-->

Bagat Ruža Zatezač Gornjeg Konca | Gornji Zateznik Bagat


U nekoliko navrata sam pisao o gornjim zatezniku od nekoliko Bagatovih šivaćih mašina, ponekada se desi usled dugotrajne upotrebe da je gornji zateznik potrebno izgraditi i temeljito očistiti; Zašto?
Pa zato što se između zateznih šajbi (tanjirića) zna skupiti svakojake prašine koja se još i spresa, zbog te male količine spresane prašine od konca gornji veliki zateznik može donekle izgubiti svoju pravilnu funkciju,ili je u najmanju ruku teško dozirati pravilnu zategnutost gornjeg, iglenog konca.



Bagat ruža selectronic ima relativno jednostavan veliki zateznik pa ću kroz nekoliko slika objasniti kako ga skinuti i lijepo očistiti. Prvo što je potrebno,to je skinuti poklopac na mjestu gdje je sijalica, jednostavno ga povucite prema sebi.
Odmah moramo ići na zadnju sliku 9 :), ona je važna i za početak i završetak posla, na slici 9 se vidi vijak koji je potrebno djelimično odviti da bi se zateznik mogao skinuti,potrebno je imati mali izvijač ali snažan, taj mali vijak zna biti nekada jako zategnut.



Izvili smo vijak i onda skidamo zateznik, uzeti za plastični dio zateznika koji se nalazi tik uz stroj i slobodno nešto jače vrtiti lijevo/desno da bi se oslobodio, potom ga oprezno izvući skroz iz mašine.
Na slici 1 imamo izgrađen veliki zateznik, uzeti izvijač i odviti vijak označen plavom strelicom, kada skinemo vijak ispod njega se nalazi tanka čelična podloška i nju skinuti i staviti na stranu.



Zatim skidamo brojčanik zateznika (dugme) a potom i čeličnu uvijenu podlošku ispod (slika 2), kada smo to skinuli dolazimo do nešto "težeg" zadatka, na slici 3 vidimo sigurnosni uskočnik (zeger osigurač) koji se može skinuti malim špicastim kliještima isto tako i podlošku ispod njega a zatim i plastični dio koji pritišće oprugu.


Na slici 4 je opruga koju skidamo a ispod nje i "tanjirić" koji po potrebi smanjuje pritisak opruge u zatezniku.Potom skidamo vanjski, središnji veliki i unutarašnji zatezni "tanjirić".
Na slici 5 vidimo kako to izgleda....Dalje ne morate ništa skidati, nema potrebe, dio prikazan na slici 5 sa oprugicom dobro otprašiti komprimiranim zrakom (ko ima uvjete). Na slici 6 vidimo sve rastavljene dijelove gornjeg zateznika od bagat ruža selektronik, svaki dio obriati pamučnom krpicom a stezne "tanjiriće" energično istrljati od komad pamučne tkanine, da se sijaju :)



Po završetku idemo na sklapanje, u vezi sklapanja ću navesti par možda bitnih stvari,
slika 7-prvo stavljamo unutrašnji tanjirić, zatim središnji fixni i onda na njega vanjski a zatim ne zaboraviti umetnuti u centralni dio zateznika tzv. šip-potiskivač opruge, na njegov vrh nanijeti veoma malo tot masti i
gurnuti ga u ležište, potom ostale dijelove vraćati obrnutim redoslijedom.
Na plastični dio regulatora (slika 8) isto nanosimo veoma malo tot masti, time će rukovanje regulatorom biti dosta lakše, obratiti pažnju na pozicije označene bijeli strelicama, sve moraju biti u jednoj liniji.


Zatim vraćamo brojčanik regulatora, postavimo ga na nulu s tim da se može kretati pema većem broju, ako to ne ide onda ga pomaknuti za jedan stepen, čim može da se kreće prema "plusu" staviti tanku podlošku i pritegnuti vijak sa slike 1, ne suviše jako, ocijenite otprilike da regulator možete vrtiti uz nek normalni otpor.
Sređeni regulator zategnutosti gornjeg konca od "bagatove ruže" vratiti na predviđeno mjesto, gurnuti ga do kraja u njegovo ležište i pritegnuti vijak (slika 9).

18 comments:

  1. Anonymous2.5.13

    Odličan post,lijepo objašnjeno i propraćeno super fotografijama.
    Znači uskoro detaljnije o tome kako se radi"to i to"na Bagat Ruža selektronic.
    LP i hvala Vam na ovom jedinstvenom sajtu.

    ReplyDelete
  2. Ma Bagatove mašine su neiscrpna tema,one se više ne proizvode ali će se na našim prostorima još dosta godina koristiti,Bagat Ruža selectronic uskoro detaljno u jednom od postova.kako se popravlja,podmazuje čisti,karakteristike,preporuke...itd

    ReplyDelete
  3. Anonymous2.5.13

    Da li moze nesto i o Bagat Visnji

    ReplyDelete
  4. :)Bilo je već nekoliko postova o"višnji",koristite pretragu sajta,ukucajte"bagat višnja"i pogledajte rezultate,pretraga je gore pri samom vrhu stranice.
    LP

    ReplyDelete
  5. bagatman24.6.13

    Postovanje.Imam problem sa ovim zateznikom,pa nadam se da mi mozes pomoci.Masinu sam nedavno kupio,ruzu,ali zateznik cas radi cas ne radi.Znaci ponekada je zategnutost na br 9 i 0 ogromne razlike kako jel i treba a ponekada je zategnutost na 0 i 9 ista.Kada je ista ovi tanjirici unutra se dodirom sarafcigera pomjeraju.Da li je to kod svih ruza ili je to kvar neki?Dal ja kao neki pocetnik bi mogao to popraviti da ne nosim majstorima,tek kupljena nema se bas para za to ;-)
    Hvala majstore, odlicna je str.

    ReplyDelete
  6. Odmah na početku da kažem da to nije normalno stanje i da Vam zateznik iz nekog razloga ne funkcioniše pravilo,negdje nešto blokira,zaglavljuje....
    Provjera rada zateznika se vrši kada je spuštena stopica na ubodnoj ploči,to kako Vi kažete da se tanjirići mrdaju sa dodirom sarafcigera se treba dešavati SAMO kada je stopica podignuta u krajnji položaj GORE.
    Da zaključim TO JE KVAR;
    Ova stranica i služi da amaterima pomogne u otklanjanju kvarova(između ostalog).
    Predpostavljam da je to nekad neko čačkao i prepravljao,čak postoji mogućnost da neki od sitnih dijelova nedostaje(vidi slike),vrlo vjerovatno da centralna tanka šipkica-podizač se zaglavljuje,možda je čak i pravljen od nekog mekšeg materijala;
    Izgraditi zateznik i sve detaljno pregledati,imate gore slike,šta Vam drugo mogu reći...možda se u Vama krije neki finomehaničar :)
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  7. Anonymous21.9.13

    Imam mašinu"ruzu selektronik" na kojoj nikako nemogu da doteram niti donji niti gornji štep,iako je bila kod majstora na popravku,jedino je moguće da je razlog što nemam original kalem za špulnu molim vas za savet.?

    ReplyDelete
  8. Niste baš najbolje formulisali Vaš problem,?
    Pa kakav je to majstor ako nije mogao otkloniti kvar :)),
    "jedino je moguće što nemam original kalem za špulnu..."
    Koliko razumijem vama nedostaje bobin kasa-čunak,trenutno koristite neki drugi,?koji nije adekvatan i original za bagat ružu.
    Normalno je da to ima uticaja,preporučujem post"Podešavanje zategnutosti konca na šivaćoj mašini".
    Poštovanje

    ReplyDelete
  9. I ako imam sve pohvale za stranicu (još odavno) ovaj post je sjajan . Ja na mojoj mašini šijem skoro 20 godina ,zatezač konca čistim redovno ali ponekad i popravljam .Do sada sam se snalazila ali ovo moram doooobro da izučim ,nešto malo fali . Sad ću i to da rešim .Hvalaa !
    ...majstor je majstor ! Bravo !

    ReplyDelete
  10. :)),čistoća"tanjirića"je veoma važna,svaka nakupina i najmanje količine spresane prašine pa i oxidacije poremeti pravilnu funkciju bilo kojeg zateznika,nalijegajuće površine moraju biti potpuno čiste,u slučaju oxidacije tanjirići se mogu očistiti veoma sitnim vodobrusnim papirom,sve zavisi od kvaliteta materijala,kod nekih modela pojava oxidacije(hrđe) na steznim tijelima je veoma rijetka...
    Poštovanje Dragice

    ReplyDelete
  11. Anonymous5.12.13

    Novosadjanka

    Hvala na iscrpnom objasnjenju i super preglednim fotografijama. Ja imam Ruzu 30-tak godina,dobro me je sluzila sve do prosle godine ,kada je pocela da se kvari (motor kanda otkazao) odnesem je kod majstora u tzv Bagat servis ,platim 2.200 din. servisiranje a "majstor" mi totalno rasteluje regulator zatezanja konca , koji je pre toga radio savrseno. Nadam se da cu uz pomoc vaseg uputstva uspeti da ga vratim u prvobitno stanje.
    Posle intervencije tzv majstora moram da stavim regulator na 0 kako bi uopste masina mogla da sije :(

    ReplyDelete
  12. Da,da,tih nazovi majstora su puni raznorazni servisi,to je opšte stanje drustva,nažalost.
    Postupite po datom uputstvu a na kraju,po sklapanju zateznika,uzmite komad konca dužine do 1 m,postavite u početku regulator na 0 (nula) a konac vucite rukom uz povremeno povećanje napetosti prema većem broju.
    Kada budete sigurni da je sve uredu,onda ugradite zateznik.
    Lijep pozdrav za Novi Sad

    ReplyDelete
  13. Anonymous30.6.14

    Poštovani Master,
    imam problem, jer u gornjem zatezniku ("Ruža") nedostaje centralna šipkica-potiskivač opruge!
    Koje je on dimenzije i dali se može napraviti?

    Hvala
    Vladimir

    ReplyDelete
  14. Da nije bilo vašega pitanja ne bih niti znao da su mi slike na ovoj temi sa starom adresom,OK to smo promijenili.Naša nova adresa je : WWW.MASINSKIKUTAK.COM
    Tačnu dužinu te šipkice ne znam,nemam zateznik pri ruci da bi premjerio,debljina je nekih 3 do 3,5 mm,može se vrlo jednostavno provjeriti.Na gornjim slikama se u par navrata vidi srazmjer dužine,napraviti se može vrlo jednostavno,komad čelične žice ili čak obični exer adekvatne debljine s tim da se to mora lijepo obraditi i da niti najmanje ne zapinje prilikom kretanja.Ono proširenje na vrhu je poželjno ali nije neophodno.Kada ga napravite nanesite tanak sloj masti da spriječi eventualnu oxidaciju.Pozdraw

    ReplyDelete
  15. Nastavak na gornji kometar,da ga ne brišem,samo ću dodati:
    TAČNA dimezija potiskivača na gornjem zatezniku bagat ruža je:
    prečnik-debljina 2 mm a dužina nešto malo ispod 34 mm.
    Čovjek nekada ne zna ni šta ima u radionici :)

    ReplyDelete
  16. Anonymous24.10.14

    Poštovani,
    Imam problem sa Bagat Ružom i nikako da ga uklonim,naime radi se o tome da masina dok šije bez obzira koji šav na donjem dijelu materijala nakuplja konac,isprva sam mislio da se radi o donjem koncu pa sam na čunak namotao bijeli konac dok je gornji konac bio crn i nakon probavanja ispostavilo se da se crni konac sakuplja ispod tkanine. Pokušao sam pratit Vaša uputstva i uputstva koja su došla uz masinu i podešavao zategnutost gornjeg i donjeg konca al bezuspješno. Molio bih Vas za pomoć.

    ReplyDelete
  17. Pokušajte uraditi sledeće,prvo će te izbaciti čunak i bobinu iz grajfera a potom odviti dva vijaka i skinuti ubodnu pločicu,sve odprašiti a u grajfer dodati par kapi ulja,vratiti pločicu,ubaciti namotanu bobinu u čunak,provući konac kako je potrebno i vući ga rukom,mora se veoma lagano izmotavati,otptilike,kada čunak pustite da visi na koncu trebalo bi da ga jedva drži.To kad podesite više nemate potrebe dirati.
    Sledeće je gornji zateznik,morate provjeriti kako funkcioniše,da li reaguje na pritezanje,?Uvucite konac u mašinu,samo do prolaza kroz zateznik,vucite konac rukom prema gore,kada je stopica podignuta mora ići veoma lagano,spustite stopicu,postavite zateznik na 1-cu,vucite konac,mora biti mali otpor,povećajite tenziju,2.3.4...mora se osjetiti na ruci da je napetost sve veća,ako to nije slučaj,zateznik se mora izgraditi,pregledati i detaljno očistiti.Uzmite novu iglu,uvucite konac po pravilu,postavite gornji zateznik na 3,donji ste već podesili ranije,ubacite i donji konac,uključite ravni štep,za probu koristite neki malo jači materijal (jednoslojni teksas),isprobajte par centimetara,pogledajte donju stranu,ako nije OK,zateznik pomaknuti veoma malo,to ponavljati dok ne budete zadovoljni sa vašom mašinom.Poseban Pozdrav Vama i Vašem Gradu :)
    Master

    ReplyDelete
  18. Anonymous9.10.20

    Poštovani, evo već desetak dana pokušavam rešiti jedan problem. Pri tome sam naleteo na dosta vaših video klipova o šivaćim mašinama. Jako su dobri. Moj problem je: Bagat Ruža step tip 957, povezivanje žica izmedju utikača sa prekidačem do elektroploče. Na ploči su označene brojevima dok na utičnici i prekidaču nema, tako da ne znam kako spojiti žice. Poneka i fali. Bio bih Vam zahvalan za pomoć u obliku video klipa, korak po korak. Izvinjavam se što ovako pokušavam, al drugčije nisam znao. Lep pozdrav.

    ReplyDelete

SEARCH