-->

Papučica Za Bagat Selectronic Bagat / Nozni Regulator Brzine Za Šivace Masine

starter za šivaću mašinu bagat selectronic;

Uopštena tema o startnoj papučici na kućnim šivaćim mašinama (rastavljanje, sastavljanje i ostalo..) je već "obrađena" i da napomenem da o tome možete pročitati OVDJE.
U ovoj temi će biti riječi o Bagat papučici "selectronik modela".
NAPOMENA: radove prikazane i objašnjene u ovom postu mogu raditi samo stručne osobe, opasnost od udara električne energije !!!



Bagat selektronic papučica je u svojoj unutrašnjosti prilično "jednostavna", prije bilo kakvih radova, startnu papučicu odvojiti od izvora električne energije, rastavljanje je jednostavno i objašnjenje je na gornjem linku, da ne ponavljam, Slike 1 i 2.
Na drugoj slici vidimo skinut gornji dio papučice i dva elektro vodiča, jedan ide na gornji pokretni dio a drugi na statični donji dio (označeno žutim strelicama), potrebno ih je osloboditi popuštanjem vijaka na datoj spojnici, odviti i vijak koji drži donji statični dio sa pločicom za promjenu izlaznog napona. Sad treba izvršiti kompletan pregled, razlozi zbog kojih se ovo radi mogu biti: Bagat selectronik mašina ima promljenivu brzinu kretanja, šivaća mašina slabo i promljenivo reaguje na pritisak papučice, šivaća mašina prestaje sa radom kada papučicu stisnemo do kraja, šivaća mašina; odnosno motorić šivaće mašine uopšte neće da radi, šivaća mašina gubi snagu, prekida rad, elektro motorić šivaćeg stroja ima nepravilan rad ...itd



Slika treća prikazuje moguće uzroke:
1-zaprašena i prljava površina promljenivog otpornika po kojoj se kreće kontaktni točkić "4";
2-završni kontaktni"limić"u prekidu ili na sebi ili sa kontaktnom žicom;
3-nepostojeći kontakt-prekid između gornjeg dijela otpornika i završnog kontaktnog lima, to je najčešće situacija nevidljiva i ispituje se pomoću ommetra; 4-zaprljana površina kontaktnog točkića;
5-prekid žice na spajanju gornjeg i donjeg dijela startne papučice;
Jedan od mogućih kvarova je i prekid žice u glavnom vodu, to isto ispitati pomoću "ommetra". Za one koji neznaju, "ommetar" je instrumenat kojim se mjeri otpor provodu električne energije, ako je žica u prekidu ommetar neće uopšte reagovati, što znači da je otpor potpun, nema protoka struje.
Da napomenem da je riječ o Bagat selektronk startnoj papučici;



sad treba preći na odklanjanje nedostataka, kontaktni točkić i površina po kojoj se isti kreće moraju biti čisti, za čišćenje tih elemenata se dobro pokazao alkohol natopljen na komadić pamučne krpice ili vate, može poslužiti i dobra domaća prepečenica ko ima (malo šale nije na odmet:)), ali stvarno može, očistiti tj oprati te površine i samo posušiti, kontaktni točkić se ne podmazuje. Sledeće, žice u prekidu naravno preletovati, spojiti pomoću izoliranih spojnica i sl, sve zavisi od mjesta prekida;


Kod stanja "3", prekid gornjeg dijela od donjeg kontaktnog limića je već komplikovanija situacija, zbog tog prekida Vaša bagatica selektronik najvjerovatnije neće raditi uopšte; rješenje je potpuna zamjena pločice ili tik uz samu liniju spoja postaviti komad bakarne žice koja će biti oslonjena na onu crnu povrčinu a krajevi čvrsto zalijepljeni, jedan kraj te žice premostiti na kontaktnu tačku, to je improvizacija i mašina će raditi ali neće biti na "punom gasu" elastična nego će naglo mijenjati broj okretaja.
Sledeća slika prikazuje te površine, vidi se i istrošenost donjeg kontaktnog limića, da napomenem da se radi o veoma tankom materijalu.
Zadnju, petu sliku sam postavio kao primjer, šta se može zateći unutar startne papuče i u kakvom stanju zna doći na popravak :)), jedna katastrofalna situacija, naravno sve se dovede u normalu, očisti i dovede u red da bude kao nova.

31 comments:

  1. Anonymous4.5.14

    Imam bagat masinu danicu plus elktronik,problem je papučica koja radi samo na odredjeni ugao,ustvari,negde na pola i to sa prekidima.Da li mi možete reci šta bi moglo da se desi,u čemu je kvar.??
    Hvala na odgovoru

    ReplyDelete
  2. Sve piše u gornjem tekstu,ako ima još kakvih nejasnoća,slobodno pitajte.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pitanje dali znate gdje mogu nabavìti papucicu za Ruzu step

      Delete
  3. Anonymous25.7.14

    Poštovani imam bagat ružu.
    Papučicu sam pri radi pritisnula do kraja i sve je bilo ok.
    Kada sam htjela upaliti mašinu,kao zaiskrilo i ugasila se i neradi.
    Zaboravila sam neko vrijeme staviti ulje.Da li je radi toga?Hvala

    ReplyDelete
  4. Mislim da nije,to je kvar na elektroinstalaciji,najvjerovatnije je usled kratkog spoja"crkao"osigurač na elektroničkoj pločici(seectronic model).Potrebno je prvo pronaći mjesto kratkog spoja,moguće je da je to startna papuča ili negdje drugo a onda i zamijeniti osigurač.Pošto je u pitanju struja to morate dati stručnoj osobi na pregled. Poz

    ReplyDelete
  5. Anonymous4.1.15

    Poštovanje Master
    Imam bagat višnja 706 problem je sledeći,kada je upalim počne odma da šije i postiže maksimalnu brzinu a papučicu ne pritisnem i kada je pritisnem nema efekta nikakvog,bio bi zahvalan na bilo kojem vidu pomoci, s tim da je mašina radila normalno i to mi se desilo dok sam radio za mašinom. Veliki pozdrav za vas

    ReplyDelete
  6. Naslov kaže"startna papučica kod Bagat selektronik modela" a kod Vas po svemu sudeći nije selektronik model,no dobro:
    kod vas je papučica ostala iz nekog razloga stalno uključena,što će reći nikakav otpor struji ne proizvodi zbog toga i taj nagli start,papučica se mora otvoriti i vidjeti u čemu je problem,sve komplet isključite iz struje i otvorite papučicu,kako se to radi i eventualna dodatna pitanja će mo nastaviti na ovome Post-u Pozz

    ReplyDelete
  7. Anonymous9.12.15

    Postovanje, Imam Bagat Ruža mašinu i problem sa papučicom tj kad pritisnem papučicu mašina redovno radi ali kada pustim papučicu uopšte ne reaguje i nastavlja da radi sve dok ne prekinem dovod struje. Sta bi mogao biti kvar? Pozdrav

    ReplyDelete
  8. Anonymous9.12.15

    Niste naveli kako mašina reguje na pritisak papučice,je li se pokrene na pritisak do kraja ili u početku normalno reaguje i na mali pritisak nogom?
    Predpostavljam da reaguje na pritisak do kraja...otvoriti i postupiti po gornjem uputstvu,to mora pogledati električar ili servis za šivaće mašine
    Masinski Kutak

    ReplyDelete
  9. Anonymous4.4.16

    Poštovani,za Bagat Danicu,papučica R2 da li ima promjenjivu brzinu ili samo uključeno/isključeno?

    ReplyDelete
  10. Predpostavljam da je u pitanju Bagat danica selectronic,?
    Sve papučice osim prekidača su i kontrolori brzine mašine.Ako je na "danici"originalna papučica ona mora imati i kontrolu brzine.
    Pupučica na vašoj"danici"je neispravna.
    Pogledajte temu"startna papučica šivaćih mašina".LP

    ReplyDelete
  11. Anonymous16.8.17

    Postovani, potrebna mi je pomoc oko povezivanja masine za sivenje. Rec je o masini Bagat electronic 706E. Problem je nastao tako sto je nepaznjom, nogom zakacen kabl i konektor na masini se slomio i pokidale su se zice koje nastavljaju ka masini, verovatno prekidacima, stampanoj ploci....
    E sad, posto konektor nisam nasao ni polovan (trazio i na buvljaku ali nema) dosao sam na ideju da sve to spojim direktno posto je rec o svega 4 zice (220V + papuca). Zato mi je potrebna vasa pomoc. Ako imate vremena i mogucnosti da mi objasnite koja zica gde ide. Stampana ploca je obelezena bojevima i vodovi su takodje obelezeni brojevima pa smatam da nece biti tolko tesko da se spoje krajevi zica. Moraju se spojiti i dve bele zice sa prekidaca svetlo/brzina motora posto su i one nastradale. Hvala unaped.

    Sto se tice iskustva oko elektrike moze se reci da ga za ovako nesto imam, nadam se. Posedujem unimer, razlikujem fazu od nule, imam lemilicu i pribor za lemljenje, redne kleme i dobru volju da sve ovo sprovedem u delo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nažalost "mrka kapa". Nemamo nikakvu sliku niti šemu koja bi mogla biti od koristi. U pitanju je bagat 706e visnja elektronik.
      Da je mašina bez elektronike to bi bilo puno lakše.

      Delete
  12. Anonymous13.3.19

    Ima li nade daa mi neko pošalje shemu za papučicu šivaće mašine Bagat,tip-R2.

    ReplyDelete
  13. Anonymous4.5.19

    Pozdrav, treba mi pomoc kod Bagat Ruza Step "s-electronic". Startna papucica radi ali samo u krajno lijevem polozaju -.- (sivanje bod po bod). Kada zelim pojacati brzinu prema desno od min. do max. ne radi ništa. U cemu je problem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može biti da je problem u papučici ali i ne mora, potrebno je prvo odkloniti sumnju u ispravnost motora i pripadajuće elektronike. Papučica se mora otvoriti i pregledati a motor nakratko startovati direktnim spajanjem izvoda na papučici. NAPOMENA: posao predviđen za stručne osobe, OPASNOST OD UDARA ELEKTRIČNE ENERGIJE..!!

      Delete
  14. Anonymous26.12.19

    Pozdrav! Imam problem sa šivaćom mašinom Ruža Step Selectronic. Kad pritisnem papučicu mašina kreće u rad ali papučica se pregreje i počne da smrdi plastika. Papučica je nova a mašina nije radila skoro dvije godine ! Molim vas za mišljnenje i savjet, da li mogu sam otkloniti kvar, bavim se elektronikom, kućni aparati, radio i tv, mikseri pegle i ostalo ali mašinu za šivenje nisam nikad radio...mnogo hvala unapeijed

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Papučica je nova"?, koju vrstu papučice ste ugradili,? originalne nove Bagat papučice ne postoje u prodaji, to treba otvoriti, pošto ste dovoljno stručni oko struje tu ne bi trebalo biti nekih posebnih problema. Popustite blokadu na zamajcu kada kontrolišete rad motora, ako mašina dugo nije radila trebalo bi je podmazati, otvoriti papučicu i pregledati situaciju, to je jedino rješenje. Možete kratko spojiti ulazne žice u papučicu i vidjeti kako radi motor. Ja mislim da je problem nastao zbog neadekvatne papučice. U svakom slučaju moram naglasiti OPREZ pri radu sa naponom od 220 V.

      Delete
  15. Pozdrav, imam Ruza Bagat electronic masinu. Radi samo kada je podeseno na najsporije sivenje, kada mora papucica stalno da se pritiska, cim pojacam na sredinu ili skroz, ne reaguje na stisak na papucicu. Da li je moguce popraviti i kako ili da menjam papucicu? Hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koliko razumijem, mašina radi samo kada je klizni regulator brzine smanjen do kraja, kada pokušate povećati prema + mašina ne reaguje na pritisak papučice..??
      Nemojte mijenjati papučicu, može se popraviti ali samo u servisu, najvjerovatnije je loš kontakt na samom regulatoru brzine.

      Delete
  16. Pozdrav, na Ruža elektronic mašini po otpuštanju papučice motor radi još 2-4 sekunde i onda staje. Papučicu sam kompletno očistio i ispolirao kotačić. Dal je problem u elektronici?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taj problem nema veze sa papučicom, to se dešava kada se izgradi kompletno motor i elektronika i onda vrši proba na stolu, razlog je što nije priključen kabal koji ostaje na mašini a vezan je za pozicioniranje igle ili motor i elektronika su na mašini ali je skinut remen. Rijetko je situacija da je loš kontakt na elektroničkoj pločici.
      NAPOMENA: morate strogo paziti, opasnost od udara električne energije..!! Ukoliko niste sigurni u svoje znanje posao prepustite stručnoj osobi.!!

      Delete
  17. Postovani,
    Imam problem sa mašinom danica eletronic. Problem je sledeci, promjenjena je pogonska papucuca koja jd bila polomljena međutim masina prosto ne reaguje kada se papucuca stisne. Jos da dodam da struje ima na sijalici, tj svjetli. Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. A je li mašina bila ispravna prije nego što se polomila papučica.?
      Ukoliko jeste, onda napon ne prolazi kroz novu papučicu, papučica se mora ispitati na otpor a pošto je polovna vrlo lahko može biti i neispravna i naravno da li je nova papučica ista kao polomljena i odgovarajućeg otpora Ω .
      Orginalne nove Bagat papučice ne postoje u prodaji.

      Delete
  18. Anonymous4.6.20

    Poštovani,
    Imam Bagat 777 šivaću mašinu i papučica normalno radi samo kada je i svetlo odnosno sijalica upaljena, u suprotnom neće da se pokreće. Na prekidaču za svetlo pored oznaka 0 i slike sijalice postoji i znak M u krugu! S tim u vezi, zanima me da li je to u redu, da papučica radi samo kada je sijalica upaljena ili bi trebala da bude nezavisna od iste? Nigde ne mogu da nađem neku šemu za vezivanje kablova kako bih eventualno utvrdio da li je sve vezano kako treba. Hvala unapred na odgovoru

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je normalno, konkretan model Bagat 777 nema posebno prekidač za sijalicu, slovo M znači motor, dakle jednim prekidačem palite i motor i sijalicu. Nikakvu šemu nemate potrebe tražiti jer na mašini ne postoji višak prekidača ili prekidač sa dva "koljena" kojim bi ste odvojeno palili sijalicu u odnosu na motor "M" .

      Delete
  19. Dal imate papučicu za mašinu bahat super slavica 555 i kolko košta

    ReplyDelete
  20. Anonymous12.12.20

    dosta korisnih stvari sam vide u vasem kutku,medjutim interesuje me kako resiti problem nedostatka odgovarajuceg kabela za sivacu masinu,papucica postoji,ima dva izvoda ili ulaza,dok na samoj masini postoje tri konektora,dva su 'pod sarafom' a jedan je 'zabica' pa pitanje glasi kako to povezati? Ukoliko postoji ikakava elektroshema kako se povezuje papucica mislim da ne bi bilo lose da ju objavite. Unapred hvala za sve dosadasnje a i buduce objave.

    ReplyDelete
  21. Koliko kosta papucica za masinu bagat danica? I odakle ste?

    ReplyDelete

SEARCH