Sewing Machine Juki DNU 1541


Jedan od prošlih postova je bio o modelu Juki DNU-241H, u tom postu sam spomenuo ovaj model Juki mašine o kojemu je danas riječ; radi se o nasljedniku pomenutog modela oznake Juki DNU-1541(osnovni model), nešto savršeniji su Juki DNU-1541S i DNU 1541-7. Osnovni model DNU 1541 nema nikakvih dodataka, standardna čisto mehanička mašina, osnovna razlika između njih je u tome što JUKI dnu-1541s i 1541-7 imaju neki dodataka koji poboljšavaju karakteristike i olakšavaju rad.Juki dnu-1541 je snadbjeven sa trofaznim elektronik servo motorom(electronic servo motor), to su odlični motori na kojemu postoji potenciometar za regulaciju izlazne brzine motora na remenici, ogromna je prednost tog motora, dakle, podešavate sebi brzinu mašine na osnovu onoga što šijete na njoj, zatim znatna ušteda električe energije (servo motor radi samo kada je potrebno)Juki 1541 je mašina sa trostrukim transportom i namijenjena je za šivenje svega i svačega, samo nije preporučljiva za suviše tankematerijale a ostalo šije sve, pokušat ću malo nabrojati,otprilike Juki 1541 je namijenjena za šivanje srednje teških do teških materijala: prirodna koža, auto presvlake, materijali za auto presvlačenje svih vrsta, štofovi za presvlačenje namještaja, kod tapaciranja enterijera automobila, kamp prikolica, izrada sportske i kamp opreme, torbi od skaja i eko kože, kožne odjeće, dijelova obuće, ortopedskih dodataka, šatora, tendi, suncobrana, dijelova brodica (jedra)...itd itd.


Dakle radi se o jednom svestranom stroju vrlodobrih karakteristika.
Podizanje stopice je kombinovano rukom i koljenom sa strane, maximalna visina podizanja je 16 mm, maximalna dužina boda je do 9 mm,što je više nego dovoljno.
Mašina može biti opremljena sa automatskim odsijecanjem konca i automatskim pozicioniranjem igle a model Juki DNU-1541-7 zahtijeva i priključak zraka pod pritiskom kojim se podiže stopica do željene visini, 1541-7 ima nekoliko pneumatskih elektro ventila kojima se vrši pozicioniranje stopice, komanda naprijed-nazad i još nekih dodataka koje ni ja nisam detaljno istražio.Zamajac(glavna remenica na"glavi"mašine)je prečnika 160 mm, igle koje se koriste su standardne 135x17 a debljina je promljeniva, zavisno od materijala koji se obrađuje. Još jedna karakteristika je sigurnosni mehanizam na donoj nazubljenoj remenici, u slučaju bilo kavog zastoja, nagomilavanje velike količine jakog konca na grajfer i ili bilo koja blokada, taj mehanizam će spriječiti eventualno teže oštećenje mašine.
Na masinu se mogu dodavati i mijenjati razni oblici stopica za keder trake, umetnuti kanap, paspuliranje itd,to su dodatni dijelovi i mislim da se kupiju naknadno. Juki 1541 posjeduje veliki rotirajući grajfer sa velikom spulnom.
Podmazivanje je u osnovi sa dva centralna rezervoara, gornji i donji, u njima treba redovno održavati određene nivoe ulja, donji rezervoar posjeduje i par plastičnih pristupnih čepova za eventualno korigovanje i popravak mašine.
Razvođenje ulja je pomoću tzv, fitilja umetnutog u plastične cjevčice, podrazumijeva se da je i ručno podmazivanje određenih dijelova poželjno. Ležajevi su uglavnom klizni sa kombinacijom kotrljajućih-igličastih ležaja. O ovom modelu bi se imalo još što šta napisati, opet su do izražaja došli japanska preciznost i kvalitet. Po meni jedini, uslovno kazani"nedostatak"je cijena, zavisno od modela od 2000 $ (SAD) pa na dalje, da li ih ima na našim prostorima kod ovlaštenih dilera ne znam, ako ima bi bila sigurno možda i skuplja.....

Broj komentara: 5:

 1. Anonimno11.9.16

  Koja debljina konca se može koristiti na mašini juki 1541

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Anonimno11.9.16

   Juki 1541 može koristiti debljinu konca od 30-40,debljina igle 110-130.

   Izbriši
 2. Anonimno3.12.16

  Ima li po vama Juki 1541 neki nedostatak?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Juki je svjetski poznati proizvođač šivaćih mašina,teško je tu naći neki nedostatak,možda zupčasti remen sa sigurnosnom spojkom,ponekada ta spojnica zna iskakati na malo većem opterećenju.
   Uz juki 1541 preporučujem servo motor.

   Izbriši
  2. Inače, ja nisam ljubitelj zupčastog remena na industrijkim sivacim masinama,to je remen koji nije nešto posebno opterećen, on pokreće grajfer, taj remen nije za mene problem ili bilo kojeg servisera masina ali njegovo oštećenje je veliki problem za vlasnika koji ga ne može sam zamijeniti.
   Još jedan nedostatak za juki 1541 je mali razmak između radne površine mašine i dijela kućišta iznad...itd

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM