Singer 2250 | Singer 2259 | Singer 2263 | Singer 2277 | Singer 2282 | Singer 8280 Talent Smart 2


U samom naslovu su istaknuta dva modela Singer šivaćih mašina, to sam uradio zato što smatram da se radi o identičnim mašinama koje imaju samo različit vanjski oklop, unutrašnjost mašine je potpuno identična.
Radi se o klasičnim elektro mehaničkim šivaćim mašinama novije generacije. Kada kažem "novije generacije" mislim na mašine koje se od skoro proizvode i uvid u kvalitetu istih nije još dovoljno ispitan, još da dodam, da se radi o niskom cijenovnom rangu, pa stoga ne treba očekivati ništa specijalno.


Na slici vidimo glavne dijelove oba modela, pa da vidimo čemu šta služi:
1. podešavanje napetosti konca
2. podešavanje pritiska stopice
3. skakavac-trzavac
4. rezač konca
5. stopica
6. ubodna pločica
7. dodatna površina-kutija za pribor
8. šivenje unatrag
9. motalica za donji konac
10.dužina boda
11.selektror programa


Oba modela Singer 2250/8280 koriste iste stopice tipa snap-on. U paketu dolazi osnovni set od 4 stopice dok se ostale po želji moraju doplatiti.
Same mašine su veoma jednostavne izvedbom kao i korištenjem, dobre
su za one koji tek uče šivenje na mašinama.
Što se tiče održavanja ni tu nema ništa specijalno, izmjena sijalice se vrši skidanjem bočnog poklopca, eventualno korigovanje pritiska stopice vršiti pomoću kovanice (pozicija 2).


Singer 2250 i singer 8280 imaju klasične oscilirajuće grajfere, njih je potrebno povremeno skinuti, očistiti i dodati veoma malo ulja za podmazivanje, isto tako skinuti i ubodnu pločicu i proloženom četkicom odstraniti nakupljenu prašinu. To bi bilo sve što se tiče održavanja, podmazivanje unutrašnjosti mašine nije predviđeno u kućnoj varijanti, tako je uglavnom kod svih današnjih šivaćih mašina. Opcionalno oba modela mogu imati i automatsko udijevanje konca.
Većina prodavača navodi opciju "automatska izrada rupica", to nije tačno, Singer 2250-8280 mogu raditi rupice ali u 4 poteza.
 Također sa brojem programa se manipuliše, recimo za izradu rupica postoje 3 pozicije na programatoru što mnogi prodavači prilažu kao 3 programa, to je 1 program, osim izrade rupica tu su standardni ravni štep i još 8 programa. Uglavnom za prosječno kućanstvo sasvim dovoljno.

Broj komentara: 16:

 1. Uz gore navedene šivaće mašine treba dodati i Singer 2280 tradition (slika u postu), takođe se radi o mašini izrađenoj na istoj platformi kao i Singer 2250 / 8280. Vanjski izgled je isti s tim da Singer 2282 ima veći broj operacija, automatsko udijevanje konca u iglu i izradu rupica u jednom potezu.

  OdgovoriIzbriši
 2. Anonimno31.1.18

  Pozdrav, gledam mašinu Singer symphonie 2250 za kupiti. U početku bi bila za kućne popravke ,a kasnije šivanje vlastite robe. Da li se isplati uzeti (s obzirom na cijenu) ili je unutrašnja konstrukcija slaba pa je samo na prvu "izgledom dobra". Ne bih voljela da ispadne da sam na kraju uzela jednu od lošijih.Piše da ima mehanički odabir šivanja, 700 uboda/min,20 programa i snagu 85W.

  OdgovoriIzbriši
 3. Pooz za Vas..evo citam poneke teme,inace jako volim da sijem rucno ali ev ozbiljno razmisljam o kupovini masine i da doprinosim time kucnom budzetu,konkretno bih sila djecije posteljine i ogradice,jastuke ehh sad me zanima da li je kupovina masine SINGER SMC 2250 ispravna odluka kao za pocetnika i za te materijale?! Da li ima mogucnost veza?!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Moglo bi se reći da je Singer 2250 dosta dobra za početnike, radi se o jeftinoj šivaćoj mašini skromnih mogućnosti. Kada je u pitanju "vez", vjerovatno mislite na dekorativni štep,? Uglavnom slabo, par štepova i to je sve.

   Izbriši
  2. Anonimno8.8.18

   Da..na to sam mislila..da li je pogodna za to što planiram raditi s njom?? Posteljine?!

   Izbriši
  3. Anonimno9.8.18

   Za šivenje posteljine se može koristiti gotovo pa svaka šivaća mašina, ne vidim razlog zašto to ne bi mogla raditi i Singer 2250, posteljina se radi uglavnom o tankih i laganih materijala .

   UVJETI RADA KOD SIVACIH MASINA

   Izbriši
 4. Anonimno18.9.18

  Kupila sam siv.masinu SINGER SYMPHONIE VI no nigdje ne nalazim detaljniji opis, recenzije niti opcenito informacije (upute na youtube.u) itd za nju. Uputstvo koje je doslo uz masinu je na njemackom jeziku, pa bih vam bila jako zahvalna na usmjerenju gdje naci bilo sta o spomenutoj masini. Ne usudim se upalit ju prije bilo kakvih uputa. pocetnik sam! Hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Slobnodno uključite mašinu, pošto ste početnik prije paljenja mašine, radi vaše sigurnosti, uklonite iglu, stavite komad materijala ispod stopice i "gas", malo vježbajte izmjenu programa, pokretanje, doziranje brzine...itd.
   Singer simphonie VI je digitalna mašina, izbor programa šivenja je krajnje jednostavan. SIVENJE ZA POLAZNIKE

   Izbriši
 5. Anonimno5.12.18

  U pitanju je Singer 8280, drugarici mojoj se dogodilo nešto na ovoj mašini..u trenutku pucanje igle,ručni točak ili ti zamajac neće da se pomeri, odnosno igla ne može da se pomera kao ni taj ručni točak, možete molim vas da mi kažete da li znate u čemu je problem i da li možemo da rešimo same?!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Po datom opisu mislim da to nije neki veliki kvar, možda možete same popraviti, pokušajte na sledeći način: skinite polomljenu iglu, skinite stopicu, ubodnu pločicu, izbacite čunak iz mašine, zatim skinte i grajfer, potražite vrh igle, detalnjo pogledajte da se nije zaglavio negdje iza grajfera, prilikom ručnog pomijeranja mašine nemojte koristiti jaku silu.

   Izbriši
 6. Da li je Singer 2250 mašina dovoljno jaka da porubi hlače, npr. farmerke?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Dovoljno je jaka da prošije ravno 2-3 sloja teksas platna sve ostalo može biti problema, NAROČITO prelazak preko velikih zadebljanja platna, ti dijelovi bi se morali iskružiti makazama. Nogavice kod farmerki su sa jedne strane proštepane na tzv. laktarici, to je praktično 4 sloja materijala i sada to samo jednom ako podavijete dobijete 8 slojeva, ja bih se možda mogao nekako snaći a početnici vrlo teško.
   Singer 2250 je neki najosnovniji model kučne šivaće mašine, najnižeg cjenovnog ranga, prema tome...

   Izbriši
 7. Imam mašinu 2250 i zadovoljana sam no dali mi možete reći gdje je moguće kupiti igle za njih

  OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UPIŠI TRAŽENI POJAM