Jadranka Bagat

Sa stanovišta servisera šivaćih mašina, šivaća mašina Bagat Jadranka je veoma jednostavan uređaj. Radi se o prvoj mašini iz serije Bagat, početak proizvodnje datira oko 1950-te. U početku su to bile mašine na nožni pogon, kasnije će se pojaviti i"jadranka"na struju.
Kvaliteta mašine je vrlodobra, materijali su veoma tvrdi, znam dobro da sam jedne prilike trebao probušiti originalnu ubodnu pločicu sa"jadranke", nova burgija nije mogla ni tačkicu napraviti na pločici, površina je veoma tvrda, bušenje je bilo moguće tek nakog

zagrijavanja i otpuštanja čelika.
Mnogo je ovakvih mašina i danas po domaćinstvima, uglavnom starije gospođe ih vole pošto su na njih navikle dugim nizom godina. Mogu je koristiti i početnici ali u tom slučaju preporučujem kupovinu modela sa elektromotorom.
U nastavku korisni linkovi kada je u pitanju Bagat Jadranka a kroz komentare i pitanja će mo dorađivati temu:


Stara Bagat elektro papučica
Podmazivanje Bagat šivaćih mašina
Postavljanje konca na Bagat šivaćim mašinama
Grajfer Bagat Višnja ...
Uputstvo za bagat šivaće mašine
Broj komentara: 9:

 1. Anonimno3.10.16

  Jesu li sve bagatove jadranke sa kabinetom ili ih ima i portabl prenosivih mašina?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Bagat Jadranka je kabinetski model šivaće mašine,podrazumijeva se da jadranke koje nisu na struju moraju imati kabinet sa mehanizmom za nožni pogon.Viđao sam i električnu"jadranku"kao portabl šivaću mašinu,ali to je veoma rijetko.Ne znam je li to original fabrički ili je kutija od neke druge starije bagatove mašine,baza je gotovo pa iste dimenzije,tako da se električnu"jadranka" može iz kabineta postaviti na prenosno postolje sa koferom.

   Izbriši
 2. Anonimno26.10.16

  Je li bagat jadranka nosi oznaku bagat k 31

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno18.3.17

  Ćao, dobila sam Bagatovu Jadranku na nozni pogon i jednostavno ne mogu ukopčati zamašnjak. Dugme se okreće u oba smjera i ne može se zategnuti. Nakon detaljnog pregleda vaseg sajta, uputa za masinu i svih komentara nisam uspjela pronaci odgovor. Zanima me mogu li ju sama popraviti ili treba servis? Masina je podmazana.

  Unaprijed vam zahavaljujem na odgovoru, dobroj volji i vremenu.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Taj problem graniči sa nemogućim, koliko razumijem blokadu zamajca možete okretati u oba smijera,? mora postojati kraj pritezanja, ako točkić blokade možete beskrajno pritezati onda je navoj na blokadi uništen. Skinite remen sa mašine, najlakše vam ga je skinuti sa donje strane u kabinetu, nanesete jedan kraj remena na veliki pogonski točak i pokrenite ga lagano rukom da remen spane. Potom odviti mali vijak koji se nalazi na blokadi zamajca, odviti u potpunosti blokadu, ako je navoj stradao onda treba istovremeno vući prema sebi i odvijati. Kada skinete točkić blokade pregledajte navoj na blokadi i unutrašnji navoj na osovini, ispod blokade mora postojati deblja podloška.Iskoristite priliku i skinite zamašnjak, obrisati pamučnom krpicom osovinu i rupu na zamašnjaku i dodati par kapi ulja.

   Izbriši
 4. Marija22.4.17

  Dobar dan, imam problem sa šivaćom mašinom bagat jadranka, na pomoćnom točku postoji beli okrugli deo koji pomera iglu ali je tu nešto puklo i onda se igla ne pomera, da li je to veliki problem?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Majstor 223.4.17

   Ne razumijem najbolje pitanje, ne postoji nikakav "pomoćni točak", vi vjerovatno mislite na zamajac, mjesto gdje se postavlja remen na masini. taj "beli okrugli deo" je tzv. blokada zamajca, njega odvrnete da isključite kretanje igle. Nema tu šta puknuti, taj bijeli točkić treba skroz odviti, skinitu remen sa mašine, skinuti zamajac, sve očistiti i malo podmazati, vratiti zamajac, zatim podlošku ispod blokade zamajca postaviti na osovinu i na kraju zavrnuti blokadu. To nije nikakav poseban problem.

   Izbriši
 5. Anonimno25.7.17

  Imam sivacu masinu bagat jadranka 1 i donji konac stalno se mrsi mozete li mi dati neki savjet

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To je problem koji se javlja veoma često kod svih šivaćih mašina, što se tiče bagatove "jadranke" preporučujem provjeru gornjeg zatezača konca kao i podešenost napetosti gornjeg i donjeg konca.
   Sve to imate na sajtu pa malo potražite.

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UKUCAJ TRAŽENI POJAM

TRANSLATE