-->

Servis Šivaćih Mašina Bagat / Bagat Servis / Dijelovi Za Bagat Mašine / Bagat Mašina Popravak


popravak šivaćih mašina bagat;
Bagat šivaće mašine (servis) su neiscrpna tema na našim prostorima, iako se više ne proizvode, Bagat će još dugo godina biti u upotrebi. Na sajtu postoji dosta tema o Bagat šivaćim mašinama ali ipak neki modeli su djelimično izostavljeni ili  se komentari postavljaju na pogrešne teme.
To će mo urediti na sledeći način, u nastavku će biti postavljeni linkovi tema koje već postoje na našem sajtu, ukoliko ni jedan od naslova ne odgovara vašem komentaru onda ga postavite u nastavku posta:



Pratite naš YouTube kanal






80 comments:

  1. Anonymous22.5.16

    Pozdravljam.,
    Radi se o mašini bagat Slavica kod normalnog šava,Kada šijem i puca konac kada naiđe na deblji dio,kod sastavljeni šavova recimo hlače podvučem i ide normalno šav,kad dođe do sastava igla zaglavi u transporu i teže izlazi vani ali kad iziđe,Konac je gornji presječen ponovo,udijem konac i nemože moram preskočit sastav na šavu ide normalno,ne znam da li sam bila jasna
    LP

    ReplyDelete
    Replies
    1. S obzirom na model šivaće mašine nije nikakvo čudo,naročito ako podavijate farmerke od teksas platna.Morate dio gdje je najveće zadebljanje izbaciti oštrim makazicama,koristiti poliester konac,igla mora biti extra kvalitetna,ne suviše debela.Kada stopica naiđe na taj dio,zaustavite mašinu,igla neka ostane u materijalu,podignite stopicu,iza igle ispod stopice podbacite komad materijala slične debljine ili neki tanki valjkasti predmet od plastike,spustite stopicu i nastavite rukom pokretati mašinu dok ne pređete zadebljanje.

      Delete
  2. Anonymous23.5.16

    kakvo je vaše mišljenje o sivaća mašina bagat jadranka,vrijedi li čemu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Jadranka"je,koliko znam,prvi model Bagat šivaće mašine,u početku su to bile šivaće mašine na nožni pogon a kasnije su se pojavile i na struju.Što se tiče mašine bagat jadranka je veoma prost mehanički uređaj samo za ravno šivenje,kvaliteta materijala je vrlodobra i uz povremeno održavanje mašina može trajati godinama,ima ih i danas puno po domaćinstvima.Model na struju je dobar za pocetnike,kome je potrebna mašina samo za osnovne stvari u kući jadranka može biti izbor,to je danas jako jeftino i može se naći dosta očuvanih primjeraka.Nedostatak im je veliki kabinet koji zauzima puno prostora.

      Delete
  3. Anonymous21.6.16

    Moja masina Visnja ima kraći štep nego prije a ponekad se desi da igla udara u mjestu i ne pravi štep i to se zapetlja.Zateznik konca držim i gornji i donji na broju tri,Šta da radim

    ReplyDelete
    Replies
    1. Treba provjeriti ispravnost donjeg transportera,poželjno je skinuti ubodnu pločicu i detaljno sve ispod očistiti,obratite pažnju na spresanu prašinu između reda zubaca,ponekada je toliko nabijena da je gotovo nevidljiva.Napetost konca nema veze sa ovim problemom,regulator gornjeg konca na 3-ki a kako može biti tako isto i na donjem nije mi baš jasno..LP

      Delete
  4. Anonymous28.6.16

    Dobar dan,imam bagatovu jadranka masinu,promenjen je ležaj,jer je stara oko 40god i još neka stavka zbog koje kida konac...imam problem,postavim konac kako treba ali mi opet kida konac,radi minut pa ga otkine,otežano konac ide kroz onaj krug. ..ne znam kako se zove,to je 3 stavka kod nameštanja konca..imate li neki video kako. Se pravilno stavlja konac,možda negde grešim,ali tako mi je majstor postavio konac

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous28.6.16

      Dobar dan :)
      "promijenjen ležaj i još neka stavka zbog koje mašina kida konac"
      Majstor promijenio ležaj(pitam se koji)i još neku stavku zbog koje mašina kida konac i Vi opet imate problem???
      Bagat jadranka je toliko prosta šivaća mašina da ne mogu shvatiti problem koji nastaje poslije servisa,kakav je to majstor.??
      Idite mu i recite,ako nije u stanju servisirati"jadranku"neka se više ne bavi tim poslom.Imate gore linkove za sve što vas zanima.
      Ne žurite i ne spamujte sa komentarima,budite strpljivi :)
      Pozz

      Delete
  5. Anonymous8.7.16

    Dobar dan
    Imam Danica elektronik šivaću mašinu i prilikom namotanja konca na spul namotač je prestao da radi, i dalje neće da namotava konac, ne okreće se oupšte.Dali biste mogli da mi date savet, nešto što bi mi pomoglo da ga sama popravim.Puno vam hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slobodno skinite gornji poklopac,odvijte dva vijka koji ga drže i vidjet će te stanje na motalici,najvjerovatnije da je prirubna gumica pukla ili je spala opruga,to je jednostavno za popraviti.Kada skinete gornji poklopac iskoristite situaciju i podmažite mašinu...LP

      Delete
  6. Anonymous16.7.16

    Molim Vas, pomozite! Imam Danicu elektonic (1981.g), dobro radi, a ja amaterski šijem, tj. nešto proštepam...nekada češće, nekada po pola godine ne sednem za mašinu. Trenutno šijem angin, mašina dobro radi, čak i deblje delove proštepa, nema problema. Konačno mi je pukla igla, pokušavam je zameniti, više ne znam na koju stranu da je okrenem. Da li ravni deo - kanalić, koji ide gore u šraf, treba okrenuti levo ili desno - spolja ili unutra?
    Ne znam, lupam glavu, 100x pokušavam... Mašina, kao, šije, ali uopšte nema štepa. Onda okrenem iglu za 180 stepeni i ona šije, ali na svekih 5-6 cm kida konac! Napominjem da je igla kvalitetna, za deblje materijale, konac je dobar, isti i dole i gore...! Molim Vas, pomozite, u čemu je problem? Gde bih mogla naći objašnjenja baš u vezi sa postavljanjem igle na Danici i ovim što me zanima?
    Veliko hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samo polako,Sve to što pitate već postoji na sajtu,nemojte postavljati pitanje na prvoj temi koju ste otvorili,pretražite sajt,
      možete koristiti nekoliko načina,recimo na ovom postu iznad postoje veze za određene teme,ako vam se neka čini zanimljivom kliknite i pogledajte;Zatim na vrhu stranice imate posebnu stranicu"postovi",potom sa desne strane "popolarno i arhiva" i
      zadnja ali najlaka i najbolja za koristiti je prilagođena tražilica na dnu stranice,upišite iste one riječi koje su Vas dovele na Mašinski Kutak,recimo "igle za šivaće mašine" ili "bagat grajfer".

      Delete
  7. Anonymous2.8.16

    Molim za savet ,Imam mašinu Bagat Danica i neće da sama vuče materijal. Shvatila sam da je to povezano sa transportnim zupcima samo ne znam kako mogu da ih podignem...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moguće je da su transportni zupci isključeni,otvoriti kliznu pločlicu i podići plastičnu polugicu prema gore,najčešće je bijele boje,nalazi se sa prednje strane mašine.Preuzmite uputstvo za Danica mašinu,imate to na slikama objašnjeno.

      Delete
  8. Anonymous9.8.16

    Dobila sam polovnu mašinu( Višnja 760),koja je bila na servisu. Ne znam kakav je problem imala,ali moj problem je u tome što mi ne veže konac,dakle ne uzima donju nit.Hvala..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nekakav čudan servis,pitam se,kako je moguće da mašina dođe sa servisa a da ne podiže donji konac.?Jedino da je to neki samozvani"serviser"šivaćih mašina koji pojma nema.
      Puno je sličnih pitanja,pogledajte gornji link pod nazivom:
      "Bagat Igla Vrh Grajfera Podešavanje zazora"

      Delete
  9. Anonymous12.8.16

    Poštovani,zanima me Servis Bagatovih mašina u Beogradu i koliko bi koštao remont Bagat Ruža i Bagat Slavica... Unapred zahvalna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Razni servisi i serviseri šivaćih mašina su svakodnevno na našem sajtu,samo čitaju,rijetko šta pitaju a o dijeljenju svoga znanja nema ni govora.Imaju poziciju za svoj marketing pa neka izvole.

      Delete
  10. Anonymous13.8.16

    Zamolila bih Vas za savijet.Dobila sam jučer Danicu od poznanice, rečeno mi je da dugo nije korištena da je samo treba podmazati.Prvo sam podmazala prema Vašim postovima.I kad okrećem krug sa strane ide do jedne određene pozicije i zatim otežano pa kad to pređe ide lakše do ponovo tog položaja. Kad smo skinuli remen on je ok. Isto se događa i kad okrećem krug bez remena.Ne mogu procijeniti na kom dijelu mi se stvara otpor.Dio oko igle i čunjuka mi djeluje OK.Jedino što poluga koja pomijera iglu u 3 pozicije ide samo u dvije i to otežano.Može li to biti uzrok.Molila bih Vas za savijet. Unaprije hvala!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teško je sada odrediti mjesto zastoja,mašina nije godinama održavana i problem može biti ko zna gdje.?
      Nemogućnost pravilnog pozicioniranja igle je samo jedan od nedostataka koji su proistekli lošim održavanjem.Kako se mašina ponaša kada uključite najširi cik cak,?Moguće mjesto zastoja je ispod dijela programatora koji nosi"krivuljare",vidjet će te jednu plastičnu osovinicu koja na donjem kraju ima ekscentar,on je uvijek pokretan ali kada uključite cik cak onda je više opterećen.
      Pogledajte i donju osovinu koja pokreće grajfer kao i sve ležajeve donjih osovina.

      Delete
  11. Anonymous14.8.16

    Dobra noć.Šta se dogodilo s mojom mašinom,višnja elektronik,kada sam špulnu namotala i zategla onaj manji kružić na velikom,neće više da radi,zuji ali neće da se okreće,možete li mi pomoći?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokušat će mo pomoći :)
      kada zategnete blokadu(manji kružić)pokrenite rukom mašinu,da li se pokreće samo remenica ili i mašina.Ukoliko rukom normalno pokrećete mašinu onda je u pitanju motor.

      Delete
  12. Anonymous2.9.16

    Posjedujem mađinu BAGAT Sonja 515 iz 1977 godine!Gdje mogu naručiti sijalicu za osvetlenje,sofitnog podnožja ne navojnog 220 V,15 W !?

    ReplyDelete
  13. Anonymous12.9.16

    Pozdrav,imam problem sa bagat višnjom,neće sama da pokreće tkaninu,znači šije ali samo kada ja guram tkaninu napred,šta bi mogao biti problem.Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Možda ste isključili donji transporter,pogledajte da li transportni zubci izlaze izvan nivoa ubodne pločice.

      Delete
  14. Anonymous30.9.16

    Zdravo,imam bagat jadranka mašinu i početnik sam,sa mašinom koju imam dugo niko nije radio i pošto se ja baš toliko i ne razumem u sve to interesuje me da li treba da se podmaže uljem, a i kad hoću da šijem konac se vadi iz igle i nekako se kida,kako da to rešim

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ćao :) Ako mašina nije dugo radila svakako da je poželjno podmazivanje.Sve ovo što vas zanima je objašnjeno u posebnim temama.
      Za početak preuzmite uputstvo za vašu mašinu,pogledajte teme o šivenju za polaznike i pravilnom udijevanju konca.

      Delete
  15. Anonymous5.10.16

    Imam Bagat 777,problem kod mašine je što prilikom šivenja preskače bod.Da li možete da mi pomognete da rešim taj problem,još ako bi mi slikom pojasnili bila bih vam do neba zahvalna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pogledajte na postu link pod brojem 4

      Delete
  16. Anonymous27.11.16

    Imam Bagatovu Danicu i interesuje me da li znate tj da li možete preporučiti nekoga u Banjaluci za servis,tačnije,mašina je više od 15 godina "mirovala" i nije korištena te mislim da ne bi bilo loše odnijeti je na dobar servis prije korištenja...

    ReplyDelete
  17. Anonymous13.3.17

    zanaima me gdje mogu nabavit dio to jest gumicu koja sluzi za namotavanje donjeg konca radi se o sivacoj masini bagat danica

    ReplyDelete
  18. Anonymous19.4.17

    Imam Bagatovu Višnju s electronic i do nedavno za moje potrebe odlično je radila. Međutim, sada više ne mogu šiti ravno nego samo cik-cak. Namjestim polugice za ravno šivanje, ona šije cik-cak, namjestim polugice za cik-cak šivanje, ona i šije cik-cak. To je jedini način šivanja. Mašina ima cca 25 godina. Ako mi možete pomoći savjetom, unaprijed zahvaljujem!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Potrebno je skinuti poklopac sa mašine, pokrenete polugicu na mašini za određivanje širine cik-cak do maximuma, sa unutrašnje strane mašine će te vidjeti dio koji se pomijera, morate ga ružno vratiti i podmazati ležišta.

      Delete
    2. Anonymous20.4.17

      Puno, puno, puno Vam hvala! Vi ste čarobnjak! Već sam razmišljala da je bacim, ali zahvaljujući Vama mašina opet radi kao prije-normalno šije ravni bod kao i cik-cak! Živi i zdravi bili! Pozdrav iz burovitog Senja!

      Delete
  19. Anonymous20.7.17

    imam Bagat Danicu elektronik, nema nozni pogon, i odavno mi je sijalica pregorela; ali je masina radila.Pokusala sam pre neki dan da stavim novu sijalicu koja je odmah pregorela i od tada ni masina nece da radi uopste. Tata je pokusao da pogleda o cemu se radi ali neuspesno.Kaze da ima u njoj struje ali se ona ne pokrece. proverio je dotok struje i u deo gde se stavlja sijalica i kaze da ima struje u "oba kraka". Po njegovom misljenju to ne bi trebalo da bude tako i mozda je tu izvor nekog elektricnog spoja. Molim za pomoc.Hvala unapred!Srdacan pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako tata nije električar savjetujem VELIKI OPREZ !!! Nestručno rukovanje oko struje može biti VEOMA OPASNO !!
      Situacija je sledeća, najvjerovatnije da je prilikom zamjene sijalice došlo do kratkog spoja unutar sijaličnog grla, možda ste postavljali neadekvatnu sijalicu, zbog kratkog spoja na "grlu" sijalice došlo je do izgaranja osigurača na elektroničkoj pločici. Potrebno je otvoriti kutiju sa elektronikom i pregledati osigurač.

      Delete
  20. Anonymous15.8.17

    Poštovani imam višnju bagat al je jednostavno ne uspijem poriktati da siva. Gornji konac normalno uzima al kad krenem šivati povuče donji konac i tako stoji ne vezuje uopće gornji i donji konac. U čemu bi bio problem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Povećan razmak između igle i hvatača gornjeg konca (grajfera) obično stvara takav problem.

      Delete
  21. Anonymous14.9.17

    imam sivacu masinu Bagat Visnju, do skoro je lepo radila, ali mi se zaglavilo dugme za povratni step (ako se tako zove). Samo propadne kad ga pritisnem, i masina udara u mestu. otvorio je suprug, i jedino sto vidimo je neki eder koji visi, i koji nema za sta da se zakaci. Jel moze mala pomoc, ili da je nosim na popravku?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagat visnja: Dugme za šivenje naprijed/nazad, ukoliko je ostalo u poziciji za šivenje nazad a mašina šije u mjestu to mora na servis. Problem bi bilo jednostavno riješiti da mašina šije unatrag.

      Delete
  22. Anonymous22.10.17

    Postovani da li može da se koristi uputszvo oa Bagat Slavice za Bagat Sonju 515 ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno da može, pa to su iste mašine, spoljni izgled ne igra nikakvu ulogu, sa funkcionalnog aspekta razlike su minimalne, cijela serija mašina Bagat: višnja, vesna, slavica, sonja...sve je to u 5 deka :))

      UPUSTVA ZA BAGAT SIVACE MASINE

      Delete
  23. Anonymous19.11.17

    Mašina bagat danica, nedavno servisirana,radila vrlo malo posle toga, a onda se javio problem- ne okreće se točak zamajca kada je uključena igla, kada rukom pokrenem, pa onda papučicom ona krene ali jako sporo, pa stane. Kada prebacim na motanje konca, tj odvrnem manji kotur u točku zamajca radi odlično tj brzo okreće točak.Kao da je točak izgubio vezu sa glavom igle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Treba pregledati remen na mašini, najvjerovatnije proklizava, kada isključite blokadu zamajca tada je remen manje opterećen i dobro pokreće sam zamajac. Može biti istrošen remen ili remenica, ulje na remenu, labav remen, teško kretanje mehanizma mašine...itd

      Delete
  24. Anonymous20.11.17

    Pozdrav, imam šivaču masinu Bagat Visnju. Šivala sam zavjese i jednostavno je stala i ni makac i onda sam rukom pokrenula ali više nema poveznicu sa iglom. Moli da pomoć

    ReplyDelete
  25. Anonymous29.11.17

    Molim za pomoć. Pregoreo mi je motor na Bagat slavica mašini. Da li mi možete reći otprilike koliko iznosi popravka i novi motor.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne mogu reći, dijelovi za Bagat masine se više ne proizvode, možete se informisati kod vašeg lokalnog servisera o cijeni polovnog el.motora i njegovoj ugradnji.

      Delete
  26. Anonymous27.12.17

    Pozdrav! Dobila sam Bagat unica respekt mašinu,namjestila sam sve prema uputstvima, krenula šivati...nakon 10tak minuta počelo je nešto lupkati i prestala se podizati igla. Vidjela sam da su ispale nekakve mrvice pastične. Pretpostavljam da se možda izmrvio neki zupčanik. Da li je to veliki kvar? Postoje li rezervni dijelovi za tu mašinu? Hvala unaprijed

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagat Unica Perfekt, veoma rijedak model šivaće mašine, nemamo nikakve informsacije kada je u pitanju ta mašina, mislim da to uopšte nije Bagat. Piše li negdje na mašini ko je proizvđač??Pošto je mašina iznimno rijetka rezervni dijelovi su još rjeđi, najvjerovatnije da ih nigdje i nema.

      Delete
  27. Anonymous1.2.18

    Potrebna mi je gumica namotaca konca za masinu Bagat Danica, kao i sijalica za istu 062566***

    ReplyDelete
  28. Anonymous21.3.18

    Da li sve masine Bagat Visnju S 726 dolaze sa mehanizmom za sablone (diskove) posto ja u svojoj kada otvorim gornja vratanca ne vidim gde bih mogao nakaciti sablon? Da li je moguce da je neki serviser skinuo taj mehanizam ili postoji opcija masine bez njega? Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Svi modeli Bagat Višnja imaju opciju izrade ukrasnih štepova. Bagat modeli koji nemaju tu ociju nemaju na poklopcu "vratanca" za ubacivanje diskova. Kada se otvori mali poklopac mehanizam za postavljanje diska se jasno vidi. Na vašoj mašini je taj mehanizam iz nekog razloga uklonjen.

      ŠABLONI I DISKOVI ZA UKRASNE ŠTEPOVE

      Delete
  29. Anonymous8.6.18

    Imam bagaticu, danica electronic staru 37 g. Najprije nije namatala konac na špulu pa sam namotala ručno, a sada se dimi iz unutrašnjosti. Molim za mišljenje i isplativost popravka. Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. O isplativosti se konsultujte sa vašim majstorom, u svakom slučaju pojava dima može biti ozbiljan problem ali i nemora, isključite mašinu potpuno iz struje.!!

      Delete
  30. Anonymous5.7.18

    Postovani,imam problem,tj. Vise problemcica.
    Imam masinu Bagat Visnja S elektronik, nisam neki majstor, pocetnik sam,tako da o delovima masine nista ne znam.
    Pri obicnom bodu, desava se da ne vuce materijal sama, vec je nekada guzva, a ni bod nije jednak ili isti, vec propusta materijal. Sto se tice bilo kog sivenja, da li cik cak ili ravno, u toku rada menja pravac, nakrivo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Početnicima uvijek savjetujemo kupovinu ispravne šivaće mašine,
      puno je tu sitnih detalja koji i onako otežavaju "početničke muke". Na vašoj "višnji" bi trebalo prvo očistiti sve detaljno ispod ubodne pločice, očistiti grajfer, provjeriti zategnutost oba konca na mašini...itd. Kako to sve da uradite imate opisano na sajtu.

      Delete
  31. Anonymous9.9.18

    Zdravo, imam problem sa elektronikom na bagat danici, pukao mi je stakleni osigurac i kupila sam novi, ali negde gubi kontakt i nece da radi. Sta da radim?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous20.9.18

      kako da zamenim remen na bagat danici elektronik, kupila sam remen; hvala

      Delete
  32. Anonymous28.9.18

    Zamena automata na visnji-bagat masini

    ReplyDelete
  33. Anonymous8.10.18

    Pozdrav, pratim vas sajt skoro tri godine, od kako sam usao u vodama sivenja i mnogo mnogo sam naucio i pomocu vaseg sajta sam odrzavam svoje masine. Od nedavno sam ponosni vlasnik bagat Danice koja je stajala van upotrebe deceniju, sad je fino ociscena podmazana i radi, doduse elektriku sam izbacio zbog nedostatka delova pa dok ih nabavim radim sa njom na nozni pogon a i tako sam navikao, lakse mi je. E sad prilikom ciscenja u nju sam nasao jednu malu oprugu, spiralu sa kukicama na krajevima, ne znam odakle je ispala i gde da je vracam, drugo, dugme za sivenje rupica mi ne radi, kako god ga okrenem sije u mestu sem toga nece da se okrene iz nule dok ne prebacim polozaj igle u desno. I trece vijaci na granicnicima za cik cak su pojedeni, slajfaju u mesto, aj jedan koji fiksira cik cak uz malo napora zategnem ali drugi onaj desni nece nikako, sta bi moglo da se stavi umesto njih? Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ispala opruga ne mora značiti neki specijali problem, ukoliko je njena uloga značajna to će te primijetiti prilikom rada na mašini;
      Šivenje rupica nije dobro riješeno niti na jednoj Bagat mašini, Bagar "ruža" kao najsavremeniji model je imao problema, i treba da šije gotovo u mjestu, bod za šivenje rupica je prilično gust;
      Vijci za fiksiranje cik-cak boda, pokušajte im zamijeniti mjesta, lijevi vijak je značajniji, ako se ne može popraviti to se mora zamijeniti, iza njih su pokretne pločice i teško je tu nešto improvizovati.

      Delete
    2. Anonymous25.11.19

      Pozdrav, jer se radi o istoj masini i istom ja, pitacu ovde :) ja masinu i dalje koristim na nozni pogon a tako ce i biti, dali je moguce otstraniti onaj programator za krivuljare i ono dugme za sivenje rupica, a da to ne zahteva puno prepravki i ne utice na normalno sivenje? Cilj mi je olaksati pokretnost masine, a svakako ovi delovi mi nisu potrebni.

      Delete
    3. Bagat Danica, skidanje programatora za šablone.?
      Možete to skinuti slobodno ali ako je ispravno i bez polomljenih zubaca to vam ništa neće posebno olakšati pokretanje mašine. Ukoliko ipak to skinete ispod će te vidjeti jedan plastični dio, vertikalna osovinica sa ekscentrom na kraju, podmažite taj excentar.

      Delete
    4. Anonymous25.11.19

      Veliko hvala na odgovoru, skinuo sam taj sklop, sad dali podmazati taj plasticni dio tot mascu ili masinsko ulje je dovoljno?

      Delete
    5. Možete koristiti i jedno i drugo, prvo pamučnom krpicom obrisati, pomijerati polugicom iglu lijevo-desno, nanesite 5-6 kapi ulja, kratko pokrenite mašinu, to će dodatno rastopiti stare naslage, ponovo malo obrišite i na kliznu površinu nanesite malo tot masti, možete dodati i par kapi ulja na ležaj vertiklne osovibe koja pomijra grajfer kada koristite cik-cak.
      .
      KAKO SE PODMAZUJE SIVACA MASINA

      Delete
    6. Anonymous28.11.19

      Jos jednom hvala na detaljnom objasnjenju, podmazao sam bas onako kako ste rekli, sad danica radi kao singerica :) e sad, malo sam se udubio u princip rada onog dugmeta za izradu rupica i shvatio sam da nije radilo jer poluge nisu bile na mestu, neko je skidao i nestrucno ga vratio. Naime nije se pomerao cik cak kako god se okrene, poluga je bila sa desne strane od poluge za cik cak, sad je prebacena sa leve strane tako da gura rucku i pravi cik cak bod. 1. Pitanje, dali je normalno da se dugme jako tesko okrece kad treba da se prebaci na polozaj 1 i 5 kad je siroki cik cak? Postajem ubedjen da ona opruga koju sam pomenuo prvi put, nedostaje u ovom sklopu. 2. Pitanje, na polozaj 4 kad treba da se uradi desno zadebljenje igla opet ide sa leve strane i ponavlja vec uradjeni sav, kako da to resim? Opet neka od poluga nije na mestu. Jos da dodam da se rucica pomerala napred nazad jer je ispao zeger osigurac koji nju fiksira, poluge nisu bile na adekvatnom mestu na plasticnim izbocinama pa su oni osteceni, ali ne mnogo a rucku sam fiksirao savijajuci iglicu heftalice u zarezu zegera.

      Delete
  34. Odavno imam Ruzu Step..Skooro je remontovana kod jedinog majstora u Pljevljima,tacnije prije 20.dana..Problem je bio,sto se cunica zaglavila u lezistu ,ili grajfer ,kako ga vec zovu.Radila je nekoliko dana i sad vrh igle udara ukrivo,iglu mijenjala,,nije do nje . Nekkao se leziste okrece ,gdje ide sama cunica sa kalemom .Nije lako ni objasniti problem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije to majstor dobro uradio, problem je na grajferu, vjerovatno se cio grajfer zajedno sa čunkom okreće. Poslije majstorove intervencije i kvalitetno odrađenog posla to se ne smije dešavati. Odnesite i reklamirajte posao kod istog majstora.

      BAGAT RUŽA MAŠINA ZA ŠIVENJE

      Delete
  35. Slo-Rok11.2.19

    Pozdrav.
    Moram da pohvalim ovaj sajt, stvarno sam našao puno koristnih stvari o Bagat mašinama.
    Ali imam jedno pitanje, koje se nanosi na Bagat Ružu (tip 906E)...
    Kako se menja remen koji se nalazi u mašini, ne onaj pogonski od elektromotora?
    Hvala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teško se mijenja, ne samo na bagat ruža, na bilo kojoj šivaćoj mašini. Da objasnim proceduru zamjene trebala bi posebna tema i puno slika, možda ću to nekada i uraditi...

      KAKO ZAMIJENITI ZUPCASTI REMEN NA SIVACOJ MASINI

      Delete
  36. Sanja27.2.19

    Naslijedila sam Bagat Slavicu, stara 40ak godina. Ja sam tek početnik, velika mi je želja naučiti šivati. Tata i kuma (koja se razumije u šivanje) su je probali upaliti da vide u kojem je stanju. Kad su počeli malo raditi s njom, iz nje se počelo dimiti i smrditi.
    Po Vašem mišljenju, da li znate što se to moglo dogoditi, tj. u čemu je kvar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dakle, u pitanju je najvjerovatnije kvar na motoru, mašinu potpuno isključiti iz izvora napajanja srujom.! Možete se informisati kod majstora koliko bi koštao popravak i procijeniti koliko vam se isplati popravljati.
      ŠIVENJE I IZBOR ŠIVAĆE MAŠINE ZA POČETNIKE

      Delete
  37. Pozz. Zanima me gdje mogu nabaviti pogonski remen za slavicu, prijenosnu masinu?

    ReplyDelete
  38. Anonymous9.9.21

    Poštovani, koje je vaše mišljenje o novim modelima Bagat šivaćih mašina, Bagat Jantar i Bagat Safir, hvala.?

    ReplyDelete

SEARCH