Elektromotori za kućne šivaće mašine
Share On Facebook ! Tweet This ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin !

eng.Engines for home sewing machines;

Jedna od ranijih tema je bila "Elektro motor sa spojkom-kvačilom"(klikni na LINK koja se uglavnom
odnosi na industrijske šivaće mašine a riječ je najčešće o motorima-mašinama (narodski kazano bez četkica). U ovom postu će biti riječi o motorima  koji se najčešće ugrađuju u tzv. kućne šivaće masine a riječ je o motorima sa četkicama. Kućne šivaće mašine, u principu, nemaju klasičnu spojku-kuplung kao industrijske, već posjeduju pedalu-papučicu (eng.foot speed control)

gdje se pritiskom noge određuje brzina vrtnje motorića šivaće mašine. Pedalom se vrši smanjenje, odnosno povećavanje napona koji ide u motor a samim tim se i reguliše brzina vrtnje motora odonosno šivaće mašine.
Kvarovi na ovom sklopu su  relativno česti (zavisno od kvalitete) a uzroci mogu biti raznovrsni, od najobičnijeg prekida žice u glavnom vodu ili papučici pa do pregorijevanja motora. Kod motora sa četkicama najčešće strada rotor, stator rjeđe.
Rotor strada najčešće zbog istrošenih četkica koje zbog lošeg nalijeganja  i slabog kontakta uzrokuju pregrijavanje i uništavanje kolektora (mjesto gdje naliježu kontaktne četkice) a u najtežem slučaju usled pregrijavanja izgori zaštitni lak namotaja.Motor šivaće mašine može biti i uništen zbog dotrajalih ležaja koji svojim otporom opterećuju motorić a samim tim i dovode do njegovog pregrijavanja, sledeće, zaprljanost od prašine, preopterećenje u radu, prezategnut remen....itd. Čim osjetite da motor ima čudan zvuk, da se kreće uz otpor ili da iz njega se osjeti čudan miris treba prekinuti rad, na taj način se može proći jeftinije sa popravkom. Zagrijavanje motora je normalna pojava u toku dužeg rada, ali ako se motor šivaće mašine brzo zagrijava, to bi mogao biti neki problem. Osnov svega je rad četkica na kolektoru, ako iz četkica puno varniči a same "varnice" se vrte po kolektoru i uz to sam kolektor se previše zagrijava potrebno je pregledati sklop rotor-četkice.
Primjer: motor šivaće masine uopšte ne radi:
Mogući uzroci: prekid žice u glavnom vodu, prekid u papučici, glavni prekidač ne radi, kontaktni namotaji u pedali u prekidu, četkice motora istrošene i loše naliježu, izgorio kolektor motora, priključni kontakti sklopa motor/papučica loši (utikač), potpuno izgorio motor....itd.
U kontaktnoj pedali-papučici šivace mašine se znaju desiti različiti kvarovi, od uništene pedale pa do krajnje banalnih kvarova a razni servisi i majstori to iskoristavaju i popravak dobro naplate ili zamijene novim dijelom a sebi ostave "neispravan", nešto o toj temi pročitaj OVDE,
a u suštini kvar je obično krajnje "jednostavan", najčešće puca neka od žica usled zamora ili na gavnom vodu ili na površini kontaktnih namotaja, ALI pošto se radi o dijelovima koji rade pod naponom, čačkanje oko motora i kontaktne papučice-pedale nije za svakoga,razlog, OPASNOST OD UDARA ELEKTRICNE ENERGIJE. Pri bilo kavim radovima OBAVEZNO utikač isčupati potpuno "iz zida" a radove prepustiti stručnoj osobi. Srodne teme: Rotor kolektorskog elektromotora

Broj komentara: 8:

 1. Anonimno3.8.15

  Pozdrav svima
  Kod mene šivaća mašina sasvim normalno radi,ima dobru brzinu i snagu ali se osjeti miris motora,da li je to šta opasno,hvala

  OdgovoriIzbriši
 2. Anonimno3.8.15

  Ponekada se doista osjeti čudan miris iz šivaće mašine,najčešće je to motorić na kućnim šivaćim masinama.Ako motor sasvim normalno radi,ne grije se puno,nema prisustva dima,kolektor ne iskri....itd najvjerovatnije da nije ništa"strašno",ta pojava je češća kod mašina koje se podmazuju,ponekada to neko uradi i malo preko mjere.Pristup ulja u i na elektro motoru može odavati neprijatan miris,prisustvo ulja ili neke masnoće na kolektoru najviše prouzrokuje taj"problem".Kolektor se grije a ulje je izolator i dolazi do njegovog izgaranja.To u principu ne bi trebalo oštetiti motor.Rješenje je izgradnja elektromotora i temeljito čišćeje a ako motor posjeduje plastično kućište i njega je potrebno očistiti,najbolje potpuno oprati.

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno3.3.16

  A sta ako se masina grije a od kako sam je kupila ima miris neki neobican i cak mi se poslednji put i papucica malo grijala sta savjetujete da se uradi

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. A mašina je?:brend(ime i broj),polovna,nova..itd?

   Izbriši
 4. Anonimno10.5.18

  Danas prilikom rada iz kućišta motora je zadimilo. A prije toga se čuo čudan rad ,zujanje čak i u stanju mirovanja.
  Da li nositi na popravak ili otpisati mašinu? Hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Anonimno11.5.18

   Niste naveli koja je sivaća masina u pitatnju.??
   Dim iz motora može biti bezazlena pojava, često kondenzator "probije" i zadimi. Zujanje u satnju mirovanja se ne smije događati, to je znak da je motor pod malim naponom i da startna papučica nije ispravna.

   Izbriši
  2. Anonimno11.5.18

   Masina je Bernina Record, stara mašina ali je šila dobro. Da, u napojnom kablu izgleda da ima neki prekid, samo u posebnom položaju bi dobijala struju i radila A stiskanje papučicom bi nekada rezultiralo istim zujanjem. Znači mogla bih je majstoru na popravak nositi.?

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM