-->

Sewing Machine Timing Belt / Time Belt Sewing Machine / Zupčasti Remen Za Šivaće Mašinu


Here is one, perhaps for many interesting and completely unknown topics. Within some models of sewing machines, most often industrial, the transmission of torque from the upper shaft to the lower part of the machine is done by a toothed belt (R), in some models of household machines the toothed belt is placed along the machine in the lower part and is used to start grabs motor on the main shaft (overclocking), some models have more toothed belts ... Basically, the toothed belt is quite common in all types of sewing machines. Each timing belt is made of rubber with special reinforcements ...

Evo jedne, možda za mnoge zanimljive i potpuno nepoznate teme. Unutar nekih modela šivaćih mašina, najčešce industrijskih, prenos obrtnog momenta sa gornje osovine na donji dio mašine se vrši zupčastim remenom(R), u nekih modela kućnih mašina zupčasti remen je postavljen uz duž masine u donjem dijelu i koristi se za pokretanje grajfera ili sa motora na glavnu osovinu (overklock-overlovka), poneki modeli imaju vise zupčastih remenova....Uglavnom, župčasti remen je prilično zastupljen kod svih vrsta šivaćih mašina. Svaki zupčasti remen je izrađen od gume sa specijalnim ojačanjima...  inside it, there are also long types of timing belts made of special fibers with the addition of metal rings. Instead of a timing belt, some models have two pairs of coupled bevel gears, the advantage of the timing belt is in its very quiet operation and maintenance, which is almost not necessary. However, the toothed belt is also prone to damage, it often comes into contact with machine oils, dirt, and certainly time does its thing, so it can damage one or more serrated parts (teeth), which can lead to partial slippage of the belt and complete impossibility of sewing on machines. Partial slippage of the timing belt creates a problem similar to that of an unadjusted grapple, read about the grapple or loop here.

unutar njega, postoje i duge vrste zupčastog remenja izrađenog od specijalnih vlakana sa dodatkom metalnih prestenovaUmjesto zupčastog remena, pojedini modeli imaju po dva para spregnutih konusnih zupčanika, prednost zupčastog remena je u njegovom veoma tihom radu i održavanju, koje gotovo nije niti potrebno. Ipak je i zupčasti remen podložan oštećenjima, često dolazi u dodir sa mašinskim uljima, prljavštinom, svakako i vrijeme čini svoje pa može doći do oštećenja jednog ili više nazubljenih dijelova (zubaca), što može dovesti do djelimičnog proklizavanja remena te do potpune nemogućnosti šivenja na mašini. Djelimično proklizavanje zupčastog remena stvara problem sličan kao kod nepodešenog grajfera, o grajferu ili petljacu procitaj OVDE


In the attached diagram, the position of the belt (R) and toothed pulleys is extremely simplified. In case of damage to part or the whole belt, it needs to be replaced. Replacing the inner timing belt on the sewing machine is a special topic and often a good part of the machine needs to be dismantled so that the belt can be removed and replaced. The details depend on the type and model of the machine, with smaller steppers only with lower transport it is a bit easier and with machines with two and three transports it is a bit more complicated.
All of the above problems with the timing belt on a sewing machine are essentially a relatively rare occurrence and the timing belt of a sewing machine usually lasts a long time. The drive timing belt on portable home sewing machines is much smaller and thinner and therefore more sensitive to failures, it all depends on maintenance and load, also the centrally placed (inner) timing belt on home sewing machines is "softer". The main drive timing belt is not a problem to replace, but the inner one, which holds the upper and lower drive assembly together, is much more complicated and requires a master's inspection. Related and related topics: V-belt
Na priloženoj šemi, se krajnje uprošteno vidi pozicija remena (R) i nazubljenih remenica. U slučaju oštećenja dijela ili cijelog remena, potrebno ga je zamijeniti Zamjena unutrašnjeg zupčastog remena na šivaćoj mašini je posebna tema i često je potrebno dobar dio mašine demontirati da bi se remen mogao skinuti i zamijeniti. Detalji zavise od tipa i modela mašine, kod manjih šteperica samo sa donjim transportom je nešto lakše a kod mašina sa dva i tri transporta je nešto komplikovanije.
Svi gore nabrojani problemi sa zupčastim remenom na šivaćoj mašini su u suštini relativno rijetka pojava i zupčasti remen šivaćeg stroja obično dugo traje. Pogonski zupčasti remen na portabl kućnim šivaćim mašinama je dosta manji i tanji a samim tim je i osjetljiviji na kvarove, sve zavisi od održavanja i opterećenja, isto tako centralno postavljeni (unutrašnji) zupčasti remen na kućnim šivaćim mašinama je "nježnije"građe. Glavni pogonski zupčasti remen nije problem zamijeniti ali unutrašnji, koji drži u sprezi gornji i donji pogonski sklop je dosta komplikovanije i zahtijeva pregled majstora. Srodne i povezane teme:  Klinasti remen

27 comments:

  1. Anonymous15.7.13

    Imam šivacu mašinu, Adler-serije 530,531,532 iz 70-ih,ima dva zupčasta remena od kojih je onaj sto pokreće mašinu,pukao.Nalazi se unutar mašine.Pitala sam majstora da li može da je popravi,rekao mi je da je mogu baciti,da bi morao da rasklopi celu mašinu i da može da se nadje ta vrsta remena.Pitam vas,da li postoji mogućnost, da se ta mašina popravi s obzirom da se radi o kvalitetnoj mašini.Pozdrav,čekam vas odgovor.

    ReplyDelete
  2. Ma naravno da MOŽE,slab je to majstor,neće da prizna da to nezna uraditi,doista,radi se o jednom složenijem zahvatu ali pravi majstor to može 100% uraditi,ako imate rezervni remen,sa istim brojem i rasporedom"zubi",može biti i koji milimetar uži ali širi od puknutog ne bi trebao biti.
    Pogledat ću na netu o kojem se modelu radi,ne znam ovako napamet.
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  3. Ne mogu naći na netu taj Vaš model Adler-ke,
    AKO se radi o staroj kućnoj šivaćoj mašini,onda je majstor u pravu,ne isplati se to popravljati.

    ReplyDelete
  4. postovanje, sto se tice remena, koje su njegove karakteristike, recimo da sam nesto racunao, i remen koji mi treba je dug oko 23 cm, sirok 1 cm, ima mozda 33 zuba, i drugi remen oko 45 cm dug, 1 cm sirok i ima oko 64 zuba.

    mozda sam malo pogrijesio u broju zuba, jer sam izmjerio da mi je korak zuba 7 mm, a procitah da to nije standard, tj da je trebao biti 8 mm, ali duzine su mi definitivno priblizne.

    da li postoje standardi neki, pa da na osnovu njih kupim remene, te koje mi vi preporucujete?

    a nekako cu zamijenit ih :)

    hvala

    ReplyDelete
  5. Malo ste Vi to meni iskomplikovali..??
    Kao prvo ste trebali navesti o kakvom modelu šivaće mašine se radi i koji problem imate??
    Koliko kontam Vi bi ste da mijenjate oba zupčasta remena na mašini??,unutarnji i vanjski-pogonski;
    Vi kada kupujete unutrašnji remen šivaće mašine,ponesite stari,raspored i modul zubi mora biti identičan kao i dužina remena.
    To vam je gotovo pa isti princip kao zupčasti remen na motoru automobila.
    Poštovanje

    ReplyDelete
  6. radi se o turissa novomatic sivacoj masini, no nemam niti jedan od ova dva remena.
    onda imam golem problem...


    kako sada da kupim remen/ove, obzirom da ga/ih nemam?

    ReplyDelete
  7. Šivaća mašina(sewing machine)Turissa novomatic je antikvitet model,stara mašina i veoma rijedak brend na našim prostorima,o nabavci remenova,nemam šta reći,mislim da se to ne isplati ni u kom pogledu.
    Niti Vi znate zamijeniti unutrašnji zupčasti remen niti će Vam to bilo koji majstor na toj mašini uraditi,kod vas je sličan primjer kao kod gospođe iz gornjeg posta.
    Mislim da je vrijeme da razmislite o kupovini nove šivaće mašine.
    LP

    ReplyDelete
  8. Anonymous15.2.15

    Dobro vece, poreban mi je zupcasti remen za masinu VICTORIA 270E. Da li mi mozete pomoci?
    Unapred hvala

    ReplyDelete
  9. Mogu vam pomoći na sledeći način;
    kod vas je najvjerovatnije u pitanju pogonski zupčasti remen,to je remen na motoru,svaki remen je potrošni materijal i nema tog majstora na svijetu koji zna ponaosob koji ide na koju mašinu,vama je važno da znate spoljnu dužinu remena,širinu,broj zubi i njihov međusobni razmak.
    Dužina,odnosno razmak između"zubi"je u vašem slučaju donekle tolerantan,ovisno o mogućnosti pomijeranja motora mašine.Lp

    ReplyDelete
  10. Anonymous3.5.15

    Pozdrav
    Imam problem sa sivacom masinom Brother LS2-B837 trostruki transport posto mi je masina izbacila zbog opterecenja skinuo sam zupcasti kajs da bi ponovo uvacio klin to sam vratio i pre nego da stavim kajs spustio sam iglu u donjem polozaju i podesio vrh grajfera da hvata vrh igle i onda kajs namestio ali problem je nastao jer zupci ne vuku materijal napred nego nazad,ako bi ste mogli da mi pomognete sta jos treba da podesim.
    Unapred hvala na odgovoru

    ReplyDelete
  11. Anonymous3.5.15

    Vaše pitanje je već obrađeno,čak ste ga sada postavili na bolju poziciju nego gdje sam ga ja premjestio,niste smjeli čačkati oko zupčastog remena ako niste upućeni u te stvari,to mora u servis,klikni OVDE LP

    ReplyDelete
  12. Anonymous9.8.16

    Pozdrav
    Imam šivaću mašinu Brother LS2-B837 trostruki transport,imam problem sa zupčastim ramenom,kad se mašina preoptereti ona izbaci,na ploči ima dugme koje se pritisne i ručno okrene točak da bi ponovo ubacila problem je što na taj način ne mogu više da je ubacim već moram da pomerim malo župčasti kajš odvrnem tri šrafa da bi mogao da je ponovo ubacim što je suviše komplikovano i teži način.Da li možete da mi kažete zbog cčga ne radi dugme na ploči.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam o kojem se dugmetu radi ali očito je da vi previše očekujete od te šivaće mašine,pri radu sa šivaćim mašinama postoje i neka ograničenja.Vi trebate odkloniti veliko opterećenje kojem izlažete šivaću mašinu a ne baviti se njegovim posljedicama.Da bi sigurnosna spojka zupčastog remena manje iskakala potrebno je maksimalno smanjiti zazor na njoj,na samoj nazubljenoj remenici se nalazi jedan ekscentrični vijak,njegova blokada je sa nazubljene strane,pomijeranjem lijevo ili desno smanjit će te slobodan hod osovine a time i mogućnost aktiviranja sigurnosne sklopke(vidi sliku)Pogledajte i ovu temu UVJETI RADA ŠIVAĆIH MAŠINA

      Delete
  13. Postovanje kupih SINGER W 1831262 sa duplim transportom gde mogu naci zupcasti kais a trebaju mi i papucice za paspuliranje?

    ReplyDelete
    Replies
    1. To što ste naveli je serijski broj mašine, na osnovu tog broja nije moguće utvrditi klasu mašine. Pa niste valjda bili takve sreće da je zupčasti remen odmah stradao po kupovini mašine.?

      Delete
    2. Anonymous3.10.18

      Hocu ga u rezervi jer je postojeci dosta ispucao, verkvatno je fabricki, remen je duzina 640mm
      sirina 22mm, br zuba 41, rastojanje izmedju zuba 9.5mm sirina zuba 5.5mm debljina zuba 4.5mm mere su priblizne jer je mereno na samoj masini.Da li mogu i gde da kupim takav zupcasti?

      Delete
    3. Singer 236G100, veoma rijedak primjerak industrijske šivaće mašine.
      U pitanju je stubna mašina sa zanimljivm oblikom transporta, nedostatak je nemogućnost podešavanja dužine boda koji je inače veoma kratak. Mašina za prošivanje gornjih dijelova obuće, može se koriti i za šivenje razne vrste kožne galanterije, uglavnom tanjih koža. Kod nas zupčasti remen za singer 236G100 nećete naći, ako ga nađete negdje na internetu obično je skup, osim toga i sama zamjena je skupa i traži dobrog majstora.
      STUBOVKA-STUPNA ŠIVACA MASINA

      Delete
  14. Anonymous5.10.18

    Zupčasti kaiš za transporterku, ravno štepajuću

    ReplyDelete
  15. Anonymous9.11.18

    Postovanje, interesuje me gde da nabavim zupčasti kaiš za Singer sa trostrukim transportom, oznaka lllGl56, 41 zub, dužina 640 mm, širina 22 mm?

    ReplyDelete
  16. Anonymous27.1.19

    Pukao mi je zupčasti kaiš na mašini marke Pfaff, gde mogu da naručim.?

    ReplyDelete
  17. Pozdrav. Sve pohvale za vašu interenet stranicu. Imam problem sa Bagat Ružom Step 955. Unutrašnji zupčasti remen samo šta nije puknuo. Znači radi se o zupčastom remenu šta sinhronizira rad igle i grajfera. Zanima me koja je oznaka tog zupčastog remena i ako mi možete dati upustva kako se mijenja? Hvala vam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Postoje dvije vrste unutrašnjeg zupčastog remena za bagatovu ružu, plastični i od specijalnih vlakana sa metalnim prstenovima, uputstvo ne mogu dati pošto se radi o veoma komplikovanom poslu i trebalo bi mi puno vremena da to sve slikam i objasnim.

      BAGAT ŠIVACE MAŠINE - SERVISIRANJE

      Delete
  18. Dobro veče. Tražim zupčasti remen za Singer 153K103, 640 mm dužina, 41 zub, 22 mm širina. Oznaka kaiš IIIGI56

    ReplyDelete
  19. Anonymous25.5.21

    Treba mi zupčasti kaiš 36 cm obim-dužina, 12 cm prečnik, 1 cm širina, 5 mm razmak, 50 zupčanika, mašina Nekermen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neckermann 132 je stara šivaća mašina iz 1960-te godine.
      Niste naveli na kojoj poziciji se nalazi taj zupčasti remen, ako je to unutrašnji "razvodni" remen, koji povezuje gornju i donju osovinu ili je pogonski remen na motoru.?? To je vrlo važno, remen na motoru je vrlo jednostavno zamijeniti a za zamjenu unutrašnjeg remena je potreban majstor profesionalac i najčešće je zamjena istog prilično skupa, zamjena i remen su dosta skuplji od same mašine.
      To je rijedak model šivaće mašine i teško će te na našim prostorima naći taj remen, možda ima na internetu ali je cijena sigurno visoka.

      Delete

SEARCH