-->

Šivaća Mašina Bagat Višnja Remen | Višnja Zamjena Remena


Često se desi da kada pritisnemo kontrolnu papučicu a mašina ne može da krene, kao da mu "malo fali" i onda, mala pomoć rukom i mašina se pokrene, taj znak je najčešće kod slabo zategnutog i ili već istrošenog remena mašine. Najčešće traženo uputstvo na sajtu je za Bagat "višnja" model, zbog toga najviše se "držim" te mašine a i ja je imam kod kuće pa mogu i praviti ogovarajuće fotografije :), slično je i na drugim Bagat modelima.

Zamjena ili zatezanje remena-kaiša na sivaćoj mašini;:
Radi se o jednom krajnje jednostavnom zahvatu, šta je potrebno za pocetak.?
Prvo: Iskljuciti šivacu mašinu POTPUNO IZ STRUJE, izvuci utikač iz zida i komplet prikljucak kontrolne papučice takode iskljuciti iz mašine...


Sl 1 gore, zatim odviti vijak "V" i oslobodjeni poklopac pomaknuti u stranu, u slučaju zamjene remena potrebno je i gornji poklopac sa mašine izgraditi (nemam tu sliku) ali je jednostavno izviti dva vijka i taj poklopac skinuti,

Sl 2 prikazuje situaciju poslije skidanja poklopca, dalje: treba popustiti dva vijka V i V2, u slučaju da treba remen dotegnuti zbog proklizavanja, jednostavno jednom rukom lagano motor pritisnuti prema dole i ponovo dotegnuti dva vijka, ne pretjerivati sa napinjanjem remena, bolje u dva navrata uraditi, nego previše ga zategnuti, prvo proba pa onda eventualna korekcija, Ako je remen istrošen ili je potpuno pukao potrebno ga je dakle zamijeniti, isto tako popustiti vijeke V i V2 i podići motorić prema gore, ako to ne bude dovoljno za skidanje starog ili...


postavljanje novog remena (sl 3 i 4) mogu se djelimično odviti i vijci V3/4, postaviti novi remen i postupiti dalje kao i kod običnog dotezanja remena. Pošto je novi remen ugradjen, postoji mogucnost da ga poslije izvjesnog vremena bude potrebno dodatno lagano zategnuti zbog boljeg nalijeganja i opet naglašavam ne pretjerivati, jer se radi o malom motoru male snage i svako dodatno opterećenje je nepotrebno.


Sl 4 prikazuje postavljen i dotegnut klinasti remen. Zadnja slika je naknadno dodana i prikazuje dvije vrste remenja: klasični klinasti i nazubljeni klinasti remen uz preporuku o čišćenju i odmašćivanju remenica (strelice"a" i "b") Za bolji pregled klikni na sliku(usled manipulacije izgubile na kvaliteti)
Detaljnije o klinastom remenju za kućne siavce mašine procitaj OVDE
Bagat "višnja" elektro motor, održavanje, pregled, popravak-pogledaj OVDE.
Bagat Ruža B nova selektronik, zamjena remena pogledaj OVDE .

25 comments:

  1. Vi ste neumorni, nastavite tako jer je Vaš blog od velike pomoći, bar meni, a verujem da je i ostalima.

    ReplyDelete
  2. Hvala,trudim se da budem najbolji u budućnosti,blog ovoga tipa je jedinstven na ovim prostorima,svi majstori kriju svoje znanje ali,eto ja sam odlučio da ono što skromno znam podijelim ovako javno,bit će toga još dosta.
    Lijep pozdrav za Iskrucu :)

    ReplyDelete
  3. pozdrav,
    imamo takvu istu mašino i skoro je prestala da radi. lampica svijetli sto po mojoj logiki znaci da struja dolazi do masine. kada pritisnem na papucicu nista se ne desava (masina nece da šije). probali smo papučice od drugih mašina ali isto ne radi. šta bi trebao još pogledati?
    hvala

    ReplyDelete
  4. :)Možda hoćete reći gori sijalica ili žarulja na mašini,koja daje dodatno osvjetljenje u predjelu igle??Svakako da je to znak da napon dolazi u mašinu,što u principu puno ne znači,korištenje papučice može ALI od istog modela,ako i to ne pomaže onda je problem najvjerovatnije na motoru ili je se neka od žica unutar mašine odpojila(malo vjerovatno),slab kontakt,četkice motora....
    pisao sam o toj temi pa malo pogledajte arhivu sajta,ako niste stručni čačkanje oko struje može biti opasno i nije za princip"sam svoj majstor".
    Pozdrav

    ReplyDelete
  5. Anonymous2.1.13

    Poštovani,
    imam sivacu masinu Aigger i mislim da je remen slabo zategnut, pa joj malo fali da se pokrene. Znaci, kada je ja rucno pokrecem (okrecem onaj mali tocak), ona ide. Medjutim, kada pritisnem na papucicu okrece se samo ovaj veliki tocak sa strane i ne hvata glavni mehanizam koji pokrece iglu. Ne znam da li sam uspjela dobro objasniti, ali nadam se da cete shvatiti sta je problem i pomoci mi. Hvala unaprijed!

    ReplyDelete
  6. Mislim da sam razumio pitanje:
    Šivaća mašina Aigger je meni potpuno nepoznata,gledajući malo na internetu najvjerovatnije da se radi o kineskom proizvodu novijeg datuma.
    Trebalo bi da na tom"velikom točku"postoji još jedan manji točkić(kao na prvoj slici gore) kojim se vrši"isključivanje"mehanizma mašine kada se namotava donji konac(namotavanje bobine-spulne),time se povećava brzina namotavanja a i mehanizam mašine se oslobađa bespotrebnog kretanja,
    e sad kako je to u dotičnog modela riješeno,ne znam,pokušajte tu pogonsku remenicu("veliki točak")lagano gurnuti prema mašini i fiksirati malim točkićem koji se nalazi na remenici,jednostavno ga malo dotegnite.
    Ako to ne bude pomoglo točkić za fiksiranje remenice se mora skinuti a jača podloška-šajba koja se nalazi ispod njega postaviti na odgovarajuće mjesto,jer zna ispasti iz svog ležišta,koje je jasno vidljivo po obliku na pripadajućoj osovini.
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  7. Anonymous5.7.13

    Poštovani.
    Imam jedan problem puko mi je remen na šivačoj mašini BAGAT,broj remena MB 348,gdje nabaviti takav remen.Hvala unaprijed.

    ReplyDelete
  8. Radi se vjerovatno o nazubljenom tipu remena,oni imaju svojih prednosti ali i nedostataka,slabiji su od klasičnog"punog"klinastog remena.
    Remen MB 348 je dimenzija 5x330,
    "a gdje se može nabaviti"??Puno je takvih mjesta,poslužite se internetom,nemogu ja sada besplatno reklamirati pojedine firme koje se bave prodajom rezervnih dijelova,
    otprilike cijena tog remena je oko 5 €.
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  9. Anonymous27.8.13

    Ovo je najkorisniji sajt/blog u svemiru !

    ReplyDelete
  10. WOW !!
    Hvala,hvala :)))
    Preporučite sajt svojim prijateljima i nastojat će mo u budućnosti biti još bolji :)

    Lijep Pozdrav

    ReplyDelete
  11. Anonymous2.11.13

    E da je na ovom svetu vise ovako normalnih i postenih ljudi!Svaka cast i hvala na tome sto nesebicno delite znanje sa svima!Pozdrav!

    ReplyDelete
  12. Šta da kažem,?
    Hvala na lijepim riječima i još ako nas preporučite prijateljima,"masinski-kutak bi bio zadovoljan" :)
    Lijep pozdrav

    ReplyDelete
  13. Anonymous4.12.13

    puko mi je remen na masini bagat danica 492.toliko je u losem stanju da je prosto nemoguce ocitati dimenzije remena pa vas molim da mi kazete koji je remen u pitanju za tu masinu. remen koji je pukao klinastog oblika,nije zupcasti. hvala

    ReplyDelete
  14. Mislim da je ista dužina remena u "danice i višnje",širina je 5 mm,dužina oko 330 mm,preporučujem da nabavite
    nazubljeni klinasti remen,bolje naliježe na remenicu,nazubljeni klinasti i zupčasti remen nije jedno te isto.
    O remenju na sivaćim masinama je bilo riječi na nekoliko mjesta,postova.
    Poštovanje

    ReplyDelete
  15. Anonymous2.10.14

    Imam problem, remen mi je pukao u mnogo sitnih delova pa ne znam koji da tražim u prodavnici. Da li mozžda znate,kolika je dužina remena za Višnju 706? Inače kupujem u prodavnici koja se ne bavi isključivo prodajom delova za mašinu,pa mi je zato još teže da nadjem adekvatan remen. Hvala

    ReplyDelete
  16. Anonymous2.10.14

    Vanjska dužina remena na Bagat Višnja bi trebala biti 360 mm a širina 5 mm.Postoji mogućnost malih odstupanja.Možete jednostavno i izmjeriti,uzmite komad konca i vanjskim dijelom remenica izmjerite dužinu,ne u kanal remenica već po površini gdje je remen najširi.Mislim da je to 360 mm ali provjerite.
    Pozz

    ReplyDelete
  17. Anonymous27.3.15

    Pozz posle izvanrednih saveta sa uputama i slikama koje prakticno potkrepljuju napisano moram iznova zatraziti pomoc Master-a.
    Naime radi o tome da ne mogu naći za kupit remen za Bagat Slavicu pa sam od jedne frendice dobila od neke bagatice koji je približnih dimenzija koji sam namontirala ali pri probi mašina radi sporije i sa mnogo vise pritiskanja papučice pa zaključujem da je malo većeg obima.
    Pitam Master-a,dali postoji mogućnost štelovanja motora na bagatovoj"Slavici"zatezanja i otpustanja prema remenu ili kako vec Hvala unapred

    ReplyDelete
  18. Postoje dvije varijante,jedna sa unutrašnjim motorom i druga sa vanjskim,podešavanje napetosti remena kod unutrašnjeg motora je moguće u manjoj mjeri a kod starijih modela sa vanjskim motorom podešavanje je nešto lakše i sa većim pomakom.
    Gornji post se odnosi na"višnju"ali to je isto i za "slavicu"sa unutrašnjim motorom.LP

    ReplyDelete
  19. Pitanja i komentare postavljati na odgovarajućoj temi..!!
    Bagat Višnja,problemi sa grajferom pogledati OVDE

    ReplyDelete
  20. Anonymous19.9.18

    Imam Visnju elektronik 706 E.Puko je kais, majstor je stavio nov ali ona se mnogo cuje kad radi.I pre toga je bila bučna, posle promene kaisa al sad je bas mnogo.majstor me ubedjuje da ce vremenom postati tisa.Sta da radim?Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dakle, vi ste platili učinjenu uslugu majstoru a od Nas tražite da besplatno riješimo problem, koji plaćeni majstor nije uradio.?! :))
      Ako je mašina puno radila, nije redovno održavana pojava buke je gotovo pa normalna, gdje ona tačno nastaje teško je reći bez pregleda mašine, to može biti na puno mjesta, možda je majstor previše zategao remen i to može pogoršati stanje.
      To što majstor kaže da vremenom masina postati tiša, meni djeluje bezveze, ne vjerujem u tu priču, to mi liči samo na izgovor da bi se riješio mušterije.

      Delete
  21. Pozdrav.. Imam Bagat Višnja 706..i pukao mi je remen..interesuje me broj remena..i kako bi se mogao poručiti.. Pozz

    ReplyDelete
  22. Možete li mi reći za Bagat Jadranka mašinu iz iskustva, ne radi papučica, kako montirati kaiš jer je mnogo duži. Mogu li ga skratiti ili ima zatezač. Unaprijed zahvaljujem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dakle, vi imate Bagat Jadranku sa kabinetom, radila je na struju ali zbog kvara na električnom pogonu želite je postaviti na nožni pogon..??
      Nožni pogon na Bagat Jadranki nema poseban zatezač remena, naravno da ga možete skratiti ALI nemojte prekratiti, treba da bude onako solidno napet a za spajanje se koriti metalna spojnica koja se nalazi na remenu. Za Jadranku postoji posebna tema pa pogledajte:
      .
      MAŠINA ZA SIVANJE BAGAT JADRANKA
      .

      Delete
  23. Anonymous7.4.21

    Imam mašinu Višnja sa motorom, nožica ima samo jednu verziju šivanja ne onu sa tri na okruglom postolju. Zanima me koje je godine proizvedena ta verzija mašine.
    Nema cik-cak šivanje

    ReplyDelete

SEARCH