
    Napominjem da kada 'proradi' onda radi ujednačeno, finim bodom i osetim snagu motora.
    U čemu bi mogao biti problem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Što se tiče napetosti konca i nešto lošijeg štepa unatrag, potrebno je prekontrolisati zazor između stajaćeg dijela grajfera i pripadajućeg fiksatora.
      Papučica se mora otvoriti i detaljno očistiti, poželjno je i elektro motor izgraditi i detaljno očistiti kolektor i pogledati četkice. Ako mašina ne staje momentalno na otpust papučice to je onda problem sa detektorom pokreta koji se nalazi iza zamajca, moguće je da su pripadajuće dvije žice otkačene sa elektronike (neko prije otvarao mašinu).
      Pogledajte ovu temu: PAPUČICA BAGAT SELEKTRONIK


      Delete
  8. Anonymous13.2.17

    Molim Vas za pomoc! Imam ruza step elektronik, nisam totalni pocetnik ali jesam prvi put nako dugogodisnjeg koristenja masine pokusala uraditi rupice za dugmad. Sve uradim prema uputstvu koje sam dobila uz masinu sve postavim kako pise al ona kad treba da pocne da sije jednu stranu rupice samo sije u mjestu. Ne mrda ni milimetar! Sta nije uredu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moje iskustvo je da "ruža" nema dobro riješeno pitanje šivenja rupica, ponekada je to gotovo nemoguće popraviti. Vi sami tu ništa ne možete uraditi. Obično obrada dobro krene prema naprijed a kada treba šivenje krenuti unazad mišta se ne dešava. Koristite originalnu stopicu, ponekada je dovoljno malo prstom potisnuti stopicu da krene.

      KAKO SE ŠIJU RUPICE ZA DUGMAD

      Delete
  9. Anonymous23.2.17

    Posedujem masinu bagat ruza 955e, ne mogu naci nigde uputsvo za nju i da li je mozda vazece neko od prethodnih ruza? Razlika je u 8 modela usivanja dok ostale imaju 7 i dupli strujni prekidac sa strane.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Preuzmite uputstvo sa našeg sajta za bagatovu ružu, nema tu neke značajne razlike, dva prekidača sa strane su: glavni prekidač a drugi za sporiji i brži rad.

      Delete
  10. Anonymous25.2.17

    Imam bagat ružu step,pri radu mi je pukao remen išla sam ga zamijeniti,te sam skinula sve što treba i stavila remen i sve kako je bilo,ali sad kad probam iglu spustiti ručno da mi izvuče donji konac ne mogu je spustiti dovoljno da ga izvuče tu zapne,i kad je pokrenem zavrtila je jedan krug i stala,čuje se kak radi na prazno i ne pokreće se igla,nadam se da mi možete pomoći prema ovom objašnjenju

    ReplyDelete
    Replies
    1. Predpostavljam da ste mijenjali remen na motoru, ni u kom slučaju zamjena remena motora ne može imati veze sa vašim problemom, ukoliko ste mijenjali unutrašnji zupčasti remen onda DA i u tom slučaju mašina mora na servis. Ne možete to sami popraviti.
      Pogledajte ovu temu:

      KAKO ZAMIJENITI REMEN NA BAGATOVOJ RUŽI

      Delete
  11. Anonymous14.3.17

    Pozdrav! Imam bagat ruzu selectronik i samo jednu spulnu za donji konac. Nigdje ne mogu naci rezervne da odgovaraju. Nasla sam neke koje kad izmjerim istih su dimenzija i stanu u kuciste spulne ali tesko nailaze na nosac za namotavanje i kad pokusam namotati konac ne pokrece je uopste tako da namotati konac ne mogu. Ova spulna koju sam dobila uz masinu je vanjskim dijelom radijusa povijena tj kao malo spljostena nije ravna i savrseno funkcionise ali samo jedna pa mi otezava rad. Ima li negdje kupiti originalne spulne za ovu masinu i jesu li one tako spljostene ili je ova moja iskrivljena?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako se špula teško postavlja na motalicu to mogu biti dva razloga: promjer osovinice na motalici je veći od promjera rupe na špulni ili zapinje opruga koja se nalazi na osovinici, ta opruga uskače u "zarez" koji se nalazi na originalnoj špuli. Uglavnom sa namotavanjem konca ne bi trebalo biti problema, možda kod vaše Ruže nije ni motalica potpuno ispravna. Originalne spulne za bagatovu ružu su ravne po obodu ali ne smeta ako je malo "povijena" prema unutra.
      Imam ja metalne spulne ali bez "zareza" i uvijek sam ih sasvim normalno koristio, pokušajte malo prstom druge ruke pritisnuti oprugu na motalici a zatim postaviti špulnu.

      Delete
  12. Anonymous13.4.17

    Pozdrav! Imam šivaću mašinu Bagat Ruža B Selectronic. Kada okrenem na broj 7 i N tj. slijepi bod. mašina uopće ne šije taj bod, a položaj poluge trebao bi da bude na A, ali se ne pomjera prema A, nego ostaje negdje na sredini, više prema B. Da li je to veliki problem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pozicija polugica A ili B ovisi o zadanom programu, nije uvijek u istoj razdaljini u odnosu na slovnu oznaku. Potrebno je skinuti poklopac mašine i pregledati kao radi programator bez poklopca, podmazati mašinu a poklopac pravilno vratiti. Ukoliko mašina ostale programe radi normalno to ne bi trebao biti nikakav problem.

      Delete
  13. Anonymous15.4.17

    Vidim iznad pitanje za špulnu. Sad sam se baš izmučila s tim donjim koncem i sa špulnom. Imam samo jednu originalnu i kupila sam nekoliko rezervnih i sad sam namotala konac i ubacila špulnu u kućište, ali nikako nisam mogla šiti, konac se zapetljavao, ispadala špulna, da bih na kraju vidjela da je ta špulna neznatno veća od originalne i na njoj sam primijetila mala oštećenja koja su nastala kako sam pokušavala povezati donji i gornji konac. Ako su te špulne univerzalne, zbog čega onda imam taj problem? Zahvalna sam za ovu stranicu, imam negdje pitati čim se unervozim od neznanja :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagat ruza, problemi sa spulnom
      Špulne nisu "univerzalne", gdje ste to pročitali.? Ako mašina sasvim normalno radi na originalnoj spulni onda je jasno da ste kupili spulne koje nisu odgovarajuće dimenzije. To je sva "filozofija".

      Delete
  14. Jelena1.5.17

    Pozdrav
    masina Bagatova Ruza:
    U sred sivenja igla je prestala da se krece. Kada pritisnem papucicu cujem motor kako radi ali igla stoji. Kada okrenem rukom zamajac ona se krece bez ikakvih problema. Sta moze biti? Hvala na odgovoru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Po ovom opisu kvara može biti samo remen na motoru, skinuti bočni plastični poklopac i pregledati remen.

      Delete
  15. Sanja10.5.17

    Pozdrav,
    Potpuni sam pocetnik kad su u pitanju sivace masine, pa mi treba pomoc. Dosla sam do Bagatove Ruze B i ne mogu da menjam stepove. Tacnije, ni jedan step na poziciji B ne radi, samim tim ni jedan cik-cak bod. Rucica na vrhu masine, koja ide od pozicije A do pozicije B je bila "uvucena" u kuciste, skinula sam poklopac i izvukla je van. Ali... ona ne prebacuje poziciju B do kraja. Sta mi je ciniti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kada vraćate poklopac, plastična ručica kojom mijenjate pozicije A i B mora svojim vrhom (sredinom) naleći na dio iz programatora (mala metalna polugica), to se lijepo vidi kada se skine pokopac.

      Delete
  16. Ruža Selectronic (tek doneta sa servisa) pokreće iglu ručno, ali kada se pritisne papučica samo se čuje, a ne pokreće iglu. Da li da reklamiram kod servisera ili ja nešto ne znam...? Inače, dobijena je na poklon, strogo se pridržavam uputstva, ali sam bez ikakvog iskustva.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako mašinu možete pokrenuti rukom a kada stisnete papučicu onda čujete samo motor, to može biti samo polomljen remen. Možda je slučajnost što se to baš dogodilo po povratku iz servisa :)

      Delete
  17. Anonymous8.6.17

    Da li je moguce izbaciti elektroniku iz masine Ruza Step a da se masina poveze bez nje i da radi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sve je moguće, osim drvene furune :)
      Moguće je ali se mora zamijeniti papučica, pogledajte na priloženom linku slično pitanje i odgovor-e:

      ELEKTRO MOTOR ZA BAGAT

      Delete
  18. Anonymous16.6.17

    Polomio mi se nosac za stopicu! Gdje mogu naruciti nosac za stopicu za sivacu masinu bagat Ruza selecrtonic 957 ?
    Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru! Srdacan pozdrav!

    ReplyDelete
  19. Anonymous4.8.17

    Imam masinu ruza step elektronik (portabl) masina nece da sije a pre toga je dete uzelo i silo bez materijala.Kuciste gde se stavlja konac se ne okrece i isto tako igla ne ulazi u kuciste stoji u gornjem polozaju.Kakav kvar je u pitanju i da li ja mogu nekako da ga otklonim.Pozdrav i hvala unapred!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kada stisnete papučicu da li čujete rad motora, ako čujete onda je pukao remen.

      Delete
  20. Anonymous2.9.17

    Dobar dan,imam ruza step masinu kada je postavim da sije na sacasti,turski Ili bilo koji bod gde u uputstvu pise da se namesti na 4 to je onaj tockic sa donje desne strane (0-4) sve ostalo podesim ali ona ne sije taj bod ....Da li je to do tog tockica ili nesto drugo....Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je regulator dužine boda, čini sa da vi griješite, na samom regulatoru osim brojčanih oznaka od 0-4 postoji i oznaka za izradu rupica za dugmad i jedan kvadratić (zaobljeni uglovi), postavite regulator na tu poziciju i onda probajte.

      Delete
  21. Anonymous13.9.17

    Pozdrav. Nova sam u svemu ovome ali brzo učim. Kupujem novu mašinu sa elastičnim štepom za kućnu upotrebu i htjela bih Vaše mišljenje što se tiče modela mašine. Zbog finansijskih mogućnosti uzela bih "jednu mašinu za sve". Starije gospođe mi govore da ni u kom slučaju ne uzimam "plastiče" mašine, kineske.... već da uzmem samo Bagat Ružu ili Slavicu. Našla sam Necchi 559 veoma povoljno, ali sada ne znam šta da radim. Meni djeluje ok, ali eto plastična je. :) Molim za neki savjet.

    ReplyDelete
  22. Anonymous1.10.17

    Kupio sam polovnu masinu Bagat Ruza elektronik,sve radi ali vuce tkaninu ka meni tj radi u kontra smeru. Intresuje me da li je moguce promeniti smer i kako?

    ReplyDelete
  23. Anonymous6.10.17

    imam Bagat Ruža B mašinu (kao sa druge slike koju ste postavili-prethodni post) i malo čudan problem :) šijem dosta često i potpuno je normalno radila, a sad ne hvata donji konac kada šijem materijal poput trenerke ili kada hoću da postavim rajsferšlus ili šta god deblje, elastično, duplo i sl. dok na tanjem i čvrstom materijalu poslije par normalnih uboda i hvatanja konca preskoči, pa uhvati tek drugi put, onda opet nastavi normalno par puta pa preskoči...kada je problem počeo hvatala je kada šijem brzo, dok pri manjoj brzini nije, da bi ubrzo došlo do situacije koju napisah...zategnutost konca je dobra, vidjela sam da u tekstovima prvo na to ukazujete, pa sam čitajući Vaše tekstove počela da sumnjam na grajfer, ali ne smijem da se usudim da to diram prije nego se konsultujem sa Vama :) ipak se još uvijek nadam da nije ništa ozbiljno i da ćete mi pomoći...hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije to čudan problem, to je veoma čest problem na šivaćim masinama, mašina ne podiže donji konac ili preskače bod. Zategnutost konca nema neki poseban uticaj kod vašeg problema, dobro ste predpostavili, na vašoj "ruži" je potrebno preštelovati grajfer, to je ozbiljan kvar, mi imamo uputstvo za podešavanje grajfera:

      KAKO SE PODESAVA GRAJFER SIVACE MASINE

      Delete
  24. Jelena9.10.17

    Zdravo! Divan sajt imate, svaka čast na svim odgovorima koje ste dali čitaocima sa pitanjima i nedoumicama. Imam Bagatovu Ružu B S-electronic, model koji nema dodatak za šivenje rukava. Danas mi se pojavio problem sa zamašnjakom (čini mi se da sam dobro dešifrovala naziv iz uputstva), dakle, veliko dugme s desne strane koje pokreće iglu i na sebi ima zupčasti kaiš. Naime, dok sam namotavala donji konac na špulnu, to dugme je prestalo da se okreće, i više ne radi. Odvrnula sam i skinula mali točkić (mislim da je naziv dugme zamašnjaka), skinula sam i pločicu koja je unutra, na kraju sam skinula i sam zamašnjak, malo očistila, i pokušala da prokljuvim problem, ali nije mi jasno zašto se više ne okreće zajedno sa čitavom osovinom koja pokreće iglu. kada sve ponovo vratim na mesto, ovaj manji točkić - dugme zamašnjaka pokreće iglu, ali zamašnjak ne. Važno je da napomenem da je šrafčić koji ide u dugme bio van mašine, a ona je radila normalno i bez njega, doduše, danas sam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelena9.10.17

      nastavak: danas, t.j. juče dok sam pisala ovaj komentar, na mahove sam čula nepravilan zvuk mašine dok sam šila. mašina je letos bila na servisu zbog motora, zamenjen je ceo motor i radila je sasvim normalno. Ne znam kako je pomenuti šrafić iz dugmeta zamašnjaka ispao, našla sam ga na podu pored mašine pre par nedelja dok mašinu nisam koristila, i nisam ukapirala da je to deo mašine dok se nije pojavio ovaj problem. Kada je mašina prestala da namotava donji konac, setila sam se tog šrafa, vratila ga unutra, ali problem i dalje nisam rešila. Nadam se da ćete moći da mi date neki savet. Srdačan pozdrav.

      Delete
    2. wow :)) Pogledajte ovu temu, imate u slikama prikazano kako se postavlja zamajac i blokada zamajca, to je veoma jednostavno:

      BAGAT RUZA / ELEKTROMOTOR / REMEN / ZAMAJAC

      Delete
  25. Anonymous14.10.17

    Ispričavam se ako je pitanje koje ću postaviti već bilo postavljeno od strane nekog drugog, ali ima dosta upita pa mi je jednostavnije direktno pitati.
    Imam bagat ružu step i kupila sam univerzalnu plastičnu stopicu za šivanje nevidljivih patenata. Moje pitanje:
    Kako se skida već postavljena stopica i postavlja nova na mašinu i da li ima neki video na YouTube-u koji bi to vizualnije prikazao pa da mi u odgovoru stavite link?

    ReplyDelete
  26. Molim vas dali mi možete reći gdje u Zagrebu mogu kupiti špulice za moju Ružu

    ReplyDelete
  27. Anonymous5.12.17

    Dobro vece, dobila sam na poklon masinu Ruza Step Bagat, pocetnik sam u sivenju pa sam prije nego krenem da sijem dala da se malo podmaze i angazovala baku da mi malo objasni kako se sije i da provjeri da li je masina ispravna. Problem koji imamo je da gornji i donji konac ne vežu, da li mozda znate u cemu je problem i kako mozemo da ga rijesimo? Hvala unaprijed

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masina ne podiže donji konac? To može biti ozbiljan kvar ali može biti i veoma jednostavan za riješiti:

      KAKO SE POSTAVLJA IGLA NA SIVACU MASINU

      Delete
  28. Anonymous27.12.17

    Dobro veče.
    Imam Bagat Ružu Step. Obično šijem malo deblji material. Do sad je odlično šila. Sad mi je dvaput počela jako glasno "lupati"-kao udaranje čekičem, i ne šije ravno. Šav je nestabilan i nosi ga malo ljevo-desno, i kad šijem unatrag, nikako ne šije ravno nego odnese u ljevo ili desno. Serviser mi je rekao, da je mašina bila malo razmontirana. Prvi servis je bio super, ali drugi put več nije bilo najbolje. Dali možda znate u čemu je problem glasnog "lupanja" i nestabilnog šivanja? Hvala vam unaprijed.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koliko razumijem, mašina je bila na servisu, ali se problem ponavlja i nakon drugog servisiranja problem nije odklonjen..??
      Meni se čini da taj serviser nije na nivou zadatka.? "Nestabilan šav", nisam siguran šta to znači, vjerovatno nije ravan već pomalo ide blago "cik-cak"...to je problem na programatoru a možda i na sklopu nosača igle,? to zahtijeva detaljniji pregled mašine, ovako napamet je nemoguće utvrditi o čemu se radi.

      Delete
    2. Anonymous5.1.18

      Da šav ide malo "cik-cak". Čini mi se, da problem nastaje kod nosača igle. Dali mogu sama nekako to srediti?
      Transporter dobro radi i kad "šijem" bez materiala i konca sva je ok, sad i redovito mjenjam igle (to pišem jer sam čitala neke druge postove).
      Na vašem sajtu imate odlične savjete i mnogo su mi u pomoč.
      Pozdrav iz Slovenije i želim vam sretnu 2018

      Delete
  29. Govorim ti...21.2.18

    Dobro vece! Prije svega, odusevljena sam sto postoji jedan ovakav sajt, sto pomazete ovim ljudima i svaka Vam cast na tome! Narocito jer ste istrajni vec nekoliko godina!
    Citala sam maltene sve postove o Bagat Ruzi Step i nisam uspjela da nadjem odgovor na moj problem.
    Nasledila sam masinu od mame, medjutim bila je pokvarena i iz tog razloga je i ona prestala da je koristi. Nova sam u ovome, ali se moj momak i ja koliko toliko dobro snalazimo. :)
    Imamo problem sa koncem, tacnije.. kupi konac na donjem dijelu gdje je kalem. Igla je postavljena uredno,konac, ali kada okrenemo zamasnjak u jednom punom krugu, igla udara u malu metalnu polugicu, ne znam kako bi to opisala. Kao da je to koci. Otvorili smo gornji poklopac odnosno onaj ispod igle. I vidjeli da je ta polugica spojena sa dijelom koji je iza kalema. Primjetili smo da se ona takodje i klima.
    Moje pitanje jeste, da li je normalno da ona iz tog razloga ne moze da zahvati donji konac i da zato dolazi do pucanja igli? I da li je normalno da se ta 2 metalna kotura iza kalema okrecu? Odnosno, zasto li dolazi do problema? :(
    Nadam se da sam Vam dobro objasnila. :) Hvala Vam puno na odgovoru! I veliki pozdrav iz Budve. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobro jutro :)
      Ti i momak zajedno?, pa to je sjajno :), samo tako nastavite;
      OK. Igla ne smije dodirivati a ponajmanje udarati u bilo šta. Ta polugica o kojoj govorite je fiksator stojećeg dijela grajfera i treba da se pomalo klima. Pucanje igle se dešava zbog toga što igla zapinje i udara u neki dio grajfera. Grajfer je ustaljeni naziv za "hvatač gornjeg konca".
      Pogledajte ovu temu:

      GRAJFER NA BAGAT RUŽA MASINI

      Delete
  30. Vojvođanka15.6.18

    Polomio mi se metalni deo od dva, koji vezuje glavu masine za drveno postolje, vitrinu. Pa vas molim da mi kažete gde to mogu da poručim.

    ReplyDelete
  31. Anonymous31.8.18

    Dobra večer,
    Ruža S electronic kod šivanja vuće materijal obrnuto, t.j. prema meni, također ne reagira na polugu za povrat. Interesira me kako promjeniti smjer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iz nekog razloga mehanizam za šivenje unatrag je ostao zaglavljen. Sličnih pitanja je bilo u predhodnom postu pa pogledajte, ukoliko ne nađete adekvatan odgovor promjenu smijera možete izvršiti kod prvog servisera.

      Delete
  32. Anonymous30.9.18

    Molim vas informaciju gdje se može online kupiti stopica za skriveni patent za Bagat Ruza, mašinu koja je stara više od 30 godina...i još uvijek odlično radi. Pozdrav

    ReplyDelete
  33. Anonymous10.11.18

    Prije svega sve pohvale za vašu stranicu.
    Nedavno sam kupila Bagat Ružu Step preko oglasa i na neviđeno, i mašina je ispravna (svi bodovi rade) ali naravno ima nekoliko stvari koje nisu u redu.
    Prva stvar je regulator duljine boda koji nije ništa regulirao i slobodno se vrtio te sam uz pomoć vaših uputstva na drugom postu uspjela namjestiti onaj jako sitni dio sa pripadajućom oprugom te se sad čuje to škljocanje pri pomicanju. Međutim, muči me poluga za šivanje unatrag za koju mi je jasno da je povezana na taj regulator. Naime, ona se nakon pritiska ne vraća u originalni položaj a pretpostavljam da bi trebala obzirom da u uputstva piše da šivanje unatrag traje koliko i pritisak na tu polugu (uostalom kao i na svakoj drugoj mašini :)) )
    Nisam uspjela pronaći odgovor na vašoj stranici o tome, molim vas uputite me ako ste već pisali o tome. Mogu li ja to ikako riješiti ili moram s njom na servis? (Htjela sam samo čekati plaću za to :) )
    I još jedna stvar, skinula sam gornji poklopac kako bih je podmazala i primjetila sam da ima dosta nekakve masti po tim djelovima, mogu li programator nečim drugim podmazati?

    Hvala i lijep vam pozdrav :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako se poluga za šivenje naprijed-nazad ne vraća u prvobitan položaj
      a može se vratitit rukom onda je potrebno pogledati uprugu.
      Tu mast koju ste primijetili je neko naknadno dodavao, obrišite to detaljno krpicom, programator možete podmazati mašinskim uljem a same "diskove" programatora nije neophodno podmazivati, ostat će tanak sloj masti kada budete čistili i to je sasvim dovoljno.

      Delete
  34. Slo-Rok6.3.19

    Pozdrav
    Ponovo se javljam na ovom super sajtu…
    Imam Bagat Ružu i imam problem sa šivom, jer nije ispravan ili ravan.
    Pokušao sam podešavanjem zategnutosti gornjeg i donjeg konca ali nikako da dobim ravan šiv… Sa gornje strani šiv je super ali sa donje nije, izgleda kao list od pile.
    Pokušao sam sa tankim i debljim koncem ali događa mi se isto.
    Imam i Bagat Danicu i moram reči, da je ravan šiv bolji, jer je vidjeti potpuno isto sa gornje ili donje strani.
    Jeli moguče to problem u podešavanju mašine ili mom nepoznavanju šivanja (što nije isključeno jer sam više hobi korisnik).
    Nadam se da sam problem razumljivo napisao jer nisam baš dobar na srskom ali se trudim...Lep pozdrav i hvala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odmah da napomenem da možete pisati na bilo kojem jeziku pa i slovenskim.
      Problem na vašoj mašini je napetost oba konca, treba prekontrolisati da li zateznik za gornji konac uopšte funkcioniše. Pogledajte ovaj post:

      ZATEZAČ ZA GORNJI KONAC-BAGAT RUŽA

      Delete
  35. Slo-Rok7.3.19

    Pozdrav.
    Hvala na savjetu ali to sam več probao, jer sam očistio gornji zatezač baš kako ste opisali u svom postu.
    Probao sam več podešavanjem gornjeg i spodnjeg zatezača, i probao sam obe verzije, da konac puno zatežem i onda odtežem i isto. Gornji šiv je ispravan ali donji je pomalo dijagonalan, a što se tiče zateznosti, ta izgleda u redu, jer se spojevi ne vidu ni gore dole, samo je problem u šivu. Gornji dio ravna crta a spodnji dio ravno s pomalo pomalo diagonalnim izgledom. Kad bi mogao dodati sliku, bilo bi lakše... Ako pokušam pokazati znakovima, gornji šiv -----, a donji šiv ```` (samo u istoj liniji sa gornjim šivom).
    Hvala i lep pozdrav.

    ReplyDelete
  36. Anonymous31.3.19

    Pozz. imam bagatovu ruzu u koferu. do nedavno je super radila, redovno servisam . u jednom trenu prilikom stiskanja papucice ona stane kao da ju nesto koci. rucno kad pokusavam vrtjeti isto nece, eventualno manje od pola kruga ide i zakoci. majstor nije znao u cemu je stvar. Redovno ciscena i servisirana te nema nikavih konaca koji bi mogli stvoriti problem. moze lii biti problem sa programatorima?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakav je to majstor koji ne može utvrditi mjesto zastoja na bagatovoj "ruži"??? Nije to "majstor". Nemojte pokušavati pokretati mašinu papučicom (na struju), uvijek provjeravati rukom. Bez detaljnog uvida u mašinu ne mogu napamet reći gdje je mašina "zakovala", programator ne može potpuno zaustaviti rad mašine.

      Delete
  37. Anonymous31.3.19

    Trebam vasu pomoc.. Bagat ruza tip 955 E... Sije samo cik cak..bez obzira sta da okrecem samo cik cak.. Citala sam u predhodnim komentarima da otvorim gornji poklopac,i da se rucno vrati.. Otvorila poklopac ali ne znam dalje??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous1.4.19

      Mašina ne reaguje na pomijeranje programatora, uvijek šije cik cak,? to bi mogao biti nešto ozbiljniji problem i to nećete moći sami riješiti.

      Delete
  38. Anonymous8.4.19

    Molim vas, imam bagat ruzu i ne mogu da namestim iglu ravno uvek bezi levo, i to se desava od kako sam udarila u metal na rajfeslusi i tada je igla pukla. Od tada step nije dobar, a igla bezi levo i ne stoji kako treba. Sta da radim? Dajte mi neki savet molim Vas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous9.4.19

      A kako se mašina ponaša na ostalim programima.? Postavite mašinu na šivenje ravno, rukom blago pomijerajte iglu prema desno, ne bi smjelo biti ni najmanjeg pomijeranja, potom lagano lijevo, trebali bi ste osjetiti blagi otpor opruge, ukoliko igla "klapara" na lijevu stranu pokušajte dotegnuti oprugu koja pritišće nosač iglenjače, to će te vidjeti kada skinete poklopac.

      Delete
  39. Pozdrav , kupila sam nedavno RužuSTEP, 957, isto imam problem sa iglom koja je postavljena ulijevo tj.ne prolazi kroz rupicu na stopici.Slican problem kao i post iznad.

    ReplyDelete
  40. Imam Bagat Ružu štep na kojoj motor radi, vrti se zamajac, ali igla stoji. Ne kreće se, odnosno kreće se vrlo malo, jedva. Ručno isto tako, pomalo, ali vrlo kratko ide gore dole.
    ,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Problem je u blokadi zamajca, jeste li dotezali mali točkić na zamajcu,? ukolio zavrtanje blokade(mali točkić)ne daje rezultat potrebno je blokadu zamajca skinuti i pogledati da li je odgovarajuća podloška na svom mjestu.
      .
      KAKO POPRAVITI BAGAT ŠIVAĆU MAŠINU

      Delete
  41. Anonymous8.3.20

    Lp. Imam Bagatovu Ruzu. Mašina šiva, malo se teze pokrece i nece spulati. U cemu je problem? Hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Bagat Ruža se teško pokreće", kako mislite, sporo se kreće ili se prilikom pokretanja rukom osjeti otpor.? U svakom slučaju mašinu detaljno očistiti i podmazati. Ako se mašina lagano pokreće rukom onda je usporen rad motora ili regulatorm brzine ili na elektroničkoj pločici.
      "mašina neće špulati", možda mislite da namotavanje donjeg konca ne funkcioniše.? Skinuti gornji poklopac i pogledati stanje "motalice", najčešće je u pitanju pukla i ili istrošena prirubna gumica.

      Delete
  42. Anonymous25.3.20

    Poštovanje, treba mi pomoć. Imam Ružu već godinama i sada imam problem sa njom. Naime, kada sve montiram i krenem da štepam, odmotavaju se oba konca ali ne štepa. U prvom štepu uhvati a posle toga samo mrsi konac. Da li možda ovako napamet možete da mi kažete u čemu je problem? Hvala beskrano!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mašinski Kutak26.3.20

      Morate biti malo strpljivi čekajući odgovor, mi ovo radimo potpuno besplatno;
      SVI bi da što prije dobiju odgovor a kada treba platiti ili donirati koji €uro onda ništa.!
      Pošto mašinu imate godinama znači da imate veliko iskustvo sa podešavanjem zategnutosti konca na istoj,to bi mogao biti ozbiljan problem, dobro ste rekli, teško je "napamet" reći u čemu je problem ali najvjerovatnije je raštimovan grajfer-hvatač konca. To je posao za ozbiljnog majstora.
      .
      KAKO URADITI PODEŠAVANJE GRAJFERA NA ŠIVAĆOJ MAŠINI
      .

      Delete
  43. Poštovani Master,
    molila bih Vas za pomoć, dobila sam Ružu Step šivaću mašinu type 957. Nisam još šivala s njom pa sad kad sam ju otvorila i počela, da šivam, ona neće da vuće material nego radi na mjestu. Ne znam u čemu je problem? Jel je lako rešljiv?
    Hvala puno unaprijed i lijep pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Možda je neko nekada isključio transporter,? otvorite poklopac gdje postavljate čunak sa bobinom, sa desne strane bi trebala biti jedna crvena polugica, povucite je prema sebi 🙂
      .
      UPUSTVO ZA BAGATOVE SIVACE MASINE
      .

      Delete
  44. Anonymous9.4.20

    Postovana crkla mi je sijelica na masini ruzastep elektronik,kako je skinuti da bi stavila ispravnu. Hvala

    ReplyDelete
  45. Anonymous17.5.20

    Pozdrav svima. Za Ruzu koji sam naslijedila od mame I koristim.je vec 25 godina, u srednjoj svaki vikend nesta novo, kriz faks sam sivala po narudzbi I ponekad popravci. Zanemarila sam.je I nekoristila zadnjih par godina , ali evo pocela sam opet sivat. Jedina sta onaj #zubic, jezik# sta drzi stopicu je malo oslabio ali umetnula sam komad folije I dobro drzi. Programator N I O, nazalost ne izvodi one ukrasne savove kako treba a Overlock ili ti turski sav, kao kad..... ja sam super zadovoljna I jako mi je drago da ima nekojos ko se kuzi u te masinu I koristi. Svima velik pozdrav.

    ReplyDelete
  46. Za nova pitanja ili komentare klikni na link: ŠIVAĆI STROJ BAGAT RUZA
    .

    ReplyDelete

SEARCH