Stubna Šivaća Mašina Stubovka / Post Bed Sewing Machine

stupni šivaći stroj za kožu,stupni sivaci stroj,stupna masina,stupovka,

Šivaće mašine stubovke (stubni šivaći stroj) spadaju u grupu industrijskih šivaćih mašina,taj oblik mašine ne postoji kod kućnih-portabl prenosivim smašina
Naziv"stubna, stubovka"je proistekao iz oblika njene radne površine koji je u obliku stubića (stupa).
Stupna šivaća mašina se uglavnom koristi u proizvodnji gornjih dijelova obuće i različite kožne galanterije. Ima ih raznih varijanti,razlike mogu biti recimo u visini stubnog dijela, broju igala i grajfera, raspon igala,oblik transporta materijala...itd.

Koja je prednost stubne radne površine,?  Prije svega gornji dijelovi obuće su najčešće specifičnog oblika, taj oblik se mijenja spajanjem više dijelova (sve zavisi od dizajna), rad na takvom komadu koji je najčešće od prirodne ili vještačke kože, često u kombinaciji sa različitim debljim tkaninama ne bi bilo moguće proštepati na standardnoj ravnoj površini, druga prednost je sama površina koja je najčešće prilično mala i trenje obrađivanog komada je veoma malo a manevar komadom koji se šije je krajnje jednostavan.


Ponekada se spajaju veoma mali komadi koji se moraju pridržavati sa obje ruke koje su oko stubnog dijela slobodne i vrlo elegantno se može pomijerati dati komad u krug ili kako već dati komad-i zahtijeva-ju.
Broj igala isto tako je najčešće jedna ili dvije. Dvije igle mogu biti na potpuno odvojenim iglenjačama, gdje se čak jedna od iglenjača može po potrebi isključiti a može biti i tzv. dupla igla na jednoj iglenjači. Taj oblik se koristi pri duplom štepu koji može biti ukrasni ili može spajati dijelove obuće, ponekada je jedna od tih igala malo povučena unatrag da bi štep bio naizmjeničnog izgleda, bez paralelnih uboda. Česti su oblici sitnog štiha sa tanjim ili debljim koncem.


Raspon igala je najčešće od 2-5 mm a korak veoma promljeniv, česte su situacije da stubna mašina uopšte nema hoda unazad, nema potrebe za učvršćivanjem boda hodom naprijed-natrag. Oblik transporta materijala kod stubovke je različit kao kod standardne industrijske šivaće mašine ALI ipak preovlađuje sa tzv,točkić stopicom( rooler foot, rol fus), točkić može biti nezavisan i pokretan samim komadom koji se obrađuje, odnosno donjim transporterom a u modernijih masina je u sprezi sa donjim transporterom. Svakako tu je i neizbježni trostruki, dvostruki i igleni transport materijala. Pristup grajferu odnosno špulni za donji konac je najčešće veoma jednostavan pomijeranjem datog poklopca, koji je najčešže od čeličnog zaobljenog lima. Na kraju da kažem da se na stubovku može dodati improvizovana ravna površina, poravnata više manje sa vrhom stubića.

Broj komentara: 8:

 1. Anonimno13.7.15

  Šta je to raštep i kako se on radi,hvala

  OdgovoriIzbriši
 2. Tkz."raštep"je oblik štepa koji se radi na šivaćoj mašini"dvoiglovki",može se raditi na svim dvoiglovkama ali najbolji rezultati se dobijaju na stubnoj dvoiglovci,naročito kod šivenja sa puno promijena pravca i na većim dijelovima obuće,tapaciranog namještaja,auto tapacirunga itd.Kao što rekoh,raštep se radi na dvoiglovki,za što kvalitetniji oblik raštepa poželjna je i stopica sa vodilicom.Sam raštep je najčešće veoma istaknut i on ima veliki estetski efekat,stoga,kvalitetno urađen raštep je vrlo bitan.Razmak igala je različit a najčešće je od 5-10 mm.
  Dakle,za raštep se najbolje pokazala stubna dvoiglovka sa trostrukim transportom,vodilica nije neophodna ali je poželjna,vodilica je obično u sastavu vanjske velike stopice,može biti na opruzi ili sa pneumatskim uključivanjem.Pozz

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimno15.1.16

  Lepo je procitati korisne savete.Hvala!
  Za koji dan uzimam jednu stubnu dvoiglovku za auto tapetariju pa javljam iskustva!

  OdgovoriIzbriši
 4. Anonimno16.11.16

  Pozdrav svima! Jako koristan i dobar sajt,svaka čast!
  Zainteresovana sam za kupovinu dobre stubovke,za šivenje prirodne i vještacke kože,za torbe i novčanike.Nigdje po našim oglasima nisam uspjela da nađem stubovku.Voljela bih da je vidim i probam prije kupovine,pa zato tražim ovde negdje kod nas.Imala bih sredstava da je nabavim i iz inostranstva,ali u tom slučaju nemam opciju da je vidim i probam prije kupovine. Zna li neko gdje mogu da kupim dobru stubovku za svoje potrebe..?

  OdgovoriIzbriši
 5. Olja3.6.18

  Stubna šivaca mašina TAKING, teško se pokreće donji zupčanik i mašina šije u mesto, ne vuče materijal, šta to može da bude?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Može da bude svašta, niste naveli koji oblik transporta ima mašina ili konkretan model stubne Taking masine. U svakom slučaju pronađite dobrog majstora, to se mora pregledati.

   Izbriši
 6. Olivera7.10.18

  Imam stubnu mašinu Taking. Odjednom je počela da šije mnogo sitnim štepom, skoro u mestu tako da materijal ispod bude presečen. Kako naštelovati širinu boda?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pa kako ste do sada štelovali dužinu boda,? pitanje je uopšteno, koji oblik transporta ima mašina, da li ima uopšte podešavanje dužine boda,da li ima hod naprijed/nazad, koja je klasa mašine...itd

   Izbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM