-->

Papučica Za Šivaću Mašinu | Papučica Za Bagat | Papučica Za Pfaff | Papučica Za Singer

Foot-speed control sewing machine ;jegon model hkt7 ;

Tema je kontakt papučica-pedala na šivaćoj masini, ona je već donekle"obradjena" u nekoj od prošlih tema ali obećao sam nekim od cijenjenih posjetitelja da cu objasniti detaljnije, gdje dolazi do kvarova i način rasklapanja, konkretno Bagat-ove standardne papučice.
Zadržat će mo se na dvije vrste elektro papučica (eng. foot control-speed control).


Prva ce biti Bagat, na slici 1p je prikazano kako prići malim (zeger) osiguračima,potrbno je jednim većim izvijačem razmaknuti donji od gornjeg dijela papučice i onda oprezno sa veoma malim i tankim izvijačem skinuti"zeger"osigurač, isto tako postupiti i sa druge strane i onda pomoću nekog vijka izvući napolje kratke osovinice. Na slikama su prikazana najčešca mjesta gdje dolazi do kvara, 



Sl.2p-žute strelice,pokazuju dva mjesta gdje usled zamora može doci do prekida žice (spojiti lemljenjem-letovanjem). Sl.3p pokazuje kontaktne namotaje koji su izradeni od specijalne tanke žice i ponekad i tu dolazi do prekida usled trenja kontaktnog točkića (sl.2p gore), moguće je popraviti zavisno od mjesta prekida, obično je to početni namotaj tako da je prekinuti dio potrebno samo odviti, skratiti i ponovo zalemiti na predvideno mjesto, ako je na sredini, onda odviti dva kraja i na bočnoj strani izvršiti spajanje, ručno uviti dva kraja pa zaletovati ili spojiti specijalnom spojnicom.


Na Sl.4p je prikazano kako vratiti sigurnosne osigurače, dakle prvo izvršiti spajanje dva dijela,s tim da kontaktni točkic mora da naidje na kontaktne namotaje, poslije toga postaviti osovinice a "zeger"osigurače povežite sa koncem,da ih u slučaju ispadanja možete jednostavno izvući iz stopice,po postavljanju možete konac prikratiti makazama.



Slike 5p i 6p prikazuju Pfaff kontakt papucicu za sivacu mašinu, sastoji se od par elemenata a najvažniji su keramicki otpornik promjenjljivog izlaznog napona "Ot" i kontaktni limovi "Kl" Rastavljanje je krajnje jednostavno a održavanje se svodi na uklanjanje nakupljene prašine izmedu kontaktnih limova, lagano podmazivanje pokretnih dijelova (par osovinica na papucici i osovinica na opruzi).
Na ovom modelu papucice kvarovi su nešto rjedi a popravak se svodi na zamjenu dijela ili cijele papucice.
UPOZORENJE !:
Opasnost od udara elektricne energije !! Posao predviđen SAMO ZA STRUCNE OSOBE !

48 comments:

  1. Anonymous16.6.13

    Imam bagat step, uključim je, sijalica radi, ali pritiskom na papucu mašina ne šije. Probala sam s drugom papučom mašina radi, ispravna je, ali znate li možda šta je onda s papučom jer sijalica svijetli.
    Hvala

    ReplyDelete
  2. Poseban je vod(žica)koji vodi napon na sijalicu a posebno za motor,Vi kada uključite prekidač stavljate pod napon istovremeno i sijalicu i papučicu,struja za motorić ide preko papučice,
    dakle kod Vas je papučica u kvaru,najčešže je to neki prekid,kontakt na specifičnom kliznom otporniku i sl.
    Može se popraviti a ako budete kupovali polovnu MORATE kupiti za taj model,ne odgovara i različita je od drugih bagatovih modela.
    NE PREPORUČUJEM ni pod razno čačkanje oko struje osobama koje nisu stručne.
    Lijep pozdrav i svako dobro

    ReplyDelete
  3. Anonymous16.6.13

    Hvala na odgovoru, oprostite sto sam pitanje postavila na pogresnu temu.
    Probala sam ovu papucu na bagatovom modelu ruza b i radi odlicno ali na mojoj step nece, znaci li to da imam pogresnu papucu?
    Hvala vam.

    ReplyDelete
  4. Dakle da probam sročit pitanje :)
    Vi imate Bagat ruža step šivaću mašinu i trenutna papučica koju koristite ne pokreće mašinu,donosite drugu(meni nepoznatu)i Vaša mašina radi,onda ovu vašu nosite na Bagat ruža b i tamo radi i onda na kraju se pitate "da li imate pogrešnu papučicu??:)

    Pa ako je do neki dan radila onda nije pogrešna.
    Nabavite onu koja Vam pokreće mašinu,podaci o papučici se nalaze sa njene donje strane na naljepnici.
    LP

    ReplyDelete
  5. Anonymous2.10.13

    Poštovani Masteru,

    moja žena se zainteresovala za šivenje i krenulo joj je veoma dobro... pre toga smo dobili dve mašine na probu stim da jednu možemo zadržati:
    SINGER 784
    koja ima dve brzine i originalnu papučicu
    i
    NECKERMAN AU-4963
    sa Bagatovom papučicom.

    Žena bi htela zadržati SINGER pošto onaj radni deo ispod igle može da se spusti i samim tim smanji pa može da šije npr. rukave... E sad, postoji dilema koju mašinu zadržati, pošto kada radi na NECKERMAN mašini, blagim pritiskom na papučicu mašina počinje polako da ubrzava-šije, dok kod SINGERA uvek kreće brzo tj. bez obzira dali se papučica malo ili puno pritisne ona radi ravnomerno bez laganog ubrzanja (i bez obzira da li je na prvoj ili drugoj brzini).

    Pianje je sledeće:
    Da li bi papučica sa NECKERMAN mašine koja je ustvari Bagatova mogla da se prespoji na SINGERicu?
    I da li bi onda i Singerica sporije ubrzavala?
    Inače, utikači na kablovima od papučica su različiti (Bagatova ima 4 kontakta a Singerova 3).

    Unapred veliko hvala
    Vladimir

    ReplyDelete
  6. @Vladimir
    Prije svega jedan lijep primjer za ostale posjetioce kako se PISMENO postavlja pitanje i još na odgovarajućem postu.

    Da,zanimljivo pitanje,prvo Gospođa je u pravu po pitanju singerice i njene radne platforme koja se po potrebi pretvara u rukavnu,po meni to je veliki plus za Singer u odnosu na Neckerman.
    Neckerman radi na bagatovoj papučici i ima lijep lagani start,kod Singera je u pitanju najvjerovatnije klasični prekidač,bez ikakvog promjenjljivog otpornika u sebi,dok kod bagata to postoji.
    Ako je model bagatove papučice kao gore sa slike 1,2 i 3P,to je dosta dobra papučica koja u sebi ima namotaje,odnosno,otpornikom promjenljiv izlazni napon,kada se stisne do kraja onda je izlazni napon 220 V što daje motoru punu snagu i brzinu.Od bagatovih"selectronik"modela papučica bi možda mogla kratko raditi,ona je dosta jednostavnija i koristi se na bagatovim modelima koji imaju jednu ili dvije elektroničke pločice u sebi.
    Da ne komplikujem priču,mislim da to može,za takavu prepravku je potreban STRUČAN električar,3 ili 4 izvoda ne igra tu neku posebnu ulogu,postojeći utikač na singerici se može u potpunosti zaobići ili i iskoristiti uz dobro izolirane spojnice.
    Poštovanje i svako dobro,podržite nas i na facebook-u,Hvala :)

    ReplyDelete
  7. Anonymous30.10.13

    Ja imam visnju bagat mašinu i nozna stopica radi na prekide, čas radi cas ne .kao da ima negdje spoj,
    ne znam stvarno.? Da li se to moze popraviti ?

    ReplyDelete
  8. Naravno da se može popraviti,nije to neki težak problem,najvjerovatnije loš kontakt unutar startne papučice.
    Treba pregledati oba kabla na propustnost napona,možda je koje djelimično u prekidu,kontakt na prekidaču,kontakt unutar papučice itd..
    Posao morate prepustiti nekome ko dobro zna oko struje ili stručnoj osobi.
    NE PREPORUČUJEM ni pod razno čačkanje oko elektro elemenata na mašini nestručnim osobama.!!!
    LP

    ReplyDelete
  9. Anonymous30.10.13

    Pozdrav, dobila sam necchi masinu na poklon njena papucica je tvrda i moram da stiskam jako nogom i stalno radi brzo dali je ona ukvaru ili je to normalno za necchi masinu da napomenem masina je neki stariji model

    ReplyDelete
  10. Bez detaljnog pregleda ne bih mogao tačno odgovoriti,no postoji mogućnost da je to relativno normalna stvar,
    mnogi stariji modeli šivaćih mašina su imali najobični prekidač,bez regulacije obrtaja motora promjenom napona.
    To treba zamijeniti sa najobičnijom,ALI ispravnom bagat papučicom,koja nije namijenjena"selektronik"modelima,ona je malo teža"pod rukom".Jednostavno staru papučicu skinuti i na njeno mjesto,na iste kablove postaviti koju sam naveo,imat će te mekšu papučicu i korektivnu za obrtaje,to važi ako motor Vaše šivaće mašine ne prelazi 100 W snage,ako je jači treba i jača papučica,kao ova na postu od stare Pafaff mašine.RADOVE OKO STRUJE MORA IZVODITI STRUČNA OSOBA..
    Poštovanje

    ReplyDelete
  11. Anonymous30.10.13

    Dobila sam stariju Bagatovu masinu (Sonju) ali bez papucice. Dali bi mi mogli reci gdje da nabavim zamjensku?
    Unaprijed hvala na odgovoru , Marija

    ReplyDelete
  12. Anonymous30.10.13

    Kupila sam polovnu masinu Jadranka,ali uz nju nisam dobila papucicu gde jemogu kupiti zivim u okilini Apatina i koje marke,kolika je cena

    ReplyDelete
  13. Električna Bagat jadranka je veoma rijedak primjerak,nećete nikada naći tu papučicu i orginalni priključak.
    Nabavite bilo kakvu papučicu i neka vam neki električar improvizovano izvrši spajanje.Ja ne vidim drugo rješenje.
    Može se to lijepo uraditi,poželjno je i taj motorić skinuti i temeljito očistiti i ležaje podmazati.
    Pozdrav

    ReplyDelete
  14. Anonymous30.10.13

    Odgovor u vezi Bagat"sonja"mašine:

    Gotovo ista situacija kao u predhodnom pitanju,teško će te naći tu originalnu papučicu sa priključkom.
    Kupite papučicu negdje na buvljaku od Bagat Višnja modela ili bilo koju drugu,koja može izdržati do 100 W snage motorića i onda improvizovano izvršiti spajanje na motor,u tom slučaju nećete moći skidati kablove sa mašine,posao OBAVEZNO da uradi stručno lice !!!!
    LP

    ReplyDelete
  15. Anonymous30.11.13

    Imam malo striji tip bagat sivacu masinu,koja radi na noznim pedalima odnosno preko kaisa.sasvim je nova ,malo je radila s njom majka i sad bi ja posto znam siti (imam Ruza spep ali sam je dala cerki).Problem je sto ova kabinet stara nece da radi.namazala lepo ulje,sredila,pocistila i...nece se ni maknuti.Sta da radim.Htejela bih da je koristim.

    ReplyDelete
  16. Vaše pitanje nije postavljeno na adekvatnom postu ali OK.
    Najvjerovatnije da je riječ o bagatovoj"jadranki"ali niste naveli je li mašina"zakovala"tj,nemože se uopšte pokretati ili neće da šije.?
    Ako je potpuno nepokretna,prvo poskidati sve sa nje što se može bezbjedno skinuti,ustvari skinuti masinu potpuno sa kabineta,postaviti negdje na ravnu površinu,skinuti bočni poklopac gdje je sijalica,skinuti onaj mali poklopčić iza,izbaciti čunak i bobinu,skinuti grajfer....uzeti neko sredstvo u spreju i na klizne površine lagano nanositi uz povremeno pokretanje mašine rukom,kada se mašina razradi,ostaviti da prenoći a sutradan sve lijepo prebrisati pamučnom krpom i onda podmazati originalnim uljem.
    Sumnjam da je nešto drugo u pitanju osim digogodišnje stajanje.
    LP

    ReplyDelete
  17. Anonymous15.12.13

    Postovani Master

    Molim Vas za odgovor ,jer sestra ima problem sa bagatovom masinom za sivanje RUZA
    ukljucivanjem u struju ne radi nista, niti sijalica.
    Na kontaknom utikacu koji ide na masinu imam u dolazu 220V,na izlazu 47-58V kad stisnem papucu do kraja
    papuca tip 0201970300
    Molim Vas da mi odgovorite da ne bih rastavljao istu ako je ispravna
    Vec sam Vam zahvalan

    ReplyDelete
  18. Prilikom uključenja papučice u struju a zatim kontaktnog utikača u mašinu,djelovanjem na prekidač sijalica MORA da gori,rad sijelice je neovisan o startnoj papuči,treba skinuti sijalicu i pogledati da li je ispravna,
    taj napon od 50-tak volti je nedovoljan,vrlo važno je i da li je mašina"selectronik",svi selectronik modeli imaju i jednu elektroničku pločicu koja ima uticaja na rad motora.Predlažem da pogledate post o selektronik startnoj papučici za Bagat,ona se znatno razlikuje od"obične"papučice,selektronik motori imaju 3 ili 4 izlazne žice dok"obični"imaju samo dvije;isključiti potpuno papučicu iz struje i sve vodove pregledati na otpor,
    postoji mogućnost i lošeg kontakta unutar startne papučice...itd
    Ako niste dovoljno stručni,radove oko elektro komponenti obavezno MORA raditi elektro-mehaničar.
    Pozdrav

    ReplyDelete
  19. Anonymous11.1.14

    Poštovani, pregorila mi je žarulja na bagat ruži step, mislim da je bio kratki spoj, i kad sam probala sa drugom žaruljom, mašina uopće ne radi. probala sam zamijeniti papučicu, ali ni sa drugom ne radi, pa me zanima, pošto pretpostavljam da je neki strujni kvar, tko to popravlja, je li moguće da je neki osigurač i gdje se nalazi i mogu li to sama, tj. netko tko se razumije u struju, od ukućana ?

    ReplyDelete
  20. Da niste možda pokušali staviti žaruljicu sa navojem,da pregori sijalica i da od toga nastane kratak spoj,rijetko se dešava,OK
    DA,najvjerovatnije je u pitanju osigurač,95%,osigurač se nalazi na elektroničkoj pločici,sad zavisi koji je kod Vas model,u nekih je iza mašine u crnoj kutiji a u nekoh modela ispod,pristup je veoma nezgodan,kutije su izrađene od lako lomljivog materijala,može to zamijeniti svaki električar ili osoba koja ima znanja oko struje.
    U svakom slučaju prvo i osnovno je ISKLJUČITI MAŠINU POTPUNO iz struje i onda skinuti pločicu,kako to izgleda slika gore u"dodaci na komentare".Osigurač staviti iste snage,ne jači.
    Poštovanje

    ReplyDelete
  21. Anonymous21.4.14

    Postovani,
    Posedujem sivacu masinu Bagat Visnja S. Crkla mi je elektronika, zamenska je mnogo skupa pa me zanima da li moze (cuo sam od Bagat servisera ) da se u papucici stavi promenljivi otpornik i da se direktono bez eletronike poveze na mozor masine. Ako moze,recite mi koji otpornik da stavim i gde da nadjem.?
    Pozdrav

    ReplyDelete
  22. Anonymous21.4.14

    Sve papučice su sa promljenivim otpornikom,izvedbe su različite.Bagat"obični"i Bagat"selectronic"motori imaju znatne razlike,prije svega broj izlaznih žica kod selektronik modela je veći,"obični"imaju samo dvije a selektronik četiri.
    Može se elektronika skinuti a može se i popraviti,to uopšte nije neki komplikovan elektronički sklop,svaki iole majstor koji radi oko elektronike može pločicu pregledati i odkloniti kvar na njoj,čini mi se da bi vam to bila najpovoljnija varijanta.
    Promjena same papučice neće dati rezultat,potrebno je motor izgraditi i vidjeti koje od žica direktno spojenih u struju daju najveću snagu motora,te dvije žice koristiti za pripajanje na klasičnu bagat papučicu,sl.1p u postu.Najbolja bi bila varijanta klasični motor i klasična startna papuča :),"odvagajte"šta vam je najpovoljnije.

    ReplyDelete
  23. Anonymous5.7.14

    Moja papučica na bagatovoj danici se nenormalno grije i smrdi , ne usudim se raditi sa njom , sta može biti uzrok?

    ReplyDelete
  24. Nemate se šta"usuđivati",odmah potpuno prekinuti bilo kakav rad na mašini i isključiti je potpuno iz struje.Najvjerovatnije je u pitanju loš kontakt na nekom od spojeva ili na kontaktnom točkiću,povećanjem otpora stvara se i temperatura.To mora električar ili majstor za šivaće mašine otvoriti i pogledati,nema drugog rješenja,osim da kupite novu ispravnu papučicu.

    ReplyDelete
  25. Anonymous28.10.14

    Sličan problem. Papučica se grije. Prikačila sam drugu, isto. Doduše, ne osjeti se jako miris, već tet-tek. Kontam da je do struje, tj kontakta nekog. Znači, električar? :/

    ReplyDelete
  26. Anonymous28.10.14

    Ako se papučica grije a vi donesete drugu i ona se isto grije,onda nije problem u papučici,problem je s motorom,iz nekog razloga motor"vuče"više struje,bagatove papučice su predviđene za opterećenje do otprilike 0,5 A,sve preko toga je puno,stvara se višak temperature a okolna prašina i prljavština odaju miris po dimu,plastiki i slično.Slažem se,posao za elekričara ili mehaničara šivaćih mašina.Pozz

    ReplyDelete
  27. Anonymous19.2.15

    U papuci se nalazi mala plocica po kojoj seta tockic,jel se to cisti necim ili se menja plocica?Pozz

    ReplyDelete
  28. Postavljate suviše uopšteno pitanje,uvijek je korisno navesti koji model šivaće mašine je u pitanju ili pak model papučice,možda bi ste odgovor na vaše pitanje mogli pronaći OVDJE

    ReplyDelete
  29. Postovani,
    Imam masinu "brother" kompjuterska, model CS-770, 120 V, 60 Hz, 0,65 A. Sta mi preporucujete da uradim kako bih je mogla koristiti i prikljuciti na nasu struju. da li postoji neki adapter ili je moguca zamjena motora?

    ReplyDelete
  30. Sewing machine Brother CS-770 ;

    Da,to je američki standard i važno je da ni pod kakvim okolnostima to ne uključite u 220V,sigurno je da to znate.Zamjena motora nije opcija,ulazni napon je jako bitan on mora biti 120 V-60 Hz,taj napon ulazi na glavnu elektroničku pločicu koji dalje prosljeđuje na ostale komponente mašine,između ostalog i na motor,na zamjenu motora zaboravite.Adapter postoji i može se kupiti preko interneta,da li ih negdje ima kod nas u prodaji nisam siguran.

    ReplyDelete
  31. Anonymous9.7.15

    Postovani, gde mogu kupiti papučicu za šivaću mašinu ``Višnja`` Bagat No 35634...
    ako je imate kolika je cena. Hvala

    ReplyDelete
  32. Originalna i nova papučica za Bagat ne postoji,postoje u prodaji plagijati i polovne papučice,možda bi se ta vaša mogla popraviti,?Pogledajte to kod vašeg lokalnog servisera ili dajte nekom električaru.
    Rezervni dijelovi za kućne i industrijske mašine se mogu kupiti kod ovlaštenih trgovaca,besplatan marketing ne radimo.LP

    ReplyDelete
  33. Anonymous7.11.15

    Veliki pozdrav cenjenim majstorima, sve pohvale za ovu stranicu koja izobiljuje korisnim informacijama
    ja sam nedavno nabavio staru sivacu masinu marke csepel na nozni pogon koja je bila u jako zapustenom i uzasnom stanju ali sam pomocu ove stranice masinu detaljno rastavio ocistio podmazao i sklopio tako da je ona sad kao nova i dobro me sluzi. u sivenju sam pocetnik ali sam sa lakocom savladao "tehnike" sivenja i mogu da se pohvalim da sam dobar sivac za kucne potrebe. e sad na pameti mi je jedna ideja, da masini postavim motor. originalni motor za sivacu masinu kosta me tri puta skuplje nego sto sam nabavio masinu pa sad hocu da nabudzim motorcic koji i onako imam i stoji bezveze, vec sam osmislio kako da ga postavim. radi se o motoru sa cetkicama cija je snaga 200W. e sad nasao sam papucicu u oglasima, kazu nova nekoriscena. moja pitanja su: 1. dali je ovaj motor dobar za sivacu masinu prema snazi 2. dali je ista ta snaga podnosljiva za papucicu, dali ona moze kontrolisati motor ove snage. 3. dali ima nekakve veze to dali je prikljucak evropski utikac ili americki utikac u odnosu na jacinu papucice (mislim da ova papucica ima americki utikac pa se bojim da nije projektovana za taj napon 110V) pozdrav

    ReplyDelete
  34. Dakle motor snage 200 W,pošto se kod vas radi o šivaćoj mašini starije proizvodnje,koja je bila na nožni pogon,jako je važan i broj obrataja motorića,sve preko 5000 o/min je puno.Rijetke su kućne mašine koje imaju motor snage 200W ali ako nije suviše brz,zašto ne.Stariji tipovi papučica su jači i mogu izdržati"jaču"struju,papučica koja može izdržati do 1 A jačinu može pokretati motor od 200W,mogla bi možda i od 0.5 A ali jača je sigurnija.Znači,starija papučica koja ima keramički uložak,može i ova kao u postu od Pfaff-a,mada je to poteško naći.Što se tiče evropski-američki utikač,to svakako ima veze,utikač se mora promijeniti ali sigurno ta papučica nije adekvatna vašem motoru.Pošto ima američki utikač podrazumijeva se da je za 110 V. Imaš stare velike papučice od Bernine,one imaju keramički uložak,rade od 110-220 V a trpe jačinu struje do 1 A. Pozzz

    ReplyDelete
  35. Anonymous16.11.15

    Imam Bagat Visnju 706. Pre neki dan papucica je krenula mnogo da se greje. Ne oseca se nikakav miris samo se ugreje.

    ReplyDelete
  36. Na vašoj"višnji"treba pregledati elektromotor,najvjerovatnije da iz nekog razloga malo više"vuče"struje,papučica je predviđena za opterećenje možda do 0,3 A a motor"vuče"upravo toliko ili malo više i zbog toga nastaje to grejanje.Moža primjećujete promjenu zvuka na motoriću,?ako primjećujete promjenu zvuka predlažem prekid rada.Potrebno je pregledati cio sklop vezan za struju,takve stvari mogu raditi samo stručne osobe.Iako je elektromotor na bagatovoj"višnji"mali i snake 60-tak W on je pod naponom od 220V.Postoji posebna tema o elektromotoru na višnji pa preporučujem da pogledate Pozz

    ReplyDelete
  37. Tema o Bagat Ruža papučica pročitajte,pitajte i komentarišite OVDJE

    ReplyDelete
  38. Anonymous17.1.16

    Postovani
    posedujem sivacu masinu PFAFF 8 starije proizvodnje.Mašina ima originalnu papučicu,pa mislim da sa njom nešto nije u redu,jer se mašina ponekad sama polako pokreće.Kad izvučem kabal iz papucice ona stane.Pokušao sam da otklonim kvar na papučici otvorio sam je i očistio od prašine i kontakte na limovima ,ali se ona i dalje ponaša isto.
    Zamolio bih Vas za pomoć i savet.hvala

    ReplyDelete
  39. Da,pa to je papučica ista kao sa slike u postu.Vaša startna papučica iz nekog razloga propušta manji napon bez obzira što je isključena,ISKLJUČITI papučicu iz struje,otovriti i ako ima kondenzator,ukloniti ga,postoji mogućnost da je usled starenja stradao i da je"djelimično"u kratkom spoju,skinuti kondenzator,sklopiti papučicu i probati.
    Oprez struja !!!

    ReplyDelete
  40. Anonymous2.5.16

    pozdrav
    da li znate šta je u pitanju,šivaća mašina Ideal Nähmaschine Modell 645 Voll Zick Zack Deluxe,kada se uključi u struju automatski se pokreće bez pritiska na papucicu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous2.5.16

      To je stara najobičnia elektro mehanička šivaća mašina,treba izmjeriti otpor na papučici,postoje dvije mogućnosti:ili propušta djelimično smanjen napon ili je u potpunosti zatvorila strujni krug.Možda bi se moglo popraviti,mora se isključiti iz struje,otvoriti i pregledati.Ukoliko nemate potrebno znanje oko električne nemojte to raditi,čačkanje oko struje može biti veoma opasno,to mora raditi stručna osoba.

      Delete
  41. Anonymous8.2.17

    Imam Borletti masinu i sad se pokvarila papucica,zanima me gdje mogu nabaviti i dali moze od neke druge masine da se postavi?pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Borletti je stara šivaća mašina, ona koristi "običnu" papučicu, nova papučica je skuplja od same mašine.

      Delete
  42. Anonymous22.6.17

    Dobila sam masinu pfaff 285 sa papucicom koja nije orginal. Elektricar je spojio strucno i radila je jako kratko mozda 10 min. sivenja odjednom je zazujalo bez da se igla pomera. Iskljucila sam odmah iz struje. Kad sam ponovo ukljucila masina "radi sama" punom brzinom. Otvorila sam papucicu i skinula kontakte i onda masina nije radila sijalica svetli. Zanima me da li je to ozbiljan kvar i sta moze biti u pitanju. Na papucici nema podataka samo pise na njoj ELEKTRONIC.Unapred hvala na odgovoru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uzrok svemu tome je neodgovarajuća papučica, dobro je što ste isključili masinu iz struje, sa otvaranjem papučice morate biti VEOMA OPREZNI !!. Morate nabaviti klasičnu papučicu, mislim da sam o tome već pisao u gornjim komentarima, elektronik papučica je potpuno neodgovarajuća.

      Delete
  43. Anonymous3.8.17

    Pozdrav Master,
    Nisam iskusan sa popravljanjem šivaćih mašina ali eto došlo vreme i da se naučim. Inače iskusan autoelektričar, imam pitanje u vezi Bagat Electronic Danica original papučice, ploča je izgorela (jer je jedan "majstor" stavio jači osigurač), ja sam je prevezao da radi bez ploče. Sad, da li mogu da prevežem papučicu(nisam je otvarao)

    Faza -> Papučica -> Motor -> Nula

    Radi kontrole brzine?(ne znam kakav otpornik ima u sebi).Visoko naponski ili nisko naponski.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Papučica od bagat selektronik se ne može povezati bez elektronike, unutrašnji otpornik to ne može izdržati, suviše je slab. Vama je potrebna standardna papučica sa keramičkim "uloškom" otpora neki 700-800 Oma. Preporučujem da pogledate i ovu temu:

      PAPUČICA ZA BAGAT SELEKTRONIK

      Delete
  44. NAPOMENA: Za nova pitanja i komentare koristite ovaj link:

    PAPUČICE ZA ŠIVAĆE MAŠINE

    ReplyDelete

SEARCH