Singer 2250 | Singer 8280
Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It !

U samom naslovu su istaknuta dva modela Singer šivaćih mašina, to sam uradio zato što smatram da se radi o identičnim mašinama koje imaju samo različit vanjski oklop, unutrašnjost mašine je potpuno identična.
Radi se o klasičnim elektro mehaničkim šivaćim mašinama novije generacije. Kada kažem "novije generacije" mislim na mašine koje se od skoro proizvode i uvid u kvalitetu istih nije još dovoljno ispitan, još da dodam, da se radi o niskom cijenovnom rangu, pa stoga ne treba očekivati ništa specijalno.

Na slici vidimo glavne dijelove oba modela, pa da vidimo čemu šta služi:
1. podešavanje napetosti konca
2. podešavanje pritiska stopice
3. skakavac-trzavac
4. rezač konca
5. stopica
6. ubodna pločica
7. dodatna površina-kutija za pribor
8. šivenje unatrag
9. motalica za donji konac
10.dužina boda
11.selektror programa
Oba modela Singer 2250/8280 koriste iste stopice tipa snap-on. U paketu dolazi osnovni set od 4 stopice dok se ostale po želji moraju doplatiti.
Same mašine su veoma jednostavne izvedbom kao i korištenjem, dobre
su za one koji tek uče šivenje na mašinama.
Što se tiče održavanja ni tu nema ništa specijalno, izmjena sijalice se vrši skidanjem bočnog poklopca, eventualno korigovanje pritiska stopice vršiti pomoću kovanice (pozicija 2).
Singer 2250 i singer 8280 imaju klasične oscilirajuće grajfere, njih je potrebno povremeno skinuti, očistiti i dodati veoma malo ulja za podmazivanje, isto tako skinuti i ubodnu pločicu i proloženom četkicom odstraniti nakupljenu prašinu.
To bi bilo sve što se tiče održavanja, podmazivanje unutrašnjosti mašine nije predviđeno u kućnoj varijanti, tako je uglavnom kod svih današnjih šivaćih mašina.
Opcionalno oba modela mogu imati i automatsko udijevanje konca.
Većina prodavača navodi opciju "automatska izrada rupica", to nije tačno, Singer 2250-8280 mogu raditi rupice ali u 4 poteza. Također sa brojem programa se manipuliše, recimo za izradu rupica postoje 3 pozicije na programatoru što mnogi prodavači prilažu kao 3 programa, to je 1 program, osim izrade rupica tu su standardni ravni štep i još 8 programa. Uglavnom za prosječno kućanstvo sasvim dovoljno.

3 komentara:

  1. Uz gore navedene šivaće mašine treba dodati i Singer 2280 tradition (slika u postu), takođe se radi o mašini izrađenoj na istoj platformi kao i Singer 2250 / 8280. Vanjski izgled je isti s tim da Singer 2282 ima veći broj operacija, automatsko udijevanje konca u iglu i izradu rupica u jednom potezu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Anonimno31.1.18

    Pozdrav, gledam mašinu Singer symphonie 2250 za kupiti. U početku bi bila za kućne popravke ,a kasnije šivanje vlastite robe. Da li se isplati uzeti (s obzirom na cijenu) ili je unutrašnja konstrukcija slaba pa je samo na prvu "izgledom dobra". Ne bih voljela da ispadne da sam na kraju uzela jednu od lošijih.Piše da ima mehanički odabir šivanja, 700 uboda/min,20 programa i snagu 85W.

    OdgovoriIzbriši

PRETRAŽI SAJT - UKUCAJ TRAŽENI POJAM

TRANSLATE