-->

Podmazivanje Bagat Šivaćih Mašina / Kako Nauljiti Bagat

Ovaj put će biti tema "Podmazivanje Bagat šivaćih mašina".
Bagat kao brend je i dalje masovno zastupljen kao kućni šivaći stroj, česti su i upiti tipa "kako se podmazuje bagat"  ili samo "podmazivanje bagat mašine".?
Podmazivanje Bagat mašina se ništa puno ne razlikuje od ostalih šivaćih mašina koje nemaju centralno podmazivanje, bagatice posjeduju pristupne "tačke" u koje se ukapava ulje za podmazivanje šivaćih mašina, druga ulja ne koristiti, originalno ulje za šivaće masine je rjeđe gradacije i ne sadrži nikakvu primjesu kiselina čime se čuvaju fine klizne površine ležaja ili ostalih pokretnih sklopova ili dijelova.
Podmazivanje Bagat mašine vršiti po potrebi, iskusne domaćice i šnajderice to primijete po zvuku, kada mašina ostane bez ulja ona dobije jedan čudan zvuk, neki kažu da tada mašina lupa, što je donekle i točno. Mašine "bagatice" koje rade svakodnevno one bi se trebale podmazivati prilikom svakog početka rada a one koje rade povremeno, podrazumijeva se da je podmazivanje rjeđe, nije loše ako mašina neće raditi duži vremenski preiod da se podmaže i da takva miruje, to joj sigurno neće škoditi. 

Još da dodam da je i dio oko grajfera potrebno povremeno očistiti priloženom četkicom, skinuti ubodnu pločicu i ispod nje očistiti i na klizne povržine petljača dodati po par kapi ulja. Na datim slikama su prikazane pristupne tačke podmazivanja većine bagatovih šivaćih mašina sa gornje i donje strane, kod nekih bagatovih modela za bolji pristup je potrebno skinuti gornji ili neki od bočnih pristupnih poklopaca, koje obično drže 2-3 vijka. Radi boljeg pregleda preporučujem i da preuzmete uputstva za bagat. U nastavku slike, boljih nemam 😃










15 comments:

  1. Azrichak2.4.13

    Za podmazivanje bagat ruze b selectronic, da li mogu koristiti shemu za bagat step?

    ReplyDelete
  2. Kada je u pitanju podmazivanje šivaćih mašina ili često pitanje"kako podmazati šivaću mašinu",
    tu nema puno filozofije,gdje god se šta pokreće,gdje god je neki zglob,klizni lečaj slobodno podmazati.
    "Bagat ruža b i Bagat ruža step" su sa gornje strane identične mašine,samo im se radne platforme razlikuju,
    dakle,odgovor na pitanje je MOŽE a sa podmazivanjem ne možeš pogriješiti,može se samo pretjerivati a to nije potrebno.
    Pozz Azrichak

    ReplyDelete
  3. Anonymous30.8.14

    Moze li mi neko objasniti kako se podmazuje ova bagat ruza b nova.? Imam uputstvo ali ne mogu se snaći,jer masina uopšte ne izgleda sa donje strane kao u uputstvima... ???
    Hvala

    ReplyDelete
  4. Ma sve je to tu negdje,najčešće je problem u nepoznavanju mašinskih skica.OK
    Postavio sam sliku donje strane za bagat Ruža B nova,žute strelice su za ulje a crvene za tot mast.
    Nadam se da će vam ova slika biti nešto jasnija.LP

    ReplyDelete
  5. Anonymous4.10.16

    Negdje sam online pročitao da se preporuča mašine podmazivati s novim generacijama maziva,točnije silikonskim uljima i mastima.Počeo sam koristiti navedena ulja i masti i zasad mogu reći da što god sam podmazao da je radilo bolje nego s običnim mineralnim uljima(od sarke vrata auta do jednostavnijeg satnog mehanizma).Što mislite o tome i imate li iskustva? Naravno, za finije stvari-finija gradacija maziva...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Što se tiče ulja za podmazivanje šivaćih mašina mogu ukratko reći moje razmišljanje:
      Tehnologija proizvodnje svega i svačega se mijenja,današnje šivaće mašine nisu ni izbliza kao prije 50 godina,osim toga tržište je preplavljeno svim i svačim,sigurno je da se potpuno isto ulje pakuje u različite ambalaže kao dva različita proizvoda,recimo jedno je za šivaće mašine a drugo za bicikla.
      Važmo je da je ulje fine gradacije i da nema primjesa kiseline u sebi.

      Delete
  6. Anonymous25.12.16

    Imam staru bagat slavicu ali sam tek kupila bagat ružu.Koje ulje da koristim da ih nauljam?? Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sve šivaće mašine se istim uljem podmazuju,sam naziv kaže"ulje za šivaće mašine"

      Delete
  7. Anonymous20.2.17

    Kako izvršiti podmazivanje Bagat 777

    ReplyDelete
    Replies
    1. Podmazivanje Bagat 777 super slavica je identično kao i bagat višnja, čak se ne mogu sjetiti u čemu je razlika između tih mašina, mislim da su iste, možda se razlikuju u nekim spoljnim detaljnima koji nemaju veze sa podmazivanjem.

      Delete
  8. Anonymous10.7.18

    Sme li se Bagat Ruza podmazivati sa wurth sprej uljem, često mi se ocedi obično masinsko a radim s tudjim materijalima?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wurth ulje za podmazivanje, koliko znam ima ih nekoliko vrsta, u principu to je slično kao poznati wd40. Podmazati masinu sa tim uljem se sigurno smije, to ne može naškoditi ni na koji način, ALI podmazivanje sivaće mašine prskanjem po cijelim sklopovima je bespotrebno, nepraktično, boca je pod pritiskom...itd, mislim da to nije dobra ideja, podmazujte vi "ružu" na klasični način, malo manje, samo na klizne površine,
      nemojte pretjerivati, ostavite preko noći eventualno da se koja kap ocijedi a prije početka rada sa donje strane (gdje je sijalica) prebrišite pamučnom krpicom.

      Delete
  9. Anonymous1.9.23

    Lijep pozdrav. imam pitanje. Imam visnja electronic 706 e. vezem na nju. pocela mi je kao zastajkivati. zamajac sad ide teško sad kao propadne..kad vrtim rukom ide igla jednako, sve u redu ali nisam do sada morala ju pokretati rukom. zbog vezenja brzina je malo smanjena u servisu. imam osjecaj kao da je neka osovina savijena..ne znam kako bih objasnila. ona kad krene raditi, radi bez problema ali ja kako vezem vrlo često stajem i onda kad krenem masina zuji a zamajac ne kreće. Mozete li mi objasniti sta da uradim jel mi mašina pod hitno treba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znači hitno vam je potrebna pomoć i pojašnjenje vaše situacije sa šivaćom mašinom, OK imat će mo to u vidu...

      Delete

SEARCH