Papučice za šivaće mašine
Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It !

eng. sewing machine foot control

Papučice za šivaće mašine je dosta aktualna tema na sajtu, u nastavku
nekoliko linkova koje se bave tom temom:

Broj komentara: 9:

 1. Anonimno31.1.18

  Postovani, trazim papucicu za Pfaff hobbylock 4752, da li imate mozda u prodaji?

  OdgovoriIzbriši
 2. Ljiljana10.3.18

  Poštovani, početnik sam u svijetu šivanja i ovdje kao da sam pronašla rudnik blaga ��
  Sve pohvale za nesebičnost. Iskreno vjerujem da ćete biti nagrađeni za uložen trud.
  Naime, posjedujem mašinu AEG,model NM 1800, i ono što me brine je brzina rada , s obzirom da mi je serviser rekao da je to do papučice koja je jako spora.
  Imala sam priliku isprobati rad na industrijskoj mašini i moram priznati da mi ne odgovara kad je mašina "prestartna", ali vidim da će mi sporost moje u dogledno vrijeme početi smetati.
  Pitanje je sljedeće:
  Postoji li mogućnost da se naprave izmjene na postojećoj papučici, ili bih mogla pronaći zamjensku koja bi postepeno ubrzavala ili imala različite brzine rada?
  Inače,oznaka na papučici je sljedeća
  SPEED Adjustor
  ∆JEGON model HKT7
  200-240B 50Hz 0.5A

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Mislim da taj "serviser" priča gluposti, bilo koja papučica za šivaću mašinu, pritisnuta do kraja,"puni gas", na motor mora isporučivati punih 220V napona struje. Može se desiti da papučica na pritisak do kraja stvara određen otpor struji ali to je veoma rijetko. Dobar serviser koristi OM metar i to veoma jednostavno ispita. Mašina koju koristitte nije nešto posebno, detaljno podmazivanje bi možda malo popravilo situaciju. Kada se dovoljno obučite onda razmislite o kupovini kvalitetnije i brže šivaće mašine.
   Što se tiče starta na industrijkim mašinama, vi tu nemate iskustva, uz malo vježbe start može biti veoma lagan. LP

   Izbriši
 3. Hvala Vam na brzom odgovoru. Serviser kojemu sam nosila mašinu je koliko sam shvatila stari majstor za kvarove mehaničke prirode, i rekao je da inače ne popravlja ovakve mašine, ali mi je podmazao mašinu i pokazao sve što trebam znati o namještanju i zategnutosti konca...i kako mašina zapravo radi, ali mislim da on ne radi na ovim elektroničkim stvarima.
  S obzirom da sam mužu pročitala Vaš odgovor, on će mi provjeriti napon čim nabavi OM metar, pa ću Vam se javiti ako bude još pitanja.
  Svakako razmišljam o kupovini nove mašine,i morat ću još jednom iščitati sve Vaše savjete jer to nije jednostavna odluka, a dotad ću malo učiti na ovoj koju imam.
  Hvala još jednom na odgovoru, ne znam kako Vam drugačije zahvaliti pa Vas hvalim i preporučujem Mašinski kutak na sav glas :)
  Lijep pozdrav i puno uspjeha Vam želim,
  Ljiljana

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. OK. Možda je Gospodin stari majstor za mehaničke mašine, nije to nikakva "elektronika", to je veoma jednostavan električni sklop, da tako kažem.
   Napon se ne provjerava OM metrom :), OM metar se koristi za mjerenje otpora kretanju struje, kada je papučica stisnuta do kraja otpor bi morao biti nula(0) a propušteni napon kroz papučicu jednak naponu na "mreži". Ovo važi kod klasičnih papučica koja je na vašoj šivacoj mašini.
   Moram Vas upozoriti na OPASNOST prilikom nestručnog rada oko uređaja pod naponom !!!!
   "Mašinaki Kutak" možete preporučiti na društvenim mrežama koje pratite :-)

   Izbriši
 4. Anonimno26.3.18

  Postovanje,
  baba mi je donela da joj popravim masinu za sivenje Riccar. Problem je sto kad se ukljuci motor odmah pocinje da radi, pretopstavljam punom brzinom. A ako se kabl okrene u uticnici, samo sijalica sija, pritiskom na papucicu motor samo zuji. Oznaka na motoru je: YM-40D ili YM-400 (ne vidi se najjasnije) i ima 4 kontakta sa kablovima. U papucici se nalazi reostat, ako se tako zove, sa grafitnim diskovima u keramickom kucistu.
  Mozete li mi pomoci da obradujem babu.
  Unapred zahvalan, Bosko

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To je već neko "popravljao", odnosno pokvario, izmiješani su konektori i zbog toga se mašina tako "ponaša". Ima više načina kako to srediti, osnovno je sve konektore poskidati sa priključaka i instrumentom ispitati koji gdje vodi, kao i stanje motora i reostata. Vi to možete srediti ako znate princip rada sklopa "papučica-glavni prekidač-motor", osim toga, MORATE biti dobro upućeni u rad sa strujom.!! Ukoliko u to niste sigurni nemojte oko toga čačkati,! isključite mašinu potpuno iz struje. Posao prepustiti stručnom licu.

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UKUCAJ TRAŽENI POJAM

TRANSLATE