Elektromotori Za Kućne Šivaće Mašine / Domestic Sewing Machine Motor


Jedna od ranijih tema je bila "Elektro motor sa spojkom-kvačilom"(klikni na LINK koja se uglavnom
odnosi na industrijske šivaće mašine a riječ je najčešće o motorima-mašinama (narodski kazano bez četkica). U ovom postu će biti riječi o motorima  koji se najčešće ugrađuju u tzv. kućne šivaće masine a riječ je o motorima sa četkicama. Kućne šivaće mašine, u principu, nemaju klasičnu spojku-kuplung kao industrijske, već posjeduju pedalu-papučicu gdje se pritiskom noge određuje brzina vrtnje motorića šivaće mašine. Pedalom se vrši smanjenje, odnosno povećavanje napona koji ide u motor a samim tim se i reguliše brzina vrtnje motora odnosno šivaće mašine.
Kvarovi na ovom sklopu su  relativno česti (zavisno od kvalitete) a uzroci mogu biti raznovrsni, od najobičnijeg prekida žice u glavnom vodu ili papučici pa do pregorijevanja motora. Kod motora sa četkicama najčešće strada rotor, stator rjeđe.

Rotor strada najčešće zbog istrošenih četkica koje zbog lošeg nalijeganja  i slabog kontakta uzrokuju pregrijavanje i uništavanje kolektora (mjesto gdje naliježu kontaktne četkice) a u najtežem slučaju usled pregrijavanja izgori zaštitni lak namotaja. Motor šivaće mašine može biti i uništen zbog dotrajalih ležaja koji svojim otporom opterećuju motor a samim tim i dovode do njegovog pregrijavanja, sledeće, zaprljanost od prašine, preopterećenje u radu, prezategnut remen....itd.
Čim osjetite da motor ima čudan zvuk, da se kreće uz otpor ili da iz njega se osjeti čudan miris treba prekinuti rad, na taj način se može proći jeftinije sa popravkom. Zagrijavanje motora je normalna pojava u toku dužeg rada, ali ako se motor šivaće mašine brzo zagrijava, to bi mogao biti neki problem. Osnov svega je rad četkica na kolektoru, ako iz četkica puno varniči a same "varnice" se vrte po kolektoru i uz to sam kolektor se previše zagrijava potrebno je pregledati sklop rotor-četkice.
Primjer: motor šivaće mašine uopšte ne radi:
Mogući uzroci: prekid žice u glavnom vodu, prekid u papučici, glavni prekidač ne radi, kontaktni namotaji u pedali u prekidu, četkice motora istrošene i loše naliježu, izgorio kolektor motora, priključni kontakti sklopa motor/papučica loši (utikač), potpuno izgorio motor....itd.
U kontaktnoj pedali-papučici šivace mašine se znaju desiti različiti kvarovi, od uništene pedale pa do krajnje banalnih kvarova a razni servisi i majstori to iskoristavaju i popravak dobro naplate ili zamijene novim dijelom a sebi ostave "neispravan", nešto o toj temi pročitaj OVDE,
a u suštini kvar je obično krajnje "jednostavan", najčešće puca neka od žica usled zamora ili na gavnom vodu ili na površini kontaktnih namotaja, ALI pošto se radi o dijelovima koji rade pod naponom, čačkanje oko motora i kontaktne papučice-pedale nije za svakoga,razlog, 
OPASNOST OD UDARA ELEKTRICNE ENERGIJE. Pri bilo kavim radovima OBAVEZNO utikač isčupati potpuno "iz zida" a radove prepustiti stručnoj osobi. !!
Srodne teme: Rotor kolektorskog elektromotora

Broj komentara: 17:

 1. Anonimno3.8.15

  Pozdrav svima
  Kod mene šivaća mašina sasvim normalno radi,ima dobru brzinu i snagu ali se osjeti miris motora,da li je to šta opasno,hvala

  OdgovoriIzbriši
 2. Anonimno3.8.15

  Ponekada se doista osjeti čudan miris iz šivaće mašine,najčešće je to motorić na kućnim šivaćim masinama.Ako motor sasvim normalno radi,ne grije se puno,nema prisustva dima,kolektor ne iskri....itd najvjerovatnije da nije ništa"strašno",ta pojava je češća kod mašina koje se podmazuju,ponekada to neko uradi i malo preko mjere.Pristup ulja u i na elektro motoru može odavati neprijatan miris,prisustvo ulja ili neke masnoće na kolektoru najviše prouzrokuje taj"problem".Kolektor se grije a ulje je izolator i dolazi do njegovog izgaranja.To u principu ne bi trebalo oštetiti motor.Rješenje je izgradnja elektromotora i temeljito čišćeje a ako motor posjeduje plastično kućište i njega je potrebno očistiti,najbolje potpuno oprati.

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno3.3.16

  A sta ako se masina grije a od kako sam je kupila ima miris neki neobican i cak mi se poslednji put i papucica malo grijala sta savjetujete da se uradi

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. A mašina je?:brend(ime i broj),polovna,nova..itd?

   Izbriši
 4. Anonimno10.5.18

  Danas prilikom rada iz kućišta motora je zadimilo. A prije toga se čuo čudan rad ,zujanje čak i u stanju mirovanja.
  Da li nositi na popravak ili otpisati mašinu? Hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Anonimno11.5.18

   Niste naveli koja je sivaća masina u pitatnju.??
   Dim iz motora može biti bezazlena pojava, često kondenzator "probije" i zadimi. Zujanje u satnju mirovanja se ne smije događati, to je znak da je motor pod malim naponom i da startna papučica nije ispravna.

   Izbriši
  2. Anonimno11.5.18

   Masina je Bernina Record, stara mašina ali je šila dobro. Da, u napojnom kablu izgleda da ima neki prekid, samo u posebnom položaju bi dobijala struju i radila A stiskanje papučicom bi nekada rezultiralo istim zujanjem. Znači mogla bih je majstoru na popravak nositi.?

   Izbriši
 5. Pozdrav! Sve pohvale za Vas sajt,da Vas nije pa ja ne znam sta bih! Ovako ,imam jedan slozeniji problem koji nisam u stanju shvatiti. Naime,kupila sam polovnu overlock Singer 14SH754,medjutim sada kad sam radila obrade malkice duze na njoj nego inace,znaci nije ono nabrzinu obradi i to je to,primjetila sam da se grije i onaj vonj kineske plastike smrdi,nisam primjetila nikakvo opterecenje u radu niti se papucica grije. Da li je to za majstora posao ili sta vec moze biti? Malo se bojim sada raditi na njoj!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ne bi to trebao biti "složeniji problem", mašina jeste polovna i to malo usložnjava stvar, motor / papučica na singer 14sh754 se koristi na mnogim kućnim šivaćim mašinama kineske proizvodnje, sama ta plastika koja se nalazi na motoru nije nešto posebno otporna na temperaturu i onda malo jače grijanje motora širi taj "plastični" miris, samo hlađenje nije najbolje riješeno, vjerovatno duži sporiji rad isto pogoršava situaciju, treba imati na umu da je to hobi mašina.
   Grijanje motora šivaće mašine za kratko vrijeme je već problematično i mora se pogledati. Ne znam šta da kažem 😀, nastavite raditi, ako možete malo je poštedite, a ne bi bilo loše ni da se mašina otvori i pregleda stanje motora, taj posao će te prepustiti majstoru.!
   .
   SINGER 14SH754 OVERLOCKER
   .

   Izbriši
 6. Pozdrav, imam jedan problem a mozda i vise😀, prilikom duzeg rada masina je pocela dimiti i cudan zvuk je imala. Nakon par sekundi sam to skuzila i prestala s radom,iskljucila je. Stopica je bila skroz vruca. Masina se pregrijala i pretpostavljam zapalila. Kako to mogu provjeriti? Bojim se opet je ukljuciti?? Sto mi preporucujete??

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nemojte više uključivati mašinu, provjeriti možete samo u servisu, niste naveli koji je model mašine u pitanju, za jeftine i stare mašine to je najčešće "Kraj", jednostavno ne isplati se popravljati, ne tvrdim da nema izuzetaka 🙂.

   Izbriši
  2. Marijana24.3.20

   Bagat Višnja 706, godina proizvodnje 1999.

   Izbriši
 7. Trebao bi mi motor za sivacu masinu Grand special dansku...spoljni motor
  Proizvodjac "Allesch"danmark
  0,4a 90w 5500 o/min..ako neko ima...stradao rotor

  OdgovoriIzbriši
 8. Anonimno7.6.20

  Pozdrav. Želim da naručim motor za šivaću mašinu Singer na ebay-u pa ne znam koliku snagu treba da ima motor. Ima ih od 100 W, 180 W i 250 W. Ne znam koji da naručim. Kupila bih zajedno sa papučicom, bojim se da mi ova papučica sto je imam neće odgovarati. Inače imam stari motor koji sam popravljala, ali imam utisak da majstor nije ništa ni radio i ne radi mi, a mašina mi treba. Pozdrav.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ključna stvar koju niste naveli je model Singer šivaće mašine. Snagu motora treba prilagoditi vrsti šivaće mašine, njenoj namjeni i izdržljivosti. Navedene snage motora treba uzeti sa velikom rezervom, naročito ako su motori iz Kine.

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM